האקדמיה העברית ללשון העניקה למגפת ה-''green – wash" (המיתוג הירוק, שהפך לטרנדי-עד-שרלטני) את השם "התיירקקות". נשמע משעשע, אך המושג "אדריכלות ירוקה" עלול לתעתע ואף להטעות. יותר מדי פרויקטים אדריכליים מוגדרים כירוקים רק בשביל האפיל, ואחרים הם רק ירוקים חלקית – בבחינת עלה תאנה יותר מאשר מודעות אמיתית לסביבה.

 

אחד הטרנדים הנפוצים באדריכלות בשנים האחרונות, של בתים ודירות פאר בעלי חלונות ענק וללא תריסים מלבד וילונות או תריסים ונציאניים פנימיים ומינימליסטיים – הוא ההיפך מירוק במדינה חמה ושטופת שמש כמו ישראל. לתריסים אין תחליף, גם כשנעשה שימוש בזכוכית מבודדת.

 

אז מהי בדיוק "בנייה ירוקה"? ראשית, ברור לכל כי החיים בעיר ירוקים יותר, שכן הם מבזבזים פחות קרקע ואנרגיה. אבל החלום על בית עם גינה כה מושרש בחברה הישראלית, שגם אנשים עם מודעות אקולוגית לא מוותרים עליו. במקרה כזה עדיפה בנייה ירוקה ובת קיימא על פני הבזבזנית. הכתבה הזו מביאה שלוש דוגמאות לבתים שמתחשבים בסביבה - כל אחד מתייחס למונח "בנייה ירוקה" באופן אחר, מהבסיסי ועד המחמיר.

 

 

עקרונות הבנייה הירוקה

 

העיקרון החשוב הראשון, המובן מאליו, הוא העמדת הבית על המגרש באופן נכון, תוך התייחסות לטופוגרפיה ולכיווני השמיים, כך שהפתחים הגדולים יפנו לצפון, עם הצללות מתאימות. בגלל השמש הישראלית, חלונות רבים שפונים למזרח, למשל, הופכים את הבית לחממה שגוזלת אנרגיה רבה למיזוג. העיקרון השני הוא שימוש בחומרים ובמוצרים מתכלים, בעלי תו תקן ירוק. שלישית, הצבת פאנלים או יריעות סולאריות על הגג, שיספקו אנרגיה חלופית. ואחרון: אורח חיים המעודד מיחזור והפרדת פסולת.

 

המשרד לאיכות הסביבה מגדיר בניין ירוק כמבנה שתוכנן ונבנה בצורה ידידותית לאדם ולסביבה, ושעומד בתנאים המפורטים בתקן. התקן מתייחס לעקרונות רבים: אנרגיה, קרקע, מים, חומרים, פסולת ותחבורה. ככל שצוברים נקודות רבות יותר בכל סעיף, המבנה מוכתר ירוק יותר. "התקן הוא השלב הראשון בדרך להנחיות של ממש", מסביר ד"ר אוהב קרני, מרצה במכללה הכלכלית חברתית ועורך הבלוג "ירוק ונוצץ".

 

אלא שמעטים הם הבתים הפרטיים העומדים בתקן, פשוט בגלל העובדה שהוא מעודד בנייה רוויה וקרבה לתחבורה ציבורית. למרות זאת, אומר קרני, חשוב להקפיד על העקרונות הבסיסיים: "העמדת המבנים והצללה נכונה הם קריטריונים שנקבעים בתכנון, עלותם נמוכה והרווח מהיר מאוד. אלמנטים נוספים, כמו מערכת מים אפורים ואנרגיה מתחדשת, עולים יותר ויחזירו את ההשקעה לאחר זמן ארוך יותר, אבל יקנו לבניין דירוג גבוה יותר".

 

מדוע איך הקלות במס ובארנונה לבתים ירוקים?

"קיים דו"ח של רשות המיסים שממליץ להעניק הנחות לבנייה ירוקה, וקיימות תוכניות מגירה שעדיין לא אושרו. מה גם שבנייה ירוקה מתבצעת לרוב בשכונות אמידות, וההטבות הללו עלולות להיתפס כצ'ופרים לעשירים".

