סלט לא חייב להיות מורכב תמיד מהשילוב הנצחי של מלפפון ועגבניה. לפניכם סלטים עתירי טעם, צבע וגיוון, שיעזרו לא רק להימנע מהשעמום האינהרנטי בדיאטות, אלא גם לשמור על הבריאות ועל מצב הרוח. הרעיון הוא לקחת כמה שיותר טעמים מתוך המגוון הקיים (מר, מתוק, חמוץ ומלוח) ולהכניס את כולם לתוך הסלט.
לאנשים המתקשים לעכל את המזון או שמרגישים שכל ארוחה גורמת להם לנמנום, כדאי להתחיל את הארוחה בסלטים מרירים בערך כ-15 דק לפני האוכל. ברפואה הנטורופתית והסינית מאמינים, בין השאר, כי עיכול לקוי של המזון או עייפות רבה אחרי האוכל מקורה בהיעדר חומצת קיבה או במעט מדי ממנה (ומומלץ תמיד לשלול בעיות אחרות), ומייחסים לירקות המרים (וגם החמוצים) תכונות מעודדי הפרשת חומצת קיבה (HCL). לכן, מומלץ לשלב אנדיב, את כל סוגי החסות, סלרי, כוסברה, שורש פטרוזיליה וגרגיר הנחלים בסלט המריר. אפשר גם להשרות שני עלי שיבא במים חמים כ-10 דקות לפני הארוחה, ולשתות.
עוד במזור מהטבע:
המדריך המלא לחומוס מעולה
קינוחי פירות קפואים לקיץ
הטעם החמישי - אוממי
כולנו מכירים ויודעים לזהות את ארבעת הטעמים (מר, מתוק, חמוץ ומלוח), שכן יש לנו קולטים בלשון שזה בדיוק תפקידם. ישנו טעם חמישי – האוממי ("טעים" ביפנית) - שאחראית עליו החומצה הגלוטמית ונמצא במיני מזונות כמו בשר, דגים, עגבניות בשלות, עגבניות מיובשות, צלפים, פטריות יער, גבינות, גלוטן שבחיטה ועוד. מה שהופך את הגלוטמט למיוחד כל כך הוא עקרון "השלם גדול מסכום חלקיו": תערובות של חלבונים, חומצות שונות וכל ארבעת הטעמים לכדי הטעם המושלם- האוממי.
איך תצרו טעם אוממי משלכם מבלי להשתמש בגירסה המעובדת? שלבו את כל הטעמים, צרו שילובים מפתיעים, הוסיפו עגבניות בשלות, עגבניות מיובשות, השתמשו ברוטב ויניגרט או ואריאציות שלו. פטריות ורוטב סויה גם יניבו תוצאות מצוינות.
רוטב ויניגרט בסיסי
סלט ירוק המורכב מתערובת של עלים ירוקים צריך להיעשות כאשר העלים נשטפו ויובשו היטב. רוטב המכיל פאזה שומנית (כמו למשל רוטב ויניגרט, המורכב בחלקו משמן) לא יצליח להיספג בחסות רטובות מפני שמבחינה כימית שמן ומים לא יכולים להתחבר בניהם. בנוסף, סלט עם עלים יבשים יניב טעמים מודגשים וטקסטורה מושלמת.
מרכיבים
- 3/4 שמן זית כתית מעולה
- 1/4 כוס חומץ תפוחים (או כל חוץ אחר שיש לכם)
- 1 כפית חרדל דיז'ון
- 1 כפית דבש טבעי
- 2 שיני שום כתושים היטב
- 1/3 כפית מלח אטלנטי ורוד טחון
ההכנה
1. ערבבו היטב את כל המרכיבים בצנצנת זכוכית וצקו על הסלט.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________
סלט חמשת הטעמים (5 מנות)
הבוק צ'וי מגיע מאזור הפיליפינים. הוא מכיל מעט מאוד קלוריות (13 קלוריות ל-100 גרם), הרבה מאוד ויטמין C, ויטמינים מקבוצת B, נוגדי חמצון ומינרלים כגון מגנזיום, סידן ועוד.
