ככל שאנו לומדים יותר ויותר על בישול, אנחנו שוכחים לפעמים עד כמה טובים יכולים להיות הדברים הכי פשוטים. פסטה בשמן זית, למשל: פשוט מזלפים שמן על פסטה מוכנה, מוסיפים עשבי תיבול טריים, שום ועגבניות חתוכות – ויש מנה נהדרת.

 

בכתבה הזאת אזכיר לכם עד כמה נהדר יכול להיות הצירוף של שמן זית ופסטה. נתחיל בטיפים להכנה נכונה של הרוטב הבסיסי, שאינו זקוק לבישול, ונמשיך בשני רטבים קצת יותר מתוחכמים (אבל לא קשים להכנה, אל תדאגו): אחד עם צבע ירוק מרהיב (וטבעי לחלוטין, כמובן), והשני עם פטנט למרקם מוקרם בלי טיפת שמנת.

 

היתרון של שלושת המתכונים האלה הוא שהם יכולים לשמש בסיס להמון גיוונים. ברגע שתכירו את טכניקת ההכנה הבסיסית שלהם, תוכלו להוסיף להם המון טעמים חדשים, לפי דמיונכם ובהתאם למה שאתם אוהבים - ולפתח על בסיסם רטבים שהם רק שלכם.

 

 

עוד מתכוני פסטה בערוץ האוכל של Xnet:

 

 

רוטב שמן זית ללא בישול

רוטב מהיר וקל מאוד להכנה, עם אינסוף תוספות אפשריות.

 

הטריק במתכון הוא הוספת הפסטה החמה לקערה שבה מחכים לה שמן הזית ושאר התוספות. כך, כאשר מערבבים את הפסטה, השמן והתוספות מתפזרים בה באופן הרבה יותר אחיד מאשר בשיטה ההפוכה, שבה יוצקים עליה את השמן מלמעלה.

 

אופן ההכנה

  1. מרתיחים בסיר גדול מים עם קצת מלח לבישול הפסטה.
  2. מכינים את התוספות לרוטב – לפי מה שיש בבית ולפי השילוב שאוהבים. כמה רעיונות: עגבניות חתוכות, עשבי תיבול קצוצים, שום כתוש, חומץ מתובל, מיץ לימון, צלפים, צ'ילי יבש, זיתים שחורים, ירקות שהוקפצו קלות (למשל, עגבניות שרי, פטריות או זוקיני), גבינה בולגרית מפוררת או נקניק חתוך לקוביות.
  3. מרתיחים קומקום מים מלא (בנוסף למים שבסיר) ומכינים קערה גדולה שתכיל את כל הפסטה.
  4. מבשלים את הפסטה – יש להשתמש בכ-120 גרם פסטה לכל סועד (למנה עיקרית).
  5. בזמן שהפסטה מתבשלת יוצקים לקערה שמן זית– יש להשתמש ב-1 כף על כל 50 גרם פסטה (כלומר, על כל 200 גרם פסטה יש לשים 1/4 כוס שמן).
  6. מוסיפים לשמן את התוספות ומתבלים במלח ובפלפל.
  7. כשהפסטה מגיעה למידת ההכנה הרצויה מסננים אותה ושוטפים מיד במים הרותחים שבקומקום (מטרת השטיפה היא להיפטר מעודפי עמילן כדי שהפסטה לא תהיה דביקה). מנערים היטב, כדי להיפטר משאריות מים, ומעבירים לקערה עם השמן.
  8. מערבבים היטב את הפסטה עם השמן והתוספות – ומגישים.

 

שני תיבולים שאני אוהב במיוחד לרוטב שמן הזית:

  • עגבניות שרי חצויות שטוגנו בשמן זית עד שהתרככו מעט, זיתים שחורים, מעט פטרוזיליה קצוצה וצלפים.
  • קוביות חציל קלוי, כוסברה, קוביות עגבנייה ומיץ לימון.

