כשחושבים על זה, זה מוזר שאנחנו אוכלים בט"ו בשבט פירות יבשים בזמן שהשווקים מלאים בפירות טריים - אבל יש לכך סיבה הגיונית. המנהג לאכול פירות יבשים נולד בגולה, שם השתוקקו היהודים לאכול מפירות ארץ ישראל – אבל מאחר שהמרחק לא איפשר משלוח של פירות טריים, הם נאלצו להסתפק בפירות יבשים.

ייבוש הוא דרך מצוינת לשמר פירות. אך מכיוון שמספרים לנו כל כך הרבה על כל החומרים הכימיים שמכניסים לפירות היבשים כדי שיישמרו זמן רב יותר - ובעיקר כדי שייראו טוב יותר - כדאי שנכין פירות יבשים בעצמנו. וזה ממש לא מסובך.

אפשר לייבש פירות בשתי דרכים: בשמש ובתנור:

 

ייבוש בשמש: שוטפים את הפירות ומייבשים אותם היטב מהמים (זה חשוב, כדי שלא יידבקו למשטח שעליו הם מתייבשים). חותכים את הפירות ומוציאים מהם את הגרעינים. מניחים בשכבה אחת על גבי מגשים מצופים בנייר אפייה, כשהחלק החתוך פונה כלפי מעלה. מכסים בבד דק ונקי כהגנה מפני זבובים. מניחים במקום עם הרבה שמש. בלילה כדאי להכניס את המגשים פנימה, כדי שהפירות לא יספגו לחות מהאוויר.

זמן הייבוש תלוי בשמש, בגודל הפירות – וגם בטעמכם האישי. כדאי לבדוק את הפירות בכל יום, ולהחליט מתי כדאי לסיים את הייבוש. אני, למשל, אוהבת את הפירות כשהם כמעט יבשים, אבל לא עד הסוף - אז הם רכים יותר ועסיסיים. עם זאת, הם גם רגישים יותר, ולכן כדאי לשמור אותם בצנצנת סגורה במקרר.

 

ייבוש בתנור: שוטפים את הפירות ומייבשים אותם היטב מהמים (זה חשוב, כדי שלא יידבקו למשטח שעליו הם מתייבשים). חותכים את הפירות ומוציאים מהם את הגרעינים. מניחים על גבי רשת התנור (כדי לאפשר מגע של אוויר חם עם כל צדי הפרי), כשהצד החתוך פונה כלפי מטה. מכניסים את הרשת לתנור ומניחים מתחתיה תבנית לאגירת הנוזלים. מפעילים את התנור בטמפרטורה הנמוכה ביותר (בדרך כלל 50 או 60 מעלות). ייבוש בתנור מהיר יותר מייבוש בשמש, כך שיש לבדוק אם הפירות מוכנים כל כשעתיים-שלוש. מאחסנים בצנצנת סגורה במקרר.

בכל אחת משתי שיטות הייבוש אפשר לתבל את הפירות לפני הייבוש בקינמון, אגוז מוסקט או ציפורן, ואפילו בקצת סוכר.

 

פחות יפים, אבל הרבה יותר טעימים. פירות יבשים טבעיים (מימין) לעומת תעשייתיים
פחות יפים, אבל הרבה יותר טעימים. פירות יבשים טבעיים (מימין) לעומת תעשייתיים

 

עוגת פירות יבשים עם שמנת חמוצה

מתכון של פרח הופמן מחיפה.

 

מרכיבים

תבנית עגולה עם חור במרכזה או תבנית בקוטר 24 ס"מ

 

150 גרם חמאה

200 גרם (1 כוס) סוכר

4 ביצים

300 גרם (2 כוסות ועוד 2 כפות) קמח

1 שקית אבקת אפייה

200 גרם (1מכל) שמנת חמוצה

4 כוסות גדושות (כ-600 גרם) פירות יבשים ואגוזים קצוצים – למשל, אגוזי פקאן, קליפות תפוזים מסוכרות, דבלים, פיסטוקים או דובדבנים מסוכרים

 

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-170 מעלות.

