זו התקופה, בכל שנה מחדש, שבה אנחנו מבטיחים לעצמנו בשיא הרצינות שהשנה לא נעלה במשקל בחגים – וחלקנו אף נשבעים לרדת. ועם זאת, העלייה במשקל בחג עומד על בין שלושה לארבעה קילוגרם בממוצע.

 

אם כבר הצלחנו לעבור את שני ערבי החג של ראש השנה מבלי לעלות במשקל, מגיע יום כיפור - ואנחנו מגלים עודף של חצי קילו עד קילו. איך זה הגיוני שדווקא אחרי שצמנו במשך 24 שעות, הצלחנו לעלות במשקל? שלא לדבר על הצרבות ותחושת אי הנוחות במהלך הצום וביומיים שלאחריו.

 

עוד בדיאטה

 

>> בלי לשבור את הדיאטה: מה לאכול לפני הצום?

>> איך משילים 12 קילו בשנה?

 

הסוד: מודעות

 

הדבר הראשון שעלינו לעשות הוא להפנות את תשומת הלב לכמויות שאנו אוכלים לפני הצום ואחריו. הסיבה לעלייה במשקל נעוצה בעובדה שמרביתנו כל כך חוששים שנהיה רעבים במהלך הצום, שאנחנו אוכלים יותר ממה שהיינו אוכלים בשתי ארוחות גם יחד. הבעיה השניה נוצרת מייד לאחר הצום, כשחלקנו מסיימים אותו בארוחה שלא הייתה מביישת משתה מלכותי.

 

הדרך הפשוטה ביותר להימנע מהעלייה במשקל כתוצאה מצום יום כיפור היא ההכנה. כמו לפני כל ארוחת חג, אם אנו מתכננים נכון את היום שלפני הארוחה הגדולה, נצליח לעבור אותו בהצלחה. בנוסף לכך, זכרו שמדובר בצום של 24 שעות בלבד. מכיוון שאנחנו לא עוסקים בפעילות גופנית אינטנסיבית במהלכו, השד אינו מפחיד כל כך.

 

ההכנות שלפני הצום

 

אין סיבה להתחיל לצום לפני הצום עצמו. יש כאלה שמרעיבים את עצמם במשך כל היום לפני ארוחה גדולה במסעדה, ארוחת חג או סתם ארוחה עם חברים, ויש כאלה שעושים בדיוק את אותו הדבר לפני הארוחה המפסקת. לשיטתם, "בין כה וכה נאכל יותר מבדרך כלל בארוחה, אז למה לאכול במהלך כל היום קלוריות נוספות?".

 

החשיבה הזו צריכה להשתנות: אם נאכל ארוחות קטנות במהלך היום עד לארוחה המפסקת, נמלא את מאגרי האנרגיה שלנו ונגיע לארוחה במצב רוח נעים ולא במצב של חצי עילפון ורעב מטורף. אם מגיעים במצב נינוח לארוחה, ניתן לשלוט בכמויות שאותן נאכל. בנוסף לעובדה שנאכל בדיוק את הכמות הדרושה לנו, לא נחוש תחושת מלאות לא נעימה במהלך השעות הראשונות של הצום. על הארוחה המפסקת להכיל פחמימות מורכבות וחלבונים, דוגמת אורז מלא ומנה בשרית כעוף צלוי.

 

הארוחה ששוברת את הצום

 

  • הכינו את הארוחה מראש: על מנת להימנע מאכילה מוגזמת בארוחה שאחרי הצום ולאורך כל הערב שאחרי הצום, חשוב להכין מראש תוכנית פעולה. הכינו עוד לפני הצום את המזון שאתם מתכננים לאכול בסיום הארוחה, וכך תמנעו את הנשנוש הבלתי פוסק והלא מבוקר במהלך הכנת הארוחה. נשנוש שכזה יכול לעלות לכם ב-500 קלוריות, וזה עוד לפני שהגעתם לארוחה עצמה.

 

  • כוס תה ופרוסת לחם: מייד בסיום הצום, מומלץ לשתות כוס תה ממותק במעט סוכר או דבש, או לשתות כוס מיץ פרי מדולל במים, ולאכול פרוסת לחם מלא מרוח במעט דבש או ריבה. הדבר גורם למערכת העיכול לפעול בנחת ובהדרגה.

 

  • כשעה וחצי מסיום הצום מומלץ לאכול ארוחה מלאה ומאוזנת. התחילו בצלחת מרק עוף או ירקות, המקל על מערכת העיכול ומונע הצטברות גזים או צרבות בסיום הארוחה. בארוחה עצמה הקפידו לאכול מזונות קלים יותר לעיכול, והימנעו מאכילת שומנים. מומלץ לאכול אורז לבן בתוספת ירקות מאודים וחזה עוף בתנור, או פסטה עם ירקות וגבינה רזה.

 

  • ושוב כוס תה: אם מתעוררת תחושת רעב בהמשך הערב, מומלץ לשתות כוס שתייה חמה, שתגרום לתחושת שובע. אם תחושת הרעב לא עוברת, מומלץ לאכול פרי או יוגורט. ההמלצה היא לא לאכול עוד ארוחה מלאה שכן הצום מסתיים בשעות הערב, והארוחה ששוברת אותו נאכלת גם היא בשעות מאוחרות. אם לא תגזימו באכילה בארוחה ששוברת את הצום, אין שום סיבה שהיא תגרום לעלייה במשקל ביום שאחרי.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית ומאמנת כושר