 

 

פטנט: שמן זית ירוק מתובל

 

שמן זית יפהפה ובעל טעם מיוחד שיוסיף צבע ותיבול לכל מתכון – כולל כל המתכונים שבכתבה זו, כמובן. אני נוהג להכין עם השמן הזה פסטו, והתוצאה היא רוטב ששומר על צבעו הירוק העז גם כעבור זמן רב.

 

הסוד שמאחורי המתכון הוא בישול עשבי תיבול ותרד בשמן זית חם. הבישול שומר על הצבע הירוק הבוהק של העלים, ובמקביל גם מסייע לשחרור הטעמים שלהם לתוך השמן.

 

במקום הפטרוזיליה שבמתכון אפשר להשתמש בעשבי תיבול אחרים, לפי הטעם, אך בכל מקרה חשוב להשאיר את התרד, שמעניק לשמן את הצבע העמוק שלו. אפשר להוסיף לשמן גם תבלינים כיד הדמיון, למשל קארי (באבקה או במשחה) או כמון.

 

מרכיבים

  • 1 כוס דחוסה מאוד של עלי תרד שטופים ויבשים
  • 1/2 כוס דחוסה של עלי פטרוזיליה
  • 1 כף בצל קצוץ
  • 2 שיני שום קצוצות
  • 1/2 כפית טימין קצוץ
  • 1/2 כפית מלח
  • 1/8 כפית פלפל לבן
  • 1/2 כפית זרעי כוסברה
  • 1 כוס שמן זית

 

כלים מיוחדים

  • בלנדר (רגיל או ידני)
  • פילטר (הכי כדאי להשתמש בפילטר המשמש להכנת קפה במכונות פרקולטור) או מגבות נייר
  • מדחום לבישול (לא חובה)

 

אופן ההכנה

  1. שמים בקערה (או במכל הבלנדר) את כל המרכיבים, למעט השמן.
  2. מחממים את השמן, אך מקפידים שלא להביא אותו לרתיחה. אם יש ברשותכם מדחום – חממו אותו עד לטמפרטורה של 80 מעלות. אם אין לכם מתכון בדקו באמצעות ענף פטרוזיליה: טבלו אותו במן, ואם נוצרות סביבו בועות קטנות ועדינות – השמן בטמפרטורה הנכונה.
  3. יוצקים בזהירות רבה את השמן החם לקערה (או למכל הבלנדר).
  4. טוחנים היטב למרקם חלק. אם משתמשים בבלנדר רגיל חשוב להשאיר את המכסה מעט פתוח ולהתחיל את העיבוד במהירות נמוכה (או בכמה פולסים בודדים, אם לבלנדר אין וסת מהירות. חשוב להקפיד על כך, כדי שהחום שמשתחרר מהתערובת לא יגרום למכסה הבלנדר לעוף).
  5. מסננים את התערובת דרך הפילטר או שתי שכבות של מגבות נייר סופג.
  6. מעבירים לבקבוק נקי. השמן נשמר כשלושה שבועות במקרר.

 

 

רוטב שמן זית ועגבניות טריות

 

רוטב רענן וקליל שמוכן תוך דקות. הוא מתאים לא רק לפסטה, אלא גם לעוף בגריל, לחזה עוף במחבת, לדגים ואפילו לסלט.

 

מרכיבים

הרוטב יספיק לכ-10 מנות

 

  • 3-2 עגבניות
  • 2 שיני שום כתושות
  • מלח
  • פלפל שחור
  • כ-1/2 כוס שמן זית

 

אופן ההכנה

  1. מגרדים את העגבניות בפומפייה.
  2. אם רוצים, מעבירים את העגבניות המרוסקות דרך מסננת כדי לקבל מרקם מעט עדין יותר.
  3. שמים את רסק העגבניות במחבת ומוסיפים את השום הכתוש, מלח ופלפל. מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש למינימום.
  4. מוסיפים את שמן הזית תוך ערבוב – משתמשים במטרפה אם רוצים רוטב אחיד, או בכף אם רוצים רוטב "שבור" שבו העגבניות והשמן אינם מחוברים לגמרי.