 

קשה להעריך את עלותו של בית ירוק. תכנון המתייחס לכיוונים, לפתחים ולהצללות, לא ייקר את הפרויקט כמעט במאומה, אלא אם נדרשת התאמת פני השטח באמצעות עבודות עפר או בניית קירות תומכים. בנייה בסטנדרט ירוק גבוה יותר, הכוללת מערכות חלופיות, עלולה לעלות שלושה עד חמישה אחוזים נוספים. "בית נותר על הקרקע למשך עשרות עד מאות שנים", אומרת הילה בייניש, מנכ"לית המועצה לבנייה ירוקה. "ההוצאה, תתבטא, בסופו של דבר, בחיסכון לטווח הארוך".

 

איך אפשר להיזהר מבעלי מקצוע שרלטנים, שמגדירים את עצמם כירוקים?

"על הצרכנים לעשות שיעורי בית. לקרוא, לשאול את האדריכל שאלות. ברשת אפשר למצוא מידע רב", ממליצה בייניש. יש גם אדריכלים ואנשי מקצוע שהוסמכו כמלווי בנייה ירוקה והשתלמו במרכז השל, המחנך לקיימות. "בכל הקשור לחברות ולמוצרים המצב נהיר יותר. יש כמה חברות בארץ המתמחות בבנייה ירוקה והן בעלות תו תקן ירוק, המסומן על המוצרים. אשר למתכננים - אין רשימה מוגדרת. כשהוצע להסמיך גורמים מורשים עלתה השאלה על מי תופקד מלאכת גיבוש הרשימה", מסבירה בייניש.

 

שלושת הבתים שמוצגים בכתבה עונים כולם על העיקרון הבסיסי, של העמדה נכונה במגרש, כך שהחזיתות הפונות למזרח ולמערב הן צרות יותר. הבית הירוק מבין השלושה הוא ביתה של משפחה בשרון, שתוכנן בידי "רימון אדריכלים" (נועם ופנינה רימון). בבית זה נעשה שימוש בחומרים ובמוצרים מקומיים, ממוחזרים ובעלי תו תקן ירוק, והותקנו בו מערכות לטיהור מים אפורים ולאנרגיה מתחדשת (סולארית בעיקר).

 

בית בתכנון ''רימון אדריכלים'' (צילום: עוזי פורת)
בית בתכנון ''רימון אדריכלים'' (צילום: עוזי פורת)

 

תקציב הבית עמד על כשני מיליון שקלים ושטחו 220 מ"ר בשתי קומות, על מגרש של 500 מ''ר. "רימון אדריכלים" שאפו לייצר פרויקט עם אפס צריכת אנרגיה – כלומר מבנה שהאנרגיה שלו מסופקת במלואו באמצעות אנרגיה חלופית, סולארית במקרה הזה, המיוצרת בו באופן אוטונומי.

 

בימים אלו נמצא הבית בהליך לקבלת תו תקן ירוק: בעת התכנון והביצוע הופק דו"ח אנרגטי שבחן את השפעות חלופות הבנייה השונות (של מרכיבי השלד והמעטפת) על צריכת האנרגיה השנתית במבנה, בעזרת יועץ אנרגטי - המהנדס איתמר גולדברג. למשל, הוכנו מפרטים מיוחדים לבידוד החלונות ולבידוד הגג. האדריכל נועם רימון, מספר כי את הידע רכש בקורסים והשתלמויות. לדבריו בנייה ירוקה אינה נפוצה ונתפסת כיוקרתית למרות החיסכון לטווח הארוך, ו"היא אינה זוכה לעידוד מצד הרשויות בצורת הנחה בארנונה". הוא מאמין שעל המדינה לעודד בנייה ירוקה באמצעות תמריצים מתאימים.

