תפריט ל־6 סועדים, כשר לאוכלי קטניות:  
  • מנה ראשונה: רול במלית ירקות וטופו

 

  • מנה עיקרית: ממולאים צבעוניים, מוסקה טבעונית, סלט אורז אדום, לביבות בטטה במרווה

 

  •  קינוח: לפתן אגסים, ג'ינג'ר וחמוציות

 

רול קליפורני במלית ירקות וטופו

20 יחידות 

מנה נפלאה המתאימה להגשה כמנה ראשונה או בפני עצמה, כארוחה קלה. דפי אורז ניתן למצוא ברבות מרשתות השיווק או בחנויות למוצרים מן המזרח. כפי שתראו, קל מאוד להשתמש בהם.

 

המרכיבים

3 כפות שמן שומשום

2 כפיות ג'ינג'ר מגורר

1/2 כוס (120 מ"ל) רוטב סויה (כשר לפסח) 

2 גזרים, קלופים וחתוכים למקלות דקים

2 מלפפונים, חתוכים למקלות דקים

2 פלפלים (מומלץ אחד צהוב ואחד אדום‭,(‬ נקיים מגרעינים וחתוכים למקלות דקים

1 צרור אספרגוס, חלוט קלות במים רותחים 1 אריזה (200 גרם) טופו, חתוך לרצועות דקות

10 דפי אורז

עלים מ-6 גבעולי נענע

כ-25 גבעולי כוסברה

 

ההכנה 

1.‬ מחממים 2 כפות מהשמן במחבת קטנה, על להבה בינונית. מוסיפים את הג'ינג'ר ומטגנים כחצי דקה. מוסיפים את רוטב הסויה ומביאים לרתיחה, מבשלים עוד דקה ומסירים מהכיריים. מעבירים את הרוטב לתבנית שטוחה, מוסיפים מיד את כל הירקות והטופו, ושורים כ־10 דקות, עד שהירקות מתרככים קלות.

2. מחממים את יתרת השמן (1 כף) במחבת. מוציאים את רצועות הטופו מהמשרה, מעבירים למחבת ומטגנים קלות, כ־4 דקות, עד הזהבה. מעבירים מהמחבת אל צלחת מרופדת בנייר סופג.

3.‬ ממלאים קערה במים. מרפדים משטח עבודה במגבת מטבח. מכניסים למים דף אורז אחד, משהים 2 שניות, עד שהוא הופך גמיש ולח, מוציאים ומניחים על המגבת. חוצים כל דף אורז לשניים. מפזרים על כל מחצית כמה עלי נענע. מניחים במרכז כל מחצית 2 גבעולי כוסברה, כך שהעלים פונים לכיוון השוליים העגולים. מניחים עליהם כמה רצועות מהירקות ומהטופו. מקפלים את השוליים התחתונים, הישרים, מעל הירקות, ומגלגלים את דף האורז לגליל. מניחים בכוס, בעמידה, וחוזרים על התהליך עם שאר הדפים והירקות. אם הדפים נראים רטובים מדי, אל חשש: הם מתייבשים מהר. מגישים לצד הרוטב שנותר בתבנית הירקות.

 

ממולאים צבעוניים

ירקות שונים מלאים באורז מסוגים שונים (שימו לב: הכמויות במתכון מתייחסות לאורז מבושל).‬

 

המרכיבים:

לרוטב

2 כפות רסק עגבניות

1/3 1 כוס (320 מ"ל) עגבניות מרוסקות

2 כפות שמן זית

1 כוס מים חמים מלח, פלפל שחור

 

לירקות:

6 קישואים עגולים

3 קישואים גדולים ומאורכים

8 פלפלים קטנים

5 חצילים קטנים

 

למלית החצילים

2 כפות שמן זית, 1 חציל קטן, חתוך לקוביות קטנות 2 פלפלים, חתוכים לקוביות קטנות, 1 כוס אורז לבן מבושל

 

למלית הקישואים

1 כף שמן זית 1 בצל, קלוף וחתוך לקוביות קטנות 1 גזר, קלוף ומגורר גס 1 כוס אורז אדום מבושל מלח, פלפל שחור

 

למלית הפלפלים

1 כוס אורז מלא מבושל ‭1/4‬ כוס עלי פטרוזיליה קצוצים מלח ופלפל שחור

 

ההכנה

1. הרוטב: מערבבים את כל מרכיבי הרוטב ויוצקים לסיר רחב. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-10 דקות, עד שהרוטב מסמיך.

2. הירקות: מסירים את החלק העליון מכל הקי שואים העגולים ושומרים בצד. מרוקנים בעזרת כפית את פנים הקישואים (שומרים את התוך בצד),‬ מקפידים להשאיר דפנות עבות למדי.

