אוכל הוא אבן יסוד בתרבות הישראלית, ומכאן שגם לפינת האוכל מיוחס מקום של כבוד. בשנים האחרונות נהוגה בדירות הישראליות הפרדה בין פינת אוכל יומיומית, שממוקמת לרוב כאי במטבח או כשולחן קטן סביבו מתכנסים בני המשפחה, לבין פינת אוכל חגיגית ומסיבית יותר, שנכנסת לפעולה במקרים של אירוח מרובה משתתפים, חגים או מסיבות.

 

בדרך כלל, ממוקמת פינת האוכל החגיגית כחלק מחלל המגורים הפתוח, ומחברת בין הסלון לבין המטבח. התבוננות מקרוב בחיי היומיום של רובנו מעלה את התהייה האם פינת אוכל חגיגית היא פריט חובה בכל בית, במיוחד כאשר מדובר בחללים קטנים, בהם פינת האוכל נמצאת בשימוש המקורי רק בארוחות חג מרובות משתתפים.

 

המיקום

 

אם החלטתם לא לוותר על פינת אוכל, למרות שבמטבח יש שולחן אוכל או אי, הפרידו בין שתי הפינות באמצעות בחירה בסגנונות עיצוב שונים.

 

הצורה

 

עגול או מלבני? הבחירה בצורת השולחן קשורה כמובן לגודל, למבנה החלל המיועד ולצורך הפונקציונלי (כמה אנשים אתם מתכננים לארח, האם השולחן ישמש לעוד מטרות ביומיום וכדומה). שולחנות עגולים מקרינים אווירה אינטימית. העובדה שהם מונחים על רגל מרכזית מאפשרת לשבת סביבם בלי לתמרן. הם מתאימים לחללים גדולים יחסית ושוברים עיצוב מודרני מדי. שולחן מלבני לעומת זאת, תופס פחות מקום. שולחן מרובע הוא אמנם פתרון יפה, שנוח לארח עליו, אבל בדרך כלל מחייב בית מספיק גדול.

 

שולחן מלבני תופס פחות מקום
שולחן מלבני תופס פחות מקום

 

הקדישו מחשבה גם לרוחב השולחן. פחות מ-90 ס"מ - צר מדי, יותר מ-115 ס"מ - עלול להיות רחב מדי, ולהקשות על הסועדים להגיע למרכז השולחן. "הבחירה בצורת השולחן היא הכרעה בין הפרקטיקה לעיצוב. יש שולחנות עם מבנה רגליים מיוחד, שמסכל את האפשרות לפתוח אותם. הכל שאלה של הדגש שנותן המזמין לעיצוב". אומרת מעצבת הפנים דלית ונגרובסקי.

 

החומר

 

אפשר לבחור בשולחן עשוי עץ מלא, פורניר, נירוסטה, אלומיניום, זכוכית בחיתוכי לייזר או פורמייקה, שחזרה לככב בחנויות. חשוב לבחור שולחן מחומר עמיד וקל לתחזוקה. פלטות זכוכית הן בחירה לא טבעית כשיש ילדים קטנים בבית, פלטת עץ מסיבית מתאימה פחות בחללים קטנים וצפופים.

 

זכוכית שקופה מעניקה לחלל מראה קליל
זכוכית שקופה מעניקה לחלל מראה קליל

 

אם בחרתם בזכוכית, ודאו שהפלטה עשויה מזכוכית מחוסמת: זוהי זכוכית חזקה יותר מזכוכית רגילה ובמקרה של ניפוץ, השברים שלה בעלי שוליים מעוגלים ולא חדים. מי שקונה שולחן זכוכית ימצא בשוק שתי אפשרויות - פלטת זכוכית שקופה או צבעונית. זכוכית שקופה מעניקה לחלל מראה קליל, מדגישה את עיצובן של רגלי השולחן והופכת אותם לאלמנט פיסולי בבית. זכוכית צבעונית, בדרך כלל לבנה בגימור מט או מבריק, היא פלטה דקיקה, שמספקת לשולחן מראה נקי ומינימליסטי.

 

ההגדלה

 

אפשרות הגדלת שולחנות האוכל, פרקטיקה נפוצה בבתים רבים, מאפשרת להכפיל את אורכו של השולחן רק כאשר יש בכך צורך. למשל, כאשר אתם מארחים מספר רב של אנשים. בשוק נפוצים מספר סוגים של הגדלות, העיקריות שבהן: פתיחת ספר, שבה פלטה אחת נפתחת ומונחת על גבי הפלטה השניה; הרמה מרכזית של יחידות הארכה חיצוניות, שנמצאות בתוך השולחן - כשפותחים את השולחן הן ממלאות את החלל שנוצר באמצע; הסוג השלישי הוא הגדלה חיצונית, שנפתחת כמו מגירה משני קצוות השולחן.

 

הכסא

 

חשוב לבחור בכסא נוח, גם אם זה אומר שתציבו פחות כסאות. שימו לב גם לעיצוב גב הכסא, גם משום שרואים את פינת האוכל מכל זווית בחלל המרכזי וגם, כמעט מיותר לציין, מכיוון שיש לו תרומה לא מבוטלת למידת הנוחות של היושב - האורח שלכם.

 

כסאות. הכל הולך, העיקר שיהיה נוח
כסאות. הכל הולך, העיקר שיהיה נוח

 

אתם יכולים להתאים בין סגנון השולחן לכסאות או לבחור דווקא בסגנון מנוגד - כסאות פלסטיק שקופים לשולחן עץ כבד או כורסאות מרופדות לצד שולחן קליל.

 

התאורה

 

האור בפינת האוכל צריך להיות חלק מתכנון התאורה הכולל של החלל, בו נמצאים גם המטבח והסלון. בדרך כלל תולים גוף תאורה גדול מעל השולחן, ומשבצים תאורת אווירה ותאורה טכנית תומכת במטבח. הקפידו שהגוף התלוי לא יסנוור ולא יחמם את הסועדים.

 

תולים גוף תאורה גדול מעל השולחן
תולים גוף תאורה גדול מעל השולחן

 

בחנו האם הוא מתאים בגודלו ובתאורה שהוא מספק לגודל השולחן. אפשר ללוות את פינת האוכל בשני גופי תאורה צמודי קיר, שיעניקו לה אווירה קצת אחרת.

 

גבולות

 

תחימת פינת האוכל בחלל אפשרית במספר דרכים: אפשר לסמן את הטריטוריה שלה באמצעות תליית תמונה גדולה; אפשר לצבוע קיר אחד, זה שאליו נשען השולחן, בצבע מנוגד לצבעי הקירות האחרים או באפקט צבע; ואפשר גם להניח שטיח תחת השולחן. פעם נרתענו רובנו מהנחת שטיח תחת שולחן האוכל, אבל היום זו אפשרות מקובלת ואהודה. ההעדפה היא, כמובן, לשטיח שניתן לשאוב בקלות ואינו שעיר מדי.