השאלה הראשונה שאנשים שואלים אותנו כשהם שומעים שאנחנו אדריכליות, היא "מה ההתמחות שלכן?" - לכי תסבירי להם שזה לא כמו ברפואה ולא חייבים לבחור. אז נכון שאנחנו מתמחות בבנייה ירוקה, ו"ירוק'"בשבילנו הוא הגדרה רחבה שהיא מעבר לעמידה בתקן ופתרונות טכנולוגיים. ירוק בשבילנו זה קודם כל ארגון נכון של חלל ומרחב, זו הזדמנות לחדשנות בעיצוב מקום וחומר, זו אחריות חברתית וסביבתית וזה אתגר גדול. אנחנו מוצאות סיפוק בליישם אותו במגוון רחב של פרויקטים - החל מפרויקטים ציבוריים, משרדים, ייעוץ אקלימי וכלה בבנייה למגורים. אז למה להסתפק בנישה אחת? בבלוג שלנו נכתוב על סביבה, אדריכלות ועיצוב ובעיקר על שילובים שלהם שאנחנו אוהבות. כספתח בחרנו לחלוק איתכם שלושה משרדי אדריכלים שאנחנו אוהבות. שלושתם מקפידים לעבוד לרוחב, והמומחיות שלהם היא הרבה כישרון, מקצועיות ואהבה גדולה למקצוע.

 

גן משחקים Nicolaasak Beetsplein צילום NL Architects תכנון NL Architects & DS Landschapsarchitecten

נראה שאין תחום שהמשרד ההולנדי Nl architects לא נוגע בו: תכנון בתים פרטים, בנייני מגורים, פיתוח אורבני ונופי של שטחים ציבוריים, עיצוב דוכן ליריד תערוכות ואפילו מערכת מידוף מרצועות גומי אלסטיות. ועדין בתוך כל הערב-רב הזה קשה לפספס את החתימה האישית של המשרד, ומדהים עד כמה גן משחקים ובניין מגורים יכולים לדבר באותה שפה.

קומפלקס מגורים באמסטרדם Funen Block K/ VERDANA בתכנון NL Architects צילום Raoul Kramer

בניין המגורים הטופוגרפי הזה יכול ללמד אותנו שיעור חשוב ביחס למרחב הפתוח. שלא כמו בארץ, כשכל בית פרטי מוקף בגינה קטנה שלפעמים מגיעה רק לרוחב של מטרים ספורים ובפועל לא ממש מנוצלת, הבחירה פה הייתה להצמיד את עשר היחידות גב אל גב ולהרחיקן מהמבנים הסמוכים, לטובת ההפניות הראשיות והמבטים החוצה.

 

Ecologicstudio מיצב מערכת לאיסוף מי גשם Aqua Garden צילום Ecologicstudio

משרד נוסף שאנחנו אוהבות ומזדהות עם דרך החשיבה הירוקה, והעבודה שלו עם כלי אנליזה ומיפוי אקלימיים כחלק מתהליך העיצוב, הוא Ecologicstudio הבריטי. רבות מהעבודות של בני הזוג Marco Poletto ו-Claudia Pasquero קרובות יותר למחקרים אקדמיים ולמיצבים אמנותיים מאשר להצעה אדריכלית קונקרטית. Aqua Garden, גן מלאכותי במילאנו (בתמונה למעלה), הופך את תהליך איסוף מי הגשם מתשתית שיש להחביאה לחגיגה עיצובית. אולם המשרד אינו מסתפק רק בהצעות רעיונות ובבית פרטי שתיכננו באיטליה (בתמונה הבאה) השתמשו בחירור משתנה בקיר להכנסת אור טבעי ויצירת רמות שונות של פרטיות.

Lightwall בית פרטי בתכנון Ecologicstudio צילום Ecologicstudio

 

Lightwall בית פרטי בתכנון Ecologicstudio צילום Ecologicstudio

זוג אדריכלים נוסף (נושא לפוסט אחר...) הוא Astrid Klein ו-Mark Dytham, מייסדי Klein DythamArchitecture שאחראים בן השאר על פורמט אירועי התרבות פצ'ה קוצה, שזכה להצלחה מסחררת בכל העולם וגם בארץ -- מי ניסה להשיג כרטיסים 10 דקות אחרי התחלת המכירה ולא הצליח? השניים לא שמים גבול בין פנים לחוץ ומערבבים אותם בהרבה חן והומור. בעיצוב של בניין משרד הפרסום TBWA HAKUHODO ביפן, עבר אולם באולינג הסבה לחלל משרדים. האדריכלים ניצלו את החלל הגבוה והשתמשו בחדרי הישיבות וחדרי המנהלים כטופוגרפיה לשטחי הפנאי והמנוחה של העובדים. חללי החוץ נעימים ומזמינים, על אף שהממשק עם החוץ מוגבל.

Klein Dytham architecture: משרד הפרסום TBWA HAKUHODO. צילום: © Kozo Takayama

למסיבת פריחת עץ הדובדבן ב–Sakura Cafe פיתחו האדריכלים סדרה של רהיטי גן ורודים, שמהווים הכלאה בין מיטה לשולחן, או בעצם מגדירים מחדש את שמיכת הפיקניק.

Sakura Cafe Klein Dytham architecture
ואי אפשר לסיים מבלי להזכיר את האדריכל ההולנדי רם קולהאס, שכבר ב-1995 הוציא לאור את הספר Small, Medium ,Large , Extra large . בספרו, קולהאס בוחן ומקטלג את עבודת משרדו OMA המגוונת, לא דרך נישה והתמחות ספציפית אלא דווקא מול שאלות של קנה מידה.

אז לשנה החדשה שהתחילה נאחל לעצמנו, ולכל מי שרוצה  גם, שתהיה שנה פורייה עם עשייה מגוונת וסביבתית בכל קנה מידה, ואמרו אמן.