 

גיוונים

  • בסוף הכנת הרוטב אפשר להוסיף לו תוספות שונות: עגבניות חתוכות, עשבי תיבול קצוצים, צלפים, פלפל חריף קצוץ, טונה, זיתים שחורים, גבינה בולגרית מפוררת או נקניק חתוך לקוביות.
  • אפשר לעבד את הרוטב בבלנדר – ואז מתקבל רוטב סמיך יותר שצבעו כתמתם.

 

 

רוטב שמן זית ועוף במרקם מוקרם

 

רוטב נפלא בעל מרקם עשיר וקרמי, שמושג בלי טיפת שמנת (רגילה או צמחית). מי שלא רוצה להכין ציר עוף יכול כמובן להשתמש במרק עוף שהוכן מאבקה.

 

אפשר להכין את הרוטב גם עם ציר ירקות במקום ציר העוף.

 

מרכיבים

הרוטב יספיק לכ-10 מנות

 

לציר העוף

  • 1 ק"ג כנפי עוף או גרונות עוף
  • כ-2 ליטר מים
  • 2 גזרים חתוכים גס
  • 1 כף זרעי כוסברה
  • 1 ראש שום חתוך לרוחבו
  • 1 בצל חתוך לקוביות בגודל 1 ס"מ
  • 1 סלרי עלים חתוך לקוביות של 1 ס"מ - רק הגבעולים, ללא העלים
  • קורט מלח

 

לרוטב

  • 2 כוסות (500 מ"ל) ציר עוף
  • 4 כפות (50 גרם) שמן זית
  • 7 כפות (50 גרם) קמח
  • כ-1/4 כוס שמן זית
  • מלח
  • פלפל שחור

 

כלים מיוחדים

  • בלנדר (רגיל או ידני)

 

אופן ההכנה

 

ציר העוף

  1. שמים את הכנפיים או הגרונות בסיר ויוצקים עליהם מים עד כיסוי. המים צריכים להיות בטמפרטורת החדר – החימום האטי של העוף יוציא ממנו את השומנים, שאותם נוכל לקפות וכך לקבל ציר צלול יותר.
  2. מחממים את המים על אש בינונית, עד שהם מגיעים לרתיחה. מבשלים כמה דקות ברתיחה עדינה, ומקפים את הקצף שנוצר על פני הנוזל.
  3. לאחר שהקצף נעלם פחות או יותר מוסיפים לסיר את שאר מרכיבי הציר. מבשלים ברתיחה עדינה שעה עד שעה וחצי (ללא מכסה).
  4. מסננים ושומרים את הנוזלים (אם רוצים, אפשר לצפות את הכנפיים כמו שניצל ולטגן אותן בשמן עמוק).

 

הרוטב

  1. מביאים את ציר העוף לרתיחה עדינה.
  2. שמים בסיר קטן את שמן הזית וקמצוץ קמח. מחממים, וכאשר מתחילות להופיע מסביב לקמח בועות קטנות מוסיפים את שאר הקמח. מבשלים כ-2 דקות תוך בחישה, עד שמתקבלת רביכה.
  3. מוסיפים לרביכה את הציר החם ומביאים לרתיחה תוך ערבוב עם מטרפה (חשוב להשתמש במטרפה, כדי לקבל רוטב אחיד ללא גושים). לאחר שהנוזל רתח ממשיכים לבשל כדקה נוספת תוך כדי בחישה.
  4. מעבירים את הרוטב לבלנדר. מפעילים את הבלנדר ומזלפים לתוכו לאט לאט את שמן הזית, עד שמתקבל רוטב בעל מרקם דומה לזה של רוטב שמנת. אם הרוטב סמיך מדי, אפשר להוסיף לו מעט ציר עוף חם.

