הספר "מה קרה לקרוקודיל" (1976) של ע. הלל מספר על קרוקודיל, שחש כאב שיניים ואץ לטיפול במרפאה ברחוב זמנהוף בתל אביב. לא בכדי התגלגלה מרפאת זמנהוף אל ספר ילדים: מאז שהוקמה ב-1936 ועד שנסגרה, בחודש מארס האחרון, שימשה המרפאה את תושבי העיר נאמנה ונחשבה לאחת המרכזיות בה. השבוע נהרס המבנה שלה, והמרפאה כבר לא תחזור. הבניין נהרס ברובו, לקראת הפיכתו לפרויקט מגורים יוקרתי.

 

את המבנה המקורי, הגובל בארבעה רחובות – השופטים, זמנהוף, גדעון ושמשון הגיבור - תיכנן האדריכל המנוח יוחנן רטנר (בית ברל, מדרשת בן גוריון, מגדל השמירה בקיבוץ גניגר, הפקולטה לאווירונאוטיקה בטכניון ועוד) בסגנון בינלאומי "עם מאפיינים רומנטיים", כפי שמגדירים זאת במשרד בר אוריין אדריכלים, הממונה על הסבת המבנה למגורים. רטנר תיכנן את הבניין ב-1934, כעבור שנתיים הוא נחנך כאמור, וב-1947 נוסף לו אגף חדש.

 

תוכנית ההבראה של הקופה

 

במשך השנים תיפעלה את המרפאה קופת חולים כללית. כחלק מהמכירה הכללית של נכסים הסתדרותיים לשעבר, ובהתחשב בערכו הרב של הנכס, הוחלט למכור אותו ולהעתיק את שירותי הרפואה למבנים מודרניים יותר. את הנכס רכשה ב-2011 קבוצת רכישה של 23 משפחות, בהובלתו של היזם עמית קזז, שאחראי גם על קבוצת הרכישה של פרויקט בית ספר פיטמן בפינת הרחובות אחד העם ובלפור במרכז תל אביב – יחד עם אותו אדריכל.

 

בימים האחרונים נהרס חלק ניכר מהמבנה הוותיק בן ארבע הקומות, שהשתרע על שטח של 4,700 מ"ר והתאפיין בחזיתות פשוטות וחפות מעיטורים שאורכן הגיע ל-70 מטר, ועליהן חלונות שהותקנו בשורות ובמרווחים קבועים. צורתו הזכירה את האות Y, כך שהצלע הארוכה נמצאת על רחוב זמנהוף והשתיים הקצרות נמתחות בין הרחובות השופטים וגדעון ובין הרחובות השופטים ושמשון הגיבור. על פי תכתיבי השימור, את שתי הצלעות הקטנות (המערבית והצפונית) יש לשמר ואילו את הצלע הארוכה ניתן להרוס ולבנות מחדש על פי התוכנית המקורית של רטנר. "חזית הבניין הפונה לרחוב שמשון הגיבור תישמר ותתאים לבתי הבאוהאוס שסביב, ואילו החזית שפונה לרחוב גדעון תתוכנן ברוח התוכנית המקורית תוך התאמה לרוח התקופה הנוכחית", אומר קזז.

 

הדמיית הפרויקט. השימור מוצדק? לא לדעת האדריכלית (הדמיה: itstudio)
הדמיית הפרויקט. השימור מוצדק? לא לדעת האדריכלית (הדמיה: itstudio)

 

האדריכלית יהל קסורלה, ממשרד בר אוריין, סבורה ש"שימור המבנה נעשה לפי התוכנית הראשונית של רטנר, שנבנתה בחלקה, אבל מעולם לא הושלמה עד הסוף. זה שימור למשהו שלא היה בפועל, אבל תוכנן בתוכנית. הבניין הוגדר לשימור על פי האיכויות האדריכליות שלו, ולא היה ספק שהתוספת המאוחרת לא הייתה ראויה לשימור מלא".

 

בניין המגורים אמור להיות מוכן בשנת 2014. אל ארבע הקומות המקוריות יתווספו שתי קומות חנייה תת קרקעית, מרתף עם חדר כושר ומחסנים וגם קומה חמישית, שעליה ייבנה פנטהאוז עצום: 650 מ"ר בנויים ועוד 350 מ"ר פתוחים כגג. הפנטהאוז, אגב, עדיין מחפש קונה.