טוב, אנחנו במלחמה. גם לאלה מאיתנו שממש טובות בהדחקת המציאות (אני! אני!) כבר אין ברירה אלא להודות בזה. הפגזות, יירוטים, ריצות לממ"ד ולחדרי מדרגות עם הילדים, הכלבים והחתולים, הטלוויזיה שדולקת ללא הפסקה על ערוצי החדשות, האזעקות, החרדה שמא זה רק יילך ויחמיר, והסטרס שמלווה את היומיום - כל אלה מורידים את יכולת ההגנה של הגוף שלנו בכל המובנים, והעור שלנו הוא הראשון שנפגע.

  

יהודית בלווט, מנהלת הדרכה של לה פריירי ואחות במקצועה, מספרת: "ביום שישי הבן שלי התקשר ואמר שקיבל צו שמונה. מייד התחיל לגרד לי בצידי האף. הסתכלתי במראה: לא ייאמן - תוך שלוש דקות היתה לי כבר סבוריאה! למעשה, כל מצב של סטרס משפיע ישר על עור הפנים. לרוב בגלל התכווצויות של כלי הדם שמתבטאות ישר מתחת לעיניים - כהויות, נפיחות ועור עמום או אפרפר".

 

ד"ר דב קליין, מנתח פלסטי, מסביר: "העור הוא איבר המגן הראשון שלנו במגע עם הסביבה החיצונית, ויש בו כלי דם שמתרחבים ומתכווצים כתוצאה מפעולות שונות שנובעות מסטרס. בזמן הכיווץ אנחנו מקבלים פחות סירקולציה של הדם וכך גם פחות חילוף של העור המת. מאחר והגוף משריין לעצמו רזרבות במצבי חירום, העור מקבל אספקת דם מינימלית רק כדי לשמר תפקודים בסיסיים, ורוב האספקה מכוונת לאיברים פנימיים, החיוניים יותר לתפקוד המערכות. כששיווי המשקל הזה מופרע, מתיישבים חיידקים בתוך בלוטת החלב, ונוצרת חסימה של הנקבוביות כתוצאה מחוסר פינוי של העור המת. התוצאה - התפרצות של פסוריאזיס, סבוריאה והצטברות של רדיקלים חופשיים שגורמים למוות תאי ולהזדקנות מוקדמת של העור".

 

אז מה עושים?

יהודית בלווט ממליצה: "מתחת לעיניים רצוי להשתמש במוצרים שממריצים את המיקרו-סירקולציה של כלי הדם הקטנים כדי להרחיב אותם חזרה ובאופן כללי בקרמים שמכילים חומרים פעילים בעלי תכונות מרגיעות כגון פסיפלורה, ולריאן, חמאת קריטה, חוחובה ואלוורה. אלה עוזרים להחזיר את העור לאיזון - כלי הדם המכווצים נפתחים שוב והעור מתחיל לחזור לתפקוד רגיל יותר וכתוצאה גם מאבד מסימני הדחק החיצוניים".

 

לדברי ד"ר קליין, יש תכשירים שיכולים לעזור: "שימוש בתכשירים הנכונים, למשל כאלה על בסיס חומצות פירות ופילינג עדין, יכול לפתוח מחדש את הנקבוביות, להמיס את העור המת ולהחזיר את העור לאיזון, הסטרס סוגר - החומרים פותחים, ומחדשים את תהליך החילוף. שימוש קבוע יכול למנוע חלק מתופעות הסטרס והזדקנות העור.

 

"המוצרים שלנו הם הכי טובים שיש", מעיד הדוקטור בחיוך, "אבל לפני שאתם רצים לעשות כל מיני טיפולים יקרים, תבדקו מה יש לכם כבר על המדף. כל מה שיש בו אנטי אוקסידנטים (נוגדי חמצון) ונלחם ברדיקלים חופשיים יהיה מצוין למצבי סטרס. גם סבון או מסיכות על בסיס חומצות גליקוליות (חומצת פירות), ומסיכות שיקום והזנה במקרה של סבוריאה יעשו את העבודה ברוב המקרים".

 

אורלי שגיא, מנהלת הדרכה ראשית בחברת כריסטינה, אומרת דברים דומים: "אני ממליצה על תכשירים הכוללים אנטי אוקסידנטים ומחזקים את מנגנוני ההגנה של העור באמצעות חומרים פרו-ביוטיים, אנטי-בקטריאליים ואנטי-דלקתיים, המסייעים לקבלת גוון פנים חלק ורגוע. שימוש בתמציות מצמחים מרגיעים מקל על הסימפטומים החיצוניים והפנימיים שנגרמים כתוצאה מסטרס".

