רבים מאיתנו, מחובבי גינון ועד כאלה שמבקשים להם ריאה ירוקה במרפסת ביתם, מפנטזים על צמחים שפורחים כל השנה, ובעיקר כאלה שניתן לגדלם במיכלים קטנים. סוג של גינה חד פעמית וקומפקטית לבית בסגנון של "לשתול ולשכוח". החלום הזה, למרבה הצער, אינו אפשרי. צמחים מתחלקים לקבוצות שונות, ופריחתם מושפעת מאורך היום. חלקם מתחילים לפרוח כששעות האור מתקצרות ואחרים כשהן מתארכות. אין צמח שפורח לאורך כל השנה וגם ניסיונות לייצר זני צמחים כאלה עדיין לא צלחו.
הדבר הקרוב ביותר לפריחה בלתי פוסקת הם הצמחים הרב שנתיים, שבתנאים נכונים מחזיקים בגוון ירוק עז לאורך כל השנה. אם נשלב בחוכמה בין זנים שונים, נוכל ליצור רצף של פריחות כשכל צמח מתחיל לפרוח כששכנו מסיים את העונה.
____________________________________________________
עוד ב גינה ומרפסת
>> תכנון גינת ירק במרפסת קטנה
___________________________________________________
מה חשוב לדעת לפני שמתחילים לשתול?
מיקום השתילה - טרם השתילה ובעת התכנון, חשוב לקחת בחשבון שבדרך כלל לא מומלץ לשתול צמחים רב שנתיים באדנית, שכן כמות האדמה המוגבלת בעציץ לא מאפשרת התפתחות תקינה של השורשים והם לא מתפקדים כראוי.
תחלופת צמחים - אם בכל זאת אתם בוחרים בשתילה באדנית, יש לזכור שהבדל נוסף בין אדניות לגינה הוא בתחלופת הצמחים. את צמחי האדנית מחליפים בכל מקרה כי רואים טוב יותר את קמילתם. האדנית מציגה אותם כשכל הפוקוס עליהם. לעומת זאת, בגינה יש מוקדי פריחה משתנים ואם צמח לא נראה טוב למשך כמה חודשים, מתייחסים אליה כאל פינה "רדומה זמנית" שאחר כך תחזור לפרוח.
תחזוק - כדי להתאים את ציפיותינו מהגן עלינו לזכור שאת ההשקעה בתחזוקה אפשר להשוות להשקעה בתחזוקת הבית. כמו שאת הבית צריך לשטוף פעם אחר ופעם ולא באופן חד פעמי, כך גם בגינה יש רוטינת טיפוח שצריך ללמוד אותה. הכינו את עצמכם להשקיות חוזרות, דישון, תכנון השתילה לפי חישוב של שעות אור הדרושות לכל זן והתייעצות בנוגע להצבה של כל אדנית, אם מדובר בצמחי מרפסת צפונית או דרומית.
דישון - זכרו שכמעט כל הצמחים אוהבים קומפוסט ויש להעשיר ולהזין את הרכב הקרקע פעם בשנה לפני האביב. לאחר מכן, מהאביב עד הסתיו, עלינו לדשן את הצמחים באופן סדיר בקצב משתנה בין צמח לצמח.
עם זאת ואחרי כל העבודה, תגלו שהתוצאה שווה את ההשקעה.
כך תתכננו רצף פריחה
ניתן לתכנן את רצף הפריחות על ידי שימוש בזנים רב שנתיים קלאסיים מסוגי שיחים או בני שיחים. אלה הם צמחים המשלבים תקופות פריחה ועם זאת שומרים על מראה ירוק לאורך כל השנה ומתקיימים כרגיל מבלי להיכנס לתרדמת.
לפניכם כמה דוגמאות לזנים כאלו וגם לאחרים:
- ההדס, שמתחיל לפרוח לקראת הקיץ בלבן. אם דואגים לגזום אותו כראוי ולשמור על הצמח קטן הוא יכול לפתח פריחה גם באדנית.
