עוגות בחושות, אהובות ככל שיהיו, ממש מתחננות שמישהו יבריא אותן: החמאה מוחלפת בשמן נטראלי (בדרך כלל קנולה), הקמח הלבן מוחלף בקמח חיטה מלא או קמח כוסמין מלא, הסוכר הלבן בסוכר חום והרי לכם עוגה בריאה יותר. אך ישנן דרכים נוספות לשדרג את העוגה בסולם הבריאות, ואחת מהן היא להפוך אותה לטבעונית.

 

 

עוד בהבראת מתכונים

>> חטיף גרנולה ביתי

>> עוגיות שיבולת שועל

>> עוגיות שיפון עם קינמון

 

 

"מטבענים" את העוגה

 

עוגה טבעונית יכולה להיות אוורירית וטעימה לא פחות מעוגה רגילה ומשום שאין בה רכיבים מהחי, היא יכולה להתאים גם לאלו שצריכים להקפיד על הכולסטרול, וגם לרגישים לחלב ולביצים.

 

אני נוהגת להשתמש בקמח מלא 70% לאפיית עוגות על מנת להגיע לתוצאה אוורירית גם ללא הביצים המסייעות להתפחה. לא מדובר בקמח שהוא 70% מלא ו-30% לבן, אלא קמח מלא רגיל שנופו ממנו 30% מהסובין שבקליפה. אני ממליצה להשתמש בקמח איכותי כמו קמח אורגני ארצישראלי של "מנחת הארץ- נוב את עטיה". בלית ברירה, ניתן גם להשתמש ב-¾ כוס קמח מלא ו-¾ כוס קמח לבן.

 

סיבת הקיום של העוגה היא האוכמניות אך ניתן להחליף את האוכמניות בכל "הפתעה" אחרת: ½ כוס צימוקים, ½ כוס שוקולד צ'יפס מריר, 1 כוס קוביות תפוחים מצופות קינמון וכדומה.

 

אי אפשר לוותר על הבננות שכן הן מחליפות את הביצים. הקפידו להשתמש בבננות בשלות אך ללא כתמים חומים בבשר הפרי. בננה בשלה יתר על המידה תאפיל בטעמה על טעמי העוגה ועלולה לגרום לטעמי לוואי מרירים.

 

את הנוזלים במתכון מעניק הקוקוס, ועדיף להשתמש בחלב קוקוס שהכנתם לבד. אפשר להחליף את חלב הקוקוס בחלב טבעוני אחר - שיבולת שועל, אורז, סויה.

 

אי אפשר להחליף את שמן הקוקוס בשמן אחר, שכן הוא מעניק מרקם אוורירי שאינו שומני. שקדים טחונים תורמים למרקם האוורירי ולטעם, וכדאי להשתמש רק בשקדים טחונים טריים, כאלו שטחנתם במטחנת התבלינים או שטחנו עבורכם בחנות. האבקה הנמכרת ברשתות השיווק בדרך כלל לא טרייה מספיק ועלולה להביא לטעם לוואי מעופש לעוגה כולה. כמות אבקת האפיה מתאימה בדיוק לכמות הקמח, ואני מוסיפה קורט (פחות מרבע כפית) סודה לשתייה על מנת לתת אקסטרה יכולת התפחה לבלילה נטולת הביצים.

 

ניתן לאפות בתבניות מאפינס (אני אוהבת לעבוד עם סיליקון). הבלילה מספיקה ל-10 מאפינס גדולים.

 

עוגת אוכמניות בחושה טבעונית

 

 

  (צילום: דודו אזולאי )

 

המרכיבים

 

  • 2 בננות בשלות
  • 1/3 כוס סוכר חום בהיר
  • 1/3 כוס חלב קוקוס (עדיף ביתי)
  • ¼ כוס שמן קוקוס בכבישה קרה
  • ½ 1 כוסות קמח מלא 70%
  • ½ 1 כפיות אבקת אפייה
  • קורט סודה לשתייה (פחות מרבע כפית)
  • 1/3 כוס אבקת שקדים (שקדים מולבנים טחונים דק)
  • 1 כוס אוכמניות קפואות או טריות

 

הוראות הכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

2.בעזרת בלנדר מוט טוחנים את הבננות, הסוכר, חלב ושמן הקוקוס לקרם חלק ומוקצף.

3. מערבבים בנפרד את הקמח, אבקת האפיה, הסודה לשתיה והשקדים הטחונים, מוסיפים אותם בבחישה מועטה ככל האפשר לקרם הבננות- קוקוס, מוסיפים בתנועת הבחישה.

4. מעבירים לתבנית אינגליש קייק מסיליקון או מתכת (משומנת ומקומחת במקרה זה).

5. אופים כ-40 דקות, עד שמשחים. העוגה טעימה מאוד כשהיא חמה או מחוממת.

 

 

 

>> למדור הבראת מתכונים