עוגת שכבות עם משמשים (צילום: אסנת לסטר         )
עוגת שכבות עם משמשים (צילום: אסנת לסטר )

 

עוגת שכבות עם משמשים

 

מתכון של אסתי גיל מחיפה.

 

מרכיבים

תבנית עגולה בקוטר 28 ס"מ או שתי תבניות עגולות בקוטר 18 ס"מ

 

למרנג

5 חלבונים (את החלמונים שומרים לשכבת הבצק)

1/4 1 כוסות (250 גרם) סוכר

 

לבצק

50 גרם חמאה רכה (או מחמאה, או מרגרינה)

3 כפות גדושות סוכר

5 חלמונים

5 כפות חלב (או שמנת מתוקה פרווה או אפילו מים)

2 כוסות (280 גרם) קמח תופח

 

למלית

כ-14 משמשים חצויים ומגולענים

כ-2 כוס ברנדי

2 כפות סוכר

 

לקצפת

2 מכלים (500 מ"ל) שמנת מתוקה (אפשר פרווה)

3 כפות סוכר

1 כף אבקת קפה נמס

 

לקישוט

200-100 גרם (1-1/2 כוס) ריבת משמשים

1 כף אבקת סוכר

 

אופן ההכנה

 

המרנג

1. מחממים את התנור ל-160 מעלות. מרפדים את התבנית (או התבניות) בנייר אפייה, כולל הדפנות.

2. שמים את החלבונים בקערת המיקסר ומתחילים להקציף במהירות בינונית. כשהחלבונים מתחילים להפוך לקצף מגבירים את המהירות ומוסיפים בהדרגה את הסוכר. ממשיכים להקציף עד שמתקבל קצף יציב, גמיש ומבריק.

3. משטחים בתבנית את קצף הביצים בשכבה שעומקה כ-1.5 ס"מ. אופים כשעה.

4. מיד לאחר שמוציאים את התבנית מהתנור מחלצים מתוכה בזהירות את המרנג יחד עם הנייר. מניחים על רשת להצטננות.

 

הבצק

1. מעלים את טמפרטורת התנור ל-180. מרפדים את התבנית (או התבניות) בנייר אפייה, כולל הדפנות.

2. שמים בקערת המיקסר את החמאה והסוכר ומתחילים להקציף. מוסיפים את החלמונים והחלב וממשיכים להקציף עד שמתקבלת בלילה חלקה.

3. מנמיכים את מהירות המיקסר ומוסיפים בהדרגה את הקמח. ממשיכים לעבד עד שמתקבל בצק רך ואחיד.

4. משטחים את הבצק בתבנית באופן אחיד. אופים 15 דקות.

5. מוציאים מהתנור ומצננים היטב.

 

המלית

1. שמים את המשמשים, הברנדי והסוכר בסיר קטן. אם הברנדי אינו מכסה את המשמשים, מוסיפים עוד ברנדי או מים עד לכיסוי.

2. מביאים לרתיחה ומבשלים 5 דקות נוספות ברתיחה עדינה.

 

הקצפת

1. יוצקים את השמנת לקערת המיקסר ומתחילים בהקצפה. מוסיפים לאט את הסוכר ואבקת הקפה הנמס.

2. ממשיכים להקציף עד שמתקבלת קצפת יציבה.

 

הרכבת העוגה

1. מניחים את בסיס הבצק בצלחת הגשה. מסדרים את חצאי המשמשים על גבי הבצק, כשחלקם הקמור פונה כלפי מעלה.

2. משטחים את הקצפת על המשמשים.

3. מכסים בשכבת המרנג ומניחים במקרר לשעה לפחות, להתייצבות.

4. קישוט העוגה: מעבירים את ריבת המשמשים לשקית זילוף עם צנתר קטן, ומזלפים על העוגה פסים בדוגמת שתי-וערב (אין אם לכם שקית זילוף, השתמשו בשקית סנדוויצ'ים וחתכו את אחת הפינות שלה). בוזקים על העוגה את אבקת הסוכר.

