מנורות לד תופסות יותר ויותר מקום בחיינו: גם בגלל החסכוניות ואורך החיים של נורות הלד וגם בגלל דקיקותן, שמאפשרת לעצב מנורות בשלל צורות חדשות. הנה כמה דוגמאות טריות מ-maison&objet, התערוכה הגדולה לעיצוב הבית, החודש בפריז.

 

חברה ששמה לבדו כבר אומר הכל היא "GOODBYE EDISON" – מותג תאורה צרפתי שכלל אינו עושה שימוש בנורות ליבון (או בשמן האחר, נורות אדיסון), ומעצב, מייצר ומשווק מנורות לד בלבד, ברוח הזמנים החדשים. לקולקציה האחרונה של החברה קוראים "woody": גופי התאורה עשויים פלדה לבנה ועץ, והמנורה בתמונה הגדולה שפותחת את הכתבה עוצבה בהשראת קוויהן של עששיות שבהן בערו נרות, טרום המצאתו של אדיסון. כאן למטה מנורה אחרת מהקולקציה, ש"שמה את העץ תחת אור הזרקורים" - כך מתארים אותה בחברה.

 

''וודי'' - פלדה לבנה, עץ ולד, של חברת GOODBYE EDISON (Courtesy of Goodbye Edison)
''וודי'' - פלדה לבנה, עץ ולד, של חברת GOODBYE EDISON (Courtesy of Goodbye Edison)

 

"Goiko" – חברת קדרות באסקית משפחתית – מתגאה בדור שלישי שעובד עם החמר המסורתי. בשנים האחרונות מגדיר המפעל המשפחתי את יצירותיו "קדרות באסקית מודרנית", ובהתאם, מבקש לחבר בין המסורת לרעיונות עכשוויים. בתערוכה הציגו לראשונה מנורה שמשלבת חמר ולד, בקווים שמאפיינים את מוצרי החברה ובשיתוף פעולה עם המעצב ז'אן לואי אירצוקי.  

 

חמר ולד, ישן וחדש. ''גויקו'' (Courtesy of Goiko)
חמר ולד, ישן וחדש. ''גויקו'' (Courtesy of Goiko)

 

המותג האיטלקי היוקרתי ''Bosa'' הציג גם הוא מנורת קיר שמשלבת חדש וישן: "קינסיס" ("תנועה" ביוונית), בעיצובו של סלבטורה אינדריולו, עשויה קרמיקה, והיא לא רק מנורה דקורטיבית אלא גם רמקול, שקולט ומשדר מוסיקה מכל חיבור בלוטות' או WI-FI. העיצוב מרמז לאפקט של אבן הפוגעת במים ויוצרת בהם מעגלים מעגלים, וגם להתפשטות גלי הקול. גם עוצמת האור שמפיץ הלד שמאחורי גוף הקרמיקה העגול ניתנת לוויסות בהתאם לאווירה המבוקשת.

 

''קינסיס''. גם מנורת קיר, גם רמקול (Courtesy of Bosa)
''קינסיס''. גם מנורת קיר, גם רמקול (Courtesy of Bosa)

 

בתמונה הגדולה האחרונה למעלה מוצגת מנורת לד שהיא גם משחק, שקיבלה בתערוכה הרבה תשומת לב ואף קישטה כמה מהחללים הציבוריים שלה, בזכות קלילותה והשעשוע שבה. משקל הקופסה פחות משלושה קילוגרמים, ואת הגוף התאורה שבתוכה - מגולגל כצינור, בשחור או לבן, אפשר לפתוח ולהציב על הרצפה בכל צורה שרוצים. המעצב ניקולא פישלן (לחברת structure S7) קורא לה plug&play lamp.

 

שתי המנורות הבאות הן מנורות אווירה מובהקות. גוף התאורה החדש שהציגה חברת ''בלאקבודי'' (Blackbody) – שמתמחה בתאורה OLED (לד אורגני) – נקראת ''IRAIN'' (ראו תמונה גדולה למעלה), בעיצובו של טיירי גוגן, שבמשך שנים שיתף פעולה עם פיליפ סטארק. בלאקבודי מעצבת גופי תאורה במראה היי-טקי אולטרה מודרני, ועושה שימוש מקסימלי בתכונות של נורת הלד השטוחה. במקרה הזה היא מציעה גוף תאורה עשוי עשרות נורות עגולות ושטוחות, שמרחפות מעל הראש כמו מטר גשם שקפא באוויר. מספר הנורות תלוי ברצון המזמין, וניתן גם לתלות אותן בגבהים משתנים. הן מיועדות בעיקר למקומות ציבוריים כמו משרדים, גרמי מדרגות, חללי לובי גדולים ומסדרונות. כשמשלבים בגוף התאורה גם גלאי תנועה – כפי שהוצג בתערוכה – מתקבל אפקט של אור שמלווה את הצועדים כמו זרקור על במה, אפקט שקל לדמיין ולהעריך במסדרונות של מועדונים, למשל.

 

צפו בסרטון וידאו שמדגים את האפקט המשולב של נורות לד וגלאי תנועה, בעזרתם של שני רקדנים:

 

 

גוף תאורה שמיועד ליצירת אווירה שונה לחלוטין, במראה רומנטי עדין וקלאסי - הוא ''הויה'' (HOYA), של מעצבת הפורצלן איזבל פופינל (Isabelle Poupinel).פופינל עיצבה פרחי פורצלן מאירים, שאפשר להצמיד לקירות ולתקרה בקומפוזיציות שונות, או לחברן למעין יצירת אמנות מאירה.

 

פרחי פורצלן ולד, בקומפוזיציות שונות על הקיר. איזבל פופינל (Courtesy of  Isabella Poupinel )
פרחי פורצלן ולד, בקומפוזיציות שונות על הקיר. איזבל פופינל (Courtesy of Isabella Poupinel )

 

אחרון חביב הוא גוף התאורה החדש מבית החברה האיטלקית ''סלטי'' (seletti), מותג טרנדי שמשתף פעולה עם מעצבים שונים, שעובדים בחומרים שונים. בתערוכה בפריז הציג בין היתר מנורות חדשות מקריסטל צבעוני, שבתוכן מאירות נורות לד (עוד על העיצובים החדשים של החברה בכתבה נפרדת שתתפרסם בערוץ העיצוב בקרוב).

 

מנורות הקריסטל של ''סלטי'' (Courtesy of Seletti)
מנורות הקריסטל של ''סלטי'' (Courtesy of Seletti)

 

>> עוד על עיצובי קריסטל חדשים שהוצגו החודש ב-maison&objet - כאן

 

ונסיים במנורות לד בעיצוב מקומי, כחול לבן:

 

>> ניר מאירי וסטודיו מג'נטה השיקו מנורות שולחן חדשות שמבוססות על תאורת לד ושואבות השראה ממנוף (מאירי) ומחצאית פליסה (מג'נטה).

 

מנורת השולחן החדשה של ניר מאירי (צילום: שי בן אפרים)
מנורת השולחן החדשה של ניר מאירי (צילום: שי בן אפרים)

 

>> והמנורות של נעמה הופמן נראות כמו ניאון, אך גם זו תאורת לד.

 

מנורה של נעמה הופמן (צילום: דן פרץ)
מנורה של נעמה הופמן (צילום: דן פרץ)