באזור התעשייה של בת ים ניצבים האנגרים רבים. אחד מהם, אפור ומכוסה צמחייה עבותה, אינו מושך תשומת לב מיוחדת, אבל בזמן האחרון הוא תוסס במיוחד. השבוע נכנסו אליו 11 מעצבים צעירים והם יאכלסו אותו במשך שנה, כשהם חולקים חללי עבודה משותפים ונהנים מאינטראקציה ביניהם. כל אחד מהם מגיע מתחום אחר – עיצוב אופנה, טקסטיל, תקשורת חזותית, אדריכלות ועוד (ראו הרחבה בהמשך) – אבל מכולם עולה אותה חדוות יצירה מדבקת.

 

את "טרמינל עיצוב" הגתה עמותת "לצאת מהקופסה", שהוקמה ב-2009 כדי לתת מענה לצרכיהם של מעצבים ישראלים. את לירון הרשקוביץ (28), שמנהל את העמותה מיום שהוקמה, מצאנו מתהלך בין הסטודיות בהאנגר, משוחח עם המעצבים, פותר בעיות חשמל ואינסטלציה, מסייע למעצבת התאורה נעמה סטייגמן לתלות את האהילים שהכינה לחלל המרכזי, עונה על טלפונים ומנצח על ההקמה השוקקת שמתרחשת כאן לקראת החנוכה הרשמית. באופן מפתיע הוא אינו מעצב בעצמו, אלא בעל תואר במדעי המדינה, והוא עושה רושם של יזם צנוע, נמרץ, יסודי ואוהב בריות.

 

הרעיון של סטודיות שישמשו מעצבים בחלל משותף עלה בפעילות קודמת שהעמותה יזמה - קורס "יזמי עיצוב", שבו למדו כבר כמאה מעצבים לפתח את הצד היזמי שלהם באמצעות כלים עסקיים. "בקורס הבנו שבקרב מעצבים קיים צורך אמיתי לצאת מהבית ולעבוד בסטודיו חיצוני, אבל השכירות גבוהה וזה דורש גם מאמץ פסיכולוגי, אז התחלנו לגלגל את הרעיון של סטודיו משותף", אומר הרשקוביץ.

 

משהו קורה בבת ים

 

שנה אחרי שהרעיון נהגה, הוא וחבריו לעמותה מצאו את ההאנגר הנטוש בבת ים, ששייך לחברת האופנה "קסטרו" ומשתרע על פני 1,000 מ"ר. במרכזו מרחב נדיב ופתוח ובפיאותיו הסטודיואים של המעצבים שעובדים בו – חלקם בחדר אישי ואחרים חולקים יחד חלל. קסטרו תרמה אותו לעמותה למשך שנתיים, עם אופציית הארכה לחמש שנים, והעירייה נרתמה לסייע לפרויקט (הרשקוביץ, כפי שיתברר בהמשך, מצטיין בגיוס תרומות מהמקורות החזקים והבכירים ביותר). "אנחנו מאוד אוהבים את בת ים, קורה פה משהו טוב בשנים האחרונות. העיר צומחת", הוא מצהיר, "גם השיח עם המפעלים באזור התעשייה הזה מבורך מבחינתנו. המעצבים יכולים ליצור קשר עם רתכי אלומיניום, ברזל, זכוכית וכדומה. סביבה כזו היא נכס למעצבים".

 

אחרי שמצאו את החלל, החלו חברי העמותה ברתימת חברות מסחריות שיסייעו בשיפוץ המקום. "עד לא מזמן זו הייתה חורבה מוזנחת מלאה באשפה", נזכר הרשקוביץ ומצביע על החלל, שנראה השבוע עשוי למשעי, לאחר שהאדריכל אסף מולכו שיפץ אותו. "זה היה קשה, אבל הצלחנו להשיג בסופו של דבר תרומות בשווי של שני מיליון שקל", מספר הרשקוביץ. טמבור תרמה את הצבע, קליל סיפקה את החלונות, בסט העניקה את המרצפות וחברות נוספות (כמו אלרון, בנק הפועלים, רגבה, חלילית ופרימה) סייעו גם הן בציוד יקר.