חותכים את הקישואים המאורכים ל-3 חתיכות באורך של כ-3 ס"מ. מרוקנים את פנים הקישואים (שומרים את התוך בצד).‬ ממלאים סיר במים עם מעט מלח ומביאים לרתיחה. מבשלים את שני סוגי הקישואים במים כ-3 דקות, עד שהם מתרככים מעט.

3.‬ מסירים את החלק העליון מהפלפלים ומניחים בצד. מנקים את הפלפלים מגרעינים. חוצים את החצילים לרוחבם, מוציאים מעט מהפנים (ושומרים את התוך בצד),‬ ממליחים ומניחים כדי שיגירו מעט נוזלים.

 

4.‬ מלית החצילים: מחממים את שמן הזית במחבת רחבה. מוסיפים את החציל, הפלפלים וכן את תוך הקישואים והחצילים ששמרנו. מטגנים כ-5 דקות, עד שהירקות מזהיבים. מוסיפים 3 כפות מרוטב העגבניות ואת האורז הלבן. מערבבים. מתבלים במלח ובפלפל ומניחים בצד.  

5.‬ מלית הקישואים: מחממים את שמן הזית במחבת קטנה ומטגנים את הבצל והגזר כ-2 דקות, עד שהם מזהיבים מעט. מוסיפים את האורז האדום, מתבלים במלח ובפלפל ומערבבים. מניחים בצד.

6.‬ מלית הפלפלים: מערבבים את האורז המלא עם פטרוזיליה ושתי כפות מרוטב העגבניות. מתבלים במלח ופלפל ומניחים בצד.

 

‭.7‬ ממלאים כל ירק במלית המתאימה לו, מסדרים בסיר הרוטב ויוצקים מעט מהרוטב לתוך כל ממולא. מהדקים את ה"מכסים" לקישואים ולפלפלים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומכסים את הסיר. מבשלים כ-20 דקות (אפשר גם לאפות בתנור המכוון לחום גבוה, 190 מעלות). מגישים חם.

 

 

לביבות בטטה ומרווה (צילום: דני לרנר)
לביבות בטטה ומרווה (צילום: דני לרנר)

 

סלט אורז אדום

המרכיבים:

לסלט

1 כף שמן זית

1 שורש פטרוזיליה קלוף ומגורר

2 גבעולי סלרי, קצוצים דק

3-4 כוסות אורז אדום, מבושל

100 גרם חמוציות, קצוצות דק

 

לרוטב

1/4 כוס שמן זית 1 כף מיץ לימון 1 כף חומץ בלסמי 1 כף דבש מלח, פלפל שחור גרוס

 

להגשה 

2 כוסות עלי מיקרו בייבי, או נבטוטים, או נבטי אלפלפא דקים 2 כפות אגוזי קשיו קלויים וקצוצים 2 כפות נענע טרייה קצוצה דק 2 כפות כוסברה או פטרוזיליה קצוצה דק

 

ההכנה 

1. הסלט: מחממים את שמן הזית במחבת קטנה ומטגנים את הפטרוזיליה והסלרי כ-5 דקות, עד הזהבה. מעבירים לקערת הגשה ומצננים קלות. מוסיפים לקערה את האורז ומערבבים.

2.‬ הרוטב: מערבבים את כל מרכיבי הרוטב בצנצנת מתאימה.

3. ההגשה: מוסיפים את העלים, האגוזים ועשבי התיבול. יוצקים את הרוטב, מערבבים ומגישים.

 

מוסקה טבעונית

תבנית פיירקס ‭,25X30‬ או 6 כלים אישיים בקוטר 8 ס"מ  

במוסקה קלאסית יש כמובן בשר וגם רוטב בשמל המאחד את המרכיבים. כאן השתמשנו בפירה תפוחי אדמה כדי למלא את מקומו של הבשר ולתת הרגשה של מנה עיקרית "רצינית" וגם כדי להעניק תחושה רכה כמו של בשמל. טעים.

 

המרכיבים:

לפירה

6-8 תפוחי אדמה (כקילוגרם וחצי), קלופים וחצויים

1 כף שמן זית מלח ופלפל

1/4 כוס (60 מ"ל) חלב סויה

1/8 כפית אגוז מוסקט

 

לרוטב העגבניות

1 כף שמן זית

1 כפית בזיליקום טרי קצוץ

1 שן שום, קלופה וכתושה

1 קופסה ‭(400 גרם) עגבניות כתושות משומרות

2 כפות רסק עגבניות

 

לירקות  

4 חצילים בינוניים, חתוכים לפרוסות בעובי חצי‬ ס"מ

3 קישואים, חתוכים לאורך לפרוסות בעובי חצי ס"מ

מלח, פלפל שחור גרוס

להברשה: 2 כפות שמן זית

 

ההכנה  

1. הפירה: ממלאים סיר במים רותחים עם מעט מלח ומבשלים את תפוחי האדמה, עד שהם מתרככים לגמרי. מסננים ומעבירים לקערה. מועכים לפירה גס. במהלך המעיכה מוסיפים את כל שאר מרכיבי הפירה. מועכים למרקם אחיד.

