בפוסט הקודם על משרדים ירוקים התייחסנו ליתרונות הרבים של חלל עבודה ירוק. הוא משפיע על בריאות העובדים ועל תחושת הנוחות, עוזר לפריון העבודה ויכול לתרום לחיסכון של עד 15-20% בעלויות האחזקה. אבל משרד ירוק לא מחייב בנייה חדשה או שיפוץ מקיף בבניין כולו. מפתיע לגלות את מגוון האפשרויות הרחב, גם כשניגשים לנושא דרך עיצוב הפנים: החל מארגון החלל וחלוקתו וכלה בבחירת החומרים, גופי התאורה והטכנולוגיות. הפעם נחלוק איתכם חמישה טיפים, שיאפשרו גם למשרד שלכם להיות ירוק יותר.
1. ארגון החלל ומקסום תנאי תאורה טבעית
אחד הדברים הכי חשובים במשרד הוא כמות האור הטבעי. אור השמש משפיע באופן ישיר לא רק על צריכת החשמל, אלא על מצב הרוח ועל מידת הנוחות מול העייפות. אידיאלית, נרצה למקסם את רמות האור הטבעי ברוב עמדות העבודה, ולפזר אותו באופן הומוגני בחלל, ללא תחושת בוהק וקרינה ישירה על המסכים. תוכנית החלוקה של המשרד ביחס למיקום הפתחים היא המפתח לניצול יעיל של פוטנציאל התאורה הטבעית. open space משפר אמנם את שיעור האור הטבעי בחלל העבודה, אך ברור שמי שיושב ליד החלון נהנה יותר.

עבודה בחלל פתוח לניצול מרבי של תנאי התאורה הטבעית. אדריכלות: SO-IL. צילום Iwan Baan

אם רוצים להחדיר יותר אור טבעי לעומק המבנה, אפשר להגביה בכחצי מטר את היושבים ב"שורה השנייה" ולאפשר גם להם מבט החוצה ואור טבעי. גם אם החלוקה הפנימית מתבססת על משרדים סגורים, עדיין אפשר לשפר את התאורה הטבעית. כך, למשל, במשרדים של חברת Logan הלכו האדריכלים SO-IL רחוק עם הקונספט של משרדים סגורים ומקסום התאורה הטבעית. הם יצרו שורה של חללי משרדים עם ריהוט המשכי, המופרדים באמצעות מחיצות זכוכית.

שורת חדרים שקופים לניצול מרבי של תנאי התאורה הטבעית. פרויקט של SO-IL. צילום Iwan Baan

באזורים אחרים, שבהם רצו המתכננים להכניס את אור השמש לעומק המשרדים ולאפשר מידה של פרטיות, הם השתמשו בבדים חצי-שקופים המתוחים מהרצפה ועד התקרה. האווירה הנוצרת נראית קסומה, כזו שמצליחה להקצין את שינויי האור לאורך היום כולו.

אור טבעי מסונן מאחורי מחיצת בדים. מתוך הפרויקט של SO-IL. צילום: Iwan Baan

שימוש קסום באור טבעי מסונן באותם משרדים. צילום: NAHO KUBOTA

כשאנחנו תיכננו לחברת DC PACK המייצרת כוסות נייר בית משרדים באלון תבור, ביקשו מאיתנו בעלי החברה לשמור על תרבות העבודה בחדרים סגורים. כל חדר קיבל חלון מערבי שמכניס תאורת יום מוגבלת, בעיקר בשעות אחר הצהריים. מאחר שהתאורה הזו אינה מספקת, היה לנו חשוב להוסיף לחדרים הסגורים אור טבעי שיגע מהמסדרון הגובל בפטיו המרכזי. כבר בשלב התכנון בחנו את פיזור התאורה הטבעית הצפוי, באמצעות תוכנות הדמיה אקלימית שמשרדנו מתמחה בהן.

הדמית פיזור ורמות תאורה טבעית במשרדים - מצב קיים. גלעד-שיף אדריכלות

הדמיית פיזור ורמות תאורה טבעית במשרדים - מצב מוצע, חלופה נבחרת. גלעד-שיף אדריכלות
מצאנו שמחיצה הבנויה כמדפי אור תהיה הפתרון היעיל ביותר, משום שהיא תשפר לא רק את רמות האור הטבעי אלא גם את פיזורן בחלל. המחיצה נבנתה מחומרים זולים שהלמו את תקציב הפרויקט: פוליגל ולוחות עץ בגימור פשוט.

מחיצה המשמשת כמדפי אור, לשיפור התאורה הטבעית במשרדים הסגורים. תכנון: גלעד-שיף אדריכלות.
 
