עוגת שוקולד עם סוכריות צבעוניות (צילום: אסנת לסטר)
עוגת שוקולד עם סוכריות צבעוניות (צילום: אסנת לסטר)

 

בשבוע שעבר התקשרה ל"סיר לשבת" מאזינה בשם נועה, וסיפרה שיש לה בעיה: היא אמורה להביא עוגת שוקולד למסיבת סיום בבית ספר, אבל אין לה מושג איזו עוגה כדאי להכין.

מהר מאוד התחילו לזרום לתוכנית שיחות ממאזינים נוספים, שהציעו לנועה מתכונים לעוגות שוקולד שילדים אוהבים. אחרי התוכנית הכנתי את העוגות – והנה הן כאן לפניכם, אם גם אתם מתלבטים איזו עוגת שוקולד לאפות לילדים. כל העוגות פשוטות, מהירות הכנה וטעימות - בעיקר לילדים, אבל גם למבוגרים.

בזמן הכנת העוגות נזכרתי במסיבת הסיום שלי וב"בת יפתח" שהכרתי.

 

בטקס סיום כיתה ח' העלינו את ההצגה "בת יפתח". במשך חצי השנה האחרונה שלנו בבית הספר היסודי עשינו חזרות על ההצגה, שהיתה אמורה להיות מוצגת בבית הקולנוע "אסתר" בנתניה. מלבד ההורים הוזמנו להצגה גם הרבה מנכבדי נתניה של אותם ימים, וככל שהתקרב היום ההתרגשות אצל כולנו גדלה והלכה.

כשחולקו התפקידים להצגה קבע מחנך הכיתה, שהיה גם במאי ההצגה, כי את התפקיד הראשי של "בת יפתח" תקבל מי שאני אקרא לה כאן מיכל שטרן. עוד מתקופת הגן ובמשך כל השנים בבית הספר היסודי אני הייתי זו שהופיעה בתפקידים ראשיים בכל ההופעות ובכל ההצגות - שרתי, רקדתי ודיקלמתי. עוד לפני שידעתי ללכת ידעתי לשיר ודיברתי בלי הפסקה (היום זה הפך אצלי למקצוע...) ועכשיו קבע המורה שאת התפקיד הראשי תקבל מיכל. הרגשתי התכווצות בבטן כשהכריז על כך, אבל שתקתי. בסופו של דבר, מיכל הייתה מלכת הכיתה. היא היתה ילדה יפה, תלמידה מעולה, מצטיינת בנגינה על פסנתר ונעימת הליכות - ולא היה ילד או ילדה בכיתה שלא היו שמחים למלא כל בקשה שלה, רק שתבקש...

אבל אז היתה לי הפתעה נעימה: כשהמורה הודיע שהוא בוחר במיכל לתפקיד "בת יפתח" קמו כמה ילדים ואמרו שלדעתם התפקיד צריך להיות שלי!

למחרת הגיע המורה עם החלטה: מכיוון שלהצגה שלוש מערכות, ומכיוון שגם למיכל וגם לי שיער שחור ארוך, מבנה גוף דומה ואותו הגובה, התפקיד יפוצל בין שתינו: במערכה הראשונה אני אשחק בעוד שבשתי המערכות הבאות תשחק מיכל. הרעיון התקבל על דעת כל ילדי הכיתה.

קינאתי במיכל על שקיבלה שתי מערכות, אבל שוב שתקתי. לשחק במערכה אחת זה יותר טוב מלא לשחק כלל. במשך כל ימי החזרות הרבים מיכל ואני לא דיברנו אחת עם השנייה. הייתי מתבוננת בה בזמן החזרות, מחפשת סימנים לבקר אותה על משחקה, אבל היא היתה "בת יפתח" משכנעת.

היום הגדול הגיע. אולם בית הקולנוע "אסתר" התמלא אט אט בכל המוזמנים, ובחדר ההלבשה ההתרגשות היתה גדולה. יותר מכולם ראיתי את ההתרגשות של מיכל. שתינו התלבשנו באותה תלבושת והיא נראתה לי יפה מתמיד. כשניתן האות השתרר שקט באולם ואני נכנסתי לבמה. אני לא זוכרת מילה מהתפקיד - הכל עבר כמו חלום, ועבר מהר.

הפסקה קצרה ומיכל הנרגשת נכנסה לבמה. היא הספיקה לומר כמה משפטים כשלפתע כבו האורות וחושך השתרר בכל האולם. אחרי רגע של בלבול ובירורים התברר שיש הפסקת חשמל בכל נתניה. התכנסנו כולנו בחדר ההלבשה, ולאור נרות חיכינו להוראות. לאחר חצי שעה של המתנה ובירורים הודיעו לנו שהתקלה רצינית, ואספקת החשמל תחזור רק למחרת בבוקר. המוזמנים התפזרו לאט מהאולם ואנחנו הורדנו את התלבושות והתכוננו למסיבת החוף שמחכה לנו. "איזה מזל שכל זה קרה אחרי שסיימתי את החלק שלי בהצגה", חשבתי בלבי.

