לכל אחד יש מה לומר. "אסור לתינוק לאכול לעתים קרובות כל כך. זה גורם לגזים"; "בגלל זה הוא פולט"; "תני לו תוספת, כי אין לך מספיק חלב"; "תני לו מים בין הארוחות, כדי ליצור מרווחים ארוכים יותר"; "תינוק צריך לאכול כל 4 שעות". כולם דואגים לך ולתינוקך ורוצים לתרום מניסיונם ומהידע שצברו, אבל את, שמעולם לא הנקת, כבר לא יודעת במה להאמין. הנה כמה עצות הנקה לאם הטרייה. 

 

עוד בנושא:

>>> כל מה שאת צריכה לדעת בנושא במדריך הנקה

>>> אמהות, אל תוותרו על הנקה / אור אלתרמן

>>> כך תגבירי את כמות החלב

>>> מה לאכול כשאת מניקה?

>>> כל השקרים שמוכרים לך בענייני הנקה  

 

מה תדירות ההנקה המומלצת? 

 

תינוק יונק בין 6-12 פעמים ביממה, תלוי באיזה משקל נולד. ככל שיהיה קטן יותר, ינק יותר פעמים. בימים הראשונים ועד בערך שבועיים-שלושה ראשונים להנקה, יאכל התינוק בדרך כלל לעיתים קרובות מאוד, עד כדי כל שעה וחצי-שעתיים.

פעולת ההנקה מעייפת את התינוק, כי זו עבודה של מציצה ושאיבה. הוא אוכל כמות קטנה יחסית ונרדם. לאחר זמן מה, הוא שוב רעב ולכן ברצונו לאכול שוב. ככל שיגדל ויתחזק, ארוחותיו תהיינה "גדולות" יותר ותדירוּת הארוחות ביממה תרד.

אם סיפרו לך שכדאי לתת לו מים בין הארוחות כדי למשוך את התדירות או שהוא צריך לאכול כל 4 שעות - זה לא נכון. אם מושכים את התינוק בזמן שהוא רעב, הוא נהיה מתוסכל, עצבני, מרבה לבכות וגם תהיה לכך השפעה על קצב העלייה שלו במשקל.

 

מה גורם לתינוק לינוק?

 

אצל תינוקות פועל רפלקס מולד שמופעל על ידי מגע הפטמה או אצבע בלחיו, בשפתיו או בלשונו. אפשר לסחוט מעט חלב לפיו כדי לגרותו למציצה. התינוק מוצץ כ-15 מציצות ונח. ושוב כ-15 מציצות ונח. מספר המציצות בין מנוחה אחת לשניה הולך ויורד, עד שהוא מסיים לאכול. כאשר התינוק שבע, הוא מפסיק לינוק ומרפה מהפטמה. תחילת ההנקה מאופיינת במציצות קצרות ומהירות, המגרות את רפלקס שחרור החלב. המציצות הבאות נעשות איטיות וארוכות יותר ואת אמורה לשמוע את בליעת החלב ע"י התינוק. שמיעת הבליעה מבטיחה לך שתינוקך אכן יונק ומקבל חלב.

משך ההנקה בשבועות הראשונים הוא ארוך. הנקה יכולה להמשך חצי שעה ויותר. לפעמים זמן קצר לאחר שסיימת להניק, התינוק ירצה שוב לאכול. כאשר התינוק גדל, משך ההנקה מצטמצם. ככל שיתחזק, המציצות תהיינה חזקות יותר והתינוק יסיים את ארוחותיו בזמן קצר יותר.

 

איך בנוי השד?

 

השד מורכב מרקמה בלוטית המוקפת ברקמת שומן. בשד אונות רבות המייצרות חלב ומכל אונה עובר החלב באמצעות צינור החלב לכיוון הפטמה. לכל צינור פתח משלו בקצה הפטמה (בפטמה פתחים רבים). פעולת היניקה מעוררת הפרשת הורמון הגורם ליצירת חלב. לכן ככל שיונקים יותר, יש יותר חלב.

כאשר השדיים נעשים רכים יותר במשך הזמן, אין זה אומר שיש לך פחות חלב. פשוט השדיים מייצרים את כמות החלב לפי גירוי המציצה של התינוק ודרישת התינוק וגם כלי הדם שנוספו לשדיים נעלמים.

 

כמה זמן להאכיל יש מכל שד?

 

כל אישה צריכה להניק כפי הדרוש לתינוק. אין זמן מומלץ למשך ההנקה. בשבועות הראשונים משך ההנקה ארוך יותר לעומת המשך התקופה. ככל שהתינוק גדל, עוצמת היניקה חזקה יותר ומשך זמן ההנקה מתקצר. להנקה יעילה יש להניק משד אחד עד שהתינוק מרפה מהפטמה.

בכל שד, קיים החלב הראשוני שהוא צלול יותר והחלב השומני - ה"חלב האחורי". החלב האחורי עשיר יותר בשומנים ובקלוריות, מזין יותר וחשוב לגדילת והתפתחות התינוק.

אצל כל אישה, מגיע החלב השומני בקצב שונה וזה תלוי בקצב האכילה של התינוק. לכן, אין ביכולתך לדעת מתי הגיע תינוקך לחלב האחורי. בהניקך משד אחד בלבד במהלך הארוחה, התינוק יינק כמות משמעותית מהחלב האחורי.