2. רוטב העגבניות: מחממים את שמן הזית ומטגנים את הבזיליקום והשום, עד הזהבה. מוסיפים את העגבניות הכתושות ואת רסק העגבניות ומביאים לרתיחה. מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ־15 דקות, עד שהרוטב מסמיך מעט.

3. מחממים את התנור לחום בינוני־גבוה (‭190‬ מעלות).

4. הירקות: ממליחים מעט את החצילים והקישואים. מברישים את החצילים והקישואים בשמן הזית ומסדרים על 2 רשתות תנור, כל סוג ירק בנפרד. אופים את הירקות עד שהם מזהיבים: הקישואים כ־10 דקות והחצילים כ־20 דקות. מוציאים, מצננים, אך לא מכבים את התנור.

5. הרכבת המנה: משמנים את התבנית (או את התבניות האישיות) בשמן זית ומכסים את התחתית בפרוסות החצילים. יוצקים מעט מרוטב העגבניות. מניחים שכבה מפירה תפוחי האדמה ועליו מסדרים את פרוסות הקישואים. יוצקים עוד מעט רוטב ומסיימים בפרוסות חצילים. אופים כ-20 דקות (בכלים אישיים 12-15 דקות),‬ עד שהמוסקה מתייצבת ומזהיבה. מגישים חם יחד עם שארית רוטב העגבניות.

 

  • טיפ: אורז אדום ואורז מלא מומלץ לבשל באופן הדומה לבישול פסטה: ממלאים סיר גדול במים, מוסיפים כפית מלח ומביאים לרתיחה. מוסיפים את האורז ומבשלים, לא מכוסה, כ-40 דקות, עד שהאורז מתרכך. מסננים.

 

לביבות בטטה ברוטב מרווה

לביבות מתקתקות שמשתלבות נהדר עם חלב קוקוס.

 

המרכיבים 

4 בטטות בינוניות, קלופות וחתוכות לקוביות 1/3‬ כוס (50 גרם) קמח תפוחי אדמה

1/2 כפית מלח

לטיגון: 1/4 כוס שמן זית

 

לרוטב

2 כפות שמן זית

1/2 כוס עלי מרווה

1 פחית ‭(300 מ"ל) חלב קוקוס

מלח ופלפל

 

ההכנה  

1.‬ מניחים את קוביות הבטטה בסיר, מכסים במים ומביאים לרתיחה. מבשלים עוד כ־5 דקות, עד שהבטטות מתרככות. מסננים, מעבירים את הבטטות לקערה ומועכים למחית. מוסיפים את קמח תפוחי האדמה והמלח ומערבבים היטב למחית אחידה.

2. מחממים את שמן הזית במחבת גדולה. יוצרים ממחית הבטטות לביבות בקוטר 4 ס"מ בערך ומטגנים 2-3 דקות מכל צד, עד שהלביבות מזהיבות. מעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג.

3.‬ הרוטב: מחממים את שמן הזית במחבת, מטגנים מעט את עלי המרווה. מוסיפים את חלב הקוקוס ומתבלים במלח ובפלפל. מעבירים לבלנדר (או משתמשים במוט ריסוק) ומעבדים לרוטב חלק. מגישים חם, לצד הלביבות.

 

לפתן אגסים, ג'ינג'ר וחמוציות (צילום: דני לרנר)
לפתן אגסים, ג'ינג'ר וחמוציות (צילום: דני לרנר)

 

לפתן אגסים, ג'ינג'ר וחמוציות

המרכיבים

6-8 אגסים, קלופים וחתוכים לרבעים

1/3 כוס (50 גרם) ג'ינג'ר מסוכר, פרוס דק

1 כוס (200 גרם) חמוציות

2 כוסות יין אדום

1 כוס מים 1 כוס (200 גרם) סוכר

1 מקל קינמון

3 יחידות ציפורן

4 גרגירי הל שלם

2 כפות פיסטוקים קלופים, קלויים וקצוצים

 

ההכנה

1.‬ שמים את כל המרכיבים, למעט הפיסטוקים, בסיר בינוני ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-30 דקות, עד שהנוזל מסמיך והאגסים מתרככים. מצננים לטמפרטורת החדר ומאחסנים במקרר שעה לפחות.

2.‬ ההגשה: מחלקים את הלפתן לכוסות הגשה, מפזרים מעט פיסטוקים ומגישים. אפשרות נוספת: מחממים את הקומפוט בסיר קטן, ומגישים חמים, לצד סורבה קוקוס.