בין אם יש לכם גינה גדולה או מרפסת קטנה, עציצים תמיד יוסיפו עניין ויופי, גובה ונפח. אפשר לגדל בהם צמחים מיוחדים, כאלה שדורשים מעט יותר תשומת לב, או כאלה שנותנים תחושה של גינה גדולה. אפשר גם ללכת על צמחים עונתיים מתחלפים, או לבחור דווקא בפקעות שיוצאות פעם בשנה.

 

 

עוד בגינה ומרפסת בעשו בעצמכם

>> איך בונים חממה קטנה

>>איך מגדלים ירקות במרפסת 

>> איך מגדלים עציץ מושלם

>> איך בונים ערוגה מוגבהת?

 

 

עציצים במראה דשא

 

העציצים הבאים ירעננו את מראה המרפסת ויעניקו לכם תחושה של מרחב. אני ממליצה להשתמש בשני סוגי דשאים שמתאימים לגידול גם בעציצים. בדומה לדשא הם דורשים השקייה מסודרת בקיץ, ודישון בעונת הקיץ והסתיו.

 

הסוג הראשון הוא דיכונדרה זוחלת. זהו צמח רב שנתי, משתרע, בעל עלים דמויי לב קטנים. הוא מכונה גם "דשא יפני" ומשמש כתחליף לדשא בגינות במקומות מוצלים. הצמח יוצר שלוחות ארוכות, נופלות ומזדחלות, וזקוק להצללה חלקית עד מלאה.

 

הסוג השני הוא זואיסיה דקת עלים. זהו דשא קישוטי, היוצר אפקט מיוחד ומעניין של גבשושיות כדוריות דשא. הוא זקוק לשמש מלאה או לחצי יום שמש.

 

________________________________________________________________________________________________________________

 

הכנת עציץ דיכונדרה זוחלת

 

1. ביחרו עציץ מתאים עם פתח ניקוז, הכניסו מעט חצץ או טוף בשכבה התחתונה ומלאו באדמה גננית עד לגובה של כ-7 ס"מ פחות משפת העציץ.

  

 הכניסו מעט חצץ או טוף לעציץ (צילום: שושן דגן )
הכניסו מעט חצץ או טוף לעציץ (צילום: שושן דגן )

 

2. הניחו את שתילי הדיכונדרה ומלאו את העציץ. הוסיפו אדמה בין השתילים ובצידי העציץ והדקו את השתילים. השקו לרוויה את העציץ, ואפשרו למים להתנקז החוצה.

 

 שתיל דיכונדרה (צילום: שושן דגן )
שתיל דיכונדרה (צילום: שושן דגן )

 

 

 

הדקו את השתילים (צילום: שושן דגן )
הדקו את השתילים (צילום: שושן דגן )

 

 

3. מיקום: מקמו את העציץ במרפסת צפונית, או צפון מזרחית/מערבית. הדיכונדרה דורשת צל חלקי עד צל מלא. ניתן למקם גם על אדן חלון מואר. זכרו שצמח הדיכונדרה מפתח שלוחות ארוכות ויפות של עלים דמויי לב, ולכן מומלץ למקם יחסית גבוה כך שהשלוחות יוכלו ליפול מטה.

 

 

הניחו את העציץ במקום יחסית גבוה (צילום: שושן דגן )
הניחו את העציץ במקום יחסית גבוה (צילום: שושן דגן )

 

4. תחזוקה: באופן שוטף, הקפידו שהעציץ יהיה לח. בעונת החורף השקו במידת הצורך בתקופה שבה אין גשם. בקיץ יש צורך להשקות בצורה מסודרת.

 

__________________________________________________________________________________________________________________________

 

הכנת עציץ גבעות דשא

 

1. בחרו בעציץ מתאים עם פתח ניקוז, הכניסו מעט חצץ או טוף בשכבה התחתונה ומלאו באדמה גננית עד לגובה של כ-7 ס"מ פחות משפת העציץ. לרוב ניתן למצוא שתילי דשא בוגרים, אך אם השגתם שתילים קטנים בגביעים, שיתלו כפי שמוסבר בדוגמה הקודמת. משתיל אחד בוגר ניתן למלא בקלות לפחות עציץ בקוטר של 30-40 ס"מ.

 

 

 הכניסו מעט חצץ או טוף לעציץ (צילום: שושן דגן )
הכניסו מעט חצץ או טוף לעציץ (צילום: שושן דגן )

 

 

מלאו באדמה גננית עד לגובה של כ-7 ס"מ משפת העציץ (צילום: שושן דגן )
מלאו באדמה גננית עד לגובה של כ-7 ס"מ משפת העציץ (צילום: שושן דגן )

 

 

2. הוציאו את השתיל מעציץ הפלסטיק, וקרוב לוודאי שתמצאו גוש שורשים מפותח ו"רעמת שיער" של דשא. חיתכו בעזרת סכין או מזמרה חתיכות של דשא, והקפידו לחתוך כ-2 ס"מ של שורשים עם גוש "שיער" מעל.

