שלום, קוראים לי בישול בזול ואני מכורה לשרשורי "מה אתם מכינים למשלוח מנות?" באינטרנט. אין לי גבולות, באמת, זה מביך. שרשורים בתפוז, ב-ynet, בכיפה, בערוץ 7 - הכל הולך. השרשורים בפורומים של היהודים בחו"ל מעניינים אף יותר, כי יש להם מוצרים שאין בארץ וגם מנהגים שונים. המנהג הבולט ביותר, לפחות אצל האמריקאים, הוא ה-Themes (נושאים): כל בני המשפחה, או לפחות הילדים, בוחרים נושא משותף לכל התחפושות ומשלוחי המנות. בהתאם לנושא מכינה המשפחה גם שיר פורימי שמצורף לכל המשלוחים.
שרשורי משלוחי המנות, במיוחד האמריקאים, מתחילים בערך בחנוכה - כי צריך להתחיל לתפור את התחפושת של הילד ("הצילו!! איך אני עושה תחפושת של גליל נייר טואלט לילד בן 7?") או לחפש אותה ב-eBay ("סוף סוף מצאתי חנות בסין שמוכרת סטוק של 20 תחפושות מלכת פיית הנצנצים והפאייטים בוורוד פוקסיה!! מי מצטרף אלי להזמנה?"), וגם לאסוף את הציוד הדרוש למשלוח המנות התואם ("מי יודע איפה אפשר לרכוש צנצנות כחולות בנפח של 700-500 סמ"ק עם ציורים של פרפרים, או לפחות פרות משה רבנו?")
יהודים ברחבי העולם בוחרים את הנושאים הכי מופרכים, וניסיונותיהם למצוא דברי מאכל (בהגדרה רחבה) שקשורים לנושא משעשעת אותי עד אין קץ. כשאנשים בגירים מתחננים שיעזרו להם למצוא שישה סוגי מאפים וממתקים בצבע ירוק (כדי להתאים לנושא "משפחת קופלפלדמנהוף: משפחה ירוקה ששומרת על הסביבה!") - ובכן, איך אפשר שלא לעקוב אחרי שרשוריהם בפליאה ובהשתאות?
אם אתם מאלה שבכל זאת מעדיפים לתת סתם מאפים, מתוקים ושאר יצירות קולינריות ביתיות, קבלו כמה מתכונים שאולי יתאימו לכם למשלוח – רובם כבר פורסמו כאן בעבר, אבל הראשון מביניהם חדש, שלא תחשבו שזו רק כתבת לקט...
>> רוצים עוד רעיונות למשלוחי מנות טעימים וזולים? לחצו כאן ללקט המלא בבלוג "בישול בזול"
עוגיות נוגט מ-5 מרכיבים בלבד
לאחרונה זוכה תחום הממרחים המתוקים לעדנה, במיוחד בשימוש כחומר גלם לאפייה. ממרח הנוטלה מככב במוסים, עוגות וממתקים, וממרח הלוטוס (שמבוסס על עוגיות הלוטוס הפופולריות) עשה ממש לאחרונה עלייה.
בחברת "השחר העולה" לא שקטו על השמרים והתחילו לשווק כמה ממרחים חדשים מהז'אנר הזה. יד על הלב - אני לא אוהבת שוקולד השחר. אבל ראיתי לאחרונה את ממרח הנוגט-אגוזים החדש שלהם שהפציע בסופרמרקט, ובמחיר היכרות של 10 שקלים לאריזה החלטתי ששווה להתנסות. היה חביב - מאוד אגוזי ומתוק.
בדרך כלל אני משתדלת לתת מתכונים עם מרכיבים גנריים, ולא כאלה שמיוצרים על ידי חברה מסוימת. אבל וואללה, עם ממרח הנוגט הזה דגדג לי להכין משהו - במיוחד לאור התסכול שלי מהמחיר האסטרונומי של אבקת נוגט, שכל המתכונים המפונפנים משתמשים בו. העם דורש קינוח נוגט במחיר סביר!
כך נולדו עוגיות הנוגט של היום. הן מעט יקרות יותר מרוב העוגיות שאני מפרסמת, אבל עדיין בתחום הסביר לדעתי. הן מיוחדות ושונות, עם טעם נוגט ברור, וגם סופר-מהירות וקלות להכנה, עם 5 רכיבים בלבד. שווה לנסות - במיוחד אם אתם צריכים להכין מאפה ביתי טעים בזמן מינימלי.
