הורים בעולם כולו, ללא הבדלי דת ומכל רחבי הקשת הפוליטית, מחולי ניקיון וסדר ועד ה"זורמים" ביותר, יודעים שיש מקום אחד בבית שגם ההשתדלות הכנה ביותר לא יכולה לו: חדר הילדים. יש שם כל כך הרבה, ומכל דבר: צעצועים, חוברות ציור, ספרי לימוד, קסדות אופניים, חלקי פאזל, חרוזים זרוקים, נעליים מושלכות ועוד ועוד – הכל בבלאגן שמח על הרצפה, על המיטה או מתחתיה, בתוך הארון ועל שולחנות הכתיבה.
לרגל חג הסידורים, הנקרא לעתים גם פסח, הרגשנו כי הגיע העת לפנות למומחית שתעזור לפתור אחת ולתמיד את תעלומת הבלאגן בחדר הילדים.
_____________________________________________________
עוד כתבות על סידור ועיצוב הבית בעשו בעצמכם
>> 14 כללים מעולים לסידור ארון הבגדים
>> טריק לסידור ארון הילדים >> המדריך השלם לתכנון חדר ילדים>> איך להכין מגירה מקסימה לצעצועים
______________________________________________________
איילת מייסון הקימה את מסדרים באהבה לפני עשר שנים, לאחר שאחיה הפקיד את מלאכת עיצוב וסידור הדירה החדשה שלו בידיה. "אנשים כל כך התלהבו מהתוצאה שהחלטתי לפתוח עסק", היא משחזרת. כיום היא מגיעה לבתים מהצפון ועד אילת עם עוד שתי עובדות ("לפעמים, כשצריך, אנחנו מגיעות גם חמש ",היא אומרת).
מייסון מסבירה שזרעי המקצוע שבו בחרה נזרעו עוד בילדותה: "היתה לי בעיה של קשב וריכוז שלא אובחנה, אבל תמיד ידעתי שהכל חייב להיות אצלי מקוטלג, מאורגן לפי נושאים ומאוד מאוד מסודר, כדי שאוכל לתפקד כפי שצריך". את עקרונות הקיטלוג היא נושאת עמה עד היום, והוא מהווה את הבסיס לשני העקרונות המרכזיים שלה כשניגשים לסדר כל חלל, ובעיקר את חדר הילדים:
1. מתחילים קודם כל במיון החפצים: שמים את הבגדים עם הבגדים, את חלקי הפאזל בפינה יחד, את כל אביזרי האופניים ביחד, את משחקי הקופסה יחד וכן הלאה.
2. לא חוששים לזרוק או לתרום: בעת המיון נמצא תמיד בובות קרועות, טרקטורים בלי גלגלים, פאזלים שרוב חלקיהם חסרים וכדומה. את אלה נרכז בשקית שתלך לפח. בעזרת הילדים נמיין, בשקית נפרדת, את כל החפצים והצעצועים והבגדים שכבר לא משתמשים או נלבשים – וזו תלך לתרומה.
במה כדאי להצטייד לפני שמתחילים?
- קופסאות שקופות בגדלים שונים – מקופסאות מזון שקופות ועד קופסאות גדולות לאחסון - שניתן לראות דרכן את התכולה.
- קופסאות פלסטיק קטנות המחולקות למחיצות, והמשמשות בדרך כלל לאחסון ברגים. ניתן לרכוש בכל רשת לריהוט וכלי בית ובחנויות "עשו זאת בעצמכם".
- כיסים רקומים מבד לאחסון בגדלים שונים, אותם ניתן לתלות על הקיר. ניתן לקנות בד ולתת לתופר/ת – ורק לציין את גודל הכיסים הרצויים. בתוך אלה ניתן לשים הכל – מטיטולים בחדר התינוקות ועד סקייטבורד במקרה של ילדים ובני נוער.
- מעמד קטלוגי שולחני/לתלייה, שישמש אותנו למיון חוברות וניירת. ניתן לרכוש בכל חנות לציוד משרדי ובכל רשת לריהוט וכלי בית.
- במקרה של תינוקות/פעוטות בבית: סל כביסה המחולק לשניים או שלושה תאים.
נקודות חשובות לסידור החדר
1. צעצועים
כדי לקבל תחושת מרחב בחדרים ובמיוחד בחדרים קטנים, מומלץ לעבור על המשחקים ולמיין מה שבור או מקולקל ומה אינו מתאים לגיל הנוכחי של הילד. מייסון, אגב, ממליצה לבצע מיון כזה פעם בחודש, ובכך לחסוך זמן ומאמץ בזמן חגים.
לאחר המיון יש לקחת את כל המשחקים או החפצים שבחרנו להשאיר ולחלקם לפי קטגוריות: בובות, מכוניות, לגו וכן הלאה, ולהקצות לכל קטגוריה קופסה משלה.
על הקופסאות להיות שקופות כדי שנראה את תכולתן. מומלץ להדביק על כל קופסא מדבקה שעליה כתובה מהות התכולה או תמונה עם התכולה – לילדים שעוד לא יודעים לקרוא.