 

 

עוגה בחושה עם פירות

עוגת פירות בחושה (צילום: אסנת לסטר         )
עוגת פירות בחושה (צילום: אסנת לסטר )

 

מתכון של שמחה חלבני מחיפה.

 

מרכיבים

תבנית בגודל של כ-35X20 ס"מ

 

4 ביצים

1/4 1 כוסות (250 גרם) סוכר

1/2 כוס שמן

קליפה מגוררת ומיץ מלימון אחד

4 כפות חלב או שמנת פרווה

1 שקית אבקת אפייה

2 כוסות (280 גרם) קמח

פירות: לפי הטעם משמשים, שזיפים, ענבים, דובדבנים וכדומה

לקישוט: אבקת סוכר

 

אופן ההכנה

1.מחממים את התנור ל-170 מעלות.

2. מקציפים את הביצים עם הסוכר עד לקבלת קצף בהיר ותפוח.

3. מנמיכים את מהירות המיקסר ומוסיפים בהדרגה את כל שאר המרכיבים, למעט הפירות, לפי הסדר שבו הם מופיעים. מעבדים רק עד שמתקבל בצק אחיד.

4. יוצקים את הבצק לתבנית, ומסדרים עליו את הפירות. אופים כ-35 דקות.

5. לאחר שהעוגה הצטננה בוזקים עליה אבקת סוכר.

 

 

עוגת משמשים עם מרנג

עוגת משמשים עם מרנג (צילום: אסנת לסטר         )
עוגת משמשים עם מרנג (צילום: אסנת לסטר )

 

מתכון של ג'טה שעייה מנצרת עילית. את המתכון קיבלה ג'טה מחמותה. 

 

מרכיבים

תבנית בגודל של כ-35X20 ס"מ

 

8 ביצים

8 כפות שמן קנולה

8 כפות סוכר

8 כפות קמח תופח

כ- 2 ק"ג משמשים

3-2 שקיות סוכר וניל

4 כפות סוכר נוספות

 

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

2 מפרידים 4 מהביצים לחלבונים ולחלמונים. שמים את החלמונים בקערת המיקסר ושומרים בצד את ארבעת החלבונים.

3. מוסיפים לחלמונים שבקערה את ארבע הביצים השלמות ומתחילים להקציף. מוסיפים בהדרגה את השמן, הסוכר והקמח ומערבלים רק עד שמתקבל בצק אחיד ונוזלי למדי.

4. יוצקים את הבצק לתבנית.

5. מניחים את חצאי המשמשים על הבצק כשצדם הקעור (הפתוח) פונה כלפי מעלה.

6. מפזרים מעט סוכר וניל בתוך כל מישמש.

7. אופים כ-25 דקות, עד שהמשמשים שוקעים בבצק. מוציאים מהתנור, אך לא מכבים אותו.

8. מקציפים את החלבונים ששמרנו בצד עם 4 כפות הסוכר הנוספות, עד שמתקבל קצף יציב.

9. מורחים את קצף החלבונים על גבי העוגה, ויוצרים בקצף דוגמה באמצעות מזלג. לחלופין, אפשר לזלף את הקצף רק על המשמשים.

10. מחזירים את העוגה לתנור ואופים כמה דקות נוספות, עד שקצף הביצים מזהיב.

 

טיפים

בתחילה העוגה מעט חמצמצה, אבל לאחר יום במקרר החמיצות נעלמת.

ג'טה מניחה דובדבנים מגולענים על חצאי המשמשים לפני האפייה.

 

 

עוגת משמשים עם ג'לי

עוגת משמשים עם ג'לי (צילום: אסנת לסטר         )
עוגת משמשים עם ג'לי (צילום: אסנת לסטר )

 

מתכון של נוי אור משרונה.

