מכירים את הביטוי "כשהחיים נותנים לכם לימונים, עשו מהם לימונדה"? ויויאן האר, ילדונת בת שמונה מקליפורניה, החליטה להכין לימונדה למען אלה שהחיים העמיסו עליהם יותר מדי לימונים, ואפילו לא נתנו להם מסחטה כדי להפיק מיץ. האר רצתה להמתיק את חייהם המרים של ילדים החיים בתנאי עבדות. הפעם זאת לא רק מטאפורה.

 

האר, שאוהבת שקוראים לה ויוי, צפתה בעבודות של ליסה קריסטין, צלמת שעוסקת בתיעוד וקידום מטרות הומניות. בין הצילומים בפרויקט Modern Day Slavery (עבדות של העת המודרנית), היתה תמונה אחת שלא נתנה לילדה מנוח: נראים בה שני ילדים נפאלים סוחבים סלעים גדולים על גבם.

 

ויויאן האר: גם אדם בודד יכול להשפיע

 

לנקוט עמדה, לפעול ולהשפיע

 

בדרך כלל, כאשר מדברים על עבדות מודרנית, מתכוונים לאנשי הייטק הספונים במגדלי זכוכית ומתכת, עובדים מרבית שעות היממה וממעטים לראות בני משפחה ואור יום. אולם במקומות רבים בעולם קיימת עבדות מהסוג הישן, כזו שהעבדים הלכודים בה מסכנים את בריאותם ואת חייהם בעבודת פרך גופנית, ללא זכויות בסיסיות ולמען שכר זעום. אם זה לא מטריד מספיק, הרי שחלק לא קטן מאותם עבדים הם ילדים בני 17 ומטה, שהסיכוי שלהם להגיע לבגרות ולקיים אורח חיים נורמלי שואף לאפס.

 

לאחר הצפיה באוסף העבודות של קריסטין, בני משפחת האר היו נסערים. הם החליטו לחקור את הנושא ונחשפו לנתונים עוכרי שלווה, הנוגעים לעבדות ולסחר בבני אדם, כאשר על פי הערכות ה-International Labour Organization, מדובר בתופעה בסדר גודל עצום: 215 מיליון ילדים בעולם עובדים בעבודות שונות - והכוונה אינה לשמרטפות אצל השכנה. 8.5 מיליון מתוכם חיים בתנאי עבדות של ממש ועלולים להיות קורבנות של סחר בבני אדם, בין היתר לשם תשלום חובות כספיים, או עבודות כפיה, כגון לחימה בכוחות מזוינים, זנות, פורנו ועוד. רובם אינם מקבלים שכר, רבים מהם מצויים בסכנת חיים.

 

האר נרתמה למען הילדים העבדים והקימה עבורם את דוכן הלימונדה שלה. היא קוראת לו Lemonade Stand 2.0. היא סיפרה על החוויה שהניעה אותה: "ב-5 במאי 2012 ראיתי תמונה של שני עבדים ילדים, עם סלעים גדולים קשורים לרוחב ראשיהם הקטנים. כדי להרגיש טוב יותר הם אחזו ידיים. נבהלתי מאוד. לא מהם - בגלל שהם בדיוק כמוני - אלא מהחיים שהם חיים. זה מכאיב לליבי. החלטתי לנקוט עמדה ולמכור את הלימונדה הנקיה והטהורה שלי כל יום, בגשם או בשמש, כדי לעצור את עבדות הילדים. עברו 115 ימים והולך לי טוב. המטרה שלי היא לגייס מספיק כסף כדי לשחרר 500 ילדים עבדים!".

 

50,000 דולר: ניסים ברשת החברתית

 

מכאן מתחיל החלק המדהים של הסיפור הזה: במהירות מדהימה, בעיקר בהתחשב בעובדה שמדובר בילדה בת שמונה בלבד, האר גייסה עשרות אלפי תומכים מהעיר פיירפקס, בה היא גרה, ומרחבי העולם ואספה 50,000 דולר תוך פחות מחודשיים.

 

ברור שעם כל הרצון הטוב ועם כל החינניות של הילדה החכמה והמקסימה הזו, אי אפשר להרוויח 50,000 דולר רק ממכירת מיץ, אפילו לא מהלימונדה האורגנית של ויוי. אבל עם קצת עזרה מההורים, שמבינים היטב את כוחן של רשתות חברתיות, המיזם של האר הפך ויראלי. זה התחיל מציוץ בטוויטר של ניקולס כריסטוף, בעל טור בניו יורק טיימס, שסיפר על הדוכן, התקדם לעמוד טוויטר ולאתר מתוק כמו היזמית הקטנה, שמעודד אנשים לתרום ולהתרים, ונמשך בהופעות של האר בכלי התקשורת בעולם.

 

למרות נוכחותה התקשורתית, האר ממשיכה להפעיל את הדוכן שלה ולמכור לימונדה ומודעות פנים אל פנים. בשלב הראשון הודיעה שהיא מתכוונת להמשיך עד שתשיג 150,000 דולר, סכום שיאפשר את שחרורם של 500 עבדים. בהמשך, כנראה לאור ההצלחה, משפחת האר פירסמה הודעה, על פיה בתם יצרה קשר עם משקיעים, שישווקו את לימונדת האהבה הזאת בבקבוקים וכך עוד עבדים יזכו להשתחרר. את הכספים היא מעבירה לארגון Not For Sale, הנלחם בעבדות, שלפי נתוניו יש היום בעולם 30 מיליון עבדים;יותר מבכל פרק זמן אחר בהיסטוריה.

 

מה אנחנו יכולים לעשות? להימנע מרכישת מוצרים מחברות שחשודות בניצול; כשמטיילים בחו"ל, בעיקר במדינות עולם שלישי, להימנע משימוש בשירותיהם של בתי עסק שמעבידים ילדים; לתרום למיזם של האר ולהפיץ אותו; ולזכור: אם ילדה בת שמונה יכולה לעשות כל כך הרבה רעש למען מטרה טובה, יש ודאי משהו שגם אנחנו יכולים לעשות, למען עולם טיפה מתוק יותר.

 

צידה לדרך:

"מי שנותנת מתוך שמחה, נותנת הכי הרבה." (- אמא תרזה)

 

לאתר מהות החיים

 

100 אנשים בתור, ויויאן שמחה (צילום: MAKEASTAND! Not For Sale Lemonaid)
100 אנשים בתור, ויויאן שמחה (צילום: MAKEASTAND! Not For Sale Lemonaid)