כמה שווה להיות אדם יפה? מסתבר שאם אתה גבר נאה, זה משתלם מאוד. שני חוקרים אוסטרלים גילו כי לאטרקטיביות גופנית יש תשואה לא רעה בכלל: גבר בעל מראה מעל לממוצע מרוויח 81,750 דולר לשנה - 32,150 דולר יותר מגבר בעל מראה מתחת לממוצע, שמרוויח 49,600 דולר בלבד.

 

במאמר בשם "Unpacking the Beauty Premium" טוענים החוקרים ג'ף בורלנד ואנדרו ליי, כי "קנס המראה הפשוט" (''plainness penalty'') חזק יותר מ"הטבת היופי" (''beauty premium''), שכן גברים עם מראה מתחת לממוצע מרוויחים 26% פחות מהממוצע, ואילו גברים יפים מרוויחים 22% יותר מהממוצע. מפתיע לגלות שעבור נשים האפקט הזה נמוך יותר וקשה יותר למדידה.

 

ד"ר ליי אמר לעיתון האוסטרלי "The Age" כי הוא מצא תוצאות דומות כאשר בחן את האפקט שיש למראם של פוליטיקאים על נתוני הבחירה בהם: "מראה חיצוני טוב עזר יותר למתמודדים גברים מאשר למתמודדות. יכול להיות שזה בגלל שנשים יפות מנסות להילחם בסטראוטיפ שלפיו הן לא יכולות להיות גם יפות וגם אינטליגנטיות. אין סינדרום 'הבלונדינית הטיפשה' אצל גברים". 

 

עוד מצא המחקר כי לגברים עם מראה מתחת לממוצע היו 15% פחות סיכויים להיות מועסקים, והם הרוויחו בדרך כלל 9% פחות מהממוצע. בנוסף הם גם היו בעלי סיכויים נמוכים יותר להיות נשואים, ובמיוחד להיות נשואים לנשים עם הכנסות גבוהות. את תופעת ה"העדפה" של אנשים נאים מכנים לרוב בשם "Lookism" - כלומר סטריאוטיפים חיוביים והתייחסות חיוביות יותר לאנשים בעלי מראה אטרקטיבי. 

 

את המחקר ערכו בעזרת נסיינים שערכו ראיונות מדלת לדלת. הנסיינים התבקשו לדרג את המראה של האוסטרלים שניצבו מולם בסולם של 6-1 - החל מ"מאוד אטקרטיבי מעל הממוצע" ועד "הרבה מתחת לממוצע".

 

כדי לבדוק עד כמה אחידות חוות הדעת האישיות האלה, החוקרים בדקו מראש את מידת ההתאמה בין הנסיינים השונים על ידי דירוג תמונות של אנשים שונים. הם מצאו הסכמה רחבה: "מסתבר שיופי הוא לא רק בעיני המתבונן", טוען ד"ר ליי. "מחקרים רבים מראים שדעות לגבי יופי הן קולקטיביות. אם אני אבחר שני קוראים אקראיים ואבקש מהם לדרג את יופיים של אנשים בכמה תמונות, הם יחזרו עם תשובות זהות".