 

טיפים וגיוונים

  • אפשר להוסיף לרוטב קצת פחות או קצת יותר שמן זית מהכמות שמצוינת במתכון. עם זאת, חשוב להיזהר שלא להוסיף יותר מדי שמן, כי אז הרוטב יהיה מריר מדי.
  • כדאי שלא להכין את הרוטב עם שמן זית מזן סורי, מפני שהוא מריר יותר מזנים אחרים.
  • אם הרוטב התקרר והשמן נפרד מהנוזלים, אפשר להחזיר אותו בקלות למרקם הנכון: פשוט מחממים אותו ומערבלים שוב בבלנדר.
  • בסוף הכנת הרוטב אפשר להוסיף לו תוספות שונות: עגבניות חתוכות, עשבי תיבול קצוצים, צלפים, פלפל חריף קצוץ, טונה, אנשובי, זיתים שחורים ואפילו חלמון ביצה (שיוסיף טעם ויעשיר את המרקם).

 

 


קולנוע
האמריקאים באטרף! סוף סוף "באטמן מתחיל" עולה למסכים (ואצלנו ינחת בחמישי הבא). לרגל המאורע המשמח, ממהרים אתרי הוידאו להציע שלל קטעים מהסרט שמנסה לענות על שתי שאלות:

א. אז מה זה היה שגרם לברוס וויין ללבוש את התחפושת המצחיקה הזו?

ב. האם יצליחו כריסטופר נולן (הבמאי) וכריסטייאן בייל (השחקן) להיכנס לנעלי העטלף בלי לבייש את הפירמה?

 

כבר שנים שהמחזמר Rent, מעין גרסה מודרנית של "לה בוהם" העוסקת בחייהם של חבורת אמנים, מציג בברודווי  בהצלחה מרובה. כשאני ראיתי אותו הוא די שעמם אותי, ואף העלה בי מחשבות קיומיות ("מה אני עושה במיוזיקל? אני סטרייט!"). לפחות שילמתי רק 20 דולר על כרטיס, במסגרת מנהג מבורך בו מוגרלים לכל העלאה של המופע כרטיסים מוזלים, ואפילו למקומות הטובים ביותר באולם. בכל מקרה, כשהחליטו להפוך את השואו הזה לסרט לא ממש שאלו אותי. אז בקרוב חלק מההרכב המקורי יזמר גם על המסך, כפי שאפשר לראות בטריילר הזה.

 

Mirror Mask – סרט פנטזיה בריטי על ילדה בת 15 שחולמת חלום על מלכה טובה ומלכה רעה שנלחמות ביניהן. האם זה באמת חלום? מה זה משנה, העיקר שהאפקטים שווים.

טריילר.

 

אל באנדי, מאחורייך! הסרט (שזכה בפסטיבל סנדנס) Me and You and Everyone We Know מספר על מוכר נעליים שמתמודד עם הקושי במערכת יחסים עם אמנית. בסוף הוא עוזב אותה ומתחתן עם ג'ינג'ית שיושבת כל היום מול הטלוויזיה.

טריילר.

 

ועוד קצת נעליים (יש אנשים שימכרו את אמא שלהם בשביל קישור אסוציאטיבי): In Her Shoes מספר את סיפורה של בליינית בדימוס (קמרון דיאז) שהנסיבות מאלצות אותה להכיר מקרוב את קרובי משפחתה – אחותה וסבתא שלה בסיפור אנושי מרגש ונוגע ללב (רוצה לומר: סרט לבנות).

טריילר.

 

ובפינת הקומדיה הטפשית: קבלו שלושה ניחושים במה עוסק הסרט The 40 Year Old Virgin. אכן, זה סיפורו העצוב של אנדי בן ה-40 שמעולם לא נתן בראש. כשהוא סוף סוף פוגש מישהי שאולי תגאל אותו מהשממון המיני של חייו, הוא חושב שזה רעיון מצוין לפתח איתה מערכת יחסים אפלטוניים. ככה זה כשרואים את "כשהארי פגש את סאלי" רק עד ההפסקה.

