"תהיי רכה עם הילדה", הוא אמר לה והיא ענתה: "צריך לשים לה גבולות". "חייבים לעשות את כל החיסונים", הוא קבע והיא אמרה: "לדעתי צריך לעשות רק את חלקם". כשהם היו זוג, איכשהו זה עבד. אוהבים, מתפשרים, מנסים. אבל אחרי הפרידה, אחרי הגירושים, המחלוקות הקטנות שהובילו להתפייסות נעימה, הפכו למלחמת עולם. כל צד מתבצר בעמדתו.

 

וזהו רק סיפור אחד מתוך הרבה סיפורים על וויכוחים, ריבים ואף מלחמות בין הורים גרושים. למשל, הסיפור של איתי שכשעלה לכיתה ב' החליטה אמו שביום האחרון של החופשה הגדולה הוא ילון בביתה, למרות שלפי חלוקת זמני השהות, איתי היה צריך ללון בבית האב. הסיבה? לעמדתה, ילד צריך לצאת לשנה החדשה בבית הספר מבית אמו. האם קבעה עובדות בשטח, לא אפשרה לאיתי באותו יום לשהות עם האב בביתו ולקחת אותו למחרת לפתיחת שנת הלימודים - יום מרגש בחיי הילד והוריו. מכאן הדרך היתה קצרה למשטרה ולבית המשפט, דבר שכמובן גרם למתיחות רבה בין ההורים והשפיע גם על איתי. מאז, הוחלט על הסדר קבוע של שנה אצל האם, שנה אצל האב.

 

במקרה אחר, ההורים רבו מי יכין עוגה ליום ההולדת של ניב בגן. הם נפרדו ממש לאחרונה והרגשות והויכוחים היו עדיין בשיאם. שני ההורים ראו רק את עצמם ואת כאבם האישי והתעקשו כל אחד להכין את עוגת יום ההולדת, הכל מתוך מאבקי שליטה על ילדם הקטן.

 

ועוד סיפור עצוב, אותו סיפרה לי חלי: "כשהגיעה השעה לרשום את הגדולה לכיתה א', התחילה מחלוקת גדולה. הוא רצה בית ספר דמוקרטי. אני רציתי בית ספר מוכר וקרוב לבית".

 

ההורים מתווכחים והילד משלם את המחיר (צילום: shutterstock)
ההורים מתווכחים והילד משלם את המחיר (צילום: shutterstock)

 

כל מה שצריך זה לתכנן מראש

בדרך כלל, הנושאים הכלליים יותר, ה"גדולים" נקבעים בהסכם הגירושים. הסדרי ראיה, משמורת, מזונות ועוד, אבל מה עם ענייני היום-יום? שיטות חינוך, אירועים מיוחדים, חגים, ימי הולדת? מחלוקות נוספות כוללות את בחירת החוגים לילד, החלטה על קייטנה, החלטה על טיפול רפואי אלטרנטיבי, החלטה על טיפול פסיכולוגי, הכנות לקראת בת/בר מצווה, מעברי דירה ועוד.

לפערים ולמחלוקות אלה ניתן למצוא במקרים רבים פתרון. ככל שהסכם הפרידה יכיל פחות "חורים", פחות נושאים פתוחים לעתיד המביאים לאי הבנות, נמנע את מרבית ויכוחי ההורים ונאפשר להם מתווה להתנהלות לאחר הפרידה.

 

לאחר שנים של פעילות ועזרה למאות הורים שפנו וממשיכים לפנות אלינו לייעוץ והדרכה, החלטנו להנחיל את הידע שצברנו לדורות הגרושים הבאים, למען הילדים של כולנו. התוצאה שהתקבלה היא "תוכנית הורות". דוגמא לתוכנית כזו תוכלו למצוא כאן. 

  

אמנם הורים גרושים שירצו לריב, תמיד ימצאו על מה לריב, בעיקר כאשר הם לא מודעים לעולם החדש אליו הם נכנסים, אך לטובת הילד, אפשר ואף הכרחי לצמצם חלק ניכר מהמחלוקות על ידי עריכת הסכם הורות ברור ומפורט ככל הניתן, על פיו יתנהלו ההורים.

 

מה כוללת התוכנית?

