המעצבים בסטודיו "טננבאום חזן" אוהבים לאתגר את עצמם עם תרגילים שוברי שגרה, מעין ''ג'ם סשן" עיצובי, לעידוד היצירתיות. הפעם החליטו להפוך את צלחת הפסח למסמר הסדר.

 

"מדי פעם אנחנו מחליטים על נושא ועפים עליו", אומר נעם טננבאום, מבעלי הסטודיו. "בזמן המחאה החברתית עיצבנו אוהלים כתרגיל, לפני הבחירות טיפלנו בנושא הקלפי. עכשיו החלטנו לשחק עם המורשת הכבדה והקלאסית של צלחת הפסח".

 

בצלחת שעיצב ביקש טננבאום להעביר מסר של צניעות ולהזכיר שעם ישראל היה, בתחילתו של דבר, עם של עבדים. את המשפט "עבדים היינו" המחיש באמצעות דמויות שנושאות על גבן את ששת הסמלים.

 

איציק חזן התייחס לזיכרון ילדות שלו, של הבקשה החרישית שנשא בינו לבין עצמו בכל סדר - "רק שלא יגיע תורי לקרוא מההגדה". הוא עיצב צלחת בהשראת רולטה שמצביעה בכל פעם על הקורא הבא והופכת את הסועדים לשותפים למשחק.

 

כרמל מרחב ביקשה לשנות את העיצוב המיושן של צלחת הסדר המסורתית. את המלים החליפה בפאזל של אייקונים צבעוניים, שמזכיר משחק ילדים.

 

אדם קלדרון הפך את התפיסה המסורתית הקלאסית, שמעבירה את צלחת הסדר, יחד עם סיפור ההגדה, מדור לדור. הוא יצר צלחת חד-פעמית, שאפויה מבצק מצה בתבנית בעלת צורה מיוחדת. בארוחת הסדר אפשר לאכול אותה יחד עם תכולתה.

 

עינב נטיב בחרה לעצב צלחת בהשראת ההיגד "מעבדות לחרות". היא השתמשה בחומרים מנוגדים כדי לבטא את המעבר החד: בסיס הצלחת עשוי בטון ומייצג את העבדות, וקעריות הפלסטיק הצבעוניות מסמלות את החופש.

 

בשגרה עובד הסטודיו עם חברות כמו אפיליידי, קוקה קולה, ECI ופרוקטור אנד גמבל. בתרגיל הזה, מסכם טננבאום, "הכוונה שלנו היתה תיאורטית בלבד - לעשות משהו כיפי ולתחזק את היצירתיות".

 

  • הצלחות יוצגו במהלך חול המועד פסח, 25 עד 31 במרץ, בקניון עיר ימים בנתניה.

 

צלחות שכן אפשר לקחת הביתה:

 

מדבקה שתהפוך כל צלחת לבנה לצלחת פסח (צילום: טליה מוקמל)
מדבקה שתהפוך כל צלחת לבנה לצלחת פסח (צילום: טליה מוקמל)

 

"מצלוחה" היא מדבקה חד פעמית, שהופכת כל צלחת גדולה ובהירה שיש בבית לצלחת סדר. המדבקה עשויה ויניל, ויורדת בקלות לאחר השימוש. על העיצוב חתומות טליה מוקמל ורונה זינגר, בוגרות המחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל, שסיימו את לימודיהן בקיץ האחרון. המדבקה ארוזה במעטפת נייר, ועולה 39 שקלים. להשיג בצורהלה, קבוץ גלויות 12, מושב בצרה.

 

  (צילום: שאול מועלם)

 

צלחת הפסח הקרמית שעיצב שאול מועלם היא פריט קלאסי, שישמש שנים ארוכות ויכול לעבור בקלות מדור לדור: המלים על הקרמיקה הלבנה, הנקייה, כתובות גם בעברית קדומה, והחלוקה הפנימית משורטטת בעדינות, בסגנון ממצא ארכיאולוגי סדוק. 580 שקלים, "סטודיו יהלי", מתחם מעצבים בעיר, בצלאל 7, ירושלים.

 

>> מחפשים מתנות רעננות וטרנדיות לחג? הציצו כאן