2. בגדים
מניחים סלסלת קש בגודל בינוני בפינת החדר, ומנחים את הילדים שמעתה הם מניחים בה את כל הבגדים שהם רגילים לזרוק. הסיכוי שהם ימלאו אחר הוראה כזו גדול בהרבה מהסיכוי כי יקפלו את בגדיהם. כך, ניתן לאסוף את הבגדים הזרוקים שם מדי פעם ולקפל.
3. נעליים
בשל הריח והפוטנציאל הגדול לבלאגן כשהן נזרקות בחלל החדר, מומלץ שנעליהם של הילדים ירוכזו מחוץ לחדר ולא בחדר הילדים, ועדיף בארונית גדולה או במדפים שהוקצו לכך במיוחד. ניתן לאחסן בחדר כביסה או שירות.
4. חפצים קטנים
חרוזים, קוקיות, חלקי משחק קטנים או חלקי פאזל שאבדה להם הקופסה וכדומה, ממיינים לפי סוג (משחק, אביזרי שיער וכולי) או צבע לקופסת פלסטיק קטנה ושקופה המחולקת למחיצות, והמשמשת בדרך כלל לאחסון ברגים.
5. ספרים, חוברות וניירת
בשל גודלם הקטן של ספרים בגיל הזה, לילדים קטנים יותר ניתן לרכוש עגלה מעץ שהילד יוכל לדחוף, ובה לשים את כל הספרים.
במקרה של ילדים גדולים יותר, מתאימים את הכוורת או ספריית המדפים לגובהם. כוורת היא מומלצת במיוחד, שכן לתאיה ניתן להכניס גם קופסאות אחסון שונות.
במקרה של ניירת מהגן או מהכיתה (כולל דפי עבודה בתפזורת) מומלץ למיין, ולהכניס למעמד קטלוגי משולש. את המעמד ניתן להניח על שולחן הכתיבה של הילד או להכניס לתוך הכוורת או הספרייה, לבחירתכם.
את ההודעות מהגן ניתן לתלות עם שאר ההודעות על לוח שעם בחדר העבודה או על המקרר במטבח.
6. ציורים מהגן
בוחרים "מדגם מייצג" ושומרים בתיקייה אותה נאחסן בכוורת או בספרייה. אם ברצונכם לשמור את כל הציורים, מומלץ לסרוק אותם מדי פעם ולשמור בתיקייה נפרדת על המחשב תחת שמו של הילד.
7. עבודות יצירה מהגן
גם כאן, העיקרון הוא לרכז הכל במקום אחד. מומלץ לקנות מזוודה צבעונית וקטנה בחנויות "עשו זאת בעצמכם" או בחנויות תחביב ופנאי, לצבוע או לעטוף אותה בעזרת הילד, ולהחליט ביחד איתו שזו מזוודת היצירות. כך, כשהמזוודה מתמלאת, ניתן גם להשליך יצירות ישנות משנים עברו. במקום מזוודה, ניתן גם להשתמש בקופסת איחסון בינונית ושקופה.
8. משחקי מחשב, דיסקים וניירת הקשורה למחשב
גם כאן, המיון ושיטת הקופסאות מנצחת את כל השאר. רכשו סטנד מגירות עם עומק לפי הצורך (בדרך כלל עומק דיסק), מיינו לפי משחקי מחשב, מוצרי מחשב, ניירת הקשורה אליו ועוד ומקמו לצד המסך.
9. פאזלים
מאחסנים בקופסאות אחסון שקופות של מזון ובכך שמים סוף לאובדן החלקים.
10. סקייטבורד וקסדות אופניים
ניתן להקצות מקום מיוחד בכוורת או בארון אם הם עמוקים מספיק, אך כדי לחסוך במקום אחסון, ניתן גם לשים את הסקייטבורד בכיס בד חזק התלוי על מתלה בקיר, שאותו הזמנו מבעוד מועד.
11. אופניים
בכדי לחסוך מקום יקר, מומלץ להתקין מתקן קיר לתליית אופניים. אלה אינם עולים יותר מ-100 שקלים בחנויות לאופניים.
2 טיפים לחדר התינוקות
מייסון מסבירה שמניסיונה, לאנשים רבים מפריעה העובדה שמגירות שידת ההחתלה אינן מספיקות לאחסון כל הטיטולים, המשחות, הקרמים ועוד. במקרה כזה, ההמלצה היא לתלות כיסי בד רקומים על הקיר לצד או מול השידה, לגישה מהירה, ושם לשים דברים שזקוקים להם בכל שעות היום והלילה (טיטולים, חבילת מגבונים, משחות וכדומה).
בנוסף, מומלץ להשקיע כמה עשרות שקלים בסל כביסה המחולק לשניים או שלושה תאים, וכך לחלק את הכביסה ללבנה, צבעונית ולטיטולים מבד – אם משתמשים. הדבר חוסך זמן יקר במיון הכביסה.
>> עוד המון רעיונות וטיפים לסידור ושיפוץ לפסח