עלות: כ-16 שקל
כמות: כ-40 עוגיות
מרכיבים
- 1 חבילה (350 גרם) ממרח נוגט אגוזים של השחר העולה
- 2 ביצים
- 1/2 1 כוסות קמח
- 1/2 1 כפיות אבקת אפייה
- קורט מלח
אופן ההכנה
- מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה.
- מערבבים בקערה את ממרח הנוגט והביצים עד לקבלת בלילה אחידה. מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים רק עד שמתקבלת תערובת אחידה.
- יוצקים כפות מהבצק בתבנית, במרווחים של כמה ס"מ זה מזה (כדי שיהיה לעוגיות מקום להתרחב). אופים כ-10 דקות, עד שהעוגיות משתטחות ומזהיבות טיפה.
עוד מתכונים לפורים בערוץ האוכל של Xnet:
- אוזני המן - הגרסה המלוחה: מיני-פשטידות יפהפיות
- פנקייקס פרג שמנמנים: ארוחת בוקר פורימית
- אוזני המן כמו שצריך: בצק עדין ופריך, והמון רעיונות למילוי
פאדג' בראוניז
מבוסס על: מתכון מתוך הספר Favorite Recipes of America Desserts של Marry Anne Richards
עלות: כ-9 שקלים
כמות: כ-20 בראוניז
מרכיבים
- 110 גרם חמאה
- 7 כפות קקאו
- 2 ביצים
- 1 כוס סוכר
- 1 כפית תמצית וניל
- 3/4 כוס קמח
- 1/2 כפית אבקת אפייה
- 1/2 כפית מלח
- לקישוט (לא חובה): כ-16 גרם (4 קוביות) שוקולד לבן
אופן ההכנה
הבראוניז
- מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית קטנה-בינונית בנייר אפייה.
- ממיסים את החמאה והקקאו במיקרוגל: מחממים 30 שניות, בוחשים, וחוזרים על הפעולה עד שמתקבל תערובת נוזלית אחידה.
- טורפים את הביצים והסוכר. מוסיפים את תערובת הקקאו ואת הווניל ומערבבים.
- מוסיפים את הקמח, אבקת האפייה והמלח ומערבבים רק עד שהתערובת אחידה.
- יוצקים את התערובת לתבנית ואופים 30-25 דקות.
קישוט הבראוניז (לא חובה)
- נותנים לבראוניז להתקרר. אם לא רוצים שהציפוי ייסדק בזמן החיתוך, חותכים את הבראוניז לפני שמצפים אותם ומסדרים את הפרוסות במגש או בתבנית עם מרווחים קטנים ביניהן.
- ממיסים את השוקולד במיקרוגל: מחממים 30 שניות, בוחשים, וחוזרים על הפעולה עד שהוא נמס לחלוטין.
- מעבירים בזהירות את השוקולד המומס לשקית סנדוויץ', גוזרים חור קטנטן באחת מפינות השקית ומזליפים את השוקולד על הבראוניז.
טיפים
- אוהבי הבראוניז הפאדג'יים על גבול הלא אפוי - תתחילו לשקול להוציא את הבראוניז מהתנור כבר אחרי 20 דקות.
- גודל התבנית ישפיע על עובי הבראוניז מן הסתם. אם אתם אוהבים אותם עבים, השתמשו בתבנית קטנה יותר. אם אתם אוהבים אותם דקים, השתמשו בתבנית בינונית. שימו לב שזמן האפייה מתקצר ככל שהבראוניז שלכם דקים יותר.
גיוונים
- הוסיפו לתערובת כפית תמצית מנטה יחד עם תמצית הווניל, ותקבלו בראוניז מנטה. טעים ברמות.
- אפשר להוסיף לבראוניז שוקולד צ'יפס או שוקולד קצוץ מכל סוג שתרצו, אגוזים, חמוציות, סוכריות עדשים, שברי עוגיות - מה שבראש שלכם.
- אפשר לקשט עם קצפת, שוקולד מומס, או כל ציפוי אחר שאתם אוהבים.
- המתכון הזה מעולה כבסיס לעוגות יותר מורכבות: אופים בתבנית קפיצית עגולה, מצפים בשכבות של מוס וגנאש, ויש עוגת רושם שלא מהעולם הזה.
- המתכון מתפרוות בהצלחה באמצעות החלפת החמאה במרגרינה.
