אחד המוסדות הקולינריים הוותיקים ביפו הוא "מאפה ליאון", שכבר יותר מ-60 שנה מתמחה בייצור בצק פילו משובח. המקום התחיל כעסק ביתי, כשסבתא ג'ולי כהן מכרה לשכנים בצק פילו שאותו נהגה למתוח על המיטות.

 

לאחר כמה שנים הפך בנה של ג'ולי, ליאון, את העסק לרשמי: הוא הקים מאפייה ברחוב עולי ציון (שם היא עדיין נמצאת) וצירף לרפרטואר גם מאפים מתוקים ומלוחים המתבססים על בצק הפילו. כיום מנהלים את המאפייה בניו של ליאון, אבי ואלי, שממשיכים לייצר את הבצק והמאפים לפי המתכונים המקוריים של סבתם

 

לרגל חג השבועות המתקרב אנחנו שמחים להגיש לכם את אחת הקלאסיקות של המקום - אצבעות גבינה מתוקות בבצק פילו.

 

מרכיבים

16 מנות אישיות או 32 מנות ביס

 

  • 8 עלי פילו (רצוי טריים ולא קפואים)
  • מעט שמן (רצוי קנולה)
  • 1 ביצה טרופה

 

למילוי

  • 500 גרם גבינה לבנה לאפייה ("טיב טעם" או "כנען")
  • 2 ביצים
  • 50 גרם (1/3 כוס) קמח
  • 3/4 כוס (150 גרם) סוכר
  • 6 כפות שמן
  • 90 גרם (2/3 כוס) צימוקים
  • קליפה מגוררת מ-1/2 לימון
  • 1 כפית תמצית וניל איכותית או 1 שקית קטנה של סוכר וניל

 

לסירופ

  • 100 גרם (1/2 כוס) סוכר
  • 1/4 כוס מים

 

לקישוט

  • אבקת סוכר

 

אופן ההכנה

  1. מכינים את הסירופ: שמים את הסוכר והמים בסיר ומבשלים עד שהסוכר נמס לחלוטין. מצננים לטמפרטורת החדר.
  2. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה.
  3. מערבבים היטב את כל מרכיבי המילוי.
  4. מניחים עלה פילו על משטח עבודה נקי ומברישים אותו במעט שמן. מניחים עליו עלה נוסף ומברישים גם אותו בשמן (חשוב שעלי הפילו שלא עובדים אתם יהיו מכוסים בניילון או בנייר אפייה, כי הם מתייבשים במהירות).
  5. שמים רבע מכמות המילוי בשק זילוף (או בשקית ניילון שחותכים לה את השפיץ). מזלפים את המילוי בפס סמוך לאחת מצלעות הבצק.
  6. מגלגלים את הבצק לגליל מסביב למילוי. חותכים את הגליל ל-4 יחידות שוות (או 8, אם רוצים מנות ביס).
  7. חוזרים על התהליך עם שאר העלים והמילוי.
  8. מברישים את הגלילים בשמן ולאחר מכן בביצה הטרופה. מניחים בתבנית ואופים כ-20 דקות, עד שפני המאפים וגם הבסיסים שלהם מזהיבים.
  9. מיד לאחר שמוציאים את המאפים מהתנור מברישים אותם בסירופ הקר.
  10. לאחר שהמאפים התקררו מפזרים עליהם אבקת סוכר.

 

טיפים

  • אפשר להקפיא את האצבעות לפני האפייה - ואז להעביר אותן לתנור החם היישר מהמקפיא, ללא הפשרה. קחו בחשבון שזמן האפייה עשוי להתארך בכמה דקות.
  • כדי לשדרג את המנה, אפשר להשרות את הצימוקים כשעה בכמה כפות ברנדי או ליקר שאוהבים.