2. שליטה אישית על התאורה
גם משרדים שמצוידים בתאורה הטבעית הנוחה ביותר זקוקים לתוספת תאורה מלאכותית. כדי להימנע מבזבזנות, מומלץ להתקין חיישני נוכחות לתאורה (ובאותה הזדמנות, גם למיזוג האוויר ולמסכי המחשב) המכבים מערכת שאין בה שימוש. אפשרות אחרת היא מתן שליטה למשתמשים על מידת התאורה, כגון מינון גבוה של מנורות שולחן אישיות ומינון נמוך של תאורה חזקה מהתקרה. דרך אחרת לחסוך תהיה חלוקת מעגלי התאורה לסכימת-בצל שמתרחקת בהדרגה מהחלונות, כך שלכל מעגל ניתנת אפשרות הדלקה נפרדת. בכל מקרה רצוי להחליף את תאורת הפלורסנטים בנורות Light-Emitting Diode - LED  - שחוסכות חשמל ומאריכות חיים לעומת נורות פלורסנט. באחד הפוסטים הקודמים התייחסנו לנורות לד שפועלות כרשת, נשלטות מהטאבלט ומהסמארטפון ומתקשרות זו עם זו, כך שהן אידיאליות לצורך מתן שליטה אישית.

תאורת לדים אלחוטית להפעלה ממכשיר הטאבלט או הטלפון הנייד. חברת GreenWave

3. מאוורר תקרה גם בחורף!

אחת המגמות הבולטות בעיצוב בר-קיימא מחזירה את השילוב בין מאווררי תקרה למזגנים, ואולי כאן מסתמן פתרון למלחמת המינים במשרד סביב טמפרטורת המיזוג בקיץ ("נורא קר, תכבה; נורא חם, תדליקי"). זה אולי יפתיע את חלקכם, אבל מומלץ להשתמש במאוורר התקרה גם בחורף, בשילוב מערכת החימום. המאוורר מונע מהאוויר החם להצטבר למעלה, מניע אותו בחלל ותוך כך מצמצם את צריכת האנרגיה גם בימות החורף.
 
4. במקום לזרוק - למחזר
כשמשפצים מבנה קיים, אחת הבעיות הקשות היא הפסולת שמוציאים מהבניין ומשנעים הרחק משם. אתרי ההטמנה בישראל עולים על גדותיהם, וכדאי לחשוב איך אפשר לצמצם את כמות הפסולת שיוצאת מהאתר. לפעמים הרצון להתחיל מחדש, לנקות את השטח וליצור עיצוב רענן גורם לנו לפספס את האוצרות הקיימים. המיחזור אינו חייב להיות בגבולות המשרד, וניתן לחסוך בעלויות ובפסולת באמצעות מוצר שיצא משימוש. דוגמה יצירתית לכך ניתן לראות במשרדים של "גוגל" בלונדון. המתכננים,  Jump Studios, השתמשו במכולות ישנות כדי ליצור מטבחון, תאי עבודה ואחסון, כשארגזי ירקות ישנים הופכים לספריית השראה.

משרדי גוגל בלונדון, מטבחון ממכולה ממוחזרת. עיצוב Jump-Studios, צילום Gareth Gardners

משרדי גוגל בלונדון. ספריית השראה מארגזי ירקות ממוחזרים. עיצוב: Jump-Studios, צילום: Gareth Gardners

5. חומרים בריאים

לאורך השנים התברר שהרבה ממוצרי הבנייה - כגון צבעים, חומר טיח ודבקים שונים - פולטים חומרים רעילים ואינם מומלצים לחשיפה ממושכת. במקביל להוצאתם של מוצרים מסוימים משימוש, נכנסו לשוק מוצרים בדגש ירוק, שהם בריאים יותר למשתמשים וגם תהליך הייצור שלהם אחראי יותר כלפי הסביבה. לאור כמות השעות שאנו מבלים במשרד, חשוב לדרוש שהחומרים האלה יופיעו במפרט השיפוץ. לחברות הצבעים יש סדרות מיוחדות של צבעים וטיח ירוק, ואפשר למצוא יותר ויותר חומרים מעניינים, כמו אריחי קוקוס במגוון צבעים וטקסטורות, שמיוצרים מקליפת הקוקוס. קוקוס הוא חומר מתחדש וטבעי (צמיחתו מהירה, בניגוד לעץ ממוצע שלוקח לו 10-20 שנה לצמוח), והאריחים עשויים משרפים נטולי-פורמלדהיד ולכן אינם פולטים תרכובות אורגניות המזיקות לבריאות. אחד הפוסטים הקרובים ייוחד לתו התקן הירוק ולחומרי בנייה מתחדשים.
ובינתיים, לכבוד השנה האזרחית החדשה שהחלה, נאחל לעצמנו שנהיה טובים לחללי העבודה שלנו ושהם יהיו טובים אלינו בחזרה.