כשאני מנסה לדמיין חיים ללא מאור עינים, אני תוהה איך מסתדרים ברחוב? איך מגיעים למקום לא מוכר? איך מתחזקים את הבית? אלה בוודאי שאלות שכולם שואלים את עצמם בהקשר הזה. אחת השאלות הנשכחות היא דווקא זאת, שנוגעת לרוב שעות היממה: איך נשארים בתמונה בעידן, שבו חלק גדול כל כך מהיום אנחנו צופים במסכים ובקריאה - של חדשות בעיתונים ובאינטרנט, של כתוביות תרגום בסרטים ושל ספרים, כמובן. כאן שום כלב נחיה לא יוכל לעזור.

 

ישנם שלושה פתרונות עיקריים להפיכת ספרים לנגישים לכבדי ראיה ולעיוורים: הדפסה בכתב ברייל, הדפסה באותיות גדולות במיוחד (פתרון שמתאים לכבדי ראיה, שנעזרים במכשור מתאים) והקלטת קריאה של ספרים. הספריה המרכזית לעיוורים, כבדי ראיה ומוגבלים, שנמצאת בנתניה, מספקת את הפתרונות האלה, ובקיץ האחרון השיקה מיזם מקורי ומושך לאוהבי קריאה - רואים או עיוורים.

 

>> הקליקו והקליטו: לחצו כאן להצטרפות לפרוייקט

 

כך זה נעשה:

 

 

גם אתם יכולים - הקליקו והקליטו!

 

במקביל לשבוע הספר שהתקיים ביוני, הספריה המרכזית לעיוורים השיקה קמפיין לגיוס תרומות. מי שתרמו כסף באמצעות מסרון בסלולרי, קיבלו קישור לאתר, שמאפשר להם להשתתף ביצירת הספר המוקלט החברתי הראשון מסוגו: לקרוא בקול ולהקליט קטע מהספר "יונה ונער". אולם, טרם הושלמה מלאכת ההקלטה ועשרות בודדים של מקליטים דרושים כדי לעזור בהקלטת הספר ולהביא לסיומו המוצלח של הפרוייקט - כאן אתם נכנסים לתמונה! כל מה שנותר לעשות הוא להקליק ולהקליט.

 

כל משתתף קורא פיסקה אחת, והתוצר יהיה ספר מוקלט, פסיפס קולי ישראלי, שגם מחבר הספר, מאיר שלו, הוא חלק ממנו. אל שלו הצטרפו שרת התרבות והספורט לימור לבנת, חבר הכנסת אילן גלאון וגם עשרות אזרחים, שאתם יכולים להיות חלק מהם.

 

הספר "יונה ונער" נבחר בעקבות שיתוף פעולה מוצלח של הספריה לעיוורים עם הסופר, כמו גם בשל הפופולריות של הספר בקרב הציבור. יש משהו סימלי בספר,ששניים מגיבוריו שומרים על קשר זה עם זה, באמצעות פתקים שנישאים על ידי יוני דואר. היש דרך רומנטית יותר לתחזק אהבה, כשקילומטרים רבים מפרידים בין בני הזוג?

 

"עבור אנשים רבים קיומה של הספריה נתפס כמובן מאליו, והם לא יודעים שכיום אנו מצליחים להנגיש רק כ-5% מכלל הספרות המתפרסמת בארץ", מסביר עמוס באר, מנכ"ל הספריה, הנמנה על אוכלוסיית העיוורים. "אנו שואפים כל העת להרחיב את פעילות הספריה ולהגיע ליותר ויותר קוראים עיוורים, כבדי ראיה ומוגבלים בקריאה, ולאפשר להם ליהנות ממגוון רחב של ספרי קריאה, עיון ולימוד, עיתונות יומית וכתבי עת שונים". הוא מוסיף ומציין, שצוות הספריה שואף להגביר את חשיפתה למנויים פוטנציאליים ולהפוך כל ספר לקול.

 

בספריה יש כיום כ-13,000 כותרים מוקלטים, הכוללים ספרי קריאה, לימוד ועיון בעברית, ערבית, רוסית ואנגלית קלה. תהליך בחירת הספרים מתבצע על ידי הספרנית הראשית, מתוך המלצותיהן של הוצאות הספרים הגדולות בישראל. עדי ניר-לבון, מנהלת שיווק וקשרי חוץ בספריה, מספרת שהמקום משרת כ-10,000 עיוורים, כבדי ראיה ובעלי מוגבלויות ראיה (כדוגמת לקויי למידה). "בישראל חיים כ-25 אלף עיוורים בעלי תעודת עיוור רשמית ועוד עשרות אלפי כבדי ראיה. חשוב לזכור שלא כל האוכלוסיה קוראת ספרים", הוסיפה.

 

אנשי הספריה ישיקו בקרוב אתר אינטרנט נגיש לעיוורים וכבדי ראיה, והם שותפים בהשקת מכשיר סלולרי מיוחד לעיוורים, הכולל אפליקציה של הספריה.

 

אתם, כאמור, מוזמנים לאתר פרויקט הספר הקולי או לדף הפייסבוק של הספריה, כדי לקחת חלק במהדורה הקולית של "יונה ונער".

 

היכרות נוספת עם עולמם של העיוורים:

 

מסעדת בלק אאוט, היא מסעדה שבה מוגשות מנות גורמה בחשיכה מוחלטת, על ידי מלצרים עיוורים. בלק אאוט היא חלק ממרכז "נא לגעת", מקום מפגש לחירשים, עיוורים וחרשים-עיוורים.

 

"נא לגעת" הוא גם שמה של קבוצת תיאטרון, שפועלת באותו מרכז, ומציגה את המופע השני ברפרטואר שלה: "לא על הלחם לבדו". 11 שחקני האנסמבל הם עיוורים-חירשים (לחלקם שרידי ראיה או שמיעה), שרבים מהם איבדו את יכולת הראיה והשמיעה בשל תסמונת אשר. השחקנים מלווים במתורגמנים, שמדברים בשפת הסימנים במגע.

 

דיאלוג בחשיכה - תערוכה במוזיאון חולון שבה לא רואים דבר, אבל מפעילים את החושים האחרים ועוברים דרך חללים מעוצבים, כמו טבע, פארק, עיר ובית קפה, בהדרכת עיוורים או כבדי ראיה. התערוכה, שפתוחה למבוגרים ולילדים מגיל תשע, מאפשרת לחוות לרגע את עולמם של העיוורים.

 

עמותת אתגרים עוסקת בהנגשת ספורט אתגרי בטבע לאנשים בעלי מוגבלויות שונות בכל הגילים. אחת הדרכים לאפשר לעיוורים ליהנות מספורט בשטח היא אופני טנדם, אופניים זוגיים, שעליהם רוכב אחד רואה ואחד עיוור. אפשר להתנדב לפעילות בעמותה במגוון תחומים.

 

צידה לדרך:

"אם אתה קורא רק את הספרים שאחרים קוראים, תוכל לחשוב רק כפי שהם חושבים" (הרוקי מורקמי, מתוך הספר "יער נורווגי")

 

לאתר מהות החיים