>> ערוץ האופנה הישראלי ב-HOT - צפו בכל התוכניות

 

הגברת לאה גוטליב, מייסדת חברת בגדי הים גוטקס, הלכה היום (שבת) לעולמה בביתה ברחוב אורי בתל אביב. בת 94 היתה במותה. חוקרת האופנה אילה רז, שעבדה איתה בצמוד ופגשה אותה ביום חמישי האחרון במסגרת עבודת התחקיר לתערוכה על גוטקס שאוצרת רז ותוצג במרץ 2013 במוזיאון העיצוב בחולון, מספרת כי "בשבועות האחרונים לאה כבר לא היתה איתנו. היא לא דיברה. לא הגיבה. היא פשוט הלכה ונגמרה".

 

גוטליב השאירה אחריה בת אחת ונכדים. בתה השנייה, יהודית גוטפריד, נפטרה ממחלת הסרטן בשנת 2003. הלווייתה תתקיים מחר (ראשון) בשעה 15:00 בבית העלמין של כפר שמריהו.

 

 

קטלוג עבר של גוטקס. מותג שהביא זוהר לעולם בגדי הים (צילום: בן לם)
קטלוג עבר של גוטקס. מותג שהביא זוהר לעולם בגדי הים (צילום: בן לם)

 

 

"היא היתה דמות יוצאת דופן", מספידה רז. "אפשר אולי להתווכח על הטעם שלה כמעצבת, אבל אי אפשר להתווכח עם ההצלחה הבינלאומית והיכולות העיצוביות. היא החלה מכלום וכבשה את כל העולם. למרות כל הטלטלות שעברה בחייה, ממותו של ארמין בעלה, מותה של תמי בן עמי שהיתה קרובה אליה, ובתה יהודית - היא שרדה ונשארה על שתי הרגליים".

 

ג'וי שוובל, יו"ר גוטקס ומנכ"ל החברה רוני גרונדלנד מסרו הערב: "אנו מרכינים ראש לזכרה של מייסדת גוטקס, הגברת לאה גוטליב, מעמודי התווך של האופנה הישראלית מאז קום המדינה. הגברת גוטליב הביאה את בשורת האופנה הישראלית לעולם כולו. אנו מוסרים תנחומים למשפחה".

 

 

קטלוג עבר של גוטקס. דגמים ססגוניים בדוגמאות אוריינטליות (צילום: בן לם)
קטלוג עבר של גוטקס. דגמים ססגוניים בדוגמאות אוריינטליות (צילום: בן לם)

 

 

חברת בגדי הים גוטקס הוקמה בשנת 1956 על ידי בני הזוג ארמין ולאה גוטליב, שעלו ארצה מהונגריה בשנת 1949. תחילה הקימו השניים עסק למעילי גשם, אך בישראל הלבנטינית הם הבינו מהר מאוד כי השמש הקופחת על ראשי התושבים חזקה יותר. גוטליב החלה לתפור בגדי ים בביתה, ומהר מאוד הפך המפעל הביתי לאימפריה בינלאומית. גוטקס מציגה באופן קבע בשבוע האופנה בניו יורק ונחשבת כחביבה על ידוענים רבים כמו אנג'לינה ג'ולי, מדונה והנסיכה דיאנה ז"ל.

 

בריאיון שערכתי בעבר עם גוטליב לרגל יום הולדתה ה-90, סיפרה כי בשנות ה-70, לכבוד הגעתה לארץ של ננסי קיסינג'ר, רעיית המדינאי האמריקאי הנרי קיסינג'ר, היא ארגנה עבורה תצוגת אופנה אישית במלון קינג דיוויד ואף התאימה לה במיוחד בגד ים. את הצ'ק שקיבלה מבעלה העדיפה גוטליב למסגר מאשר להפקיד בחשבון הבנק.

