המילה "קרמיקה" מקושרת אצל רובנו לכלים – כלי שולחן או כלים דקורטיביים. אך כפי שאפשר יהיה לראות ביריד "עיצוב טרי", שייפתח בדרום תל אביב ביום שלישי, פריטי קרמיקה יכולים להיות לא רק אמנות שימושית, אלא גם אמנות קונספטואלית לכל דבר.

 

שרשראות הרמה

 

  

מי: דניאל זליג, בוגרת המחלקה לעיצוב תעשייתי ב-HIT המכון הטכנולוגי חולון (2010). כבר כסטודנטית החלה לעצב מוצרים שמשלבים שתי אהבות שלה: קרמיקה ותכשיטים.

מה: "סדרת 'ELEMENTS' נוצרה בהשראת שרשראות הרמה לציוד כבד, קולקציה שנולדה במשחק על התפר שבין גס ופונקציונאלי לעדין וחושני. התוצר קל משקל, מצטלצל ונעים למגע.

 

 

בסדרת 'STONES' כל טבעת היא יחידה במינה, מעט שונה מאחיותיה בהרכב ה'אבנים' (שעשויות מחומר קראמי), או ה'שיבוץ'. הסדרה היא תולדה של התחבטות בשאלות כמו האם הגודל חשוב? האם החומר האידיאלי לטבעת הוא מתכת יקרה? האם אבני חן הן בהכרח ה'שיבוץ הנכון'?"

כמה: 363 שקלים לשרשרת, 210 שקלים לטבעת.

>> לאתר של דניאל זליג.

צילומים: עמית שיטה.

 

טקסטורה של טקסטיל

 

 

מי: רחלי בוקסנבוים, בוגרת המחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל (2011). עובדת בתור מעצבת פרי-לאנס, גם על העיצובים שלה וגם בתור מעצבת גרפית של חברת סטארט-אפ.

מה: "הסדרה הזו התחילה כפרויקט הגמר שלי. מאז שהייתי ילדה קטנה הלכתי לחוג קרמיקה פעם בשבוע. בחרתי ללמוד עיצוב תעשייתי ולא קרמי כי הוא נראה לי רחב ונוגע ביותר תחומים, אבל בפרויקט הגמר שלי חזרתי לאהבת הילדות שלי.

אני תופרת מבדים שונים כלי, ומשתמשת בבד הזה בתור תבנית היציקה. כך מקבל כלי הקרמיקה טקסטורה של טקסטיל (סרטון קצבי על תהליך העבודה תוכלו לראות כאן). הסדרה הראשונה היתה סדרה של כלי תה, בשם "אליס". ביריד אני מציגה שלושה מוצרים חדשים: אגרטל, כוסיות קטנות לנרונים - שעשויות מפורצלן דק במיוחד, כזה שמעביר דרכו אור - ופמוט בעל שלושה ראשים".

כמה: 280 שקלים לכלי לנר, 800 שקלים לאגרטל ו-950 שקלים לפמוט.

>> לאתר של רחלי בוקסנבוים.

צילום: עודד אנטמן.

 

 

ניסיון סימבולי

 

 

מי: לנה דובינסקי, בוגרת המחלקה לעיצוב קרמי בבצלאל (2004), והיום מרצה במחלקה ומרכזת מסלול עיצוב.

מה: "זהו פרויקט קונספטואלי, שהשאלה שעומדת בבסיסו היא האם אפשר לראות את העולם דרך עיניו של אדם אחר, מתוך הבנה שההתבוננות שלנו מושפעת מתפיסת העולם שלנו. אני מייצרת סיכות וחפצי כיס, כאלה שדומים לאובייקטים שהיו נפוצים פעם – כמו מונוקל על שרשרת. כל פריט עשוי פורצלן בעיבוד ידני וכסף, ומכיל עדשה משומשת ממצלמות או משקפיים ישנים – עדשות שדרכם ייצרו זכרונות או מבטים, והן שומרות את הזכרונות האלה כמעין רובד סמוי.

כמובן שהעדשה לא מותאמת לקונה. הניסיון להתבונן דרך עיניו של אדם אחר הוא סימבולי, וטומן בתוכו עיוורון מסוים, פשוט כי אנחנו לא מסוגלים להיכנס לנעליו של אדם אחר באופן מוחלט. אלה לא פריטים פונקציונליים או דקורטיביים, אלא כאלה שמכוונים לעורר מחשבה". 

