"מעבדה לתכנון ווילות", כך מכנה האדריכל דניאל אוחנה את שכונה י"ז, הדרומית ביותר באשדוד – שכונת "בנה ביתך" טיפוסית: המרחב סביב הבית הזה, שאותו תיכננו "זהבי אדריכלים", הוא מגוון במקרה הטוב וקקופוני במקרה הרע – כל בית שונה משכנו, ותוכנן לפי גחמת בעליו ואדריכליו.

 

אפילו בתוך המגוון הזה, הבית תופס מיד את העין בחריגותו: בניגוד למרבית הבתים בישראל ובעולם, שאת קונסטרוקציית העמודים והקורות שלהם מבקשים האדריכלים להסתיר ככל הניתן, כאן הבחירה היא הפוכה. שיתוף פעולה בין האדריכלים לדיירים – זוג וארבעת ילדיהם – הוליד את המראה הפיסולי יוצא הדופן. הקונסטרוקציה מקיפה ועוטפת את חללי המגורים, נוטה לצורניות אמורפית, ולא רק שאינה מוסתרת, להיפך: היא בולטת בלובנה על רקע קירות הבית, שחופו בגרניט-פורצלן חום ונדמים שקועים.

 

  (צילום: שי אפשטיין)

 

הבית עצום: 450 מ"ר בנויים, על מגרש ששטחו 600 מ"ר. הוא מחולק לשלוש קומות: מרתף – שבו המשרד הביתי של אב המשפחה, אולם משחקים, קולנוע ביתי והממ"ד המשפחתי, קומת כניסה – שבה סלון, מטבח וחדר השינה של הבת הבכורה, וקומת חדרי השינה – שבה שלושה חדרים, פינת משפחה, חדרי כביסה ורחצה ויחידת הורים שנראית כמרחפת מעל החלל המרכזי. גם גג הבית נמצא בשימוש, עם פינת ישיבה מרוהטת, לצד אזור רחב של פאנלים סולאריים לייצור חשמל.

 

הקורות האמורפיות מסמנות אזורי מפתח בבית. הכניסה מוגדרת באמצעות קורה, ש"זורמת" מכיוון הקרקע. קורות אחרות מרחפות לצד הסלון, מעל פינה שבה נפגשים שני משטחי זכוכית. התכנון הושפע ממסלול השמש: התרוממות הקונסטרוקציה בחצר מהווה, לדברי האדריכלים, "שער לזריחה". השמש הזורחת חגה מעל הבריכה, אגף ההורים והחלל הציבורי. בסוף היום היא מסיימת את מסלולה מעל חדרי הילדים והמשפחה. התכנון הושפע גם מאהבתם של בני המשפחה לארח: מכיוון שהווילה מוקפת בתים מכל עבר, הפתחים הגדולים הופנו לכיוון הבריכה והחצר.

 

התכנון היה מורכב ודרש שיתוף פעולה הדוק, סיזיפי כמעט, עם מהנדס הפרויקט דימטרי שמוקלר. "לתהליך הביצוע נדרשו עשרות שרטוטים וחתכים. כל שינוי בצורניות דרש שרטוט אחר", מספר אוחנה, האדריכל האחראי על הפרויקט במשרד, שבראשו עומד אליהו זהבי.

 

  (צילום: שי אפשטיין)

 

חלל הסלון דומיננטי מאוד וכפול בגובהו. הריהוט נבחר בגוונים בהירים. מעל בולט שעון גדול שהוטבע בקיר הגבס. "בעלי חובב שעונים והמרווח בין הקונסטרוקציה לקיר איפשר להציב תאורה בתווך וליצור את השעון הלא שגרתי", מסבירה בעלת הבית. גם המטבח בהיר ולבן, ומכיל חללי אחסון רבים, לאורך הקיר ומתחת ל"אי" שבמרכזו. התאורה שוקעה בתקרות הגבס המונמכות.

 

החצר חופתה בדק סינטטי, שתחזוקתו בתנאי האקלים המקומיים קלה יותר. הבריכה חופתה בפסיפס בגווני כחול. הקורה שבולטת החוצה לכיוון הבריכה מגדירה אזור בילוי בנוסף למטבח החוץ הסמוך. את הבריכה אפשר לראות מכל קומות הבית, כולל המרתף, שממנו פונים אליה שלושה חלונות.

 

הבריכה נראית גם מקומת המרתף וגם מקומת חדרי השינה (צילום: שי אפשטיין)
הבריכה נראית גם מקומת המרתף וגם מקומת חדרי השינה (צילום: שי אפשטיין)

 

בבית שולבו עקרונות בנייה ירוקים: מלבד הפאנלים הסולאריים על הגג הוא מכיל מערכת למחזור מים ומחופה בחומרי בידוד. האדריכל אוחנה אומר בחיוך ש"הפרויקט נולד בנס", שהתאפשר דווקא באשדוד, המרוחקת מהבועה התל אביבית, מעין דיסנילנד שבה ניתנת יד חופשית ליצירתיות, ללא קודים תכנוניים מוכתבים.

 

>> צוות התכנון האדריכלי: יהודה זהבי,דניאל אוחנה, משה גז, מרסלה זוהר, לימור גולדפרב.

 

(ספקים: פרופילי אלומיניום לחלונות: "יורוסטיל"; דלת כניסה: "דור-טק"; אריחי גרניט-פורצלן לרצפה ופסיפס הבריכה: "חרש"; מטבח: "מישל עיצובים"; ספה: "גזית"; כסאות בר: "הרמוניה לבית"). 

 

>> לאתר של "זהבי אדריכלים" לחצו כאן

 

כך נראית ההדמיה (באדיבות אדר' אליהו זהבי, זהבי אדריכלים)
כך נראית ההדמיה (באדיבות אדר' אליהו זהבי, זהבי אדריכלים)

 

עוד בתים יוצאי דופן:

>> בית עגול קווים במושב מעל הכינרת.

>> וילה בסגנון מיקונוס בהרצליה פיתוח.

>> ואיך ייראה פארק אשדוד העצום, שבטבורו אמפיתיאטרון ואגם מלאכותי?