- לטובת רצף הפריחה אפשר לשתול לצד ההדס גם ליריופה, צמח עשבוני דומה לדשא ירוק, ושומר על מראה יפה לאורך כל השנה. הוא קטן ולכן גם מתאים לאדנית בדירות, פורח בסגול ולבן עד חודש יוני.
- צמח הגאורה הוא אפשרות נוספת. כדי ליהנות מצבעו הירוק בתום השתילה יש לקצוץ נמוך את עלוותו ובכך להעניק לו אורך חיים. ניתן למצוא במשתלות זנים גבוהים ונמוכים ולרכוש לפי עיצוב הגינה שאתם מבקשים. יש גאורה עם פריחה ורודה ויש לבנה, כשהלבנה קצת יותר גבוהה. לזן הלבן יש שם נוסף - "צמח הרקדנית" – שכן הוא נע ברוח ומדמה ריקוד יפה. יתרון נוסף של הזן הלבן הוא חיסכון במים והזרעה עצמית. בעונה שלאחר שתילתה ניתן למצוא באזור עוד עשרה צמחים חדשים מקסימים.
- זנים כמו בוגנוויליה ויערה לא כלולים בהגדרה של רב שנתיים, אבל בהתנהגותם הם מנהלים אורח חיים כשל רב שנתיים. מגיל שלוש, צמחי יערה יכולים להסתפק בהשקיה מועטה לאחר שהם נקלטים בקרקע. לפריחה של היערה ערך מוסף מאחר והיא מאוד ריחנית. בחשיפתה לשמש דרומית היא גם מכסה יפה גדרות בין שכנים ותעניק פרטיות. כל מה שהיא מבקשת בתמורה הוא גיזום אחת לשנה.
- הבוגנוויליה שייכת למטפסים ירוקים שמרימים צבע ופריחה כלפי מעלה, לגובה. רוב המטפסים פורחים בעונות מסוימות אבל צבעם הירוק נשמר לאורך כל השנה. הבוגנוויליה שומרת על תקופת פריחה ארוכה ביותר מכל צמחי הנוי. היא יפה מאוד בחודשים החמים ופורחת מהאביב עד הסתיו. אין מטפס שפורח זמן רב יותר ממנה. עם זאת, פריחתה הנושרת מלכלכת מאוד את השטח ומי שמחפש לצמצם את ההשקעה בטיפול בגינה לא יאהב את נוכחותה.
- המטפס יערה יפנית פורח לקראת הקיץ בצהוב ולבן ופריחתו מוסיפה לגן ריח נהדר. הוא שומר על מראה ירוק כל השנה. רצוי לתת לו גיזום חזק וחריף פעם בשנה בסוף החורף ולהתחשב בצורכי השקייתו המוזרה: לאחר גיל שלוש, הוא פורח יותר ככל שנותנים לו פחות מים.
- זנים של צמחייה רב שנתית מובהקת שנותנת אפקט מרשים בגינות אך לא מתאימים לאדנית קטנה הם אגפנטוס, אוזן ארי אפריקני, איצטרובלנית, זנים שונים של אירוסים, בולבין, ניצן, גבנון, דיאטס, וזני דרדר שונים. חבלבל, חמציצים, חרציות, טולבגיה, יהודי נודד, זני מרווה שונים, פוקסיה, פלקטרנטוס, רוזמרין ורוסליה.- חלקם יתאימו לאדניות גדולות וחלקם רק לגינות.
- קיימים גם זנים רב שנתיים מבחינה בוטנית המתנהגים כפרחי עונה בגלל שהם אינם מצליחים לצלוח את חילוף העונות. אמנם הם מפיקים פריחה רבה אבל התנהגותם כשל צמחים עונתיים שאינם יפים בתום העונה, לכן מומלץ להוציא אותם מהגן בתום הפריחה. צמחים בקטגוריה זו הנותנים פריחה יפה הם פטוניה מפלית, בקרופה, זנים מסוימים של ורבנה, נמלבה רב שנתית, דיאסקיה, ופורטולקה רב שנתית.
הכותב הוא האגרונום של משתלת הסוכה בית ירוק בכפר אז"ר