אין עוד מקבילה לחג החנוכה, ביהדות או בכל דת אחרת: זהו החג היחיד שמקדש את השמן ושמאכליו המסורתיים מתחרים זה בזה במידת טיגונם ונקראים על שם תכונתם לספוג את השמן. מה לחנוכה ולבישול בריא? והתשובה הברורה היא: יש צורך בהפעלת מערכת מזעור נזקים.

 

עוד בהבראת מתכונים :

>> נוסחה פשוטה לעוגה טבעונית בחושה

>> עוגיות שיבולת שועל

>> עוגיות שיפון וקינמון

 

ראשית, זה המקום להבהרה חד משמעית: סופגניה אפויה אינה דלת קלוריות או שומן. על מנת שהסופגנייה לא תהיה עוגת שמרים יבשה וחונקת, הבצק מולעט בחלמוני ביצה, חמאה וחלב ומהווה למעשה לחמניית בריוש עתירת שומן רווי.

 

אני מבקשת להציע חלופה, מטוגנת אמנם - אך שפויה יותר. מעמידים סיר עם שמן חדש, מקפידים שהשמן לא יגיע לטמפרטורה גבוהה מדי ואיננו מתחמצן, ומכינים ספינג'. יתרונו של הספינג' הוא שהבצק הרטוב אינו סופג הרבה שמן, שלא כמו הסופגנייה המסורתית שניתן לפעמים לסחוט ממנה שמן לכמה וכמה מנורות.

 

הספינג', שמקורו בצפון אפריקה, נראה כגלגל הצלה מצופה סוכר לחנוכה. מדובר בבצק שמרים קל להכנה, בבחישה ידנית, המכיל 50% קמח מלא, טבעוני ודל בסוכר. את הבלילה מתפיחים שעה ובידיים משומנות נוטלים ממנו חופנים, פוערים בהם חור ומטגנים. אחרי הטיגון מגלגלים במעט סוכר.

 

אם נשווה מתכון מול מתכון - הספינג' מנצח: בקלות ההכנה, בבצק שהוא פחות עשיר בסוכרים ובשומנים, ובתוצאה שאינה גורמת לצרבת.

 

 

ספינג'

 

  (צילום: דודו אזולאי )

 

המרכיבים (ל-15- 18 ספינג' בינוניים)

 

  • 1 כוס קמח חיטה מלא
  • 1 כוס קמח לבן
  • ¼ כפית מלח
  • 1 כפית שטוחה שמרים יבשים
  • 1 כפית סוכר
  • ¼ 1 כוסות מים פושרים
  • 1 ליטר שמן נייטרלי לטיגון (קנולה, זרעי ענבים)
  • ¼ כוס סוכר דמררה (או לבן) לציפוי

 

ההכנה

 

1. בקערה גדולה, מערבבים עם כף את כל חומרי הבצק. אמורה להיווצר בלילה סמיכה או בצק נוזלי שניתן לבחוש עם כף. אפשר להוסיף מעט מים או קמח אם צריך על מנת להגיע לסמיכות המתאימה.

 

 

  (צילום: דודו אזולאי )

 

 

2. מכסים את הקערה ומניחים לשעה עד שעתיים תפיחה - לא יותר מכך.

 

  (צילום: דודו אזולאי )

 

 

3. מכינים קערית קטנה עם שמן לשימון כפות הידיים, מחממים בסיר בינוני את שאר השמן לטיגון. משמנים היטב את שתי הידיים, כשהשמן חם (אני מנסה עם ספינג' - הוא צריך לצוף בתוך 4 שניות), צובטים פיסה מן הבצק ובעזרת האגודלים פוערים בו חור. מטילים בזהירות לשמן ומכינים כך עוד 4-5 ספינג', לשכבה אחת בסיר הטיגון. הופכים להזהיב את הצד השני ומוציאים בכף מחוררת למגש.

 

  (צילום: דודו אזולאי )

 

 

4. נותנים לספינג' להתקרר 2 דקות ומגלגלים בסוכר.

 

 

  (צילום: דודו אזולאי )

 

 

למדור הבראת מתכונים