2. מקציפים את החמאה והסוכר במשך כמה דקות, עד לקבלת קרם בהיר ותפוח.

3. ממשיכים להקציף ומוסיפים את הביצים, אחת-אחת. מפסיקים את ההקצפה.

4. מערבבים את הקמח ואבקת האפייה. מקפלים את הקמח בהדרגה לתוך התערובת – מקפלים בכל פעם רק חלק מכמות הקמח, ורק לאחר שהוא נטמע בתערובת מוסיפים את החלק הבא.

5. מוסיפים את השמנת והפירות היבשים ומערבבים רק עד שמתקבלת תערובת אחידה. (ערבוב יתר יפגע באווריריות העוגה).

6. לתוך העיסה את השמנת החמוצה ובסוף גם את הפירות היבשים.

7. אופים כ-45 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא עם פירורים לחים.

 

 

טורט קוקוס עם שוקולד צ'יפס

עוגת קוקוס עם שוקולד צ'יפס (צילום: אסנת לסטר)
עוגת קוקוס עם שוקולד צ'יפס (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של אנה תם מקצרין.

 

מרכיבים (תבנית בקוטר 26 ס"מ)

6 ביצים

1 כוס (200 גרם) סוכר

100 גרם קוקוס טחון

100 גרם שוקולד מריר קצוץ דק

60 גרם (7 כפות) קמח

שמן לשימון התבנית

 

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים היטב את התבנית.

2. שמים במיקסר את הביצים עם כרבע מכמות הסוכר ומתחילים להקציף. כשמתחיל להיווצר קצף מוסיפים בהדרגה את יתרת הסוכר. ממשיכים להקציף כ-10 דקות, עד שמתקבלת קציפה תפוחה ובהירה.

3. מערבבים את הקוקוס עם השוקולד והקמח.

4. מקפלים בהדרגה את תערובת הקוקוס לתוך קצף הביצים - מקפלים בכל פעם רק חלק ממנה, ורק לאחר שהוא נטמע בקצף מוסיפים את החלק הבא.

5. יוצקים את התערובת לתבנית ואופים 17-15 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא עם פירורים לחים. העוגה מתייבשת בקלות, ולכן יש להקפיד שלא לאפות אותה יותר מדי.

 

 

חיתוכיות חמאת בוטנים

עוגיות חמאת בוטנים על בסיס פצפוצי אורז (צילום: אסנת לסטר)
עוגיות חמאת בוטנים על בסיס פצפוצי אורז (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של תמי דנינו מעפולה.

 

מרכיבים (תבנית בקוטר 26 ס"מ)

 

לבסיס

2כוסות (220 גרם) אגוזי מלך קצוצים

5 כוסות (150 גרם) פצפוצי אורז

1/2 ק"ג חמאת בוטנים

1/2 כוס (כ-200 גרם) דבש

 

לציפוי

400 גרם שוקולד לבן

1/2 ק"ג חמאת בוטנים

 

אופן ההכנה

 

הבסיס

1. מערבבים בקערה את פצפוצי האורז והאגוזים.

2. מבשלים בסיר קטן את חמאת הבוטנים והדבש, תוך ערבוב, עד שמתקבלת תערובת אחידה ונוזלית. אפשר גם להמיס אותם במיקרוגל: מחממים 20 שניות, מערבבים – וחוזרים על החימום הקצר והערבוב עד שהתערובת מוכנה.

3. יוצקים את תערובת חמאת הבוטנים על תערובת פצפוצי האורז ומערבבים היטב.

4. משטחים את התערובת בתבנית. מיישרים ומהדקים היטב.

 

הציפוי

1. שמים בסיר קטן את השוקולד הלבן וחמאת הבוטנים. מחממים על אש נמוכה, תוך ערבוב, עד שהשוקולד נמס ומתקבלת תערובת אחידה. גם כאן אפשר להמיס בהדרגה במיקרוגל.