 

גם שרון גוטליב, מנהלת ההדרכה של אסתי לאודר בישראל, תורמת מנסיונה: "זמן של סטרס לא מתאים לטיפול עמוק, ולכן אני ממליצה להימנע מתכשירי קוסמטיקה המכילים מרכיבים אגרסיביים מדי כגון קרצופים ופילינג מכאני, אשר עלולים לגרום לגירוי יתר בעור. במקום זה כדאי להתמקד בקרמים מרגיעים, מפנקים ומזינים. אם אתן משתמשות בקרם לחות על בסיס מים, אפשר להפוך אותו למסכה: מורחים שכבה עבה של קרם על עור הפנים וממתינים 5 דקות, מומלץ בשכיבה, תוך שמקפידים על גוף רפוי ונשימות. בסיום, מסירים את הקרם בעדינות בעזרת צמר גפן.

 

"מי שסובלים מעור מגורה ומפצעונים יכולים להכין קומפרסים מצמר גפן טבול בתה קמומיל - מניחים שתי רטיות באזור העיניים ועוד שתיים באזור הלחיים. גם כאן כדאי להיות במצב של מנוחה ואור מעומעם. אני ממליצה גם להימנע מאמבטיות חמות מאוד, שגורמות לעור להיות רגיש יותר, ואם כן, אז להקפיד לסיים עם מים קרים שיסייעו לסגירת הנקבוביות. אם אפשר, כדאי בתקופה זו להמעיט בכמות האיפור והמייק-אפ".

 

ומה עוד? נדב מאירסון, הבעלים של רשת מועדוני הכושר "פיור" בתל אביב ומאמן הכושר ב"לרדת בגדול", מאמין שאפשר לפתור גם בעיות עור בעזרת אימון: "אין מחלה שספורט לא משפר, כי הוא מסדיר את מחזור הדם, כולל, כמובן, האלסטיות של עור הפנים ומאזן חזרה את הלחות שבו.

 

"דווקא עכשיו, קחו שעה ביום ולכו להתאמן. האנדורפינים והסרוטונין שמשתחררים גורמים לתחושת אופוריה ורוגע. כל אחד חייב לפרק את המתח, וספורט יחסוך לכם גם הרבה כסף אצל הפסיכולוג. להגיד 'אני לא אוהב ספורט זה כמו להגיד אני לא אוהב לאכול'. תמצאו משהו שאתם אוהבים ולכו תעשו את זה. זה טוב לעור, זה טוב להכל".

 

טיפים לשיקום העור בעקבות סטרס

  • להשתמש בקרמים שמכילים מצד אחד חומרים פעילים (פרו-ביוטיים, אנטי-בקטריאליים ואנטי-דלקתיים) ומצד שני חומרים מרגיעים, כמו פסיפלורה, ולריאן, חמאת קריטה, חוחובה ואלוורה. 
  • לחפש מוצרים שמכילים אנטי אוקסידנטים (נוגדי חמצון) ונלחמים ברדיקלים חופשיים.
  • להימנע מתכשירים וטיפולי קוסמטיקה אגרסיביים.
  • להימנע מאמבטיות חמות מאוד ולסיים את הרחצה עם מים קרים.
  • להמעיט בכמות האיפור והמייק-אפ.
  • להקל על עור מגורה ופצעונים בעזרת צמר גפן טבול בתה קמומיל.
  • לעשות פעילות גופנית.

 

מה קונים?

  1. ג'ל אלוורה להרגעת העור של שיק, 20 ש"ח
  2. סדרת Topic Medis של קמדיס הכוללת 5 תכשירים משלימים לטיפול בעור במצבי עקה שונים, 110-60 ש"ח
  3. Exfol Lotion - תכשיר ייחודי לאיזון עור פנים הסובל ממצבי דחק של קארט, 150 ש"ח
  4. קרם להרגעת עור מגורה של מאק, 185 ש"ח
  5. כמוסות הזנה של וולדה על בסיס ורד הבר עם שמן שיקומי מאזן לעור פנים במצב לחץ, 189.90 ש"ח
  6. ביו ג'ל טבעי לשיקום העור של ד"ר קליין, 227 ש"ח
  7. קרם Hydrationist לחיזוק העמידות של העור בפני לחץ של אסתי לאודר, 303 ש"ח
  8. קרם ג'ל מרגיע Moistre surge של קליניק, 321 ש"ח 
  9. קרם verite להרגעת העור של אסתי לאודר, 323 ש"ח 
  10. ערכת Unstress שפותחה במיוחד לעור בתנאי סטרס וכוללת 4 מוצרים של כריסטינה, 877 ש"ח
  11. קרם אנטי-אייג'ינג מפיג מתח על בסיס תמצית צבר אדום של סוטיס, 924 ש"ח
  12. קרם טיפולי Anti-Aging Stress Cream למניעת סימני לחץ של לה פריירי. 1,550 ש"ח

 

אז מה היה לנו? אנטי אוקסידנטים, חומצות, מים, לנשום, לרוץ, לעמוד על הראש, למחוא כף. הכל נכון, הכל עוזר, העיקר לעשות משהו. ואני אומרת - תהיו עסוקות. גם אם אתן עצלניות כרוניות בימים רגילים, זה הזמן להתחבר לחננה הפנימית שלכן, כי כשעסוקים יש פחות זמן לחשוב, ולחשוב, כידוע, זה הדבר הכי גרוע לעור הפנים.