בעבר הלא מאוד רחוק הדעה הרווחת בתחום עיצוב הבית הייתה כי את הרצפה לא צריך להרגיש. היא צריכה לספק רקע לשאר הפריטים בית, ותו לא. עם השנים השתנתה הגישה הזו, וכיום לאף אחד אין ספק שמדובר בחלק בלתי נפרד מעיצוב הבית.

 

>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק

 

לרצפה יש אינסוף סוגים של חיפויים, סגנונות, חומרים, צבעים ומאפיינים שונים. לדברי רינה דואניאס, מבעלי חברת מודי, "משחקי צבעים, גדלים, צורות וטקסטורות הם שם המשחק הנוכחי בכל הנוגע לריצופים, כשהקו המנחה הוא חדשנות טכנולוגית, שהולכת ומשנה את פני הענף".

 

"הדגש כיום הוא על התאמה מושלמת של אופי הריצוף לחלל שבו הוא מונח", מסבירה יוספה זהבי, מנהלת מחלקת האדריכלים של נגב. "כשמרצפים צריך להתחשב בתנאי הסביבה, למשל לבדוק אם הריצוף יהיה חשוף לחום או לקור קיצוניים או לרטיבות (לדוגמה, בריצוף של חדר אמבטיה). יש לחשוב גם על האנשים שצפויים להלך על הרצפה שלנו: האם מדובר בילדים קטנים או במבוגרים, שיש להם צרכים שונים? כל אלו הן שאלות שיש להעלות הרבה לפני שמתייחסים לפרטים ויזואליים כמו צבע ודוגמה".

 

אז איך בכלל מתחילים? אולי מההפרדה בין ריצוף (מסוגים שונים של קרמיקה, אבן או בטון) לבין פרקט (מעץ אמיתי או מדומה).

 

ריצוף

 

"בשוק קיימים מאות סוגים של חומרי ריצוף, שלכל אחד מהם יתרונות וחסרונות משלו, וצריך להתחשב בכל אלה כשבאים להתאים אותם לסגנון העיצוב הרצוי בחלל", אומרת זהבי. "ככלל, בחו"ל אריחי הקרמיקה והפורצלן מהווים כ־90 אחוז מסך הריצוף, ואילו בארץ הגיוון רב יותר ויש שימוש ניכר בחומרים כגון אבן, צפחה ושיש".

 

מה הטרנד הכי לוהט בתחום הריצוף?

"החזרה למרצפות הטראצו (המכונות סומסום) המוכרות מפעם היא הכי טרנדית. ריצופי הטראצו, שהיו כה אהובים על הישראלים ובלטו בכל בית בקיבוצים, בכפרים ובמושבים של שנות ה־50, מתמזגים עכשיו עם ההווה, כך שמתקבל מראה הסומסום המוכר והאהוב באיכויות של גרניט פורצלן. בכלל רואים בתחום הרבה וינטג' ורטרו מודרני, שמאפשר לאנשים להתייחס למה שהיה בעבר, אבל בטוויסט אחר".

 

"בשנה האחרונה אנו רואים בענף הריצוף הרבה רטרו, ויש חזרה לטראצו של פעם בתוספת חידושים טכנולוגיים", מסכים אמיר לבון, מנהל קטגוריית ריצופים ברשת אלוני. "בנוסף, החזרה אחורה באה לידי ביטוי בשימוש בחומרים טבעיים כמו עץ ואבן, כך שרואים ירידה בביקוש לפורצלן, לדוגמה, ביחס לשנים קודמות.

 

"מה עוד? הלקוח הישראלי מחפש היום ריצוף במראה אחיד, משטח אחד מלוטש ללא פוגות (הרווחים בין האריחים, א"מ), והצבעים האופנתיים השנה הם גוונים אפורים בהירים, במראה מאוד נקי ומוקפד".

 

לדברי קובי צחור, מנהל תחום קרמיקה ברשת ויה ארקדיה, גם בגודל האריחים יש שינויים: "מידות האריחים ממשיכות לגדול, והשנה נראה אריחים גדולים בהרבה מהמקובל עד כה, מגודל של 90X90 ס"מ עד 120X120 ס"מ. אריחי ענק כאלה יוצרים רושם אלגנטי ומוסיפים תחושה של עומק ומרחב לחדר. עוד אופנתיים השנה אריחים עם הדפסות דיגיטליות, שנותנות מראה של שיש אמיתי, וכן אריחים במראה בטון".

