חג פסח הוא חג עמוס בביצים, ונדמה שאנחנו סומכים על הביצים שימלאו את משימת ההתפחה, ההדבקה והיציבות במתכונים במקום הקמח. הביצים מככבות לא רק במתכוני עוגות ועוגיות לפסח, אלא גם בסלט תפוחי אדמה ובממרח כבד קצוץ. במלים אחרות, הביצה ממש מתחרה עם המצה על מי יגנוב את הבכורה בערב החג ובמהלך חול המועד.
_____________________________________________________________________________
עוד מתכונים לפסח במדור הבראת מתכונים
>> פשטידה וקציצות מקינואה וכרובית
>> קציצות גזר אפויות בתנור >> בראוניז לפסח בצ'יק צ'אק >> פשטידת מצות ומנגולד_______________________________________________________________________________
סוד הכוסמת הירוקה
גם אם אינכם טבעונים, צמצום צריכת הביצים הוא אפשרי בהחלט. במתכונים שבהם הביצה משמשת כחומר הדבקה ניתן להחליפה בקלות בקמח שעשוי מכוסמת ירוקה. זו ירוקה מכיוון שעדיין לא קלו אותה ועל כן לא שינתה את צבעה לחום. זכרו שהכוסמת הקלויה (החומה) לא תצליח למשימת ההדבקה. יתרונות הכוסמת רבים: היא זרע של צמח עשיר בברזל, אבץ, סלניום ונוגדי חמצון. בנוסף, היא כשרה לפסח לאוכלי קטניות.
אני משתמשת בכוסמת להדבקת חלקיה של מצה מרוככת, הלוא היא המצה בריי המסורתית של פסח. למתכון זה גרסאות רבות שבהן המצה שלמה או שבורה, התיבול מתוק או מלוח, הלביבות גדולות או קטנות, מרובעות או עגולות. דבר אחד משותף וזו הטכניקה- מצה מרוככת בנוזל, נקשרת בחומר מדביק ומטוגנת, ונאכלת חמה הישר מן המרחשת.
אמנם אני לא מתלהבת מטיגונים אבל אני לא מתכוונת לאפות מצה בריי - עד כאן. אני ממליצה על שימוש בשמן זרעי ענבים שטעמו ניטרלי ונקודת החמצון שלו גבוהה (אל דאגה, בכלל לא נגיע לשלב המעשן).
משחק משיכת החבל בין כפית שמן (דיאטתי) או כף שמן (יותר טעים) מוכר לאנושות המטגנת משחר הימים. עם מחבת נון סטיק טובה אפשר לטגן גם בלי שמן, אם ממש רוצים, אך לדעתי ברגע שוויתרנו על השומן שבביצה (10 גרם שומן!) אנחנו יכולים להרשות לעצמנו לשים כף שמן במחבת ולשמור על מצפון נקי.
ניתן להשתמש בכל מצה שתרצו- מהרגילה ועד המיוחדות. המתכון שלפניכם מיועד למנה אחת, ניתן להכפיל כמויות בקלות.
מצה בריי טבעונית
מרכיבים (למנה אחת)
- 1 מצה
- 2 כוסות מים רותחים
- 1 כף כוסמת ירוקה
- קורט מלח
- קורט סוכר חום
- קורט קינמון (אם רוצים)
- 1 כף שמן זרעי ענבים
- סילאן/אבקת סוכר/מייפל להגשה
ההכנה
1. שוברים את המצה לחתיכות גדולות ומניחים בקערה, שופכים מים רותחים ומניחים ל-2 דקות.
2. טוחנים במטחנת תבלינים את כף הכוסמת עד קבלת אבקה.
3. מסננים את המצות אך לא סוחטים, מחזירים לקערה ומערבבים עם הכוסמת הטחונה והתבלינים ומניחים ל 2 דקות נוספות.
4. מחממים מחבת (נון-סטיק) ומוסיפים את השמן. מעבירים את התערובת בצורת לביבה אחת ומשטחים מעט. הופכים להזהבת הצד השני ומגישים עם זילוף סילאן/מייפל אמיתי או אבקת סוכר.
- גלי לופו אלטרץ היא מדריכה של סדנאות לבישול בריא
>> למדור הבראת מתכונים