מרכיבים
- 100 גרם עלי חסה סגולה (או כל סוג חסה אחר)
- 150 גרם עלי ביביי
- 50-100 גרם עלי בוק צ'וי (להשיג בחנויות טבע או בשוק האיכרים)
- חצי כוס כוסברה קצוצה
- 1 פפאיה בשלה למחצה (בחורף אפשר להחליף ב-2 אפרסמונים)
- 1 גמבה אדומה
- 1 פלפל אדום חריף קטן
- 2 בצל ירוק או חופן עירית
- לקישוט: 3 אגוזי ברזיל מגורדים במגרדת גסה
- לקישוט: 2 כפות בוטנים/קשיו/פקאן
הרוטב
מומלץ להכין בצנצנת - לערבב ולשפוך רק לפני ההגשה
- 4 כפות שמן שומשום מכבישה קרה בלבד
- 7 כפות מיץ לימון
- 1 כפית גרידת לימון
- ½-1/4 כפית מלח אטלנטי טחון דק
ההכנה
1. שוטפים היטב את העלים (במיוחד את עלי החסה הסגולה שמסתירה הרבה חול מתחתיה), ומייבשים אותם (במייבש חסה או על מגבת).2. קורעים את העלים הגדולים ומניחים את כל סוגי העלים בקערה רחבה.
3. חותכים את הפפאיה לקוביות קטנות ומעבירים לקערת הסלט.
4. חותכים את הגמבה והפלפל החריף לקוביות קטנות מאוד ומוסיפים לקערת הסלט.
5. קוצצים דק בצל ירוק או עירית (ניתן להיעזר במספריים) ומעבירים לקערה.
6. בעזרת מגרדת מגרדים את אגוזי הברזיל, מפזרים מעל הסלט, מוסיפים גם את האחת האופציות לקישוט: בוטנים/קשיו/פקאן (לבחירה).
7. מוסיפים את הכוסברה הקצוצה.
8. מערבבים בעזרת הידיים בעדינות, מוזגים את הרוטב ונותנים עוד ערבוב קל.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
סלט מריר ומתוק (6 מנות)
העולש תורם ליצירת חיידקים ידידותיים במעי הגס ובכך שומר על תקינותו. נטורופתים משתמשים בעולש כדי לעלות את תנועתיות המעי, לשפר את הבריאות העצם, לסייע במניעת מחלות לב, סוכרת וכן סרטן המעי הגס.
מרכיבים
- 2 חסת אנדיב (עולש) שלמה
- 2 גמבות בינוניות
- 4 עגבניות בשלות קטנות
- 6 בצלים ירוקים
- 4 תאנים מיובשות אורגניות חתוכות לריבועים קטנים (אם משתמשים בתאנים שאינן אורגניות מומלץ להשרותן מעט במים חמים ולייבש)
- 4 כפות שמן זית
- 4 כפות מיץ לימון סחוט
- מלח ים גרוס
הוראות הכנה
1. מנקים ומייבשים את כל הירקות.
2. חותכים את הירקות למרובעים קטנים.
3. חותכים את האנדיב לרצועות דקות.
4. מניחים הכל בקערה, מתבלים בשמן זית, מיץ לימון ומעט מלח.
5. מניחים את חתיכות התאנים ומערבבים בעדינות פעם נוספת.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
סלט מסולסל (6 מנות)
עלי רגלת הגינה שניתן להשיגם עכשיו מהווים מקור מצוין לאומגה 3 מהצומח. אמנם הספיגה של חומצת שומן זו מהצומח אינה אופטימלית כמו מן החי, אך לכל אלו שנמנעים מאכילת דגים זהו פתרון נהדר.
הטכניקה לעשיית הסלט הזה מקורה במכשיר פשוט בשם turning slicer (פורס ירקות ספירלי). כל מה שצריך לעשות זה לחבר את הירק למכשיר ולסובב את הידית. התוצאה המתקבלת היא ירקות בצורת ספגטי בכל מיני גדלים ובעובי שונה. ילדים ייהנו מהעניין הזה במיוחד וגם יטעמו את התוצאה המתקבלת ביתר התלהבות. לגזר – להשתמש בסכין עם המרווח הקטן ביותר, לקולורבי – עם המרווח הגדול ביותר. אם אין סלייסר, ניתן להשתמש בקולפן רגיל לגזר ובסכין ג'וליאנים לקולורבי.
