יש מאכלים שלטעמי עדיף להשאיר אותם כמו שהם, ולא לנסות להפוך אותם לבריאים. אני מאמין שאפשר, ואפילו כדאי, לפנק את עצמנו מדי פעם ב"דבר האמיתי". כך שאם הגיע חנוכה, ואתם חושקים בסופגנייה - אכלו אחת, אבל הכי טעימה שיש.

   

כאשר אנחנו אוכלים משהו שאנחנו מרגישים שהוא תחליף, כמו סופגניות אפויות בתנור, קרוב לוודאי שנשאר עם תחושת חוסר סיפוק וצורך חזק "לפצות את עצמנו", שהם, כידוע, אויביה הגדולים ביותר של כל דיאטה.

 

אז מסופגנייה אחת לא באמת נשמין. ולכן יותר חשוב, לדעתי, ללמוד להפחית את כמות השמן בה אנו משתמשים לטיגון ביום יום, ואם אפשר – להפסיק בכלל לטגן ולהעדיף צלייה או אפייה בתנור.

 

בעת טיגון המזון סופג כמויות גדולות של שמן. השמן שמחומם לטמפרטורה גבוהה הופך למזיק במיוחד עקב החימום וחודר לתוך המזון. ספיגת המזון המטוגן בנייר סופג עוזרת אך במעט.

 

מתכונים ללא טיגון:

>> שניצלונים פריכים בתנור

>> חטיפי בטטה אפויים

>> כרובית צלויה בתנור

 

 

אז מה עושים במקום לטגן? אם נתעכב לרגע על לביבות כדוגמה, הרי שאפשר להוסיף מעט שמן לתערובת הלביבות ולאפות אותן בתוך תבניות להכנת מאפינס, בתנור, בחום גבוה. התוצאה שמתקבלת היא לביבות בטעם ובמרקם הדומים מאוד לאלה המתקבלים בטיגון, אך עם כמות שמן מינימלית. היתרון בשיטה זו היא שאנו שולטים בדיוק בכמות השמן שאנו מוסיפים ללביבות. בתהליך הטיגון אין לנו דרך לדעת כמה שמן הלביבות ספגו.

 

לביבות תפו"א ללא טיגון

 

המרכיבים (10 לביבות, 86 קלוריות ליחידה)

 

  • 5-6 תפו"א בינוניים קלופים ומגוררים דק בפומפייה (ידנית או במעבד מזון)
  • 1 בצל בינוני קלוף ומגורר בפומפייה יחד עם תפוחי האדמה
  • 1 ביצה
  • רבע כפית מלח
  • רבע כפית פלפל שחור טחון
  • 2 כפות קמח
  • רבע כפית אבקת אפייה
  • כפית שמן (לתערובת)
  • כפית שמן למריחת הלביבות (ניתן להשתמש בספריי לטיגון)

 

ההכנה

 

1.מערבבים את תפוחי האדמה והבצל המגוררים עם המלח ומניחים במסננת למשך כעשר דקות כדי שיפרישו נוזלים.

2. מחממים תנור לחום גבוה (200-220 מעלות).

3. סוחטים את הנוזלים מתערובת תפוח האדמה והבצל, אוספים מן התערובת בכף היד, סוחטים היטב בין שתי ידיים ומעבירים לקערה. חוזרים על הפעולה עם כל הכמות.

4. מוסיפים לקערה את שאר המצרכים ומערבבים היטב עד קבלת תערובת אחידה (התערובת אמורה להיות די יבשה ולא נוזלית).

5. יוצרים לביבות בגובה כ-1 ס"מ ומניחים בתבנית תבנית מכוסה בנייר אפייה במרווחים של כ-2 ס"מ זו מזו.

6. אופים כעשר דקות, במרכז התנור, או עד השחמה.