פרויקט עיצוב יוצא דופן שנקרא "How to" הוצג בשבוע שעבר בפסטיבל העיצוב בבייג'ין, וזו יוזמה משותפת של האוצרות ליאורה רוזין וניצן דבי (studio BET). נקודת המוצא של התערוכה היא שמלאכות רבות, כמו אריגה וסריגה - או להבדיל, ניפוח זכוכית ונגרות - נלמדו בעבר מפה לאוזן: מאב לבן, מאם לבת, מאיש מקצוע לשוליה שלו. בעידן התעשייתי, המלאכות האלה כמעט פסו מן העולם, אך דווקא בזכות האינטרנט הן חוזרות והופכות לפופולריות יותר ויותר.

 

אז איך טוענים אייפוד עם בננה? ההשראה למגדלור התפוד (שמופיע למעלה)

 

 

יוטיוב, ואתרים נוספים של שיתוף סרטוני גולשים, מציעים אינספור סרטי וידאו ביתיים בנוסח "עשה זאת בעצמך". תושבי כדור הארץ מסבירים בשפתם שלהם, באמצעים ביתיים ובדרך כלל בצילום חובבני, איך לבצע משימות שונות ומלאכות מגוונות. מפגש עם אריק צ'ן, מנהל הפסטיבל בבייג'ין, שביקר במוזיאון העיצוב בחולון כאורח שבוע העיצוב הישראלי, הוליד את התערוכה הנוכחית. נדיר למצוא פרויקט המשלב תבונה, רגישות, הומור וכושר המצאה באופן כה מוצלח.

 

איך מקפלים חולצה בשיטה היפנית? צפו בהשראה ל''שניצל'' של טל גור (שמופיע למעלה):

 

 

רוזין ודבי, בשיתוף פעולה עם אוצרת מקומית, Zara Arshad, פנו לקבוצה נבחרת של מעצבים משתי מדינות - ישראל וסין  - והציעו להם מבחר של סרטי וידאו, שאותם ליקטו מיוטיוב. כל מעצב התבקש ליצור אובייקט מקורי בהשראת הסרטון הביתי, כשהוא עושה שימוש - גם אם לא שימוש ישיר - במלאכה או במיומנות שלמד בסרט. ההשראה והתוצאה מוצגות בצמדים, גם בפסטיבל וגם באתר האינטרנט של התערוכה: סרטון היוטיוב המקורי, ולצידו הסרט שנעשה בהשראתו.  טל גור, למשל, קיבל השראה מסרט יפני על קיפול חולצות T, והחליט ליצור סדרת חולצות מודפסות באמצעות פטיש להשטחת שניצלים.

 

התוצאה: חולצה מגוהצת היטב (צילום:  James Wasserman)
התוצאה: חולצה מגוהצת היטב (צילום: James Wasserman)

  

ביוטיוב הראו (כאן למטה) מה עושים עם "צמר גפן מתוק". סטודיו רדיש (נעמה שטיינבוק ועידן פרידמן) יצרו מזה מוביילים יפהפיים (למעלה).

 

  

סרט המלמד איך מדליקים אש בעזרת קרח שימש את חיים פרנס ליצירת כלי ציד ביתיים מעור בעלי חיים.

 

כלי הציד בעיצובו של פרנס (צילום: chelin miller)
כלי הציד בעיצובו של פרנס (צילום: chelin miller)

 

ובהשראת סרט היוצר פרחי סוכר...

 

 

... יצר המעצב עזרי טרזי סרט מחווה לחברו, המעצב עמי דרך שהלך לעולמו לאחרונה. טרזי ליפף ורדים שחורים סביב ענפי עץ הדר.

 

לדברי רוזין ודבי, התערוכה בבייג'ין היא "נקודת ציון ראשונה על ציר מתמשך של הפרויקט, שעתיד לנדוד למדינות שונות ובפורמטים שונים, כמו תערוכה או סדנאות". כפי ששתי האוצרות רואות זאת, יוטיוב מפגיש בין פרט לפרט, "וכך גם התערוכה. כיחידה בודדת היא אינה מתיימרת להיות בינלאומית. רק הנדידה שלה למקומות שונים בעולם, כל פעם במפגשים עם תרבויות שונות, תהפוך את הרעיון בסופו של דבר לעולמי".