2. יוצקים את התערובת על שכבת פצפוצי האורז שבתבנית.

3. מכסים ומקררים עד שהבסיס והציפוי מתייצבים. לפני ההגשה חותכים לריבועים או לפרוסות.

 

 

עוגת פירות יבשים עם קמח מלא

עוגת פירות יבשים עם קמח מלא (צילום: אסנת לסטר)
עוגת פירות יבשים עם קמח מלא (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של דניאלה שוסטק מיוקנעם.

 

מרכיבים (תבנית אינגליש קייק)

2 כוסות (כ-300 גרם) פירות יבשים קצוצים: תאנים, תמרים, צימוקים, אגוזי מלך, משמשים וכדומה

3 ביצים

140 גרם (3/4 כוס פחות 1 כף) סוכר

180 גרם (1/2 1 כוסות פחות 1 כף) קמח מלא

1 שקית אבקת אפייה

 

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-170 מעלות. משמנים את התבנית.

2. מערבבים את כל המרכיבים, רק עד שמתקבלת תערובת אחידה.

3. יוצקים את התערובת לתבנית ואופים 60-50 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא עם פירורים לחים.

 

 

טוסטים של עוגת פירות יבשים

טוסטים של עוגת פירות יבשים (צילום: אסנת לסטר)
טוסטים של עוגת פירות יבשים (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של עינת מרקן מרמות מנשה.

 

מרכיבים (תבנית אינגליש קייק)

650 גרם (כ-4 כוסות) פירות יבשים ואגוזים קצוצים: אגוזי פקאן, אגוזי מלך, צימוקים, שזיפים מיובשים, חמוציות וכדומה

3 כפות (40 גרם) סוכר

2/3 כוס (90 גרם) קמח תופח

3 ביצים

2 כפות ברנדי (או ליקר לפי הטעם)

 

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-170 מעלות. משמנים היטב את התבנית.

2. מערבבים את כל המרכיבים, רק עד שמתקבלת תערובת אחידה.

3. יוצקים את התערובת לתבנית ומיישרים.

4. אופים 90-75 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא עם פירורים לחים.

5. משאירים את העוגה בתבנית ומניחים ל-12 שעות.

6. פורסים את העוגה לפרוסות דקות-דקות.

7. מחממים את התנור ל-150-140 מעלות.

8. מניחים את פרוסות העוגה על רשת התנור ואופים כ-10 דקות.

 

 

"שטרודל" פירות יבשים

"שטרודל" פירות יבשים (צילום: אסנת לסטר)
"שטרודל" פירות יבשים (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של סימה אוחנה מקרית מוצקין.

 

מרכיבים

 

לבצק

5 כוסות (700 גרם) קמח תופח

2 מכלים (400 גרם) שמנת חמוצה

200 גרם מרגרינה רכה

 

למלית

200 גרם צימוקים

200 גרם אגוזים קצוצים

200 גרם משמשים יבשים

200 גרם תמרים

100 גרם דובדבנים מסוכרים

1 כוס קוקוס + שומשום

1/2 1 כוסות (300 גרם) סוכר

1 כפית קינמון

 

להרכבת השטרודל

1/2 כוס (160 גרם) ריבת משמשים

2 כפות אבקת סוכר

 

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

2. מערבבים את כל מרכיבי הבצק עד שמתקבל בצק אחיד.

3. מחלקים את הבצק ל-4 כדורים.

4. מערבבים את כל מרכיבי המלית.

5. מקמחים היטב את משטח עבודה. מרדדים כל כדור בצק לעלה בעובי של כ-1/2 ס"מ.

6. מורחים על כל עלה 1/4 מכמות הריבה, ומפזרים מעליה 1/4 מכמות המלית. מגלגלים את העלים לרולדות.

7. אופים כ-30 דקות, עד שהרולדות מזהיבות.

8. מיד לאחר שהרולדות יוצאות מהתנור מפזרים עליהן אבקת סוכר, וחותכים בזהירות לפרוסות.

 

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע