כרובית היא ירק נפלא ונוח להפליא: היא מקבלת באהבה תיבול עדין, כמו גם תיבול עתיר טעמים. ניתן לאדות אותה בשלמותה ולתבל בלא יותר ממיץ לימון, שמן זית וקורט מלח (הגרסה האהובה על הילדים) אך אני מעדיפה משהו קצת יותר מעניין, בהשראה הודית ובשיטת הצלייה הבריאה. מרינדת התבלינים שלי מבוססת על יוגורט או חלב קוקוס ביתי (אופציה מומלצת לא רק לטבעונים, שומרי כשרות ורגישים לחלב), במקום על שמן זית כמקובל.

 

עוד בהבראת מתכונים

>> איך מבריאים סביח?

>> איך מבריאים עוף מטוגן?

>> איך מבריאים עוגת שוקולד? 

>> איך מבריאים לחמניות גבינה? 

 

איך בוחרים כרובית?

 

הבסיס להצלחת המתכון מתחיל כמובן עם כרובית טעימה. בחרו כרובית לבנה ומוצקה, שכל פרחיה הדוקים וצחים. כרובית טרייה ולבנה מתוקה יותר ובעלת טעם עדין ולא מר ותוקפני. גם אם מוכרים את הכרובית לפי ראש ולא לפי קילו אני תמיד קונה את הקטנות יותר, ובכלל - אני מעדיפה ירקות קטנים,שבדרך כלל טעימים יותר מאחיהם הנפוחים ממים.

 

לא לטגן, לצלות

 

תערובת התבלינים גאראם מאסאלה מצוינת לבישולים חורפיים, שגן היא מכילה תבלינים בעלי תכונות מחממות. אפשר להשתמש בכל תערובת תבלינים שאתם אוהבים: חוואייג', קארי ואפילו גריל עוף, העיקר במתכון זה הוא טכניקת הצלייה.

 

בכל מקרה, מומלץ להכין לבד את תערובות התבלינים, שכן תערובת שנטחנה בבית תכיל בדיוק את מה ששמתם בה, התבלינים יהיו בשיא טעמם וניחוחם ואתם יכולים לשלוט בדרגת החריפות. ניתן לקנות תבלינים שלמים בחנויות תבלינים, ושם תוכלו גם לקבל המלצה על מידת החריפות של הפלפלים ולבקש מקלות קינמון שאינם עבים מדי, כדי שלא יכבידו על המטחנה שלכם.

 

את הכרובית יש להשרות בתערובת התבלינים שמכילה נוזל שומני (חלב קוקוס או יוגורט), לימון, שום וג'ינג'ר. אני ממליצה להשרות את הכרובית השלמה בשקית ניילון כך שהמרינדה תחדור לפרחי הכרובית ותיתפס בהם.  

 

תערובת גאראם מאסאלה

 

מרכיבים

 

  • 6 יחידות צ'ילי יבש קטן (לא מאוד חריף)
  • 1 כף תרמילי הל
  • 4 כפות זרעי כמון
  • 2 כפות זרעי כוסברה
  • ½ כפית מסמרי ציפורן
  • 2 מקלות קינמון שבורים (עדיף הסוג הדק)
  • 2 כפיות פפריקה
  • 2 כפיות כורכום
  • 1/3 אגוז מוסקט מגורר

 

ההכנה

 

1. טוחנים את התבלינים במטחנת תבלינים.

2. מעבירים לצנצנת אטומה. 

 

 

כרובית ארומטית צלויה בשלמותה

 

כרובית צלויה בניחוח הודי (צילום: דודו אזולאי)
כרובית צלויה בניחוח הודי (צילום: דודו אזולאי)

 

המרכיבים

 

  • 1 כרובית קטנה
  • ½ כוס חלב קוקוס ביתי + 1 כפית שמן קוקוס או ½ כוס יוגורט עיזים או כבשים סמיך
  • מיץ מחצי לימון
  • 2 שיני שום כתושות
  • 1 ס"מ זנגביל מגורר
  • 1 כף גראם מאסאלה
  •  ½ כפית מלח

 

ההכנה

 

1. מערבבים את הנוזלים והתבלינים בשקית גדולה, שמים את הכרובית ומעסים את התערובת לתוכה, מציבים בקערה כשראשה כלפי מטה ומניחים לספיגת טעמים לא פחות מחצי שעה ולא יותר מ-10 שעות.

2. מציבים את הכרובית בקערת פיירקס, ראשה כלפי מעלה, מכניסים לתנור בחום 200 מעלות ל40 דקות עד השחמה. מכסים וממשיכים בצלייה סגורה 20 דקות נוספות.

 

 

 

כרובית צלויה עם טחינה כתומה

 

גרסה בריאה יותר לכרובית מטוגנת עם טחינה (צילום: דודו אזולאי)
גרסה בריאה יותר לכרובית מטוגנת עם טחינה (צילום: דודו אזולאי)

 

 

לפניכם גרסה בריאה יותר למנת המסעדות המוכרת- פרחי כרובית מטוגנים המוגשים עם טחינה. את פרחי הכרובית נצלה בתנור עד שקצותיהם ישחימו ויהיו מעט פריכים ואת הטחינה נכין על בסיס מבושל של עגבניות, פלפל אדום ושום.

 

הטחינה הכתומה עשירה בנוגדי חימצון כגון ליקופן המתעצם בבישול ודלה בשומן יחסית לטחינה המסורתית, משום שתבשיל העגבניות והפלפלים מעניק לה גוף וסמיכות ואין צורך בכמות גדולה של טחינה.

 

להגשה חגיגית נגיש את פרחי הכרובית על מצע של טחינה כתומה. לספיגת טעמים מרבית מומלץ לערבב את פרחי הכרובית לתוך הרוטב.

 

רכיבים

 

  • 1 כרובית קטנה
  • 1 כף שמן זית
  • קורט מלח
  • 3 עגבניות בשלות
  • 1 פלפל אדום
  • 1 שן שום
  • 2 כפות טחינה גולמית
  • קורט מלח

 

ההכנה

1. מפרקים את הכרובית לפרחים, מערבבים בקערה עם שמן הזית והמלח.

2. מרפדים תבנית אפייה בנייר אפייה ומשטחים את הכרובית בשכבה אחת. מכניסים לתנור בחום 200 מעלות, עד שמזהיב, 25 דקות בערך.

3. בינתיים חותכים את העגבניות, הפלפל והשום לקוביות, מבשלים אותם ללא תוספת מים בסיר קטן על אש בינונית. בוחשים כ-20 דקות עד שהירקות רכים. טוחנים עם בלנדר מוט ומוסיפים קורט מלח ושתי כפות טחינה גולמית.

4. מגישים את הכרובית על מצע של טחינה כתומה, וזה טעים גם קר!