כשהסתכלתי לקצה השני של חדר ההלבשה ההומה הבחנתי פתאום במיכל כשהיא מוקפת בבני משפחה וממררת בבכי. מעולם לא ראיתי אותה בוכה, ועכשיו היא ישבה שם מכווצת וראיתי את הכאב הגדול שעובר עליה. עמדתי בצד, שתקתי ולא התקרבתי. השמחה על כך שהספקתי לשחק את החלק שלי בהצגה נעלמה לגמרי.

בפעמים המעטות שבהן פגשתי מאז את מיכל לא הזכרנו את היום ההוא. עברו מאז כל כך הרבה שנים. היינו ילדים והתבגרנו. אבל גם כיום לא הייתי יודעת מה לומר למיכל בחדר ההלבשה החשוך ההוא. ולמרות שאני היא זו שעמדה על הבמה, מיכל שטרן היתה בעצם "בת יפתח" האמיתית.

 

עוד עוגות בערוץ האוכל של Xnet:

עוגת שוקולד מהירה ועשירה עם טריק עסיסי במיוחד

עוגת שוקולד ללא קמח: שיא השחיתות

עוגות תפוזים: 3 מתכונים פשוטים ונהדרים

עוגה בחושה מושלמת: מדריך עם כל הטיפים והטריקים

 

עוגת שוקולד מקושטת בסוכריות צבעוניות

 

מתכון של ציפי גליקו מרמת ישי.

 

מרכיבים (תבנית בקוטר 26 ס"מ)

 

לעוגה

6 ביצים מופרדות לחלבונים וחלמונים

1/2 1 כוסות (300 גרם) סוכר

3/4 כוס שמן

2 כוסות מים פושרים

1/2 2 כוסות (350 גרם) קמח תופח

4 כפות קקאו

2 כפות אבקה להכנת שוקו (למשל, "שוקולית")

2 שקיות סוכר וניל

 

לציפוי

200 גרם שוקולד מריר שבור לקוביות

1/4 כוס מים

1 כף שמן

סוכריות צבעוניות

 

אופן ההכנה

 

העוגה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים אתץ התבנית.

2. מקציפים את החלבונים עם 1 כוס סוכר עד לקבלת קצף מבריק, יציב וגמיש.

3. בקערה נפרדת מקציפים את החלמונים עם 1/2 כוס הסוכר הנותרת, עד לקבלת תערובת תפוחה ובהירה.

4. מוסיפים לתערובת החלמונים את השמן והמים הפושרים, וממשיכים להקציף במהירות נמוכה עוד 20 שניות.

5. מערבבים את המרכיבים היבשים: הקמח, הקקאו, האבקה להכנת שוקו וסוכר הווניל.

6. מערבלים במהירות נמוכה את תערובת החלמונים, ומוסיפים לה את תערובת המרכיבים היבשים בהדרגה - כף אחרי כף. ממשיכים לערבל רק עד שנוצרת תערובת אחידה וחלקה.

7. מקפלים את קצף החלבונים לתוך תערובת החלמונים והקמח.

8. יוצקים את התערובת לתבנית ואופים כ-40 דקות.

 

הציפוי

1. שמים את השוקולד, המים והשמן בקערה שמתאימה לחימום במיקרוגל.

2. מחממים 30 שניות, בוחשים – וחוזרים על החימום הקצר והבחישה עד שהשוקולד נמס לחלוטין ומתקבל קרם חלק.

3. מורחים את הקרם על פני העוגה ועל צדדיה.

4. כשהקרם עדיין רטוב מדביקים את הסוכריות הצבעוניות על העוגה.

 

 

עוגת שוקולד במיקרוגל

עוגת שוקולד במיקרוגל (צילום: אסנת לסטר)
עוגת שוקולד במיקרוגל (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של ברכה סלמון מטבריה.

 

מרכיבים

תבנית בקוטר כ-24 ס"מ שמתאימה לחימום במיקרוגל

 

3 כפות קקאו

3 כפות אבקה להכנת שוקו (למשל, "שוקולית")

1/2 1 כוסות (210 גרם) קמח

1/4 1 כוסות (250 גרם) סוכר

1 שקית אבקת אפייה

1/2 כוס שמן

4 ביצים

1 כוס מים חמים

 

אופן ההכנה

1. מערבבים את כל המרכיבים עד שמתקבלת תערובת חלקה (השתדלו לערבב כמה שפחות, כדי שמרקם העוגה יישאר עדין ורך).

2. משמנים את התבנית ויוצקים לתוכה את התערובת.

