במדינה שיש בה חמישה חודשי קיץ לפחות, ועוד חודש עם 70% לחות שמתחפש לסתיו, תרבות חורפית הכוללת שלג, קרח, סקי ויינות מחוממים היא משהו שרואים רק בסרטים, או קוראים עליה בספרים. אך מה שהיה לא חייב להיות עוד, והחופשה הבאה שלנו לא חייבת לכלול רק סופ"ש הכל כלול ובטן-גב במזרח התיכון, או עוד סיבוב שופינג וגלריות בפריז. השנה אפשר לצאת להתאוורר מעט מהלחות ומחורפים מתונים ומנומסים – ולחוות את החופשה האידאלית, כמו שרק החורף יכול לארגן לנו.

 

ירידי חג המולד בגרמניה

 

זה לא מכאן, ואולי כאן טמון סוד הקסם של יריד חג המולד הגרמניים: שפע האורות, העצים המקושטים, האיקונוגרפיה הנוצרית והכל בשילוב תרבות צרכנית בריאה, הופכים את יריד חג המולד בגרמניה - בעיקר הוותיקים והממוסדים שבהם - לחוויה שלא כדאי לפספס אם אתם באזור בסוף דצמבר.

 

יריד חג המולד בדרזדן, לדוגמה, סוחב מסורת מפוארת כבר משנת 1434, והיום הוא מושך בין מליון וחצי לשני מליון מבקרים בכל חג. יש בו 250 דוכנים מלאי כל טוב, בהם תוכלו למצוא מחזיקי נרות מהרי Erzgebirge, כלי חרס ובדים מלויטסה, לחם זנגביל מפולסניץ, קישוטים מזכוכית מנופחת המיוצרים בלאושה ועוד ועוד. במרכז היריד ניצבת פירמידת חג מולד בגובה 14 מטר, הגבוהה ביותר בסוגה בעולם.

 

יריד חג המולד בנירנברג משתווה לזה שבדרזדן בגודל ובהשקעה, וכן במספר המבקרים שבו. הוא מתקיים כל שנה ב- Hauptmarkt, הכיכר המרכזית של העיר, וברחובות הסמוכים לה. הוועדה המארגנת מתגאה בכך שאסור למכור בשטח היריד צעצועים מפלסטיק או כאלה המיוצרים בייצור המוני, וכי לא תשמעו בתחומיו מוזיקה חג מולד צ'יזית. מה שכן תוכלו למצוא שם הם פסלים קטנים עשויים שזיפים, ובסוף כל יריד מוענק "פרס השזיף" (יש אחד כזה מזהב, אחד מכסף והשלישי מארד, כמובן) לדוכן היפה ביותר ביריד.

 

גם אם אתם מעדיפים את ירידי החורף של ברלין או קולון על אלה בנירנברג ודרזדן, אל דאגה: בכל יריד כזה תוכלו למצוא, לצד פסלי עץ קטנים של ישו התינוק, נעליים העשויות עור כבש ועצי חג מולד אמיתיים ומלאכותיים, גם יין חם, תפוחים אפויים, ריח משכר של ערמונים קלויים ונקניקיות גרמניות עבות בשר.

 

כאן תוכלו למצוא פרטים מלאים על כל יריד ויריד בגרמניה.

 

יין חם ותפוחים אפויים. יריד חג בגרמניה (צילום: Roland Berger, cc)
יין חם ותפוחים אפויים. יריד חג בגרמניה (צילום: Roland Berger, cc)

 

מערת השופינג ההולנדית

 

מי שמבקש להמשיך עם אווירת חג המולד עמוסת הסמלים והשופינג, מוזמן לקפוץ ל"מערות חוג המולד" של וולקנבורג ( Valkenburg aan de Geul) שבדרום מזרח הולנד. וולקנבורג היוותה בסיס למחתרת ההולנדית במלחמת העולם השניה, וכיום היא עיר תיירות משגשגת עם שפע שבילי אופניים, קזינו מפואר, מעיינות חמים וכמובן, טירה ענקית שתוכלו לעמוד בתור ארוך כדי לחזות בפלאיה.

 

בנוסף לכל אלה, וולקנבורג יודעת לחגוג – ובגדול – את חג המולד. בנוסף לקישוט הרחובות כבר באמצע נובמבר, וולקנבורג מארחת את היריד התת-קרקעי הגדול באירופה: מבנה ענק המכונה "מערת הקטיפה", והמכיל בנוסף לעשרות דוכנים של מזון ומוצרי חג מולד שונים, גם ציורי קיר, הופעות מוזיקה ואת "ביתו" של סנטה קלאוס. זה כולל חדר מתנות ענק, איש עצום ומזוקן בחליפה אדומה, ואפילו כנסייה צמודה למי שדחוף לו להתפלל באמצע הקניות.

 

כאן תוכלו למצוא פרטים מלאים על תאריכי פתיחת המערה ומחירי הכניסה.