תוכנית ההורות היא החלק המעשי, היום-יומי, שבהסכם הפרידה. במסמך יופיעו בפרטי פרטים תנאי חלוקת האחריות ההורית. חינוך, בריאות, חלוקת זמני שהות, הסעות ילדים, אזור המגורים, מי נשאר עם הילד בזמן מחלה, סכום ואופן תשלום המזונות וכו'. מי אחראי על מה, מתי, עד כמה וכד'. ככל שהתוכנית יותר מפורטת ויותר "סגורה" – יהיה פחות מקום לחיכוכים בעתיד. חשוב להדגיש כי מסגרת זו נועדה גם לאפשר את הגמישות הנדרשת מדי פעם (למשל, בהחלפת ימים) ולהוות בסיס לשינויים לרווחת הילדים וההורים גם יחד.

 

מדוע כדאי לחתום על תוכנית הורות?

המטרה בניסוח תוכנית הורות היא להקיף את מירב הנושאים שניתן לחשוב עליהם במועד הפרידה על מנת להעניק ביטחון וליצור התנהלות צפויה עם היציאה לדרך החדשה. מעבר לפן המעשי, עצם כתיבת תוכנית ההורות מביאה למודעות שני ההורים גם יחד בצורך בשיתוף פעולה בנוגע לילדים, לאופי והיקף שיתוף הפעולה, למחויבויות של כל הורה כלפי הילד וכלפי רעהו וכמו גם לזכויותיו.

 

כיצד להשתמש בתוכנית ההורות?

כל משפחה היא עולם ומלואו. אין הסכם אחד אשר יתאים לכל המשפחות. תוכנית ההורות שאנחנו מציעים היא תוכנית מסגרת, הנוגעת במרבית הדברים החשובים, אך לכל משפחה דברים המייחדים אותה.

במידת הצורך יש מקום להוסיף לתוכנית זו התייחסות מפורטת לנושאים ייחודיים לתא המשפחתי הייחודי שלכם, כגון: שעת איסוף בימי שישי אם אתם ממשפחה דתית, הורה שעובד בחו"ל, ילדים בעלי צרכים מיוחדים, עבודה במשמרות וכד', כדי ליצור את תוכנית ההורות הייחודית לכם. אתם מכירים את התא המשפחתי שלכם. תוכנית ההורות צריכה לתת פתרונות, לפעמים יצירתיים, שמתאימים לתא זה.

רצוי שגם אנשי מקצוע כגון מגשרים ומתאמים הוריים ישתמשו בתוכנית הורות כזו על מנת ללמוד מההורים מהם הצרכים, הרצונות והיכולות של כל אחד מהם.

לא כל משפחה תזדקק לתוכנית הורות כה מפורטת. הידברות שוטפת, גמישות, התחשבות, פרגון הדדי ושיתוף פעולה הם הדרך הנכונה לטובת כל הצדדים במשפחה הנקלעת לגירושים, אך המציאות מלמדת שמרבית ההורים מעוניינים ואף זקוקים לתוכנית מסגרת מובנית, ברורה ומפורטת.

 

כל משפחה והסיפור הספציפי שלה. נסו לחשוב מה מתאים לכם (צילום: shutterstock)
כל משפחה והסיפור הספציפי שלה. נסו לחשוב מה מתאים לכם (צילום: shutterstock)

 

מהו התוקף המשפטי של תוכנית ההורות?

מלבד הגט עצמו, הסכם הפרידה הסופי שלכם יכלול שלושה נושאים: תוכנית הורות, סכום המזונות שישולם וחלוקת הרכוש. אישור ההסכם בבית המשפט הופך אותו להסכם גירושים. להורים אפשרות למלא את התוכנית המצורפת ולהגישה חתומה על ידם לאישור בית המשפט, כדי לתת לה תוקף רשמי של פסק דין.

חשוב לציין כי בית המשפט אינו מפתח את התוכנית ואינו משכלל אותה עבור הצדדים, אלא מסתפק בבדיקה כי ההורים אכן מבינים את המוסכם בתוכנית וכי הם מאשרים בפניו כי חתמו עליה מרצון חופשי. עם זאת, עשוי בית המשפט לסרב לאשר הסכם אם נראה לו כי הוא נוגד את טובת הילדים.  

לסיכום, תכנית הורות מובנית, מפורטת והוגנת, הינה המפתח לתהליך גירושין חלק ככל הניתן ולקיום וכיבוד הסכם הגירושין ללא עימותים ועם ראייה של טובת הילד במרכז.

 

גיא רוה הוא יו"ר עמותת הורות משותפת = טובת הילד .