 

>> כל בית צריך מרצפת: הכל על אריחים מאוירים

 

פרקט שפורק מטירות ומבתים עתיקים במקסיקו ובדרום אמריקה (להשיג ב-FLOOR). הכי טרנדי היום
פרקט שפורק מטירות ומבתים עתיקים במקסיקו ובדרום אמריקה (להשיג ב-FLOOR). הכי טרנדי היום

 

סוגי ריצוף

 

  • ריצוף שיש מתאפיין במראה עשיר היוצר אווירה רשמית ומהודרת. השיש הוא ריצוף הומוגני, וחסרונו נעוץ באחוז הספיגה הגבוה שלו, שעושה אותו רגיש לכתמים ונוטה לחלקלקות. בנוסף, השיש דורש ליטוש ומירוק קבועים, ויש לנקותו בחומרי ניקוי לא חומציים.

 

  • ריצוף צפחה אהוב גם הוא על הישראלים. מדובר באבן חזקה, קרה, עמידה וחלקה באחוז ספיגה נמוך. הצפחה מתאימה לריצופי חוץ ופנים ויוצרת מראה טבעי. היא חלופה חסכונית ולא נקבובית לשיש ולגרניט. הצפחה מחזיקה מעמד יפה גם בלי טיפול ואפשר לנקותה במטלית לחה.

 

  • אריחי פורצלן נמצאים במגמת עלייה מתמדת. האריחים עמידים ואינם דורשים תחזוקה מורכבת, לעומת חומרים טבעיים כמו שיש ואבן.

 

  • גרניט פורצלן הוא הדור הבא של הקרמיקה. הוא חזק יותר מאריחי הקרמיקה בזכות ריכוז הקוורץ שבו. לאריחי גרניט פורצלן דרגת שחיקה גבוהה יותר מאריחי קרמיקה, כלומר הם עמידים יותר בפני שחיקה, שריטות ופגיעות.

 

אריחים אלה נחלקים לשני סוגים: גרניט פורצלן מזוגג, וגרניט פורצלן הומוגני:

 

האריחים המזוגגים הם בעלי אחוז ספיגה אפס, מה שאומר שפני השטח של המוצר דוחים נוזלים הודות לגלזורת הזכוכית שעליהם.

 

האריחים ההומוגניים אינם מזוגגים, אך הם בעלי שכבה אחידה לכל רוחב האריח.

 

  • אריחי קרמיקה הם אריחים עמידים בפני חום ושחיקה. קל לנקותם, הם חסינים למים ומתאימים לרוב חומרי הניקוי הביתיים, ולכן הם מומלצים כריצוף חוץ וכחיפוי לחדרים רטובים. הם מצופים גלזורה צבעונית, חזקים ונמכרים במגוון רחב של מחירים. מצד שני, ריצוף כזה מגיע עם רווחים בין האריחים (פוגות), שנוטים להתלכלך, ושכבת הגלזורה של האריחים עלולה להישבר במהלך השנים.

 

  • ריצוף בטון פופולרי ואופנתי כיום ומתאים גם לחוץ וגם לפנים. יתרונותיו הם עמידות החומר לאורך שנים וקלות הניקוי. חסרונותיו: יציקת הרצפה היא תהליך לא פשוט, שמייקר את התהליך, וייבוש הרצפה יכול לארוך עד 28 יום.

 

  • מרצפות טראצו, המוכרות גם בכינוי סומסום, הן בעלות מראה ייחודי שנוצר מיציקת תערובת של בטון לבן וחלקי אבן, הנחשפים בפעולת הליטוש. הם חזקים ועמידים בפני שחיקה ושריטות, ניתן לתקנם ולחדשם מבלי לעקור אותם ממקומם והם נוחים לניקוי ואינם סופגים כתמים. בעשורים האחרונים ירדה קרנם של האריחים האלה בגלל המראה האופייני שנחשב אז למיושן, אבל היום, כאמור, הם חוזרים ובגדול.

 

אריחי טראצו של אלוני. האריחים הכי ישראליים עושים קאמבק (צילום: סיון פרג')
אריחי טראצו של אלוני. האריחים הכי ישראליים עושים קאמבק (צילום: סיון פרג')

 

פרקט

 

עבור אנשים רבים פרקט הוא חלק מהפנטזיה על בית החלומות. ריצוף בפרקט משנה את האווירה בבית והופך אותה לחמימה וטבעית, והוא גם תורם לאקוסטיקה ולבידוד תרמי.

 

לצד הפרקט האמיתי, שעשוי מעץ מלא, נפוץ מאוד השימוש בדמוי פרקט סינתטי, המכונה פרקט למינציה. זהו פתרון נוח מבחינה כספית, מה גם שיש מבחר עצום של מרקמים ועיצובים, אך למי שיכול להרשות לעצמו, אין כמו המראה של הדבר האמיתי.

 

לדברי ג'יימי הרננדורנה, מנהל השיווק של חזי בנק, "הפרקט נעשה פופולרי במיוחד בגלל המבחר, טווחי המחירים והחמימות שהוא משדר, לצד העובדה שהוא משדרג משמעותית את הבית מבחינה עיצובית. בשל המבחר הרב הבחירה בפרקט אינה פשוטה: יש מגוון רחב של צבעים, וצריך לקחת בחשבון גם את רוחב ועובי הקורות, סוג העץ וטיבו ואפילו את דרך ההדבקה".

 

אז איך בכל זאת בוחרים?

"לפני בחירת הפרקט עלינו להתחשב בנתוני החדר ובמטרתו. למשל, למקום ציבורי ייבחר פרקט שרמת השחיקה שלו גבוהה, כמו פרקט למינציה, ואילו למקום צר יתאים פרקט בצבע בהיר, שנותן תחושת מרחב".

 

"לפרקט יש יכולות עיצוביות רבות, המאפשרות יצירת אשליה אופטית שמשנה את הפרופורציות הקיימות בחלל החדר", מוסיפה רינה דואניאס. "אשליית גודל ומרחב ניתן ליצור על ידי הנחת לוחות הפרקט בכיוונים שונים. לדוגמה, מסדרון צר ייראה רחב יותר עם פרקט שהקורות שלו מורכבות לרוחב".

 

"הטרנד היום הוא פרקט מולבן, עם קורות רחבות וגוון עץ בהיר", אומר הרננדורנה. "בנוסף, ההתמקדות היא בעץ ישן, במראה טבעי ומבוקע, ויש העדפה לעצים ישנים שפורקו ממבנים עתיקים. פרקט כזה נותן טון ואווירה של לופט תעשייתי, וזה הולך חזק היום.

 

"עץ אמיתי מפירוק הוא ה-דבר", מסכימה דנה שפי, מנהלת מכירות תחום פרקטים בוויה ארקדיה. "מבחינת סוג עץ, מקובל היום להשתמש באלון במראה מעושן ואותנטי. הגוונים השולטים: חום טבעי, אפור ומולבן".

 

החלטתי לחפות את הרצפה בפרקט. אילו צבעים וחיפויי קירות יתאימו לו?

 

קרן נוימן, מעצבת בחברת נירלט, אומרת: "לפרקט יש נוכחות מקסימה בחלל, ולכן כשמגיעים לצבעוניות של הקירות, כדאי לבחור בסקאלה ניטרלית, שתעצים את היופי של העץ ולא תתחרה בו. פרקט עץ בגוון טבעי ייראה מצוין עם קירות לבנים, אבל אם חשקה נפשכם בקצת יותר צבע, תוכלו ללכת על משהו בגוני החיטה או בגוון של אפור בטון, כמובן בהתאם לסגנון העיצוב של הבית.

 

"בכל מקרה, כדאי להיצמד לגוונים פסטליים ומעושנים. אם מדובר בחדרי ילדים, בהחלט אפשר לבחור בגוון תכלכל בהיר או ורדרד־שזיף מעושן. שניהם יעבדו טוב עם רוב גוני הפרקט.

 

"גם קירות עם אפקטים דקורטיביים יכולים להתאים לרצפת פרקט. היות שהפרקט משדר משהו טבעי מאוד, אפשר לבחור קיר בגימור של טיח טבעי, שמעניק מראה מחוספס בסגנון מיושן. גימור כזה, בגוון מסקאלת הלבנים, ישתלב היטב עם המראה הטבעי של העץ ויעניק לחלל שלכם אווירה מעוצבת במיוחד".

 

לא נרדמים בשמירה

רינה דואניאס מחברת מודי מציעה טיפים לתחזוקה של הפרקט:

 

  • האויב הגדול ביותר של הפרקט הוא המים. אין לשפוך כמות גדולה של מים ישירות על גבי הפרקט. במילים אחרות, פרקט לא מנקים בספונג'ה, אלא במטלית לחה בלבד.

 

  • אויב בולט נוסף של הפרקט הוא החול, ולכן מומלץ להניח בכניסה לבית שטיח וכן לשאוב או לטאטא את הרצפה לעתים קרובות.

 

  • בבתים עם פרקט מומלץ לבודד את רגלי הריהוט בעזרת מגיני גומי או לבד.

 

  • גם ברהיטים ניידים מומלץ להקפיד שהגלגלים יהיו עשויים מגומי.

 

  • אין לנקות את הפרקט בחומרים כימיים, כמו אקונומיקה או חומצות ניקוי למיניהן. את הניקוי וההברקה יש לעשות אך ורק בחומרים ייעודיים, הנמכרים ברשתות השיווק.

 

 

** תודה ל-Ceramic Deport על העזרה בהכנת הכתבה

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

עוד במגזין GOstyle :

 

 

 

>> לעוד בתים יפים, לחצו כאן