התחרות הקשה בין חדרי הכושר מתבטאת לא רק ברשימת החוגים או ההליכונים המשוכללים, שכוללים היום אפילו מעגנים לאייפונים. בשנים האחרונות הפך עיצוב החלל לשיקול מרכזי אצל המתאמנים, ולחלק בלתי נפרד מה"חוויה". גם רמת הבלאי הגבוהה של חדרי כושר, שמחייבת שיפוץ בתדירות גבוהה יחסית, הופכת אותם לזירה מעניינת בעולם עיצוב הפנים: הבחירות לא צריכות תמיד לעמוד במבחן הזמן.

 

כמובן שלדרישות הייחודיות של החלל – כמו הקצאת שטח לספינינג, לחוגים ולמכשירי הכושר – השפעה על עיצובו. כך גם לגבי מערכות המיזוג והחשמל, שצריך להתקין באיכות גבוהה במיוחד. סעיפי מפתח נוספים הם עיצוב תאורה ובחירה מושכלת של צבעוניות. "לתכנון התאורה יש חשיבות דרמטית", מדגישה קרן טל, מעצבת פנים המתמחה במכוני כושר. "היא חייבת להיות חסכונית, כי האור דולק במשך כל שעות הפעילות. היא חייבת להיות קרה ולא מחממת, ונדרשת אפשרות לווסת אותה בהתאם למספר הנוכחים. מעבר לזה, תאורה היא, כמובן, אלמנט עיצובי חשוב מאוד, שמאפשר במחיר סביר יחסית לחדש ולהתעדכן".

 

חדר הכושר שעיצבה האדריכלית ישראלה וסר בפארק המים "ימית 2000" בחולון מדגים מה אפשר להשיג באמצעות צבעים ותאורה. וסר ביקשה לתכנן מקום דינמי ומלא שמחת חיים, שיאפשר למתאמנים להתנתק מטרדות היומיום ולהתמסר לאימון. פיסול בגבס של צורות אמורפיות יצר תקרה בקווים מעוגלים, שמשתקפים ברצפה. הצבעים שנבחרו הם אנרגטיים ועליזים, כדי ליצור את הלך הרוח המתאים.

 

''ימית 2000''. עיצוב: ישראלה וסר (צילום: רמי זרנגר)
''ימית 2000''. עיצוב: ישראלה וסר (צילום: רמי זרנגר)

 

בשיפוץ שעשתה לאחרונה בחדר הכושר של בית תמי בלב תל אביב, היא בחרה בקו סולידי יותר ובצבעי שחור ולבן, שהולמים את פרופיל המתאמנים במקום. וסר מקפידה על הכנה מדוקדקת וניתוח של צרכי המתאמנים, בעזרת שאלונים שהיא מחלקת להם. "המטרה היא לגרום לאנשים להגיע – לכן אני מראיינת את המשתמשים לפני התכנון. בבית תמי, למשל, גיליתי שרוב המתאמנים הם אנגלו-סקסים. מדובר בחלל יחסית קטן, והוא תוכנן לשדר שקט, בעזרת שימוש בגווני שחור ולבן". גם כאן יצרה תבליטים מעוגלים על התקרה באמצעות פיסול בגבס, והדגישה אותם בעזרת תאורה היקפית וצבע שחור. רצפת ה-PVC מהווה תמונה מראה של התקרה. על עמוד תומך במרכז החלל נתלו תמונות של תל אביב בשנות ה-30, שמחברות את חדר הכושר לשכונה בה הוא ממוקם.

 

  (הדמיה: אמיתי עמיר לסטודיו מיכאל אזולאי)

 

חדר הכושר "קולנוע פאר" תפס לפני כשנתיים את החלל של הקולנוע הישן בצפון תל אביב. המעצב מיכאל אזולאי שיחק עם ההיסטוריה של המקום כדי לייצר בו אווירת רטרו וחמימות של מקום מוכר ושכונתי. "הקונספט היה לשמר את צביון הקולנוע המיתולוגי, והוא בא לידי ביטוי בכל המישורים", מסביר אזולאי. הלוגו המקורי עדיין מתנוסס על השלט, והצבעוניות שנבחרה נאמנה לו. באולם הגדול, ששמר על צורתו של אולם קולנוע, משודרים על אחד הקירות סרטים ואירועי ספורט מרכזיים. ה"ניווט" בין המלתחות, האולם המרכזי וחדרי החוגים מתבצע בעזרת שלטים שעליהם שמותיהם של רחובות השכונה.

 

  (הדמיה: אמיתי עמיר לסטודיו מיכאל אזולאי)

 

"ממש כפי שקולנוע פאר היה קולנוע שכונתי, כך גם מועדון הכושר מטפח את תחושת הביתיות בקרב המנויים, באמצעות הנגישות של המקום, התחושה בחללים הפנימיים והשילוט". לפי אזולאי, כבר הכותרת "מועדון כושר" מייצרת תחושת אחווה, כמו במועדוני אחווה בקולג'ים האמריקאיים, שגם להם קורץ העיצוב.

 

ערסלים ומרפסות פתוחות יוצרות אווירת צ'יל אאוט ב''גרייט שייפ'' שעומד להיפתח בהרצליה (באדיבות גרייט שייפ)
ערסלים ומרפסות פתוחות יוצרות אווירת צ'יל אאוט ב''גרייט שייפ'' שעומד להיפתח בהרצליה (באדיבות גרייט שייפ)

 

חדר הכושר החדש של רשת "הולמס פלייס" בגבעת שמואל, בעיצובו של עפר ברזובסקי, הולך על לוק נקי והיי-טקי, עם גופי תאורה אופנתיים ומרשימים. הסניף החדש של רשת "גרייט שייפ" בהרצליה, שמתוכנן להיפתח בספטמבר, משדר דווקא תחושה של נופש, בין השאר בעזרת ערסלים ומרפסות צ'יל אאוט פתוחות. זהו אחד המועדונים המושקעים ביותר: שטחו 1,400 מ''ר ועלות הקמתו שבעה מיליון שקלים.

 

עוד בערוץ העיצוב:

>> חדר מכונות פוגש סאונה במועדון לילה חדש

>> המשרדים של "רד בול'' במספנות הישנות של אמסטרדם