 

הבית נראה פשוט, מחופה טיח בגוון בז', אך כבר במעטפת ניכרים האלמנטים שהופכים את הבית לירוק. תכנון הפיתוח כולל שימור מי נגר עילי, ושביל הכניסה מורכב מאריחי "אקוסטון" של חברת אקרשטיין, המאפשרים למי הגשמים לחלחל לקרקע. מסביב לבית ניטעו צמחים חסכוניים במים ותוכנן מרכז מיחזור להפרדת פסולת. הפרגולה בחצר, הממוקמת בחזית הדרומית, בנויה מקונסטרוקציה קלה היכולה להיפתח בחורף ולאפשר למבנה להתחמם ובימות הקיץ מצלה על הבית ומורידה את הטמפרטורה. הקורה הסמוכה לה "הוצאה" אל מחוץ למבנה, כדי שלא לפגוע בבידוד של הקירות. על הגג המקומר נמתחו יריעות סולאריות. לצד האזור המקומר תוכנן מתחם שטוח המשמש כגינה ומושקה באמצעות מערכת מים אפורים.

 

בבית חלוקה פונקציונלית לאזור פרטי וציבורי. החלל הציבורי גבוה, במטרה לאפשר לאוויר החם בתוך הבית לעלות מעלה ולהשתחרר החוצה דרך החלון העליון. בחזיתות הצפון והדרום חלונות ארוכים וגבוהים המחדירים אור טבעי. החלונות מבודדים והפרופילים הממסגרים אותם ניתנים למיחזור. מעל לדלת הכניסה חלון עגול – מוטיב חוזר בפרויקטים של רימון. בשעות הערב מציפים את החלל באור שני גופי תאורת LED חסכוניים.

 

בחתכים למטה אפשר לראות את תכנון זרימת האוויר וחדירת קרני השמש לבית: 

  (באדיבות רימון אדריכלים)

  (באדיבות רימון אדריכלים)
  (באדיבות רימון אדריכלים)

 

הרצפה בקומת הקרקע עשויה בטון מוחלק בגוון אפור, בעל מסה משמעותית, המאפשרת אגירת אנרגיה בימות החורף ("חימום פסיבי"). גם המדרגות לקומה השנייה עשויות מחומר דומה (ביצוע: חברת "פלס"). האזור הציבורי כולל סלון, פינת אוכל ומטבח. רהיטי העץ הם מסדרת רהיטים "ירוקה" של "טולמנ'ס", שהינה אחת החברות המחויבות לנטיעה חוזרת במקומות בהם נכרתים עצים לייצור רהיטים וחלק ממוצריה מסומנים בתו forest stewardship council) fsc– מועצה בינלאומית הפועלת לשמירה על יערות העולם) . התקרה מחופה ב-OSB, מוצר עץ אקולוגי ונושם.

 

הארונות התחתונים במטבח מחופים אבן קיסר מחומר ממוחזר, והכסאות בירוק זית עשויים פלסטיק ממוחזר ("טולמנ'ס"). בחדרי הרחצה נעשה שימוש באריחים ממוחזרים ("זהבי עצמון"). מערכת האסלות בבית דומה למערכת המותקנת במטוסים, הצורכת בכל הדחה 0.6-0.8 ליטר בלבד, לעומת הדחה רגילה, הצורכת כ-6 ליטרים. עלות המשאבה גבוהה, אך החיסכון במים הוא משמעותי.

 

>> לאתר של "רימון אדריכלים".

 

זוויות לפי כיווני השמש, בתכנון ''מלכא אדריכלים'' (צילום: עודד סמדר)
זוויות לפי כיווני השמש, בתכנון ''מלכא אדריכלים'' (צילום: עודד סמדר)

 

גם בית משפחת מועלם בכפר יהושע תוכנן בידי "מלכא אדריכלים" לפי עקרונות ירוקים. החזיתות הארוכות פונות לצפון ולדרום, זכוכית החלונות מבודדת, ומותקנות בו מערכת לטיהור מים אפורים ומערכת סולארית להפקת חשמל על הגג. הבית ממוקם בשכונת הרחבה של היישוב. נתוני הפתיחה של המגרש היו מאתגרים, מכיוון שהוא אינו מקביל לכיווני השמש ולכן נדרשו האדריכלים ל"סובב" את הבית, כך שקו המתאר שלו יוצר זוויות עם פאות המגרש. היחס בין המבנה למגרש הולידו חצרות משולשות וטרפזיות מגוונות ושימושיות.

