את מירה ארצי פדן הכרתי לפי כמה שנים, כשהצטרפתי לקורס "מורות ליוגה לנשים בהריון" במכון "וינגייט". אז כבר הייתי מורה מוסמכת ליוגה, ונרשמתי לקורס בעיקר בגלל שקיוויתי שהוא יעורר בי את הרצון להרות. האמת, זה לא עבד והמשכתי להתנגד לעניין עוד כמה שנים. בסיום הקורס הרגשתי, שעד שלא אתרגל יוגה בהריון בעצמי, כנראה שלא אבין באמת איך מרגישה אישה בהריון, ואיזה תנוחות מתאימות לגופה בכל שליש.

 

ארצי פדן נשארה דמות משפיעה בחיי בכל מה שקשור לתרגול יוגה. התחברתי מאד לשיטה שייסדה, "יוגה נשית", והמשכתי לתרגל אותה במשך כמה שנים. התרגול מותאם במיוחד לכל השינויים שאנו עוברות כנשים במעגלי החיים - בתקופות הפוריות (המחזור), בהריון, בלידה ואחריה וגם בגיל המעבר.

 

>> לחצו כאן להאזנה לתכנית "תרגול יוגה נשית בהריון" ב"רדיו מהות החיים"

 

>> למעבר לפרקים נוספים בסדרה "תשעה ירחי לידה"  

 

 

גמישות נשית לגוף ולנפש

 

רצפת האגן היא מושג מרכזי בתרגול היוגה הנשית. הוא מתייחס לשרירים המייצבים של הגוף, שאם הם נחלשים אנחנו מרגישות רפות והאיברים הפנימיים עלולים לצנוח. אותם שרירים מייצבים עובדים במישור הנפשי: כשרצפת האגן חזקה ויציבה, כך גם נפשנו יכולה להכיל טוב יותר את השינויים הבלתי פוסקים שאנחנו עוברות.

 

ההקדמה הזו מביאה אותי אל הרגע בו נכנסתי להריון. מאותו רגע ואילך החלו לקרות בתוכי שינויים פיזיים ונפשיים משמעותיים. חוויתי רגישות יתר בכל החושים, נטיה לבכי פתאומי ולא מוסבר, התכנסות פנימית ורצון עז להיות בבית וירידה ניכרת ברמת האנרגיה הכללית ושמחת החיים. נדרשתי למצוא בתוכי איזון מחודש.

 

מאחר שהשליש הראשון של ההריון מועד להפלות, מומלץ להתחיל לתרגל תנוחות יוגה בסיומו. גם מהסיבה הזו וגם בגלל שהרגשתי די על הפנים, לא תרגלתי ברמה הפיזית. אבל המשמעות העמוקה של היוגה היא לא תרגול תנוחות, אלא "איחוד פנימי" - תרגול של נוכחות מלאה ברגע ההווה וקבלת המציאות כפי שהיא. קבלת מציאות פנימית שברצוננו לשנות אינה תרגול פשוט, אבל זה בדיוק הזמן לתרגל - לא כשהכל טוב ונעים.

 

מקשיבה לגוף מבפנים

 

הרגשתי שאני מרחיבה את יכולתי להכיל את הרגשות הלא נעימים שעלו בתוכי ומצליחה לשפוט אותם כמה שפחות. הפסקתי לחפש סיבות ולספר סיפורים. פשוט נתתי לגלי הרגשות להציף אותי, כאילו הייתי חוף, ולשוב בחזרה אל ים הרגשות. היו גם רגעים של כניעה מוחלטת למצבי, כאילו אני צוללת אל המעמקים, מתחת לגלים. במעמקים מצאתי בתוכי איזו השלמה עם העובדה, שאולי ארגיש ככה במשך כל ההריון. אולי דווקא ההשלמה הזו היתה תרגול היוגה העמוק שלי, כי היא חלחלה גם מתחת לשכבת הדחיה שלי את המצב, והרצון שהוא יהפוך במהרה לעונג צרוף (רצוי עם המון סקס ושוקולד).

 

ואז נגמר השליש הראשון של ההריון. פתאום הרגשתי ממש טוב פיזית ונפשית, והתחלתי לתרגל תנוחות יוגה. התרגול הגביר את רמת האנרגיה ושמחת החיים שלי. אז גם הבנתי למה בחרתי לא ללמד יוגה לנשים בהריון עד שאתרגל בהריון בעצמי. למרות שהספרות המקצועית בנושא ממליצה על תנוחות מסוימות, הגוף שלי יודע בדיוק מה הוא צריך בכל שלב ואני מקשיבה לו.

 

אבל תרגול היוגה ה"אמיתי" לא נגמר. בשליש השני של ההריון מצאתי מיילדת נפלאה, שבמרכז הלידה הטבעית שלה אני מתכננת ללדת. במקביל, החלו לעלות בתוכי פחדים מכאבי הלידה וחששות מהעתיד הלא ידוע של חוויית האמהות.

 

כל פעם אני מזכירה לעצמי מחדש להיות נוכחת בכאן ועכשיו, ליהנות ממה שיש ולשחרר את הראש שלי מהעתיד, שאין לי שום שליטה עליו ולעולם אינו מגיע.

 

היוגה הנשית, עוגן פנימי עוצמתי (צילום: Shutterstock)
היוגה הנשית, עוגן פנימי עוצמתי (צילום: Shutterstock)

 

מגזין "תשעה ירחי לידה" ברדיו "מהות החיים"

 

את ה"ירח" השני של סדרת ההריון הרדיופוני שלי, "תשעה ירחי לידה", שמשודרת ב"רדיו מהות החיים", רציתי להקדיש לשינוי הבלתי פוסק, שפוקד אותנו במהלך ההריון. אחת הדרכים שבאמצעותן נוכל למצוא בתוכנו את אותו מרכז פנימי, שיכיל אותו, היא תרגול היוגה הנשית. רציתי גם להפנות זרקור למה שאני מכנה "תכנית ההריון", שנרקמת בתוכנו באופן מודע או לא מודע. הכוונה לשלל ההתייחסויות האישיות שלנו לתהליך ההריון והלידה, לרבות האופן שבו נבחר ללדת. היה לי ברור, שלפרק הזה אני מזמינה לאולפן את מירה ארצי פדן, שגם נמנית על מחברות רב המכר "טבעי ללדת". ארצי פדן המקסימה סיפרה לי על החוויות שלה בהריונות ובלידות של שלושת ילדיה, על לידת שיטת ה"יוגה נשית", וכהרגלה, נתנה לי המון השראה למודעות וקבלה עצמית.

 

>> לחצו כאן להאזנה לתכנית "תרגול יוגה נשית בהריון" ב"רדיו מהות החיים"

 

>> למעבר לפרקים נוספים בסדרה "תשעה ירחי לידה"

 

לאתר מהות החיים