טורונטו 2007. במלאות שנה למותה של ג'יין ג'ייקובס, האדם המשפיע ביותר על השיח העירוני המודרני, שיח שמתבסס עד היום על רב-המכר שלה "מותן וחייהן של ערים אמריקאיות גדולות", החליטה קבוצת פעילים עירוניים שהרחובות שלהם לא ימותו יחד איתה. הם החליטו להנציח אותה והמציאו את פסטיבל JANE'S WALK, אירוע התנדבותי שבמסגרתו חושפים בעלי עניין בעיר ובשכונה את התושבים האחרים ואת התיירים למקומות ולהיבטים במרחב, שבדרך כלל נסתרים מן העין. ההצלחה הייתה מיידית, והשנה, שש שנים בלבד לאחר ההתחלה, הסיורים ייערכו ב-90 ערים ב-16 מדינות – ממלבורן ועד דטרויט, מקולצ'סטר באנגליה ועד גבעת שמואל.

 

בדרכה. ג'יין ג'ייקובס
בדרכה. ג'יין ג'ייקובס

 

ניסן אלמוג, שמארגן את הסיורים בישראל זו השנה השלישית, מספר ש"המדריכים מראים כל מיני צדדים בעיר. יש סיורי אוכל, צילום ואמנות, ויש סיורים ביקורתיים ואקטיביסטיים שלעתים נחשף בהם מאבק ציבורי שנמצא בהתחלתו או בשיאו". מובילי הסיורים לא חייבים להיות בעלי הכשרה בחינוך, באדריכלות או בגיאוגרפיה; הם יכולים להיות כל אחד מתושבי העיר: מורה, הייטקיסט, סופר, חבר מועצה מקומית, אמן וכך הלאה. מספר הסיורים גדל, ואיתו גם המגוון שלהם: בחלק המקרים הקשר לסביבה ולאדריכלות נהיה רופף, אך עדיין יש מבחר מרתק.

 

גם השנה הסיורים יערכו בשלוש הערים הגדולות - חיפה, ירושלים ותל אביב - אבל הפעם נכנסים למעגל הסיורים גם יישובים קטנים יותר. אם לפני שנתיים נערכה כבר הליכה בבת ים למען שימור קולנוע "סביון", שבעקבותיה התארגנו תושבים למאבק שהוכתר בהצלחה, הרי שבסוף השבוע הזה תתקיים הליכה דומה בכפר סבא, בהנחיית "ועד התושבים למען קולנוע עמל" שאותו מבקשים לשמר ולהפוך למבנה תרבות עירוני. "רחובות לילדים", להבדיל, הוא סיור שייערך במרכז העיר רחובות בהנחייתו של יואב ועקנין, מורה ופעיל סביבתי וחברתי. בראשון לציון, שם משפצים את חזיתות הבניינים הוותיקים בצבעים ססגוניים, יתקיים סיור בנושא תחת הכותרת "האם ראשון לציון תהיה העיר העברית הצבעונית הראשונה?"

 

מגלים את גבעת שמואל ובית שמש

 

אמיר כרמל, הייטקיסט לשעבר, עשה הסבה מקצועית וכיום הוא עוסק בתכנון ערים. הוא ינחה סיור שיעבור בשדרות הנשיא בעיר מגוריו, גבעת שמואל. זהו רחוב מרכזי המפריד בין שתי שכונות –"גיורא" הוותיקה והענייה ו"נווה דקלים" החדשה והעשירה. כרמל מתאר את עירו כ"קומפקטית", ועל אף שהיא מאכלסת רק 23 אלף איש שרובם משתייכים למעמד סוציו-אקונומי גבוה (העיר ממוקמת בדירוג 8 מתוך 10 במדד הסוציו-אקונומי הלאומי), בין שתי השכונות נמתחים פערים משמעותיים. "בסיור אני אביט ימינה ושמאלה עם המשתתפים על השוני", אומר כרמל, שיציג למסיירים בניינים "שמתחננים כבר שנים לפינוי בינוי" אל מול המקומות המטופחים – וכל זאת לאורך 400 מטרים בלבד.

 

סיור מרתק אמור להתקיים בבית שמש, שעלתה לכותרות בשנה האחרונה על רקע המאבק נגד הדרת נשים מהמרחב הציבורי. קבוצת נשים התאגדה והקימה את "קבוצת קומי", שמורכבת מחרדיות, מדתיות, מתושבות וותיקות ומתושבות חדשות. נילי פיליפ היא עורכת פטנטים, מהנדסת, פסנתרנית, דתייה ועולה מקנדה, והיא תוביל את הסיור בעיר עם עמיתותיה, שרוצות לחולל "התעוררות ושינוי חיובי בבית שמש" כהגדרתן. הן יספרו על העירייה, שהפכה את בית שמש לעיר שמצטיירת כחשוכה וחסרת תרבות, ידברו על תולדות המקום וידלגו בין כמה אתרים בולטים. "היה פה בית קולנוע, עדיין יש תיאטרון ותזמורת ומקהלות, ואנשים פשוט לא יודעים על כל הפעילות הזו", אומרת פיליפ, שמקווה שהסיור יסחוף אנשים נוספים – בעיקר מבית שמש אך גם אורחים – "להציל את הבית שלנו". הדובדבן בקצפת יתגלה בסופו של הסיור, כאשר מקהלת הנשים "בית השמשות" תעמוד ותשיר בפני המסיירים, וזה יקרה "ברחוב, מול כולם, ולא בפנים מאחורי קירות – כדי שכולם יוכלו ליהנות משירתן".

 

בין שכונת התקווה לימק''א

 

הסיורים בירושלים ובתל אביב יחשפו, כמדי שנה, מקומות פחות מדוברים בערים הגדולות. בבירה יוביל ד"ר מאיר מרגלית הליכה בין ההתנחלויות בשייח' ג'ראח ויספר על מאבקם של התושבים הפלסטינים נגד הריסות בתים; במגרש קטמון הישן ינחה איתן פרי סיור לאוהדי כדורגל "מכל הסוגים והצבעים, אוהבי ירושלמים ובכלל". תחת הכותרת "מקטמון הישנה למגרש ימק"א", הוא יספר על שירי אוהדים ומשחקי דרבי דרך הגשש החיוור ויהודה עמיחי, וישוחח עם המשתתפים על הקשר בין פוליטיקה לכדורגל.

 

בתל אביב תנחה ח"כית תמר זנדברג (מרצ) סיור שמתמקד בתנועה בעיר, בתחבורה בת קיימא, בנגישות ובניידות, תוך "התבוננות בהליכה ובנסיעה כהתרחשויות עירוניות מתוכננות ומכוונות". גיא זוזות, מארגן קהילתי ובן שכונת התקווה, יוביל סיור בשכונה ביום שישי בצהריים, בשעות שהוא מגדיר כ"הכי יפות בשבוע". בדרך הוא יוביל את המסיירים בין מתחם התרבות בבית דני למגרש של בני יהודה, ביקור בשוק התקווה וסיפורים על עפרה חזה.

 

טורונטו היא לא גבעת שמואל או ראשון לציון, אך גם לא פריז או ניו יורק. הסיורים שהחלו להיערך בה ב"הליכות ג'יין" הפתיעו גם את תושביה הוותיקים. כפי שאמר האדריכל מייקל מק'קלנד, אחרי סיור שהוביל ב-2009: "אחרי שנים שבהן כולם חשבו שבטורונטו אין מה לראות, פתאום גילו התושבים שהם רוצים לדעת הכול על שכונת מגוריהם".