רחוב אבולעפיה

למרות שבאזור פלורנטין פועלים כמאה בתי דפוס, לא נראה שקו 18 יהיה עמוס בימי שבוע-הספר הקרוב בתושבים שיעשו, לפנות ערב, את דרכם אל הדוכנים בכיכר רבין. וזה לא שלא עושים אצלנו אהבה בלשון. להפך. מלאכת הכתיבה אהובה עלינו מאוד. ברחובות שלנו פזורות מטאפורות:

רחוב הנגרים

אוהבים משחקי לשון.

רחוב הרצל

גם חריזה.

רחוב בן עטר

מודעים למשלבי השפה וקשובים לסלנג.

רחוב החלוצים

ערים לקיומם של סימני פיסוק.

רחוב זבולון

מקפידים על איות.

רחוב פרנקל

מנסחים אמיתות קיומיות מטלטלות.

רחוב וולפסון

ואפילו מעודדים קריאה.

רחוב ויטל

אבל אין מנוס מלהודות: ספרים לא ניצבים בראש סולם העדיפויות השכונתי. גם אם מישהו נדלק על מוראקמי.

רחוב בנבנישתי

הרבה יותר קל להשיג בשכונה אוכל לכלב מאשר מזון לנשמה, כמו שאומרים, ובכל זאת, לפעמים אפשר לפגוש על המדרכה רמז לכך שיש בעולם ספרים חוץ מ"ספר המשלוחים הגדול" (המוטל אחת לאיזה זמן על כל מפתן).

שלום עליכם, רחוב פרנקל

במקרים נדירים אפשר למצוא את הדבר עצמו, השלם והכרוך, גם אם תקוע על וו חלוד.

רחוב אברבנאל, מתחם המוסכים

"למה דווקא אני?" מאת יעקב דמקני. מריח כמו פסבדונים, אבל יוצא סיפור סיפור. גוגל מגלה שיש איש כזה, והוא אחד ממנהיגי קהילת היהודים המשיחיים בישראל. אם לסמוך על הביקורת, במקרה שלו, השלם אינו עולה על סך חלקיו. "הגעתי לעמוד 52 בו מתחיל הפרק על ג'ף", כותבת ליהי, בת 32 מעפולה, "אחרי עמוד 52 הגיע עמוד 77. אני ממשיכה בכל זאת כי הספר מצא חן בעיניי, אבל להגיד שזה לא מפריע לא אוכל להגיד".
מוטי 28 הרבה פחות סובלני. "אני מבקש ממכם", הוא כותב, "לאמת את הסיפור האמיתי, שבעצם יעקב דמקני חי עם אישה גויה במשך שש שנים ללא התמסדות של נישואין... אהם, אבל נראה לי שזה קצת אהם סותר את הברית החדשה ואת התורה בכלל אהם, אז בבקשה תחקרו ותבררו טוב מאוד מיהו דמקני...".
זה מה שעשה מוסף "7 ימים", שפרסם באוגוסט 2008 תחקיר מקיף על היהודים המשיחיים, שבמרכזו דמקני. ביוטיוב אפשר לראות את הסופר, בין השאר, ב"דרשה" שלא עלתה יפה, בפני פנסיונרים.
גם ציור על דפי ספרים יצא לפנסיה די מזמן,  אם אינני טועה, ובכל זאת הוא פורח כעת ברחובות.

המיטב של הרחובות וולפסון והקישון

דפים משומשים יש בשפע, אבל ספרים משומשים קשה להשיג. את פינת הספרים להחלפה, שצצה יום אחד באחת מהפיצוציות, החליפה כעבור זמן קצר תחנה חדשה של מפעל הפיס. מממ... אולי אפשר להירשם כאן לפרס ספיר.

רחוב פלורנטין

גם על החלון השמח במספרת הגברים "יוחאי" יש מדף למשומשים, אך הם ניצבים עליו יותר כאבן שאין לה הופכין. מעין משקולת מעל חפצי החן המשתלשלים תחתיהם. ובאלה דווקא יש תחלופה. (מוצצים, משרוקיות, נעל).