טריילר.

 


מוזיקה (אודיו + וידאו)

אחרי שנים ארוכות של מחזור חומרים אינסופי שכלל שלל אוספים ואלבומי הופעה, סוף סוף מוציא מתי כספי אלבום שכולו חומרים חדשים. "האוזן השלישית", שעומדת להפיץ את הדיסק (מסתבר שכספי הפך לאמן אינדי), מבטיחה שמדובר ב"מעין חזרה לתחילת דרכו של כספי באמצע שנות ה-70, עם דגש מיוחד על עיבודים עשירים, אקוסטיים וקלאסיים ברובם". בעמוד הזה שנמצא באתר הרשמי והמצוין של כספי אפשר לשמוע את שיר הנושא מהדיסק החדש, העונה לשם "את האשה שלי", וכן להוריד עוד שיר מתוכו, העונה לשם "שיר מספר 6".

 

א.ב. דן הוא יוצר צעיר ואלטרנטיבי שחבורת כתבי תרבות שכתבה בזמנו באתרים וואלה ונענע החליטה שיש עליו. אלבום הבכורה שלו, "ארץ ישראל שלי", זכה ממנה לתשבוחות מרחיקות לכת, שלא ממש הצליחו לעזור לו להיכנס לתודעה. עכשיו, כשחלק מהכתבים האלה מתחזקים את הבלוג המוזיקלי "חוקנ'רול", מוציא דן סינגל חדש והם, מצידם, ממהרים להציע אותו להורדה באתר שלהם. גם הפעם הסופרלטיבים מתעופפים ללא מעצור ("הקול הכי יפה בארץ", "יום חג היום") אבל עכשיו אתם בעצמכם יכולים לשפוט אם כצעקתה.

 

עוד יוצר צעיר ואלטרנטיבי הוא עמרי לוי, שמוציא עכשיו בפעם השניה אלבום שלם שאפשר להוריד לגמרי בחינם מהאתר שלו. לאלבום קוראים Swim ולוי עומד לחגוג את יציאתוו בשתי הופעות בשבוע הקרוב – בימים שלישי ורביעי, בארטספייס בתל-אביב. בכל אחד מערבים אלו יופיעו איתו ולפניו עוד חברים מהסצינה האלטרנטיבית המקומית, ביניהם עמית ארז ורותם אור (יום שלישי) והדרה לוין-ארדי ושני קידר (יום רביעי).

 

נמשיך עם האלטרנטיבי – הלייבל "נו דיסטריביושן" ממשיך לעשות חיל ולשחרר אלבומים. רק לאחרונה הזכרנו את שני הדיסקים החדשים של Pitz ו-Famous People, ועכשיו מתווסף אליהם האלבום השני של Katamine, הלו הוא אסף טאגר. באתר הזה אפשר לשמוע ולהוריד קטעים משלושת האלבומים הנ"ל.

 

עוד אלטרנטיבי אחד ודי – PR Troopers הוא הרכב היפ-הופ אפל משהו (ראו כתבה) ששייך ללייבל היי-פייבר. באתר המחודש שלו אפשר למצוא קצת אודיו ווידאו להורדה. מחר (שישי) הם יופיעו במועדון הקולטורה בתל-אביב.

 

ומעבר חד למיינסטרים: איריס פרחי, התגלית החדשה לבית הליקון, מצטרפת לגל זמרות הפופ/רוק רך שפוקד אותנו לאחרונה. כאן אפשר לראות את הקליפ "איתי ובלעדי" מתוך אלבום הבכורה שלה שיצא בקרוב.

 

ובפינת "במה חדשה" אנחנו מציגים השבוע את גלעד מגנוס בן ה-25, שהקטע שלו "חולשת עצבים" הומלץ על ידי מנהל האתר (לתוהים ולשואלים - זו הדרך בה נכנסים למדור שלנו הקטעים מהבמה. בקיצור, יוצרים, בועז רימר הוא זה שמציע מה להציג כאן).