 

איך נבחרו המעצבים

 

השלב הבא היה בחירת 11 המעצבים שיתאימו לרוח המקום ולעשייה בו. "חיפשנו מעצבים שמעוניינים ומסוגלים לעבוד יחד, שרוצים לעזור בקהילה ושהעסק שלהם מבקש להגיע ליעדים מסוימים, גם אם הוא רק בתחילת הדרך", מסביר הרשקוביץ. תמורת דמי שכירות בסך 1,000 שקל בחודש מקבלים המעצבים – שנבחרו בהליך מיון שכלל עיון בתיק עבודות וראיון – את הסטודיו לשנה, ומתבקשים בתמורה לתרום שש שעות שבועיות ללימוד תלמידים בבתי ספר ברחבי בת ים. הלימוד נעשה במסגרת פרויקט "מעצבים עתיד" ובו מעבירים המעצבים שיעורים במקצועות העיצוב השונים.

 

במשך השנה הזו המעצבים יקבלו ליווי אישי ממעצב מנוסה בתחום שלהם, ואימון אישי מאורנית גורן-ארגמן, מאמנת עסקית במקצועות העיצוב. גורן-ארגמן, שמגיעה לכאן בהתנדבות אל שלושה ימים בשבוע, אומרת ש"ברגע שראיתי את המקום התאהבתי. יש כאן עיצוב מניע, עיצוב של קהילה ושל שינוי". היא תנסה לעזור ל-11 המעצבים למצוא את "חוט השדרה שלהם, את טביעת האצבע הייחודית להם. אני לוקחת שמש ומוציאה ממנה לייזר".

 

לא מדובר אם כן רק בקורת גג משותפת, אלא בתהליך שלם שאמור לקדם את המעצבים אל מחוזות חפצם העסקיים והיצירתיים. "השנה כאן נועדה להקפיץ כל מעצב מדרגה, לפי השלב שבו הוא נמצא כרגע. לכן חיפשנו אנשים שנמצאים בשלבים מגוונים במצב העסק שלהם, כדי שיהיה מעניין ומגוון". במקום אמורות להתקיים גם תערוכות, תצוגות אופנה, ימי עיון ו"שלל פעילויות בתחום העיצוב", כפי שמבטיח היזם (ראו בהמשך). בהאנגר יהיו ימי "סטודיו פתוח", שכל אחד מוזמן להגיע אליהם, להכיר את המעצבים ואולי גם לרכוש פרטי עיצוב שלהם. "אחד הדברים הכי מעניינים שיקרו כאן, לדעתי, הם החיבורים שייווצרו בין המעצבים", מאמין הרשקוביץ, "אני כבר לא יכול לחכות".

 

מי בנבחרת המעצבים של טרמינל עיצוב:

 

1. אביטל צייטלין: מעצבת גרפית שמתמחה בפרסום ובעיצוב אינטראקטיבי ומשודר. צייטלין עוסקת בעיצוב רב-תחומי שמשלב מיתוג, עיצוב לברודקאסט, סרטוני תדמית ואתרי אינטרנט, או לדבריה: "עיצוב בתנועה, שמחת חיים, צבעוניות ודיגיטליות". מדוע בחרה לעבור לסטודיו משותף במסגרת "טרמינל עיצוב"? "אני מעדיפה לפגוש אנשים מאשר לדבר איתם בצ'ט", היא עונה.

 

2. אדם שרז: מתמחה בווידאו ובסרטי תדמית. מעניק שירותי עיצוב והפקת סרטים לעסקים מסחריים ולארגונים שמבקשים להעביר מסרים מורכבים. שרז מגיע לבת ים בכל בוקר ממושב מטע, באזור ירושלים. פרט לסרטים הוא עוסק בעיצוב תלת-ממדי, ואת פירותיו אפשר לראות בספרייה הטיפוגרפית, הבנויה ממלים תלת-ממדיות, שהוא מקים בעבור הסטודיו.

 

3. איתי פלטי: אדריכל צעיר, שהגיע לישראל מבריטניה, שם למד ועבד, והספיק לעבוד במשרד אדריכלים מקומי לפני שהצטרף למיזם. פרט למבנים, פלטי מתעניין גם בחפצים ו"בכל דבר שאפשר לעצב" כהגדרתו. מבחינתו, טרמינל העיצוב הוא הזדמנות להתערות בקהילת המעצבים הישראלית, לפגוש אנשים ולרכך את הנחיתה בישראל.

 

4. גיא קליפשטיין: מעצב תעשייתי שעומד מאחורי המותג Klipy Design למוצרי מטבח, ומרצה במכון הטכנולוגי חולון. המוצרים של קליפשטיין מינימליסטיים וצבעוניים ונמכרים בקנדה, באוסטרליה, בארצות הברית, בישראל ועוד. לפני שהגיע לבת ים עבד בבית, והוא מברך על ההזדמנות לעבוד בסטודיו מחוץ לבית, שמעניק "סדר יום, חברה נעימה ואנשים שאפשר להתייעץ איתם".

