מדוכדכים? התמקדו במה שביכולתכם לעשות ואל תרגישו אשמים  (צילום: thinkstock)
מדוכדכים? התמקדו במה שביכולתכם לעשות ואל תרגישו אשמים (צילום: thinkstock)
 
מאת: אראלה טהרלב בן־שחר

דיכאון מצריך התייחסות מקצועית, ולפעמים אפילו טיפול תרופתי. אבל הדכדוך הוא תופעה קלה יותר של מצב רוח ירוד  ואנרגיות נמוכות שפעמים רבות אפשר למנוע ממנו להחריף. במה זה תלוי? בין היתר, בתגובה שלכם אליו.
 
אז מה לא לעשות? טל קרויטורו, פסיכותרפיסטית ומנכ"ל רשת קליניקות מומחים בשיטת EMDR (שיטת טיפול פסיכולוגי מהירה לטיפול בפוסט טראומה), נותנת כמה טיפים חשובים:
 
1. אל תאשימו את עצמכם:
לעתים אנשים מדוכדכים מרגישים אשמים בכך שהם מרגישים מדוכדכים בזמן שלכאורה "אין ממש סיבה", ושואלים את עצמם "מה לא בסדר איתי שאני מרגישה ככה". ההאשמה העצמית כמובן לא עוזרת, אלא רק מגבירה את הדכדוך.
 
2. אל תעמידו פנים צוהלות ושמחות:
כשאתם מעמידים פנים שהכל בסדר אתם חוסמים את הדרך לתמיכה ולעידוד מחברים ומקרובים, תמיכה שיכולה לעזור לכם לצאת מזה. למעשה, כך אתם אפילו הופכים את החברים למקור של לחץ ואיום כי צריך להשקיע מאמץ בלהעמיד בפניהם פנים.
 
3. אל תנסו להילחם בדכדוך או בסיבות הלא נשלטות שלו:
אל תנסו להיות "לא מדוכאים", הניסיון הזה נידון לכישלון. אל תנסו לחשוב מה לא להרגיש או לעשות, אלא מה כן. נסו להבין מה עושה לכם טוב והרבו בכך: פגשו חברים שנעים לכם לפגוש, שמעו מוזיקה, השקיעו בעצמכם. שנו את אותם דברים שבשליטתכם והתמקדו במה שביכולתכם לעשות, ולא בדברים שלגביהם אין לכם שליטה.
 
הדאגות לא מאפשרות לכם להירדם? נסו לחשוב על משהו חיובי, בלילה הכל נראה דרמטי יותר (צילום: שאטרסטוק)
 
4. אל תישארו קורבן - תפעלו:
אל תהיו "תגובתיים", אלא נסו לראות אם יש משהו שאתם יכולים לעשות כדי לתקן את המצב. אם למשל אתם מתחרטים על משהו שאמרתם או מרגישים אשמים על משהו שעשיתם, אל תעצרו בהרגשה הרעה - התקשרו להתנצל או פצו את מי שנפגע. תפעלו כדי לשנות את ההרגשה שלכם בסיטואציה, ואל תניחו לסיטואציה לשלוט בכם.
 
5. אל תדחו את המחשבה על הקשיים  לזמן שלפני השינה:
אם אתם יכולים לבחור, נסו לעסוק לפני השינה בדברים נעימים, ואל תקדישו את הזמן הזה למחשבה על כל הדברים שיש להתמודד איתם. בשל העייפות לפני השינה, כושר ההתמודדות שלכם  קטן יותר כך שהדברים נראים דרמטיים יותר, ומכאן הדרך לדכדוך קצרה יותר. לא סתם אומרים שדברים נראים טוב יותר בבוקר – כשאנחנו ערניים ורעננים יותר.
 
והכי חשוב: אל תניחו שהדכדוך כאן כדי להישאר, אלא אם הכל ישתנה: כי גם אם הסיבה שבגללה התחלתם להרגיש מדוכדכים לא חלפה (פיטורים, פרידה) – אפשר לשנות את התפיסה של המצב ואת רמת החוסן שלנו להתמודד עמו, אפילו אם הסיטואציה עצמה לא השתנתה.