 

קאמי היא יוצרת פריזאית בת 26 שיש הטוענים (היחצ"נים שלה, בעיקר) שהיא הפתעת השעה ותגלית השנה של המוזיקה הצרפתית, כאחד. "לא מדובר בתגלית, אלא בתופעה", מצהיר הקומוניקט לרגל הגעתה לארץ להופעה במועדון הקמלוט בהרצליה ביום שני הקרוב. אם תצליחו להתגבר על הצרפתית באתר הרשמי שלה, תוכלו למצוא בו חמישה קליפים של הזמרת.

 

עוד מישהו שהצרפתית אינה זרה לו הוא המפיק המהולל (וגם המבצע) דניאל לנואה. עם מי הוא לא עבד? בריאן אינו, בוב דילן, U2 והרשימה נמשכת. עכשיו הוא חוזר קצת לעשות לעצמו עם אלבום חדש בשם "בלה דונה". שיר ממנו אפשר להוריד כאן.

 

קולדפליי ממשיכים לכבוש את העולם. אלבומם החדש נמכר כמו לחניות טריות באבולעפיה דקה אחרי צאת הפסח. את הקליפ ל-Speed Of Sound מתוך X&Y אפשר לראות כאן, יחד עם עוד כמה קליפים ישנים יותר של היבבנים המשגשגים.

 

אויה! הקיור הפכו לשלישיה! פרי במונט ורוג'ר אודונל עזבו, ועכשיו יש לנו עסק רק עם רוברט סמית', סיימון גלופ וג'ייסון קופר. רוצים לראות איך זה נראה ונשמע? אז הנה ספיישל של יאהו.

 

הרוקר האמריקאי המזדקן והחביב טום פטי הוציא די.וי.די חדש שמתעד אותו בהופעה. כאן אפשר לראות את הטריילר ל-DVD, וגם את אחד השירים.

 


טלוויזיה

הנה מבחר קטעים מסדרת האנימציה Drawn Together, מעין ריאליטי-שואו של דמויות מצוירות. אצלנו הסדרה משודרת ב-yesY תחת השם "דירת המצוירים".

 

דרום TV הוא ערוץ טלוויזיה אינטרנטי חדש שבונה על כך שאנשים מצטיידים באינטרנט בפס רחב כדי להתעדכן בקורה בדרום הארץ. התוכנית משדרת תוכניות במגוון נושאים – חדשות, בידור, מוזיקה, אופנה, בריאות ועוד, והכל ברמה המוניציפלית הדרומית. מי שלא יכול להסתדר בלי סיקור של פתיחת מאפיית ראשונים בקניון הנגב – מוזמן ללחוץ כאן.

 


אמנות
ליאורה אבידן היא אמנית שמציירת בעיקר ציורי שמן ואקוורל. באתר שלה אפשר לראות מבחר מיצירותיה, כולל סדרת תמונות שנעשתה בהשראת "העורב" של אדגר אלן-פו.

 


הומור

ובחיוך לסיום שלנו להפעם שוב נפגוש את טריומף, כלב העלבונות מהתוכנית של קונן אובריאן. הפעם הוא העליב את מעריצי מייקל ג'קסון שהתגודדו סביב בית המשפט שפסק שאין שום בעיה עם ילד מזדקן שמכניס ילדים למיטה שלו. טריומף ניסה להשיג שם חולצת "מייקל חף מפשע" תמורת חולצת "אלן דג'נרס סטרייטית", אבל זה לא ממש הלך לו.

 

ואחרי שראיתם את טום קרוז מתמרח אצל אופרה, קבלו את הפרודיה של הקומיקאי דיין קוק מהתוכנית של ג'ימי קימל באי.בי.סי.

 

להצעות: jeronimo@barak-online.net