 

5. זיו בן גל:  מעצב טקסטיל ואביזרי לבוש, שזה עתה חזר מאיינדהובן, שם למד ועבד. "התשוקה שלי היא סריגה", הוא מכריז. בימים אלה הוא משלים קולקציית תכשיטים וצעיפים חדשה, המורכבת בפריטים שעשויים משילוב חוטי אנגורה, מוהר ומשי. זה הסטודיו הראשון שלו בישראל.

 

6. לימור פרץ-אזולאי:  מעצבת גרפית ומאיירת. פרץ-אזולאי היא המעצבת המבוגרת בקבוצה, אמא לשלושה ילדים ותושבת בת ים. "חיפשתי שקט והבנתי שאמצא אותו רק אם הסטודיו שלי יהיה מחוץ לבית", היא מסבירה, "אני ממש שמחה על הפרויקט הזה ומאושרת שאני חלק ממנו".

 

7. מיטל רטיג: מעצבת שמתמחה בפיתוח וקידום מותגים. אחרי שנתיים כשכירה במשרדי מיתוג ופרסום, החליטה לצאת לדרך עצמאית. היא שמעה על עמותת "לצאת מהקופסה" דרך פרויקט הקופסאות שיצרו ב-2009, ותרמה עיצוב לאחת הקופסאות הללו. הסטודיו הנוכחי בטרמינל העיצוב מאפשר לה לפתח את העסק שלה "מחוץ לבית ובלוויית חברה נעימה", כדבריה.

 

8. מיכל מוטיל:  "עושה בגדים", כפי שהיא מגדירה זאת, ומבקשת להדגיש בכך את האומנות והפשטות שבעיסוק שלה. מוטיל יוצרת פריטי אופנה, שמלות כלה וערב, ועוסקת רבות גם בעיצוב תלבושות במה. "אני אוהבת שיתופי פעולה וגם האפשרות לתרום לקהילה משכה אותי לכאן", היא מסבירה את ההחלטה שלה להצטרף לפרויקט, "אני מתרגשת לקום בכל בוקר ולבוא לפה".

 

9. פיליפ לוין-סלסרב: מעצב גרפי ואנימטור. לוין הקים בין השאר את קולקטיב "לידיאו", מסגרת מקוונת של שיתוף פעולה בין מעצבים גרפיים ומפתחי רשת. עיקר עבודתו העצמאית ממוקדת בתחומי האינטרנט והמובייל, והוא יוזם ויוצר פרויקטים עצמאיים.

 

10. רותם בן שלום: מעצבת תעשייתית, שזה עתה סיימה את לימודיה בשנקר. אחרי כמה חודשים כשכירה, בן שלום הבינה שהיא מעוניינת להקים עסק עצמאי. בחודשים הספורים שהיא "בשוק" כבר הספיקה להוציא קולקציה של עציצים תלויים ולעבוד על מוצרים נוספים שיושקו בקרוב. בן שלום חולקת חלל משותף עם קליפשטיין, המנוסה ממנה, ומבחינתה זו ברכה: "אני לומדת ממנו המון".

 

11. שרית לולאי: מעצבת אופנה ובעלת המותג נוקי'לה לבגדי ילדים ומוצרי תינוקות. לולאי רואה בטרמינל עיצוב הזדמנות ליצור בתוך סביבה מפרה, להגדיל את העסק שלה ולשווק את המוצרים גם לחו"ל. "כשלירון סיפר לי על הפרויקט, בדיוק הייתי בתהליך של חיפוש סטודיו. אני מברכת על האפשרות לעבוד כאן במשך שנה ולנצל את ההזדמנות של תרומה לקהילה והיכרות עם מעצבים אחרים".

 

פעילויות בטרמינל עיצוב 

  • תערוכת פיקסל פרפקט: ביום רביעי, 6 בפברואר. תערוכת עיצוב וממשק.
  • "ג'ט לג מופעי מוזיקה": מדי יום חמישי, בין 21 בפברואר ל-21 במארס. הופעות משותפות של נערות ריינס ורונה קינן (21.2), רוקפור וגבע אלון (7.3), סיוון טלמור ורן דנקנר (14.3), הקולקטיב ומרינה מקסימיליאן בלומין (21.3). מחיר הכרטיס - 20 שקל.
  • סטודיו פתוח: 24-25 בפברואר, בין השעות 11:00-18:00. ניתן לפגוש את 11 המעצבים, ללמוד על תהליך היצירה ולרכוש מוצרים במחירים נמוכים יותר.