3. מחממים במיקרוגל בעוצמה גבוהה כ-10-8 דקות, עד שקיסם שננעץ במרכז העוגה יוצא יבש (זמן החימום עשוי להשתנות בהתאם לעוצמת המיקרוגל שלכם ולגודל התבנית).

 

 

עוגת קובי

עוגת קובי - עוגת שוקולד מאבקה להכנת שוקו (צילום: אסנת לסטר)
עוגת קובי - עוגת שוקולד מאבקה להכנת שוקו (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון מצוין שמסתובב ברשת כבר כמה שנים, אם כי איש אינו יודע מיהו אותו קובי מסתורי שעל שמו נקראת העוגה. הטריק במתכון הוא שימוש בכמות גדולה של אבקה להכנת שוקו.

הכמות שמובאת כאן תספיק ל-2 תבניות בינוניות (בגודל כ-20X30 ס"מ או בקוטר כ-26 ס"מ) – הכינו אותה אם אתם צריכים להכין את העוגה לגן או לבית הספר. אם אתם רוצים רק עוגה אחת – פשוט חלקו את הכמויות ב-2.

את המתכון נתנה בשידור איילת בורנשטיין ממצפה עדי.

 

מרכיבים

2 תבניות בגודל כ-20X30 ס"מ או בקוטר כ-26 ס"מ

 

לעוגה

2 כוסות (כ-280 גרם) אבקה להכנת שוקו (למשל, "שוקולית")

2 כוסות (400 גרם) סוכר

2 כוסות (400 גרם) שמן

2 כוסות קמח (280 גרם) תופח

8 ביצים

1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה

שמן לשימון התבניות

 

לקרם

200 גרם שוקולד מריר שבור לקוביות

1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה

 

אופן ההכנה

 

העוגה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבניות.

2. מערבבים את כל המרכיבים עד שמתקבלת תערובת חלקה (השתדלו לערבב כמה שפחות, כדי שמרקם העוגה יישאר עדין ורך).

3. יוצקים את התערובת לתבניות ואופים כ-30 דקות. העוגה עדיין אמורה להיות לחה שמוציאים אותה מהתנור – שנועצים במרכזה קיסם הוא אמור לצאת עם פירורים.

 

הקרם

1. שמים את השוקולד והשמנת בקערה שמתאימה לחימום במיקרוגל.

2. מחממים 30 שניות, בוחשים – וחוזרים על החימום הקצר והבחישה עד שהשוקולד נמס לחלוטין ומתקבל קרם חלק (אפשר להכין את הקרם גם בסיר על אש נמוכה, תוך בחישה לעתים קרובות).

3. יוצקים את הקרם החם על העוגה.

 

 

עוגת 12 דקות במיקרוגל

עוגת שוקולד במיקרוגל (צילום: אסנת לסטר)
עוגת שוקולד במיקרוגל (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של סילביה סיגלוביץ מנצרת עילית.

 

מרכיבים

תבנית בקוטר כ-24 ס"מ שמתאימה לחימום במיקרוגל

 

לעוגה

3 ביצים

3 כפות אבקת קקאו

2 כפות אבקת קפה נמס

1/2 כוס שמן

1 כוס מים פושרים

1/2 1 כוסות (210 גרם) קמח

1/2 1 כפיות אבקת אפייה

1 שקית סוכר וניל

שמן לשימון התבנית

 

לרוטב

1/2 כוס מים פושרים

1 כף אבקת קקאו

 

לציפוי

50 גרם שוקולד מריר שבור לקוביות

3 כפות שמן או 50 גרם חמאה

 

אופן ההכנה

1. מערבבים את כל מרכיבי העוגה עד שמתקבלת תערובת חלקה (השתדלו לערבב כמה שפחות, כדי שמרקם העוגה יישאר עדין ורך).

2. משמנים את התבנית ויוצקים לתוכה את התערובת.

3. מחממים במיקרוגל בעוצמה גבוהה כ-12 דקות, עד שקיסם שננעץ במרכז העוגה יוצא יבש (זמן החימום עשוי להשתנות בהתאם לעוצמת המיקרוגל שלכם ולגודל התבנית).

4. מערבבים את מרכיבי הרוטב ויוצקים על העוגה. בשלב זה אפשר להפוך את העוגה על צלחת הגשה.

5. שמים את מרכיבי הציפוי בקערה שמתאימה לחימום במיקרוגל.

6. מחממים 30 שניות, בוחשים – וחוזרים על החימום הקצר והבחישה עד שהשוקולד נמס לחלוטין ומתקבל קרם חלק (אפשר להכין את הקרם גם בסיר על אש נמוכה, תוך בחישה לעתים קרובות).

7. יוצקים את הציפוי החם על העוגה.

 

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת , המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00