 

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 ס"מ

 

לבצק

2 כוסות קמח

100 גר חמאה קרה חתוכה לקוביות (או מחמאה או מרגרינה לאפייה)

1 כפית תמצית וניל

1/2 כוס סוכר

2 כפות מים קרים

 

למילוי

1 שקית ג'לי בטעם משמש

משמשים בשלים ורכים מאוד, חצויים ומגולענים

 

אופן ההכנה

 

הבצק

1. במעבד מזון: שמים במעבד מזון את כל המרכיבים, למעט המים. מעבדים בכמה פולסים, עד שמתקבלת תערובת פירורית. מוסיפים את המים ומעבדים בכמה פולסים נוספים, רק עד שמתקבל בצק אחיד. בידיים: שמים בקערה את כל המרכיבים, למעט המים. מעבדים באמצעות קצות האצבעות עד שמתקבלת תערובת פירורית. מוסיפים את המים ולשים בכמה שפחות תנועות עד שמתקבל בצק אחיד.

2. יוצרים מהבצק כדור, משטחים מעט ועוטפים בפלסטיק נצמד. מכניסים למקרר לחצי שעה.

3. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

4. מקמחים קלות את משטח העבודה ומרדדים את הבצק לקוטר התבנית (או קצת יותר, אם רוצים לרפד גם את הדפנות). מעבירים לתבנית ומהדקים. דוקרים בכמה מקומות עם מזלג.

5. אופים כ-8 דקות, עד שהבצק מתחיל להזהיב. מוציאים מהתנור ומקררים לטמפרטורת החדר.

6. מכינים ג'לי לפי ההוראות שעל השקית. יוצקים את הג'לי החם על הבצק שבתבנית.

7. מטביעים את חצאי המשמשים בג'לי כשצדם הקמור פונה כלפי מעלה.

8. כשהג'לי מתקרר מעט מכסים את התבנית ומעבירים למקרר. מקררים כמה שעות, עד שהג'לי מתייצב.

 

 

ליקר משמשים

ליקר משמשים (צילום: אסנת לסטר         )
ליקר משמשים (צילום: אסנת לסטר )

 

מתכון של אסנת לסטר.

 

מרכיבים

הכמויות תלויות בגודל הצנצנת שבה משתמשים

 

משמשים

באלכוהול נקי (95%) לשתייה

סוכר

מקלות קינמון

 

אופן ההכנה

1. מכניסים כמה שיותר משמשים לתוך צנצנת מעוקרת.

2. ממלאים את הצנצנת באלכוהול נקי (95%) לשתייה

3 סוגרים ומניחים לשבועיים במקום מוצל.

4. מכינים סירופ סוכר: על כל 1/2 ליטר של פירות ואלכוהול משתמשים ב-1/2 כוס מים וב-3/4 כוס סוכר. מבשלים יחד עד שנוצר סירופ, ומצננים.

5. מסננים את המשמשים מהאלכוהול, ומוסיפים לאלכוהול את הסירופ.

6. טעמים, ואם צריך מכינים עוד סירופ.

7. יוצקים את הליקר לצנצנת מעוקרת, ומוסיפים מקל קינמון. אם רוצים, אפשר להוסיף לליקר גם חלק מהמשמשים שהושרו באלכוהול.

8. ממתינים יום-יומיים, כדי שטעם הקינמון ייספג בליקר.

9. מעבירים לבקבוקים מעוקרים, והליקר מוכן לשתייה.

 

 

משמשים מיובשים מתוצרת בית

משמשים יבשים ביתיים (צילום: shutterstock)
משמשים יבשים ביתיים (צילום: shutterstock)

 

אופן ההכנה

1. חוצים את המשמשים ומגלענים אותם.

2. מניחים את המשמשים בשכבה אחת בתבנית.

3. מניחים ל-24 שעות בתנור שמכוון לחום של 50 מעלות. לחלופין, אפשר לייבש את המשמשים בשמש – הם יהיו מוכנים תוך יומיים שלושה (בלילה כדאי לכסות אותם, כדי שלא ייספגו לחות).

 

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת , המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע