לרובכם זה אולי מובן מאליו, ובכל זאת: מודעות סביבתית היא כבר מזמן לא פריביליגיה של מדינות אירופיות מבוססות - היום היא משפיעה על כל תחומי החיים, בכל מקום. וכפי שעולם העיצוב הוא חלק בלתי נפרד מחיינו בכלל, יש לו תפקיד חשוב גם בתחום הזה: עם מלים כמו אחריות וחיסכון, ומגוון מגמות עיצוביות שמושפעות מהשינויים האקולוגיים, כמו עיצוב שעושה שימוש באנרגיות מתחדשות, שגעת ה"עשה זאת בעצמך" ותופעת ה"מיחדוש".

המיחדוש, בניגוד למיחזור, הוא תהליך הממיר חומרי פסולת או מוצרים חסרי שימוש לחומרים או מוצרים חדשים - איכותיים יותר ובעלי ערך סביבתי גבוה יותר (ע"ע upcycle). בעוד שתהליך המיחזור נעשה שימוש בתעשייה המסורתית, שנחשבת לאחד הגורמים להתחממות הגלובאלית, המיחדוש (בדומה לשימוש חוזר), חוסך אנרגיה של ייצור חדש. וכמובן, הוא מונע זיהום מי תהום ופליטת גזי חממה שנוצרים בזמן הטמנת המוצרים הישנים בהרי הזבל.

"חדש חדיש ומחודש" הוא בלוג שיציג עשייה עיצובית בהקשר סביבתי, עם שלל דוגמאות שמוכיחות שירוק זה מדליק. לפתיחה, כדי לחמם את האווירה (וכדי שאני לא אשב לבד בחושך), אני מציגה מיחדושי תאורה.

Mason Jar Chandelier - האופציה הפסטלית

BootsNGus.etsy.com

ג’ף ומרק ממישיגן, ארצות הברית, קראו למותג שלהם על שם שני החתולים שלהם - Boots & Gus. ג’ף היה עוזר אישי ומרק בילה 20 שנות קריירה מפוארת באחד מהתאגידים העולמיים. הם גרים באיזור כפרי, בחווה שדורשת עבודות תחזוקה סביב לשעון וגינה שמעסיקה אותם מהאביב ועד הסתיו. הם החלו למחדש כחלק מאורח החיים הכפרי והקהילתי באזור, שמשופע בחנויות יד שנייה ובגראז’ סיילס. חלומם לפתח מוצר משל עצמם ולחיות חיים פשוטים ושלווים יותר, הביא אותם להפוך את תחביבם לעסק: הם הופכים את צנצנות המייסון המפורסמות של הריבות למנורות חמודות ומקסימות, שהצבעוניות שלהן אינה יודעת גבול. היום העסק שלהם משגשג, והמנורות פזורות בבתים רבים מסביב לגלובוס. אפשר גם לבד: בישראל קשה להשיג את הצנצנות הספציפיות הללו, אך אם הייתם באיזה שוק פשפשים בחו”ל ושמתם את ידכם על כמה מהן, אתם מוזמנים למחדש אותן בעצמכם בעזרת הקישור הזה. או פשוט לרכוש אותן כאן.

Posca chandelier - האופציה ההיפסטרית

Liam Allbutt & Stephen Justice - ambience lighting

 

קבוצת מעצבים אוסטרלית בשם Ambience מיחדשה את הטושים של חברת Posca. בכל טוש יש מנורות לד, שזוהרות ומדגישות את הצבע המקורי שלו. החלק הטוב הוא שכל הנורות יחד בנברשת שבתמונה צורכות בסך הכל 28 ואט -  פחות מחצי ההספק של נורה רגילה.‎

Degross - האופציה המקסימה

‏Photography Alex Duffner , Degross Design & Innovation

המעצבים של סטודיו Degross מצאו בחצר האחורית שלהם בקבוקי זכוכית מקסימים (גם ככה, בצורתם המקורית, הייתי מתהדרת בהם באחד ממדפי דירתי). בעזרת כישרון רב וידי זהב הם הכינו מהם את המנורה הזו. רק הצפייה בסרט שמתאר את התהליך גרמה לי להחסיר פעימה.

הסטודיו הלונדוני הוא סטודיו חדשני שמשלב מיומנויות וטכנולוגיות בעיצוב מוצר. הם מציגים מגוון פרוייקטים בתחום הקיימות, כמו אגירה ושימוש חוזר במים, שימוש באנרגיות מתחדשות ומיחדוש. למשל, הם פיתחו ראוטר חסכוני באנרגיה, שהוא למעשה מתלה למפתחות המעוצב ברוח מוצרי ההיי-טק: כשאחרון דיירי הבית יוצא ולוקח את המפתח מהמתלה, הראוטר מכבה את עצמו בצורה אוטומטית.

Data - האופציה הדיגיטלית

‏YEAYEA - Büro für Gestaltung

‎סטודיו YEAYEA הציל דיסקים (cd ,dvd) מחיי נצח בהרי הזבל (או ממיחזור, לא עלינו, תהליך שגם הוא לא פוליטקלי קורקט בימינו). הדיסקים הפכו למנורה באמצעות שבירתם בצורה מכנית ואיחודם בעזרת חימום והמסה בלבד, ללא שימוש בחומר נוסף. ייאיי!

‏YEAYEA - Büro für Gestaltung

בזכות המתכתיות של הדיסקים, התאורה שמתקבלת היא חמה ונעימה. הסטודיו ממוקם בלייפציג שבגרמניה ושני מעצביו הצעירים, יוהנס היינצמן ופראנץ גייבל, מחזיקים באג’נדה סביבתית חזקה שקוראת לעשות שימוש חוזר במוצרים, בייחוד מענף האלקטרוניקה והמחשבים, שבו כמויות הפסולת הן בלתי נתפסות. הם נהנים לחקור ולגלות את הפוטנציאל העצום שקיים בפסולת ולתרגם אותו למוצרים מעוצבים ואיכותיים.

אופציית ה”עשה זאת בעצמך”

‏Elise Engh and http://growcreative.blogspot.com

‎בתור עורכת גרפית לשעבר של קטלוג “מתחתנים”, לא יכולתי שלא לשלב כאן את האופציה ה”מרתה סטיוארטית” הזו. בעלת הבלוג, אליס, גרה ביוטה (המדינה הדתית ביותר בארצות הברית), חברה בכנסייה המורמונית ומנהלת אורח חיים שמאפשר לה להיות בבית עם בנה ולהשתקם מניתוח שעברה בגבה. בבלוג שלה אפשר למצוא הדרכות לכל מיני עבודות יד, למשל מכונית מקרטון, פורטרטים בצבעי מים ומוביילים. דרך היצירה היא משתקמת, מתקדמת ומזכירה לעצמה את הברכות הרבות שבהן בורכה. בשם הבלוג, “גו קריאייטיב”, בחרה כיוון שהוא מתעד את מסעה כאמנית וכיוצרת במלאכות יד. מוזמנים לנסות את זה בבית.

Marvel Comics - האופציה הנוסטלגית

‏FISHTAIL45

המנורה הזו היא מלאכת ידיו של קוסטס היווני, בעל המותג Fishtail45  (על שם האגזוז של אופנוע ההארלי הישן שלו). היא עשויה מ-52 שקופיות שצילם מחוברות קומיקס ישנות. גוף המנורה ממוחדש מבסיס של מאוורר חשמלי ישן, וכשמדליקים אותה קסם הקומיקס והדמויות שלו מתעורר לחיים. קוסטס גר באתונה, ומסתובב באופן קבוע במגרשי גורטאות ושוקי פשפשים. הוא אוהב חפצים ישנים, כמו מכוניות, אופנועים, רהיטים ושאר מינים, ונהנה לתת למוצרים הישנים פרשנויות וחיים חדשים, אך מבלי שייאבדו את צורתם המקורית. עוד ממעשי ידיו תוכלו לראות בחנות שלו באטסי.

Kozo - האופציה החצופה

Photographer: Guy Gilad

את המנורה של סטודיו קוזו ראיתי ברשת. אהבתי את הניגוד בין הבית הפסטלי, עם הניחוח האמריקאי-מלוקק, לבין המנורה החצופה הזו, שעשוייה מחלקים של צינורות מים. אחר כך הגיעה ההפתעה הגדולה, כשגיליתי שהיא עוצבה על ידי הישראלי דויד שפע. שאפו!

Photographer: Guy Gilad

‎מכירים את השלב הזה ביצירה - אחרי שנדלקתם על משהו, חקרתם אותו, התבוננתם בו, ניסיתם אותו שוב ושוב - שאז מגיעה התובנה/הארה? זה מה שקרה לקוזו. הוא היה פריק של צינורות מים שאסף מהרחובות. בהתחלה הוא עשה מהם שולחן לביתו, ואז, לאחר התבוננות ממושכת, נדלקה לו הנורה הזו של הרעיון, והוא החליט לשלב את היכולות ההנדסיות שירש מאביו עם כישרון העיצוב שלו, ומיחדש את הצינורות העזובים לגופי תאורה מלאי הומור ואמפטיה, לישן ולאדם.

עוד מה-Kozo תוכלו לראות ולקרוא בפוסט שכתבתי עליו לפני כמה חודשים.

Jellyfish - האופציה הנזילה

Photography: Michal Vital Oshrat to Brigitte Cartier

את ‎מנורת המדוזה הזו עשתה בריג’יט קרטייה - אמנית ואישיות צבעונית, שידועה בתחום המיחדוש בארץ. בריג’יט עלתה לישראל מפאריס, שם למדה אמנות וכאן נשבתה, בין השאר, בקסם פסולת הרחוב. היא אספנית כפייתית ויכולה לעצור מסיבה שלמה כדי שהחבר’ה יעזרו לה לשנע כמה צינורות פלסטיק גדולים שנקרו בדרכה. הפריטים הרבים שהיא אוספת משמשים לה השראה לכל יצירותיה. היא שותפה להפיכתו של פארק חיריה למוקד עלייה לרגל לכל שוחרי הסביבה והיצירה, וידי האמן שלה נמצאות בכל פרט ופרט במרכז המבקרים של הפארק (טוב, עכשיו בדיוק הם עושים שם שיפוץ, אבל אני כבר לא יכולה לחכות ולראות מה היא עשתה שם הפעם). המנורה שבתמונה עוצבה במיוחד לחנות האקולוגית הפיה הירוקה והיא עשויה משאריות של נזילות פלסטיק שנאספו ממפעל לייצור פלסטיק, שנחתכו בידי האמנית בסכין יפנית. עוד מהווירטואוזיות של בריג’יט תוכלו לראות כאן.

אני, בתכל'ס, יכולה להסתפק גם בנר קטן, כל עוד באים איתו חבר יקר, שיחה מעניינת ובקבוק יין טוב.