 

תשומת לב לפתחים (צילום: עודד סמדר)
תשומת לב לפתחים (צילום: עודד סמדר)
  (צילום: עודד סמדר)

 

החזית הדרומית, הפונה לכרמל, מוצללת באמצעות תריסי אור ורפפות עץ קבועות. בצד המזרחי תוכננה הצללה דינאמית הניתנת לסגירה, לכוונון או לפתיחה מלאה, כשזיגוג החלונות כפול ומצופה בציפוי מבודד (LOW-E). מעל החלל המרכזי הותקנו חלונות עליונים לשחרור האוויר החם והחדרת אור טבעי. בבית שולבה מערכת מים אפורים, המשקה את גינת הבית באופן ישיר, ללא צורך באגירה. על הגג הותקנו פאנלים פוטו-וולטאים שפונים לכיוון דרום, האופטימלי לייצור חשמל.

 

>> לאתר של "מלכא אדריכלים".

 

פתחים חסכוניים בחשמל - מרכיבים הכרחיים בתכנון. בית של ''saab אדריכלים'' (צילום: סנטנדראו לוסיאנו)
פתחים חסכוניים בחשמל - מרכיבים הכרחיים בתכנון. בית של ''saab אדריכלים'' (צילום: סנטנדראו לוסיאנו)

 

באזור הוותיק יותר של כפר יהושע נבנה באחרונה בית ירוק אחר, בתכנון האדריכלים לוסיאנו סנטנדראו ורונית ברקול ("saab אדריכלים"). בית משפחת מלר פשוט בצורתו: שתי תיבות מונחות זו על גבי זו: אחת שקופה יותר, על הקרקע, ומעליה תיבה לבנה ואטומה יותר, המודגשת באמצעות מסגרת מלבנית גדולה. שטחו של הבית בן שתי הקומות 240 מ"ר, והוא ממוקם בפינת מגרש ששטחו 560 מ"ר, כך שנותרה סביבו חצר גדולה ותחושה של "חיים בצל העצים", כדברי האדריכלים.

 

סנטנדראו וברקול רואים בהעמדה נכונה של הבית ובתכנון פתחים חסכוניים בחשמל מרכיבים הכרחיים בתכנון, שבאו לידי ביטוי גם בבית הנדל, שפורסם כאן בעבר. הפתחים הדרומיים בשתי הקומות – מאורכים וצרים לצד חדרי השינה, וגדולים יותר בקומת הכניסה – הוצללו באמצעות פרגולות שהן חלק אינטגרלי מהמבנה. הגגון העליון נבנה תוך שימוש בלוחות ספנקריט (לוחות בטון טרומיים), בגלל המפתח הגדול, העולה על 13 מטרים. הפרגולה התחתונה תושלם באמצעות שלבים אלכסוניים מעץ, שיחסמו את השמש הדרומית בקיץ, אך יאפשרו את חדירתה של השמש החורפית הנמוכה לעומק הבית.

 

מסדרונות הן לרוב מקומות אפלוליים ונטולי אוורור, אך בבית מלר תוכננו לאורך המעבר הפנימי שלוש ארובות אור, בהן משולב חלון לשחרור אוויר חם בקיץ. מעל לדלתות חדרי השינה הותקנו רפפות שמאפשרות לאוויר לזרום מתוך החדר לעבר הפתחים העליונים שבמסדרון.

 

>> לאתר של SAAB אדריכלים.

 

>> איך עבר ה"אמפייר סטייט בילדינג" בניו יורק מהפכה ירוקה?  

>> ארונות מטבח משלטי חוצות ישנים וחיפויי אמבטיה מכוסות קפה ממוחזרות: כך נראית וילה ממוחזרת בהולנד