מרכיבים
- 1 גזר קלוף
- חצי קולורבי קלוף
- חבילת נבטי ברוקולי או צנונית
- 50 גרם עלי רגלת הגינה מופרדים מגבעוליהם
לרוטב
- 3 כפות + 3 כפיות מיץ לימון טרי
- 3 בצל שאלוט קצוץ
- 3 כפית חרדל דיז'ון
- 1/2 כוס שמן זית
- מלח ים ופלפל שחור גרוס
ההכנה
1. מכניסים את הגזר המסולסל (אם הוא יצא ארוך מידי ניתן לחתוך לחצי) ואת הקולרבי המסולסל לקערה, מוסיפים את נבטי הברוקולי או הצנונית ואת עלי רגלת הגינה (חשוב שהעלים יהיו שטופים ויבשים) ומערבבים בתנועות הקפצה עם הידיים.
2. הכנת הרוטב: מערבבים בקערה בינונית מיץ לימון, בצלי שאלוט וחרדל, בזרם איטי מערבבים עם מטרפה את השמן ליצירת ויניגרט. מוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם, יוצקים לתוך הסלט ומקפיצים בעזרת הידיים בעדינות להטמעת הרוטב בירקות.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
מתכון לסלט עדשים ולימון כבוש
(ארבע מנות כתוספת או 2 מנות כארוחה)
את הסלט הזה טעמתי אצל מור מנדל, נטורופתית וחברה טובה, ומיד התאהבתי. היא גילתה לי שמה שנותן את הטעם המיוחד הן חתיכות הלימון עם הקליפה (אני החלפתי בלימון כבוש, אבל שתי האופציות מעולות, והוספתי גם שקדים פרוסים- לא חובה).
זהו סלט עשיר בסיבים תזונתיים ועל כן הוא משביע מאוד, ויכול בהחלט לשמש כארוחה בריאה ומזינה. שפע המינרלים, ויטמין C ונוגדי חמצון מעניקים למנה הזו נקודות בריאות נוספות.
מרכיבים
- 1 כוס עדשים שחורות קטנות (נקראות גם עדשי קוויאר), מבושלות אל דנטה
- צרור כוסברה
- צרור פטרוזיליה
- 7 עלי נענע
- 1 בצל סגול
- 3 בצלים ירוקים
- 4 שיני שום
- 1/2 לימון כבוש עם הקליפה או חצי לימון טרי קצוצים לקוביות קטנות
- חצי פלפל אדום חריף טרי קצוץ דק
- רבע כוס שקדים פרוסים
לרוטב:
- 2 כפות דבש (לטבעונים ניתן להחליף בסילאן או אגבה)
- מיץ מלימון שלם
- חצי כפית מלח
- חצי כפית פלפל גרוס
- כף שמן שומשום
- כף סירופ רימונים
- 4 כפות שמן זית
ההכנה
1. מניחים בקערה את כל חומרי הסלט ובקערה נפרדת מכינים את הרוטב.
2. לפני ההגשה שופכים את הרוטב לסלט, מערבבים בעדינות ומגישים.
____________________________________________________________________________________________________________________________________
סלט קינואה אדומה ונבטי עדשים שחורות
סלט שמערב בתוכו גם דגנים (קינואה) וגם קטניות (עדשים מונבטות). הסלט שמתקבל הוא ארוחה משביעה המכילה חלבון מלא, שפע של סיבים תזונתיים, ויטמינים מקבוצת B, מינרלים ונוגדי חמצון רבים.
מרכיבים
- 2 כוסות קינואה אדומה
- כוס עדשים מונבטות. ניתן גם להשתמש בעדשים מבושלות, אך יש להקפיד לקררן לפני הכנת הסלט
- 7 בצלים ירוקים קצוצים דק
- חצי כוס שקדים קלופים ופרוסים
- ניתן להוסיף מעט חמוציות ללא סוכר לגיוון או קישוט
לרוטב
- 2 כפות דבש (טבעונים יכולים להחליף בסילאן או אגבה)
- מיץ מלימון שלם
- חצי כפית מלח
- חצי כפית פלפל גרוס
- כף שמן שומשום
- כף סירופ רימונים
- 4 כפות שמן זית
ההכנה
1. מבשלים את הקינואה ב-2 וחצי כוסות מים רותחים, על אש נמוכה כ-20 דקות.
2. כאשר הקינואה מוכנה (יוצא גבעול קטן ממנה) , מצננים ומערבבים בעזרת מזלג כדי להפריד את הגרגירים.
3. כאשר הקינואה קרה לחלוטין מוסיפים את שאר המרכיבים ואת הרוטב.
- שירי מזור היא נטורופתית, בעלת קליניקה לריפוי בעזרת תזונה