תותים (ודברים אחרים) בשוקולד
כבר שנים שאצלנו בבית התותים בשוקולד מככבים במשלוחי המנות. ברור למה - הם קלים להכנה, מרשימים, כולם אוהבים אותם ולרוב הם בשיא העונה בסביבות פורים. אז אם אתם רוצים לפנק מישהו שאתם אוהבים, להרכיב משלוח מנות עם סטייל או סתם להכין קינוח קליל אך מרשים לסוף החורף - הגעתם למקום הנכון.
יש לכם פה הוראות מפורטות עד מאוד. ההכנה ממש לא מסובכת - ממיסים שוקולד, טובלים תותים, ונותנים להם להתמצק על נייר אפייה. זהו. ניסיתי רק לפרט כמה שיותר כדי להנגיש את המתכון הזה למתחילים. גם אם אתם לא יודעים לטגן חביתה, תאמינו לי - תותים בשוקולד אתם דווקא יכולים להכין.
עלות: כ-20-15 שקל כרגע
כמות: 1/2 ק"ג תותים בשוקולד
מרכיבים
- 1/2 ק"ג תותים
- 100 גרם שוקולד (מריר זה קלאסי, אבל אפשר להשתמש בכל שוקולד שאתם אוהבים)
אופן ההכנה
- שוטפים את התותים, מניחים אותם בשכבה אחת על מגבת או על מגבות נייר ונותנים להם להתייבש (אפשר גם לנגב בעדינות את צדם העליון כדי להאיץ קצת את הייבוש). ודאו שאתם משאירים את העלים והעוקצים מחוברים לתות – תצטרכו לאחוז בהם כשתטבלו את התותים בשוקולד.
- מרפדים בנייר אפייה תבנית גדולה או כמה תבניות קטנות.
- שוברים את השוקולד לקוביות ומעבירים לקערה קטנה המתאימה לשימוש במיקרוגל. מחממים את השוקולד במיקרוגל במשך 30 שניות בכל פעם ומערבבים בין חימום לחימום, רק עד שהשוקולד נמס ברובו. ממשיכים לערבב בעדינות עד שהשוקולד נמס לגמרי.
- ועכשיו לטבילה! אוחזים כל תות בעוקץ שלו וטובלים בקערת השוקולד. אפשר ורצוי להשתמש בכפית כדי לעזור לשוקולד לצפות את כל התות, וכדי להוריד עודפי שוקולד - אנחנו לא רוצים שתיווצר לנו שלולית שוקולד מסביב לתות.
- מסדרים את התותים הטבולים על נייר האפייה ונותנים להם להתקשות בטמפרטורת החדר. אפשר להעביר אותם למקרר לצינון מהיר, אבל אל תאחסנו אותם שם יותר מדי זמן: כששוקולד מקורר ואז מוחזר לטמפרטורת החדר הוא "מזיע" - נוצרות עליו טיפות מים קטנות וכל העסק נהייה קצת מושי.
- אוכלים תוך 24 שעות. אחרי זה התותים כבר מתחילים להגיר נוזלים ונהיים פחות אסטטיים.
גיוונים
- וואו, יש אינסוף. אפשר לטבול בשוקולד פלחי תפוז או קלמנטינה, פרוסות בננה או דובדבנים (בבודדים או בצרור - קישוט מעולה לעוגת רושם). אפשר לטבול פירות מיובשים כמו משמש או אננס, ואפשר לטבול גם דברים אחרים - מקלות בייגלה, עוגיות, מרשמלו...
- את כולם אפשר גם לקשט: טובלים בשוקולד מריר ומזליפים מעל מעט שוקולד לבן מומס לקישוט. אפשר לטבול בשוקולד לבן ואז לטבול שוב עד למחצית הגובה בשוקולד מריר או חלב כדי לקבל שתי שכבות, ואפשר לפזר מעל סוכריות צבעוניות לקישוט. השמים הם הגבול, באמת.
מקרון קוקוס (פרווה ללא מרגרינה)
עוגיות כשרות פרווה, ללא חמאה או מרגרינה (למעשה, השמן היחיד במתכון משמש לשימון התבנית).
מבוסס על: מתכון מתוך הספר Vegetable Heaven של מולי קאצן
עלות: כ-10 שקלים
כמות: כ-30 עוגיות
מרכיבים
- 3 ביצים (עדיף XL)
- 1 כפית תמצית וניל
- 3 כוסות קוקוס
- 1/2 כוס סוכר
- 1/4 כפית מלח
- 5-4 קוביות שוקולד מריר (אופציונלי)
אופן ההכנה
- מחממים תנור ל-180 מעלות (חום בינוני).