כמה: 1,287 שקלים ליחידה.

>> לאתר של לנה דובינסקי.

 

הישראליות כפסל חמוד

 

  (צילום: יוליה צוקרמן)

 

מי: יוליה צוקרמן, בוגרת המחלקה לעיצוב קרמי בבצלאל (2011). מעצבת/אמנית עצמאית, עובדת בתל אביב.

מה: "פרי הצבר מעניין אותי כבר כמה שנים, מכמה סיבות: קודם כל, בחיים לא ראיתי סברס לפני שעליתי לארץ. זה דבר שהפתיע אותי גם מבחינת המראה וגם מבחינת הטעם – הוא די טעים אבל זר לי. שנית, בארץ נתקלתי במושג של 'צבר' כמי שנולד פה, שזה עוד משהו שזר לי ושאני בחיים לא אהיה. העיסוק שלי בסברסים מסתובב סביב הנושא של הישראליות שלי, שהיא לא ברורה לי עדיין.

לקחתי את הצורה של סברס ופשוט שיחקתי איתה. זה פרויקט שדי משעשע אותי, הגישה שלי אליו פחות רצינית מלפרויקטים אחרים שאני עושה, וזה דווקא כיף. אפשר להגיד שלקחתי את הנושא של הישראליות שלי והפכתי אותו למין חפץ או פסל חמוד וצבעוני. בכוונה בחרתי צבעים מלאכותיים: התעניינתי בעבודות של אנדי וורהול, בצבעים שהוא בחר ובפס הייצור שלו".

כמה: 222 שקלים.

>> לאתר של יוליה צוקרמן.

 

כמו יצור חי

 

 

 

מי: שרה שוראקי, המחלקה לעיצוב קרמי בבצלאל (2006). בעלת סטודיו עצמאי לקרמיקה בירושלים. עבודותיה הוצגו בתערוכות ברחבי העולם.

מה: "ביריד יוצגו פריטים חדשים שעשויים בטכניקה מיוחדת שפיתחתי, של חיבורים בין צורות שונות, מתוך רצון לאחד בין שונויות באופן כללי, בעולם. זו הפילוסופיה שמאחורי העבודה. אני קודם כל יוצרת על האובניים צורות שונות, סימטריות ועגולות. כשהחמר עוד רך אני חותכת אותן לחלקים עם סכין ולוקחת מכל צורה חלק. אז אני מחברת ביניהן, מדביקה ומשייפת יחד, עד שהאובייקט נראה שלם. אני עושה עבודת שיוף ארוכה כדי שהאובייקט ייראה כיישות אחת, ולא כאילו הוא עשוי מחלקים.

לכל אובייקט ה'די-אנ-איי' שלו, כמו לכל יצור חי. הצורות הן אורגניות. אני יוצרת אותן בסדרות ממוספרות וכל אחת יחידה במינה. האובייקטים מכוסים פיגמנטים מחרסית, צבעם טבעי. בחלקם אני מערבבת גם פיגמנטים צבעוניים יותר. אלה פריטים דקורטיביים. יש לקוחות שמניחים אותם על רהיט, יש שתולים על הקיר, יש שאוהבים לעשות מזה גופי תאורה".

כמה: 1,500 שקלים לפריטים הגדולים (50 על 60 ס"מ), לא כולל מע"מ.

>> לאתר של שרה שוראקי.

צילומים: עמית שטראוס.

 

 

כלים היברידיים

 

 

מי: רשת חנויות העיצוב ''סוהו''.

מה: קולקציית כלי פורצלן בשם ''הייבריד'', של חברה איטלקית טרנדית בשם selleti. זוהי קולקציית כלי שולחן, שמוכלאים משניים: חציו של הכלי מעוצב ומאויר בסגנון כלי פורצלן מערביים מסורתיים, וחציו בסגנון כלים מסורתיים מהמזרח הרחוק.

כמה: 120-220 שקלים לצלחת.

 

>> יריד "עיצוב טרי", 21-25 במאי 2013, המרכז הלוגיסטי החדש של עיריית תל אביב, רחוב תל גיבורים 48, דרום תל אביב. לפרטים נוספים

 

עוד ביריד ''צבע טרי'':

>> מהפינה למרכז החדר: שרפרפים מקוריים

>> מנורות חדשניות

>> מאחורי הקלעים של הסטודיו של עמי דרך ודב גנרשוא

>> ואיזה מתחם חדש ומעניין יחנוך היריד הפעם?