 

 

לאה גוטליב. ''הביאה את בשורת האופנה הישראלית לעולם כולו'', מסרו הערב מגוטקס (צילום: אלעד גרשגורן)
לאה גוטליב. ''הביאה את בשורת האופנה הישראלית לעולם כולו'', מסרו הערב מגוטקס (צילום: אלעד גרשגורן)

 

 

בספר "גוטקס - בגדי ים Haute Couture" (הוצאת אסולין), שראה אור בשנת 2006 לכבוד חגיגות היובל למותג, מסבירה הסופרת ועיתונאית האופנה הלן שומאן כי "גוטליב ספגה את הקצב של העיר החדשה והצעירה תל אביב, ואת ארכיטקטורת הבאוהאוס שלה, והחליטה ליצור מותג בגדי ים לנשות הארץ החדשה ושטופת השמש. העיצובים של גוטקס, כך היא החליטה, יקבלו השראה מהאור ומניגודי הצבעים של ישראל: טורקיז של הים התיכון, צהוב זהוב של חולות המדבר, כחול של הכנרת, ורוד של האבן הירושלמית וגוני ירוק רבים של הגליל. היא הגתה רעיון שאיש לפניה לא חשב עליו: להכניס זוהר למותג של בגדי ים וחוף לנשים".

 

עיצוביו של המותג התאפיינו בדגמים ססגוניים בדוגמאות אוריינטליות ושילובים של אמנות חזותית ממדינות אפריקה ואסיה. בהמשך הגיעו קולקציות בהשראת אמנים נודעים כמו גוגן, מירו, דגה ושאגאל, שהדפסי יצירותיהם הוטבעו על בגדי הים. אחת הקולקציות היפות של המותג היתה "ירושלים של זהב" מקיץ 1993, שדגמים ממנה אף הולבשו בעבר על הזמרת עופרה חזה בהופעותיה בחו"ל.

 

 

תמי בן עמי בקטלוג של גוטקס. השראה מניגודי הצבעים של ישראל (צילום: בן לם)
תמי בן עמי בקטלוג של גוטקס. השראה מניגודי הצבעים של ישראל (צילום: בן לם)

 

 

פטירתו של בעלה ארמין בשנת 1995 סימנה באופן עקיף את היום בו החלה גוטקס של גוטליב בהידרדרות הפיננסית עד לרכישת המותג בשנת 1997 על ידי איש העסקים לב לבייב. חילוקי הדעות בין שני הצדדים לא איחרו לבוא, בעיקר על רקע סגנון החיים הראוותני שלה, שכלל טיסות בקונקורד, דירה פרטית במילאנו ונהג אישי צמוד. ב-2 בפברואר 2001 הודיעה גוטליב על התפטרותה. את מקומה מילא מעצב האופנה גדעון אוברזון, שעיצב למותג משנת 2006 ועד לקיץ 2009, אז נרכשה החברה על ידי איש העסקים ג'וי שוובל. את משבצת העיצוב ממלאת מאז הישראלית מולי גראד. גוטליב עצמה הקימה בשנת 2005 את מותג בגדי הים LEA שפועל עד היום, אך הוא, בניגוד לגוטקס, לא הצליח לייצר את ההילה הבינלאומית והעיצובים איקונים.

 

כאמור, במרץ הקרוב תוצג תערוכת אופנה על גוטקס במוזיאון העיצוב בחולון. התערוכה אמורה היתה להיות מוצגת בעבר במוזיאון תל אביב לאמנות, אך בוטלה. ניתן לשער מה רבה האכזבה כי הגברת גוטליב, כפי שנקראה בפי כל עובדיה, לא תזכה לראות את התערוכה של דגמיה.

 

לדברי רז, עם עזיבתה של גוטליב את החברה, היא לקחה עמה עיצובים רבים. "יש אצלה בבית ארגזים רבים עם עיצובים מתור הזהב של גוטקס - מאמצע שנות ה-70 עד שנות ה-90", מסבירה רז. "לצערי, חלק מהדגמים נמצא במצב לא טוב. אבל ללא ספק, מדובר בפריטים עם חשיבות עצומה להתפתחותה של האופנה הישראלית".