קציצות מבושלות עם לפת וסלרי

מתכון של אסנת לסטר.

 

מרכיבים

שמן לטיגון

1 בצל גדול, קצוץ

4-3 לפתות, קלופות וחתוכות לקוביות גדולות

6-5 גבעולי סלרי (כולל העלים), חתוכים לשניים-שלושה חלקים

1 כף פפריקה מתוקה

1 כפית פפריקה חריפה (אם אוהבים פיקנטי)

2 כפיות מלח

1 כפית פלפל שחור

1 כף כמון

 

לקציצות

1/2 ק"ג בשר בקר טחון

1 ביצה

2 כפות קמח מצה

1 כוס עלי סלרי קצוצים דק

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור

1 בצל קטן, קצוץ דק-ק

1 כפית אבקת שום

שמן לטיגון

 

אופן ההכנה

1. מחממים שמן בסיר רחב. מוסיפים את הבצל, הלפת והסלרי, ומטגנים תוך ניעור הסיר מדי פעם, עד שהבצל הופך לשקוף ושאר המרכיבים מטוגנים קלות. מורידים מהאש.

2. מערבבים את כל מרכיבי הקציצות, למעט השמן. יוצרים מהתערובת קציצות.

3. מחממים במחבת שמן, ומטגנים את הקציצות עד שהן מזהיבות.

4. מעבירים את הקציצות לסיר עם הבצל והלפת, ומוסיפים מים עד לכיסוי המרכיבים שבסיר.

5. מחזירים את הסיר לאש ומביאים את הנוזלים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים על אש קטנה עוד כשעה, עד שהנוזלים שבסיר מסמיכים מעט.

 

 

גולאש עם לפת

גולאש עם לפת (צילום: אסנת לסטר)
גולאש עם לפת (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של ציפי בר ששת מצפת.

 

מרכיבים

שמן לטיגון

1 בצל גדול קצוץ

1 ק"ג בשר בקר לצלי, חתוך לקוביות

2 כפות פפריקה מתוקה

1 כף כמון

1 כפית כורכום

1 כפית מלח

4-3 לפתות, קלופות וחתוכות לקוביות גדולות

 

אופן ההכנה

1. מחממים את השמן בסיר רחב ומטגנים בו את הבצל עד שהוא הופך לשקוף ורך.

2. מוסיפים לסיר את הבשר ומטגנים אותם כמה דקות, תוך ערבוב מדי פעם, עד שהם משחימים מעט.

3. מוסיפים את התבלינים ומערבבים.

4. מוסיפים מים עד לגובה של כמה ס"מ מעל המרכיבים שבסיר.

5. מביאים את הנוזלים לרתיחה ומנמיכים את האש לבינונית-נמוכה. מכסים ומבשלים כשעה וחצי-שעתיים, עד שהבשר רך.

6. מוסיפים את קוביות הלפת וממשיכים לבשל עוד כחצי שעה, עד שהלפת רכה.

 

 

לפת ממולאת

לפת ממולאת ברוטב עגבניות (צילום: אסנת לסטר)
לפת ממולאת ברוטב עגבניות (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של חיים בן שבת מטבריה.

 

מרכיבים

6-5 לפתות, קלופות וחתוכות לקוביות גדולות

1/2 כוס חומץ

 

למילוי

1/2 ק"ג בשר בקר טחון

1 ביצה

2 כפות קמח מצה

1 כוס עלי פטרוזיליה וכוסברה קצוצים

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור

1 בצל קטן, קצוץ דק-דק

1 כפית אבקת שום

 

לרוטב

100 גרם רסק עגבניות

1/2 כוס מים

2 עגבניות, קלופות וקצוצות

4 גבעולי סלרי פרוסים

1/2 כוס שמן

1/2 1 כפיות מלח

1 כפית פלפל שחור טחון

 

אופן ההכנה

1. שמים בסיר את הלפתות. מוסיפים מים עד לכיסוי ואת החומץ.

2. מביאים לרתיחה ומבשלים כ-10 דקות - רק עד שהלפתות מעט מתרככות.

3. מסננים את הלפתות מהנוזלים, ומניחים על מגבות נייר לייבוש קל.

4. בעזרת כפית פריזיאן או כפית רגילה יוצרים בכל חצי לפת גומה רחבה עבור המילוי.

5. מחממים את התנור ל-170 מעלות.

6. מערבבים יחד את כל מרכיבי המילוי, וממלאים את הלפתות.

7. מניחים את הלפתות הממולאות בתבנית.

8. מערבבים את כל מרכיבי הרוטב, ויוצקים אותו על ובין הלפתות. הרוטב צריך להגיע עד לגובה המילוי, ואפילו לכסות אותו.

9. מכסים בנייר אלומיניום ואופים כשעה.

 

גיוון

אפשר להחליף את הלפת בשורשי קולרבי, ולהכין בדיוק באותה דרך.

 

 

תבשיל לפת עם שוקי עוף

תבשיל לפת עם שוקי עוף (צילום: אסנת לסטר)
תבשיל לפת עם שוקי עוף (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של לונה חייט מעפולה.

 

מרכיבים

שמן לטיגון

2 בצלים קצוצים

100 גרם רסק עגבניות

1 כפית כורכום

1 כפית פפריקה מתוקה (או פפריקה חריפה או תערובת של שני הסוגים)

3/4 כפית פלפל לבן

1 כפית מלח

1 כפית סוכר

8-5 שוקי עוף

4-3 לפתות חתוכות לרבעים וקלופות

אפשרות: 1 בטטה חתוכה לקוביות גדולות

 

אופן ההכנה

1. מחממים את השמן בסיר שטוח ומטגנים בו את הבצלים הקצוצים עד להזהבה.

2. מוסיפים לסיר את רסק העגבניות והתבלינים ומערבבים.

3. מוסיפים לסיר את הלפת ושוקי העוף. אם בוחרים להוסיף בטטה, זה הזמן להוסיף גם אותה.

4. מוסיפים לסיר מים עד לכיסוי המרכיבים.

5. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומכסים חלקית את הסיר. מבשלים על אש קטנה כשעה, עד שהרוטב מסמיך.

 

 

לפת כבושה עם סלק

לפת כבושה עם סלק (צילום: אסנת לסטר)
לפת כבושה עם סלק (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של דליה ברוך מעפולה עילית.

 

מרכיבים

3-2 לפתות

1 סלק

1 פלפל חריף

4-3 שיני שום (לא חובה)

2 גבעולי סלרי חתוכים (עם העלים)

2 ליטר מים

2 כפות מלח

 

אופן ההכנה

1. קולפים את הלפתות ואת הסלק. חוצים אותם וחותכים כל מחצית לפרוסות.

2. שמים בצנצנת את הלפת, הסלק, הפלפל החריף והשום. מסיימים בגבעולי הסלרי.

3. מערבבים את המים והמלח ויוצקים לצנצנת עד לכיסוי מוחלט של הירקות.

4. סוגרים את הצנצנת ומניחים בטמפרטורת החדר ליום.

5. כעבור יום הכבושים מוכנים לאכילה. מאחסנים אותם במקרר, שם הם יישמרו כמה חודשים.

 

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע