המתמודד: ח"כ יוחנן פלסנר (קדימה)

מקום: שכונה חדשה בהוד השרון

הדירה: 5 חדרים

מטראז': 150 מ''ר

ותק בבית: פחות משנה

אתו בבית: אשתו שמרית, בתם טליה, בת 7 חודשים, ושתי בנותיו מנישואיו הראשונים (לסירוגין)

 

יוחנן פלסנר הוא בן למשפחה של אדריכלים. אביו, אולריק פלסנר, הוא אדריכל עטור פרסים ממוצא דני, שהשתקע בישראל לאחר שהתאהב באמו, הפרופ' תמר ליבס. במשרד המשפחתי, שמתכנן בין השאר וילות פאר, עובדות שתי האחיות, דניאלה ומיה. אבל את דירתו החדשה בהוד השרון עיצבה בעיקר אשתו שמרית. "בשביל וילה בתכנון פלסנר אדריכלים אני צריך לצאת מהפוליטיקה", הוא צוחק.

 

אני בטוחה שאבא יעשה לך מחיר.

"אבל את המגרש מי יקנה?"

 

הרבה בתים ראה פלסנר בחייו. הוא נולד באנגליה, גדל בירושלים, עבד כיועץ השקעות בלונדון וכמנכ"ל חברת תוכנה בסן פרנסיסקו, למד בבוסטון, חזר לארץ והקים משפחה בדירה אחרת בהוד השרון. אחרי הגירושים גר במשך ארבע שנים בדירה שכורה, ועבר לדירתו החדשה לאחר שהתחתן בשנית ("הדירה של הבנק, וקצת שלנו"). בדירה כמעט אין זכר לקוסמופוליטיות המשפחתית או למסעותיו בעולם: היא מעוצבת בסגנון ישראלי עכשווי, עם הרבה לבן ואיקאה. ובכל זאת, על קיר הסלון, כמו תמונה גדולה, תלוי בד בטיק בעיטור פרפרים ונוף טרופי, שהביא פלסנר האב מסרי לנקה, שם תיכנן מבנים רבים במשך השנים.

 

עד כמה חשוב לך עיצוב הבית?

"מאוד חשוב. בית צריך להיות מקום נוח ונעים, שצריך סיבה מאוד טובה לצאת ממנו". אבל בעיצוב הדירה שלו הוא כמעט לא היה מעורב: "בהחלטות הגדולות שמרית שאלה לדעתי". מעולם לא חשב להצטרף לעסק המשפחתי: "לא רציתי לעולל את זה לעולם העיצוב, לכפות את חוסר הכישרון שלי על עולם האדריכלות. אני יודע לזהות עיצוב טוב, פונקציונלי וזורם, אבל אין לי שום מושג איך לעשות את זה בעצמי". רק בדבר אחד, שהיה חשוב לו במיוחד, התערב: "שיהיה מקום בסלון לספרים שלי, שהם חלק מרכזי בזהות שלי. הספרייה היא הסיפור האישי והאינטלקטואלי שלי. בתקופות שונות התעניינתי בדברים שונים - פילוסופיה פוליטית, היסטוריה, ביוגרפיות - וחשוב לי שהם יהיו אתי". על המדפים מהדורה של כל כתבי אפלטון, שתורגמו בידי סבו, יוסף ג' ליבס, וגם אוסף של כתבי ש"י עגנון, "שרציתי כשהם נפטרו והולך אתי מאז. זוהי מבחינתי עברית במיטבה".

 

  (צילום: אביעד בר נס)

  

גם לתמונות על קירות הסלון יש סיפור ומשמעות: ציור שהוריו קיבלו לכבוד נישואיהם בשנות ה-60, והעניקו לבני הזוג כמתנה לכבוד הכניסה לבית החדש; ציור נוף שסבתו ציירה מחלון ביתה בפירנצה, שם פגשה את סבו בשנות ה-30 של המאה הקודמת; והדפס מהמאה ה-18, של הקרב בין יהושע וחמשת המלכים. פלסנר, שעמד בראש "הוועדה לקידום השוויון בנטל" (בסוגיות גיוס חרדים וערבים), מסביר ש"ההדפס ממחיש שאי אפשר לסמוך על הנס. בקרב הזה אלוהים חולל נס, אבל היה צריך גם להילחם. לא השאירו לו לעשות את העבודה בעצמו, אלא נרתמו".

 

את התמונה נתן לו לפני כמה חודשים נועם ברדין, חבר ילדות קרוב, היום מנכ"ל waze. השניים חברים מכיתה ד'. כשמיניסטים ארגנו יחד הפגנה של אלפי תיכוניסטים בירושלים, בקריאה לגיוס שווה. יחד נכנסו אחרי הצבא לעולם ההיי טק ויחד יצאו ללימודים בהרווארד. "הוא חזר להיי טק ועודד אותי לייצג אותנו בשירות הציבור". 

 

בתור מי שראה עולם, לא רצית לחיות בעיר גדולה כמו תל אביב או ירושלים?

"האמת היא שאני מאוד אוהב את הוד השרון. הגעתי לכאן במקרה - היינו בבוסטון, חשבנו על רעננה אבל היה שם יקר מדי, אז קנינו פה. אבל אני מאוד אוהב את העיר הזו. תסתכלי החוצה: עצים, שטח פתוח, שקט, ומצד שני עיר דינמית ומתפתחת עם המון ילדים וזוגות צעירים. כנער לא היה לי ספק שאחיה בירושלים, אבל כמו רוב חברי הילדות שלי, מצאנו את עצמנו מחוץ לה".

 

מה המקום האהוב עליך בדירה?

"הספה בסלון, שממנה גם רואים את הנוף בחוץ, גם את המטבח, וגם נוח ואפשר לקרוא בו. אני מאמין שבכמה דברים בסיסיים, שיילכו איתך כברת דרך, כמו הספה, צריך להשקיע. השלמות אפשר לעשות באיקאה, ואני לא מזלזל - כי אני לא מזלזל בחלק גדול מביתי, בעיקר בחדר העבודה וחדרי השינה".

 

בחדר העבודה תלויות המדליות שבהן זכה כשחיין. "כשהייתי בן 15 הייתי אלוף הארץ בשחייה, ואני מתאמן שלוש פעמים בשבוע ועדיין מתחרה. באליפות קיץ 2012 זכיתי במדליית זהב לגילאי 40-44". בסך הכל הוא מאוד מרוצה מהדירה. "התקרה גבוהה, החלונות גדולים, יש אור. בפרויקטים חדשים יש היום נטייה להציע קופסאות שבהן המפרט נראה טוב על הנייר, אבל בפועל הכל קטן. מוכרים מפרט ולא סביבת מגורים. פה החדרים לא גדולים, אבל יחסית הם פונקציונליים".

 

חדר השינה (צילום: אביעד בר נס)
חדר השינה (צילום: אביעד בר נס)

 

באיזה בית אתה מפנטז לגור?

"אם יכולתי לבחור - אז בית על הקרקע, עם חדר עבודה מרווח, שיהיה אפשר לעבוד בו בקבוצה. ובריכה - לא רחבה מדי, חמישה מטרים אפילו, אבל באורך של 25 מטרים, שאני אוכל להתאמן".

 

הבית הכי יפה שראית?

"ראיתי הרבה בגלל העיסוק של אבא והאחיות שלי, אבל הכי יפה הוא בית שתיכנן בסרי לנקה, שמשתלב בתוך הנוף. בית בלי קירות, שהסלעים הם חלק ממנו".

 

מה אתה אומר למי שטוען שרוב נבחרי הציבור מנותקים, שאין קשר בין רמת החיים שלהם לזו של רוב האזרחים?

"אני אומר שהוא צודק. כמי שחיפש דירה ולקח משכנתא אני מבין את המשמעויות. הרי המשבר בעיקר פוגע ברוכשי דירה ראשונה. יש אחריות לממשלה ששולטת על מלאי הקרקעות והליכי התכנון. אפשר להגדיל את היצע הדירות ובמקביל לסייע לרוכשי דירה ראשונה, עם קריטריונים שיתעדפו את מי ששירת ומי שבוחר לעזור לעצמו ולעבוד. כי היום רוב המשכנתאות המוזלות הולכות לאנשים אחרים".

 

לכתבה הקודמת בסדרה:

>> 2.5 חדרים, הרבה נוסטלגיה ורהיטים מרוקאיים בדירתו של ח"כ ניצן הורוביץ במרכז תל אביב