רחוב פלורנטין

יוחאי עצמו (אם כך קוראים לו ולא רק למספרה) הוא ספר ואיש ספר, העושה את רוב ימיו בקריאת תהילים וספרי קודש אחרים, בתוך המספרה או ליד השולחן הערוך שסידר לעצמו על המדרכה.

פלורנטין פינת בנבנישתי

בנסיבות האלה, ברור שהיה די מסעיר למצוא אצלו את ה"וידויים של הגרילה גירלז" (קבוצת אמניות אמריקאיות, פמיניסטיות לוחמניות, שניהלו בשנות השמונים מאבק קולני ומתוקשר בסקסיזם ובגזענות).

רחוב פלורנטין

אצל יוחאי, אגב, משלמים כמה שיכולים ורק אם יכולים. ספר-הגברים הוא איש מצווה. ולמאמינים אדוקים כמוהו הרבה יותר קל למצוא בשכונה משהו לקרוא.
די ברור שאצלנו:

סמטת המשור

מנצח את:

רחוב כפר גלעדי

ואם להסיק מחלונות הראווה, בעולם הספרות האמונית מדברים עם הקוראים בעכשווית, כולל המבצעים.

רחוב העליה

מחלון "פלטרין של מלך" (כך נקרא סניף חב"ד השכונתי) קורצים שניים: "יהדותון" -- מדריך מקיף ועכשווי לחיים יהודיים; ו"אחד מי יודע" -- "תרמיל מושגי יסוד ביהדות". לא קשה לנחש  לאיזה קהל יעד הם מכוונים.

רחוב פלורנטין

אבל אם לשפוט על פי ההזמנות שהחבר'ה מ"פלטרין של מלך" מחלקים בשכונה לדילים של תפילה פלוס ארוחה, די ברור שלקוחותיהם מעדיפים מוצרי יסוד על מושגי יסוד.
לא כך הדבר בחנות המשקאות. "לג'נד אוף קרמלין" קוראים לספר הוודקה שלהם. אריזה רב תכליתית למגזר שעדיין קורא ספרים (כך לפחות אומרות השמועות). עסקה משתלמת: למרות שדופקים את הראש, מותירים על האורחים רושם תרבותי.

רחוב העליה

שימוש בספר שלא למטרות המקובלות, מתברר במהלך ביקור במוזיאון הלח"י, כשיטה מוכרת בשכונה מימים ימימה, גם אם לא נולדה ממרדף אחר מנעמי החיים.

במוזיאון הלח"י, רחוב שטרן

המוזיאון שוכן בבניין שבו נתפס ונורה למוות מנהיג הלח"י אברהם שטרן, יאיר, שהיה משורר, אם כי, יותר לוחמני מאשר חולמני.

במוזיאון הלח"י, רחוב שטרן

ולא רק משורר היה אברהם שטרן, אלא גם סופר. את ספר ההדרכה לשימוש באקדח כתב עם דוד רזיאל. מטעמי זהירות, כנראה, הם חתמו עליו בשם ד. ראש (ראשי התבות של שמותיהם).

במוזיאון הלח"י, רחוב שטרן

במוזיאון יש גם ספריה קטנה, והספרנית החביבה, שהזמינה אותי להיכנס, שאלה אם אני מעוניינת במקרה בכל כרכי האנציקלופדיה העברית. "אנחנו לא זקוקים לה", היא אמרה, "אבל לא נעים לזרוק". סרבתי. הסיבה כתובה על קיר במרחק חמש דקות הליכה מהמוזיאון.

רחוב הש"ך

אם הגענו למרפסת, אפשר לקבוע די בוודאות, שהבנייה המואצת -- שהופכת, בימים אלה ממש, את השכונה לשיכון -- מסגירה גם מהו הרב-מכר האהוב על אדריכלי התקופה.

רחוב פלורנטין

כל בית צריך מרפסת. אולי כדי לשבת לקרוא משהו. נכון, לא אבדה תקוותנו. אנחנו מאמינים ש:

רחוב נחלת בנימין

וגם אם בניין חדש יכסה על האמת שלנו, נמשיך להאמין.

רחוב אברבנאל

ומי שהולך איתנו מקבל:

סמטת המשור