- משמנים תבנית אפייה.
- מקציפים במיקסר את הביצים ואת תמצית הווניל כ-3 דקות, עד שהתערובת נהפכת לתפוחה ובהירה.
- מערבבים בקערה נפרדת את הקוקוס, הסוכר והמלח ומקפלים לתוך הביצים.
- מניחים כפות מהתערובת על תבנית האפייה. התערובת עשויה להיות קצת פירורית ומתפרקת יותר מבצק עוגיות רגיל - זה בסדר. אם אתם מרגישים שהעוגיות שלכם מתפרקות, אפשר להדק קצת את התערובת כשהיא על הכף ולהחליק אותה לנייר האפייה. בכל מקרה, העוגיות יתייצבו בתנור.
- אופים במשך כ-10 דקות, עד שהעוגיות מתחילות להזהיב בקצוות.
לאחר שהעוגיות התקררו מעט אפשר לעטר בשוקולד מומס:
- מניחים את קוביות השוקולד בכלי קטן וממיסים במיקרוגל (מחממים 30 שניות, מערבבים - וחוזר חלילה, עד שהשוקולד נמס לחלוטין).
- מעבירים את השוקולד המומס לשקית סנדוויץ' (רכזו אותו בקצה אחד של השקית). חותכים את קצה השקית (עדיף להתחיל עם חור קטן מדי ולהגדיל מאשר לעשות חור גדול מדי ואז להצטרך להעביר את השוקולד לשקית חדשה) ומזליפים את השוקולד על המקרונים.
עוגיות שוקולד וחמאת בוטנים מהירות, ללא אפייה (פרווה ללא מרגרינה)
מעט מרכיבים, כמה דקות על הגז, ערבוב, הופ לתבנית וגמרנו.
העוגיות הן פרווה (ללא מרגרינה) - וגם טבעוניות. אם אתם רוצים להשקיע קצת יותר, אפשר לגלגל אותן ולשטח לצורת עוגיות אמיתיות ולא חיתוכיות, אבל אז זמן ההכנה יתארך. לשיקולכם. המתכון לא מנפק כמות גדולה של עוגיות, רק כ-20, אבל הן מרוכזות ודי אינטנסיביות. קשה לאכול יותר מ-3-2 מהן (האמינו לי, יש לי קיבולת גבוהה מהממוצע).
השראה: המתכון הזה
עלות: כ-10 שקלים
כמות: כ-20 עוגיות
מרכיבים
- 1/4 כוס אבקת קקאו
- 1/2 כוס סוכר
- 1/4 כוס חלב קוקוס (אני מניחה שאפשר גם להשתמש בחלב סויה, אבל לא ניסיתי)
- 1/2 כוס חמאת בוטנים (אני אוהבת עם שברי בוטנים, אבל אפשר גם בלי שברים)
- 1/2 1 כוסות שיבולת שועל מהירת הכנה (קוואקר). אפשר להחליף חלק מהקוואקר בפצפוצי אורז כדי לקבל יותר קראנצ'יות
אופן ההכנה
- מערבבים את הקקאו והסוכר בסיר קטן. מוסיפים את חלב הקוקוס ומחממים על אש בינונית, תוך ערבוב, עד שהסוכר מתמוסס.
- מביאים את התערובת לרתיחה, מניחים לה לרתוח 2-1 דקות ומכבים את האש.
- מוסיפים לסיר את חמאת הבוטנים ומערבבים. מוסיפים גם את שיבולת השועל ומערבבים.
- מעבירים את התערובת לתבנית קטנה ומשטחים. חותכים מיד לריבועים (העוגיות עלולות להתפורר אם תחתכו אותן לאחר שיתקררו ויתייצבו). לחלופין, אפשר ליצור מהתערובת כדורים ולשטח אותם מעט.
- עדיף לאכול עוד באותו יום, אבל אפשר לשמור כמה ימים בקופסה אטומה.
עוגיות קוואקר עם צימוקים, שוקולד וקינמון (פרווה ללא מרגרינה)
עוגיות מעט פריכות מבחוץ, רכות מבפנים, מלאות בשוקולד וצימוקים, ומפיצות ריח נפלא בכל הבית. מומלץ!