 

לסנטה קלאוס יש פה חדר. המערה ההולנדית (צילום: chris friese, cc)
לסנטה קלאוס יש פה חדר. המערה ההולנדית (צילום: chris friese, cc)

 

מלונות קרח של צפון אירופה

 

ואם כבר חופשה מושלגת באווירה אירופאית חג-מולדית, אז עד הסוף; ואת ה"עד הסוף" הזה יוכלו לספק לכם מלונות הקרח והשלג, האייס וסנואו הוטלס, הפזורים ברחבי אירופה ובקנדה. מלונות הקרח, משוודיה דרך רומניה ועד פינלנד, הם מלונות זמניים העשויים משלג ובלוקים מפוסלים של קרח, והם נבנים מחדש בכל שנה. היסודות מורכבים משלג וקרח בדחיסות גבוהה, המעניקים למבנה יציבות. המלונות חייבים להיבנות ולפעול, כמובן, באקלים שנמצא תמיד מתחת לאפס.

 

האייס-הוטל הראשון ואחד הידועים ביותר, נבנה  בכפר Jukkasjärvi בשוודיה. המלון כולו (כולל הכוסות בבר) עשוי מבלוקים של קרח ושלג מתוך נהר תורן הסמוך. מחיר השהייה כולל, מלבד ארוחת בוקר וביקור בסאונה החמה, גם בגדי חורף חמים ונעליים, והאורחים נוטלים שקי שינה וסדינים מתאימים מהקבלה לפני השינה.

 

את השמיכות מקבלים בקבלה (צילום: AdamKR, cc)
את השמיכות מקבלים בקבלה (צילום: AdamKR, cc)

 

 האייס הוטל בקיובק, קנדה, מושך אליו יותר תיירים ממבקרים המעדיפים לישון את הלילה, ופתוח לסיורים במשך כל חודשי פעילותו. הוא מתהדר גם בכנסייה העשויה כולה קרח, וב-2005 עשה היסטוריה כשאירח את החתונה החד-מינית הראשונה שכולה קרח ושלג.

 

בנורבגיה יש כמה וכמה אייס-הוטלים, כולל מלון איגלו בסוריסניבה – 250 ק"מ בלבד מהקוטב הצפוני, שם ישנים האורחים בשקי שינה.

 

מלון קרח בשוודיה (צילום: Tom Corser, cc)
מלון קרח בשוודיה (צילום: Tom Corser, cc)

 

עיירות הסקי הטובות בעולם

 

באופן מפתיע, יש לשוויץ רק נציגה אחת ברשימת עיירות הסקי הטובות בעולם של נשיונל ג'יאוגרפיק, אך זו מופיע גבוה בכל דירוג אפשרי – מפעילויות חורף לילדים ועד אתרים עוצרי נשימה לצלמים מקצועיים. עם כל אלה, זרמט (Zermatt) ידועה בעיקר בזכות מדרוני הסקי המצויינים שהיא מציעה. מדובר בעיירה עם כ-5,700 תושבים בלבד, המשובצת סביב בהרים ובראשם המטרהורן – אותה הר מרכס האלפים המוכר כל כך בזכות פסגתו יוצאת הדופן. בעיירה עצמה מותר להתנייד רק במכוניות חשמלות, הרחובות צרים ומרוצפים והבתים ציוריים להפליא. זרמט מציעה ארבעה אזורי סקי וסנובורד, כל אחד עם שיפוע חד ונפלא, מסעדות יקרות ורכבל משלו.

 

ציורית ויקרה. זרמט (צילום: Zermatt photos, cc)
ציורית ויקרה. זרמט (צילום: Zermatt photos, cc)

 

לחובבי הסקי ההרפתקני מומלץ לסור לעיירה פרני שבבריטיש קולומביה, קנדה, וליהנות שם ממסלולים תלולים במיוחד, וללא גולשים רבים מסביב. העיירה עצמה מונה פחות מ-5,000 תושבים, ומציעה גם תרבות דיג מפותחת, כמה מסעדות במחיר סביר ושפע מלונות ופונדקים.

 

לאוהבי סקי הרפתקני. רחוב בפרני (צילום: waferboard, cc)
לאוהבי סקי הרפתקני. רחוב בפרני (צילום: waferboard, cc)

 

מעט מאוד אנשים בעולם לא שמעו על אספן, קולורדו – עיירת סקי קלאסית ואייקון בתרבות הפופ (לפחות זו המוזכרת בסרטים). היא מלאה בבוטיקים, בתי קפה, גלריות אמנות ומסעדות גורמה, מפוצצת בסלבס לצד מדליסטים מאולימפיאדות חורף שונות ובאופן מפתיע – משופעת גם במסלולי סקי משובח. אספן מתהדרת בארבעה אזורי סקי, חלקם נוחים וחלקם תלולים, וכן בית ספר לסקי למתחילים.

