כל מרזה יודע לתאר את ההתרגשות וההתלהבות כשלפתע נגלות המותניים, או כשקשירת שרוכי הנעליים באה פתאום בקלות. במקביל, כל מי שנמצא בתהליך הרזיה יודע לספר על השלב שבו המשקל פשוט "נתקע" וממאן לרדת, למרות הדבקות בדיאטה. לפי מספר מחקרים הגברת צריכת החלבונים בתפריט מסייעת בשריפת השומנים בגוף, ועוזרת לעבור בשלום את שלב "התקיעות".
מה עושים כשהגוף מסתגל למעט מזון?
במחקר אמריקני שנעשה בשיתוף של שלושה מרכזים רפואיים בבוסטון שבמסצ'וסטס, נמצא שאכילת תזונה עתירת חלבון ודלת פחמימות גורמת לגוף לשרוף יותר שומן ולייצר יותר חום. במילים מדעיות תזונה עתירת חלבון גורמת לקצב מטבולי מוגבר ולתרמוגנזה מוגברת בהשוואה לתזונה דלת חלבון ושומן.
המחקר מצא שכמות חלבון נכונה במהלך הדיאטה ובשלב שמירת המשקל, תורמת למספר פעולות חשובות להשגת משקל רצוי: ראשית, היא שומרת על מסת שריר, וככל שאחוז השריר בגוף גבוהה, הקצב המטבולי גבוה יותר. שנית, היא מגבירה את התגובה התרמוגנית של הגוף בעקבות האכילה, כלומר הגוף שורף יותר קלוריות אחרי האוכל ומייצר פחות שומן.
מחקר קנדי מאוניברסיטת קוויבק מתאר את "שלב התקיעות" כהסתגלות הגוף למעט מזון, שגורם לו לשרוף לאט יותר את מאגרי השומן. התופעה מכונה בשפה המקצועית הסתגלות תרמוגנית - Adaptive thermogenesis.
הסתגלות תרמוגנית וירידת הקצב המטבולי במהלך ההרזיה יוצרת את הרושם שהגוף אינו מגיב לבחירות התזונתיות שאמורות לאפשר לנו להשתחל בקלות אל תוך הג'ינס. הסתגלותו של הגוף לכמויות מזון מצומצמות דומה למצב של מלחמה, בה צריך לשמור על המאגרים לשעת מחסור. בתגובה, הגוף מאט את קצב שריפת מאגרי השומן ושומר בעקשנות על המשקל.
שלב ההסתגלות התרמוגנית הוא "שלב השבירה" אצל חלק מהמרזים. זהו השלב שבו הגוף מתעקש לשמור על העודפים, ונרשמת ירידה במוטיבציה לשמור על הדיאטה ולהקפיד על פעילות גופנית.
אחד ההסברים הנוספים להסתגלות התרמוגנית וירידת הקצב המטבולי קשור לירידת מסת הגוף במהלך ההרזיה. איבוד מסת שריר מחריף בדרך כלל את ההסתגלות התרמוגנית.
המזונות שיזיזו את מחוגי המשקל
אם אתם בריאים ורוצים לרדת מידה בג'ינס, כוונו את צורת האכילה שתטפח את כמות השרירים בגוף, תפחית את כמות השומן ותגביר את הקצב מטבולי.
• בחרו במזון חלבוני בכל ארוחה עיקרית כמו: מוצרי חלב עד 5%, דגים, סוגי בשרים של עופות ובקר רזים. ביצים (עד חלמון אחד ליום חלבון ללא הגבלה).
• לפני צריכת החלבון שנבחר, אכלו ירקות שכן ככל שנפח הארוחה ומשקלה גבוה, כך תשרפו יותר שומן.
• שתיית מים או תה ירוק או לבן לפני כל אכילה יעזרו אף הם לשרוף יותר.
• איכלו את הפחמימות בסוף הארוחה כך שייספגו לאט ויעניקו תחושת שובע לאורך זמן. בפחמימות הכוונה לדגנים מלאים, תפוח אדמה בקליפתו, בטטה בקליפתה וקטניות.
• אכלו כשלושה פירות בשלמותם בין הארוחות.
• בחרו לעצמכם ארוחת פינוק אחת לשבוע, בה תממשו את כל מה שחלמתם לאכול כל השבוע.