מאת: בישול בזול (מבוסס במעומעם מאוד על המתכון הזה)
כמות: כ-45 עוגיות
עלות: כ-15 שקל
מרכיבים
- 1/2 כוס צימוקים
- 2 כוסות קוואקר
- 1/2 1 כוסות סוכר חום
- 1/2 1 כוסות קמח
- 1/2 כפית אבקת אפייה
- 1/2 כפית סודה לשתייה
- 1/2 כפית מלח
- 1/2 כפית קינמון
- 3/4 כוס שמן
- 2 ביצים
- 80 גרם שוקולד מריר
אופן ההכנה
- מניחים את הצימוקים בקערה, מכסים במים חמים ונותנים להם להתרכך קצת.
- בזמן שהצימוקים מתרככים מכינים את הבצק. מערבבים בקערה את כל המרכיבים היבשים: קוואקר, סוכר חום, קמח, אבקת אפייה, סודה לשתייה, מלח וקינמון.
- מוסיפים את השמן והביצים (רצוי לטרוף מעט את הביצים לפני ההוספה. אפשר לעשות זאת בכוס שבה מדדתם את השמן, כדי שלא תצטרכו לשטוף עוד כלי), ומערבבים עד שהתערובת אחידה.
- קוצצים את השוקולד (ראו פה להמחשה), מסננים את הצימוקים מהמים ומערבבים יחד עם השוקולד לתוך הבצק.
- יוצרים מהבצק כדורים בגודל שבין מסטיק עגול לאגוז מלך ומניחים על תבנית משומנת, עם מרווח של כמה ס"מ בין כדור לכדור. לא להיבהל אם הבצק קצת מתפרק ולא מחזיק. הוא מתייצב באפייה, על דאגה.
- אופים בתנור בחום בינוני, 180 מעלות, במשך 12-8 דקות, עד שהעוגיות מתרחבות ומזהיבות מעט.
- תנו לעוגיות להתקרר כמה דקות לפני שאתם מוציאים אותן מהתבנית, שלא תתפרקנה.
עוגיות תמרים מגולגלות
עוגיות ריחניות, חמודות, פריכות מבחוץ ורכות מבפנים. המתכון מנפק כ-24 עוגיות בלבד, אז אם אתם מכינים אותם למסיבה או לאירוע רב משתתפים ייתכן שכדאי לכם להכפיל את הכמויות.
עלות: כ-5 שקלים
כמות: כ-24 עוגיות
מרכיבים
לבצק
- 3/4 1 כוסות קמח
- 1/4 כוס סוכר
- 1/2 כפית אבקת אפייה
- 1 ביצה
- 1/3 כוס שמן
- 2 כפות מים
למילוי
- 5 כפות ממרח תמרים (אפשר יותר אם אתם אוהבים שכבה עבה יותר של מילוי)
- קליפה מגוררת מלימון אחד
- קינמון
לעיטור
- אבקת סוכר
אופן ההכנה
- מחממים את התנור ל-180 מעלות.
- מערבבים בקערה את כל חומרי הבצק, רק עד שהתערובת אחידה (אני מתחילה עם מזלג ומסיימת עם הידיים).
- מחלקים את הבצק לשניים. מקמחים את משטח העבודה ומרדדים כל חלק למלבן דק.
- מערבבים את ממרח התמרים עם גרידת הלימון ומורחים חצי מהתערובת על כל עלה בשכבה אחידה (אם אתם שומרים את ממרח התמרים במקרר והוא קשה לערבוב, אפשר לחמם אותו כמה שניות במיקרוגל).
- מפזרים על העלים מעט קינמון, ומגלגלים כל אחד מהם לרולדה.
- מרפדים תבנית בנייר אפייה ומניחים בה את הרולדות. חורצים ברולדות פרוסות עם סכין חדה – אבל לא עד הסוף, כדי שהרולדה לא תתפרק. חצי דרך, נגיד.
- אופים כ-20 דקות, עד שהרולדות מפיצות ריח נהדר ומתחילות להשחים טיפה.
- חותכים את הפרוסות שחרצנו ברולדות עד הסוף כדי לקבל עוגיות נפרדות (רצוי לעשות את זה מיד אחרי שהרולדות יוצאות מהתנור, או לפחות כשהן עדיין חמות, כדי להקטין את הסיכוי שהעוגיות יתפרקו בחיתוך).
- אם רוצים, כשהעוגיות מתקררות בוזקים עליהן מעט אבקת סוכר.