 

רכבל לכל פועל. אספן (צילום: Zereshk, cc)
רכבל לכל פועל. אספן (צילום: Zereshk, cc)

 

כאן תוכלו לקרוא על עיירות סקי נהדרות נוספות, פלוס טיפים מהמקומיים באשר למלונות זולים ומסעדות מומלצות.

 

פסטיבל החורף של קיובק, קנדה

 

יש ערים תוססות ממנה, מרתקות ממנה ואפילו יפות ממנה – אבל אף עיר לא סוגדת לחורף בצורה שמחה כל כך כמו קיובק סיטי.

 

פסטיבל החורף של קיובק ייחגג ב-2013 בין 1 ל-17 בפברואר וכמו בכל שנה, יכלול פסלי קרח ושלג, תחרויות בין מזחלות כלבים, הרבה ריקודים, מוזיקה ומשקה אלכוהולי מקומי בשם קריבו שיחמם את הלב. מי שמתעקש לדעת בדיוק מה יש בו ישמח להיווכח שמדובר ביין אדום, ויסקי וסירופ מייפל או סוכר. נורא לדיאטה, אך נהדר לנשמה.

 

כפר השלג לאינו בפינלנד

 

בכל שנה, מחפשים הלפלנדים שבפינלנד דרכים נוספות להתחבר לחורף ולשלג, ומוצאים אותן בבנייה של כפר השלג לאינו (Lainio Snow Village of Levi) . אלפי טונות של שלג וקרח מובאים סמוך לאתרי הסקי של הכפרים אילאס ולוי והבנאים, המומחים בפיסול ובבניה בחומרים אלה, בונים כ-3,000 מטרים מרובעים של מבנים שונים. בכפר יש מסעדות, מועדון לילה שכולו קרח, גלריה לאמנות העשויה שלג והמציגה עבודות פיסול מוארות בקרח וכמובן – גם מלון אחד.

 

הבנייה מתחילה כשהטמפרטורה יורדת מתחת למינוס 10 מעלות צלזיוס, בערך בסוף אוקטובר. הטמפרטורה בתוך מלון השלג עומדת תמיד על בין 2- ל-5-, ללא קשר לטמפרטורה מחוצה לו.

 

כאן תוכלו לקרוא על תאריכי הפתיחה, המחירים ופרטים נוספים על הכפר.

 

חדר טיפוסי במלון השלג בכפר (באדיבות SnowVillage Finland)
חדר טיפוסי במלון השלג בכפר (באדיבות SnowVillage Finland)

 

אורות הצפון

 

מעולם לא נכתב ודובר רבות כל כך על תופעה שמעטים כל כך זכו לחזות בה: אולי זה העלות היחסית גבוהה של חופשות מהסוג הזה, ואולי תמיד יש יעד אחר, תוסס וידידותי יותר מבחינת אקלימית לנסוע אליו עם הילדים. תהה הסיבה אשר תהה, אורות הצפון - אותה תופעת צבע טבעונית המתרחשת בקוטב הצפוני (ואורת הדרום בקוטב הדרומי, כמובן) – היא טיול חורפי למהדרין, וכזה שלא יישכח ויעורבב בזיכרון כמו עוד טיול בטן-גב ביוון.

 

אורות הצפון מופיעים בשמי הקוטב הצפוני בעיקר באוקטובר, פברואר ומרץ ויש כמה דרכים לחוות אותם: בנוחות של קרוז מפואר בפיורדים או באלסקה; טיול מגלשות כלבים הרפתקני בן שבוע; סיורים מודרכים הכוללים לעתים קרובות גם סידורי טיסה, מלונות ועוד; ואפשר גם טיול שתתכננו לבד, וייצא זול יותר. יש כמה מקומות שבהם ניתן לצפות באורות הצפון בצורה הטובה ביותר: טרמוסו ונורדקאפ (Nordkapp) בנורבגיה; איבאלו בפינלנד; קירונה בשוודיה; רייקיאוויק והאי גרמסי באיסלנד; קולוסק במזרח גרינלנד; פיירבנקס באלסקה; ויילונייפ בקנדה.

 

כאן תוכלו לקרוא מדריך מפורט על הדרכים והמקומות הטובים ביותר לחוות את אורות הצפון.

 

פסטיבל השלג ביפן

 

בין 5 ל-11 בפברואר, 2011, חוגגת העיר הרביעית בגודלה ביפן, ספורו שבאי הוקאידו, את בואו של החורף בסטייל: שני מיליון מבקרים מתאספים כדי לחזות בכ-400 פסלי שלג וקרח במסגרת פסטיבל החורף, ולהיווכח מי ינצח בתחרות פיסול הקרח והשלג הבינלאומית המתקיימת במקום כל שנה.

 

ואם יוצא לכם להיות באזור בחורף קל, אל דאגה: בשנים שבהם יורד מעט שלג, יחידות צבא יפניות מביאות משאיות עמוסות בשלג מחוץ לספורו לתוך העיר.