כמה פעמים שמעתן שכדאי לכן לשתות הרבה מים כדי לשמור על עור צעיר ורענן או להפסיק מייד לאכול שוקולד וצ'יפס אם לא בא לכן לפתח אקנה? בכל הקשור לתזונה, מיתוסים היו שגורים מאז ומתמיד, וכך גם מיתוסים הקשורים לתזונה ולעור הפנים. החלטנו לבדוק אחת ולתמיד האם באמת יש קשר בין מה שאנחנו אוכלים לבין מצב העור שלנו, ואם כן - מה כדאי לנו לאכול ולא לאכול כדי לגרום להשבחת העור, למניעת אקנה ומניעת הזדקנות.

 

"הקשר בין העור לתזונה הוא קשר ישיר", אומרת הנטורופתית ד"ר דורית יוסף. "התכשירים הקוסמטיים מטפלים רק בשכבה החיצונית ביותר של העור, כך שלמעשה העור נבנה מבפנים. סוג המזון שאנחנו אוכלים, איכותו ומרכיביו יקבעו את איכות 'חומרי הבנייה' שישמשו לבניית העור שלנו. בהחלט יש קשר בין תזונה איכותית לבין עור זוהר וקורן".

 

מזי דרור, מטפלת בקוסמטיקה הוליסטית, מסכימה אך מסייגת: "כמובן שלתזונה שלנו יש השפעה על עור הפנים, אבל צריך להבין שהכל תלוי גם בגנטיקה שלנו. למי שיש נטייה טבעית לאקנה ולעור שומני עדיף להפחית במאכלים שומניים כי ההשפעה שלהם על עור הפנים תהיה חזקה יותר מאשר אצל מי שהנטייה הגנטית של העור שלו היא להיות יבש וללא אקנה".

 

עוד על הקשר בין תזונה לעור מסבירה ד"ר יוסף: "מבין התיאוריות המובילות היום לעיכוב תהליכי ההזדקנות, המובילה בהם היא תיאוריית הרדיקלים החופשיים. במלחמה כנגד אותם חומרים מזיקים עומד הצורך שלנו בהספקה מתמדת של נוגדי חמצון. מחקרים אחרונים בנושא הוכיחו כי נוגדי החמצון היעילים ביותר הם אלה שמגיעים ישירות מהמזון".

 

שוקולד עושה חצ'קונים

לא בדיוק. ד"ר יוסף: "הקקאו הוכח כאחד מהמזונות החזקים ביותר והעשירים ביותר בנוגדי חמצון. אם כך, הבעיה העיקרית אינה הקקאו שבשוקולד, אלא הסוכר, שומן הטרנס והחלב שמוסיפים לממתקי השוקולד בעידן התעשייתי, ולהם באמת יש קשר להחרפת אקנה".

 

שומן לא טוב לעור שלך

נכון. "אחד המיתוסים שחשוב להפריך", אומרת ד"ר יוסף. "רבים נמנעים משומן בתזונה וזו שגיאה, שכן השומן חשוב לתהליכים חשובים רבים בגוף, וביניהם לספיגה של ויטמינים מסיסי שמן כמו A, D ו-E, יציאת הורמונים ועוד. העור יהיה יבש וחסר חיים אם לא יסופק לו דרך התזונה שומן, אולם צריך להבין שהכוונה היא לשומן המכונה 'שומן טוב' מהצומח, כמו שמן המפ, שמן קוקוס, שמן זית ועוד שמנים צמחיים בכבישה קרה".

 

שתיית מים מרעננת את העור

נכון. ד"ר יוסף: "במקום העליון והראשון בפירמידת המזון לבריאות העור נמצאים המים".

 

מזי דרור: "שתיית מים מרובה מנקה ושוטפת את העור. כשאנחנו מרווים את העור הוא יותר רענן ופחות מזדקן. כשעושים דיאטות כדאי להקפיד ולשתות הרבה מים כדי שלא תהיה צניחה של העור".

 

מים מרעננים את העור (צילום: shutterstock)
מים מרעננים את העור (צילום: shutterstock)

 

חלב לא טוב לעור שלך

נכון. הנטורופתית ד"ר מיכל לזרוביץ מסבירה שיש אמת מאחורי המיתוס: "חלב נחשב למזון חומצי. מזונות חומציים עשויים לגרום לדלקת כגון אקנה ופצעונים".

 

אכילת עגבנייה נותנת הגנה טבעית מהשמש

לא נכון. ד"ר יוסף: "מעולם לא שמעתי שעגבנייה טובה להגנה מהשמש. להפך, היא חומצית מאוד ותזרז כוויות שמש. נכון שעגבנייה מכילה חומר בשם ליקופן ממשפחת הקרטנואידים, אבל הוא טוב רק בפעולה פנימית. הגנה פנימית טובה מהשמש היא כוס מיץ גזר כחצי שעה לפני חשיפה לשמש, שמן גזר ושמן זרעי גזר גם הם טובים כהגנה חיצונית. מריחת חמאת שיאה תגן מעט חיצונית.

 

ויטמין E טוב לעור

נכון. ד"ר לזרוביץ: "ויטמין E ו-A עובדים במשולב על מנת לייצר פחות סבום, שזוהי אחת הבעיות באקנה".

ד"ר יוסף: "הטיפול באקנה מצביע על כך שבין הגורמים לו נמצאים מחסורים וחוסר איזון בגוף. יש ויטמינים שחשובים למניעה והמרכזיים בהם הם ויטמין A, עם עדיפות לבטא קרוטן – ויטמין A מהצומח, אבץ וחומצות שומן חיוניות. ההמלצה שלי למניעת אקנה הוא תוסף של אצה בשם כלורלה, שבחיזוק אבץ יש לה יתרונות רבים במניעה ובטיפול באקנה".

 

כדאי לצרוך ויטמינים לעור בריא

נכון. מזי דרור: "אנשים נוטלים ויטמינים וטועים לחשוב שזה תחליף לתזונה בריאה ואורח חיים נכון. עוד לא הוכח שהוויטמינים הללו באמת טובים לעור הפנים ולא עושים לנו הרגשה טובה מבחינה פסיכולוגית בלבד".

 

מזון עשיר בסוכר פוגע בעור הפנים

נכון. ד"ר יוסף: "לסוכר השפעה רעה על תהליכים רבים בעור והוא תורם להיווצרות קמטים מוקדמים. לבריאות העור ולבריאות כללית חשוב להקפיד על הגבלה של סוכרים".

 

במצב של אקנה עדיף לא לאכול מאכלים חומציים

נכון. ד"ר יוסף: "במצבים של אקנה ופצעים בעור מומלץ להימנע מפלפלים ירוקים, עגבניות, חצילים, תפוחי אדמה ובשר אדום, מזונות אלה מעודדים דלקות".

 

אומגה 3 טובה לעור

נכון. ד"ר מיכל לזרוביץ: "לחומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 השפעה אנטי דלקתית. לכן הן יעילות במצבי דלקת בעור כמו פצעונים (אקנה), אקזמה, פסוריאזיס ועוד. יעיל גם במצבים של עור יבש".

 

הטיפים של ד"ר יוסף

  • חשוב לאכול שפע של פירות וירקות ולשלב בין הסוגים והצבעים. בכל פיגמנט של ירק או פרי יש כוח מרפא אחר - חלקם עשירים בנוגדי חמצון, חלקם בוויטמינים וחלקם בחומרים שנקראים ביופלבונואידים, החשובים לחיזוק כלי דם ולשיפור זרימת ואספקת ה'מזון' לעור.

 

  • חלבונים: העור בנוי מחומר חלבוני בשם קרטין. לשם תחזוקת העור, מניעה של צלקות וריפוי מהיר יש חשיבות לסוג החלבון שאנחנו אוכלים. כדי לקבל חלבון מהחי יש עדיפות לדגים, בעיקר מהים הצפוני כמו סלמון, הליבוט ומקרל. מהצומח חשוב לשלב בין דגנים לקטניות כדי לקבל חלבון מלא.

 

  • ותודו שלא חשבתם לכיוון הזה, אבל ד"ר יוסף אומרת שבשביל מראה עור חשוב לא רק מה שאנחנו מכניסים לגוף, אלא גם מה שאנחנו מוציאים: "חשוב לדאוג למערכת העיכול וליציאות תקינות. הצטברות רעלים כתוצאה מעצירות משפיעה בצורה משמעותית על מראה העור".