 

 

שתיל זואיסיה דקת עלים (צילום: שושן דגן )
שתיל זואיסיה דקת עלים (צילום: שושן דגן )

 

3. הניחו חתיכות של דשא שחתכתם מהשתיל בצפיפות בתוך העציץ ומלאו באדמה בין החתיכות ובצידי העציץ. השקו לרוויה את העציץ, ואפשרו למים להתנקז החוצה.

 

 שיתלו בצפיפות את פיסות הדשא (צילום: שושן דגן )
שיתלו בצפיפות את פיסות הדשא (צילום: שושן דגן )

 

 

4. מקמו את העציץ במרפסת או על אדן החלון בצד צפון מזרח או מערב. בעונת החורף השקו במידת הצורך בתקופה שבה אין גשם. בקיץ יש צורך להשקות בצורה מסודרת.

 

 

 מקמו את העציץ בצד צפון מזרח או מערב (צילום: שושן דגן )
מקמו את העציץ בצד צפון מזרח או מערב (צילום: שושן דגן )

 

___________________________________________________________________________________________________________________________

 

עציץ משולב במראה טבעי

 

עציץ זה מעניק מראה חופשי, טבעי וזורם של עלווה הנעה ברוח, פריחה עדינה המזכירה את פרחי הבר המתחלפת בהתאם לעונות השנה. זהו עציץ היוצר מראה נינוח ועדין ומביא את ריחות הטבע אלינו למרפסת. לפניכם דוגמאות לשלושה צמחים כאלה.

 

זפירנתוס צחור: צמח בצל, בעל עלים דקיקים בצבע ירוק כהה. הפריחה העדינה, דמוית הכרכום בצבע לבן מופיעה בסוף הקיץ והסתיו. הצמח הוא גיאופיט המתרבה ומחדש את פריחתו מדי שנה.

 

פשתנית מרוקנית: צמח עונתי הפורח בחורף, עלוותו מוארכת, צרה ועדינה. קיימים מינים רב שנתיים אך אלו גבוהים יותר ופחות מתאימים. ניתן להחליף את הפשתנית המרוקנית בקיץ בעונתי בשם "קוסמוס מנוצה סונטה", בעל עלווה גזורה מנוצה ועדינה הפריחה בלבן, ורוד וסגול.

 

 

פשתנית מרוקנית (צילום: שושן דגן )
פשתנית מרוקנית (צילום: שושן דגן )

 

כריך אלבולי: עשב קישוטי ירוק עד, דמוי מזרקה קטנה וסלילנית ובעל עלים סרגליים חוטיים, בעלי תנועה סלילנית, בצבע ירוק כסוף. העלים הנעים ברוח יוצרים תנועה סיבובית מעניינת. הכריך אינו מגיב טוב לגיזום ולכן מומלץ ל"סרקו" על מנת לנקותו מעלים יבשים.

 

 

 כריך אלבולי (צילום: שושן דגן )
כריך אלבולי (צילום: שושן דגן )

 

 

הכנת העציצים

 

1. בחרו עציץ בגובה 40-50 ס"מ ובקוטר 30-40 ס"מ, דאגו לפתח ניקוז בתחתית והוסיפו שכבה מנקזת בגובה של כ-5 ס"מ.

 

2. מלאו באדמה גננית עד לגובה של כ-15 ס"מ מתחת לגובה שפת העציץ. הוציאו את הצמחים מעציצי הפלסטיק. הניחו את צמח הפשתנית בצד שמאל של העציץ, מימינו ומאחוריו הניחו את הכריך ואת בצלי הזפירנתוס הניחו בחלק הקדמי הימני. מלאו באדמה בין הצמחים ובצידי העציץ והדקו.

 

3. שימו לב שאתם שותלים את הצמחים בגובה אחיד ביחס לשפת העציץ, ומלאו או הסירו אדמה במידת הצורך.

 

4. השקו את העציץ לרוויה והניחו למים לחלחל ולהתנקז. בעונת החורף השקו במידת הצורך בתקופה שבה אין גשם. בקיץ יש צורך להשקות בצורה מסודרת.

 

5. מיקום: מקמו את העציץ במרפסת או בגינה בשמש חלקית.

 

 שימו לב שאתם שותלים את הצמחים בגובה אחיד  (צילום: שושן דגן )
שימו לב שאתם שותלים את הצמחים בגובה אחיד (צילום: שושן דגן )

 

 

  • שושן דגן היא מתכננת נוף, אגרונומית ובעלת הבוטיק שושנ'ס - למוצרים ייחודים לגינה.