כשהמנה הצמחונית היא תבשיל קדרה, כדאי לדעת:

 

ארוחה צמחונית צריכה להכיל מרכיב חלבוני, פחמימה וירקות. החלק החלבוני מחליף את הבשר והוא יכול להיות דג, טופו, קטניות, מוצרי חלב או ביצים. עם הפחמימה אין בעיה – כל דגן או פחמימה יתאימו. כשמדובר בקדרות כדאי להשתמש בחיטה, בגריסים, בקינואה, בגרגרי כוסמין, בבטטה ובתפוחי אדמה. בתחום הירקות, לקדרות כדאי לבחור כאלה המתאימים לבישול ארוך – כמו גזר וירקות שורש למיניהם.

 

קדרת חרס היא כלי מצוין להכנת תבשיל בתנור. היא עשויה מחומר טבעי ונושם ומעניקה למזון המתבשל בה איכויות וטעמים ייחודיים. השימוש בקדרות חרס נחשב כמשמר את הערכים התזונתיים של המזון מבחינת ויטמינים ומינרלים ולכן הוא מומלץ. את קדרת החרס כדאי לטבול במים למשך 20 דקות לפני תחילת הבישול, או לפחות להרטיב אותה קצת לפניו. זה מאפשר לקדירה להתייבש לאט תוך כדי בישול ולא לבזבז את נוזלי המזון. מומלץ להתחיל את הבישול בסיר חרס בתנור שלא חומם מראש ולכן יש להוסיף לזמן הבישול עוד כרבע שעה.

 

אם תרצו להתחיל את הבישול על הכיריים ולהמשיכו בתנור – עליכם לבחור בסיר שיהיה עמיד בחום התנור. קדרות חרס לא ניתן להניח על כיריים. הסיר המומלץ ביותר הוא מברזל יצור שמתאים גם לבישול וגם לאפייה. אפשר לבחור גם סירי נירוסטה שהידיות שלהם מתאימות גם לשימוש בתנור.

 

בכל צורות הבישול בקדרה, גם בחרס וגם בסירים השונים, המזון מתבשל במיצים של עצמו, מה שמאפשר לא להוסיף לקדרה שומן כלל. זה כמובן חוסך בקלוריות ובשומן שיכיל התבשיל המוכן.

 

קדרת שורשים צמחונית

 

6 מנות/ 225 קלוריות למנה

 

בקדרה שכאן מספקות הביצים את החלבון והבטטות את הפחמימה וכך אפשר ליהנות מארוחה מלאה ומאוזנת בקדרה אחת.

 

המרכיבים

 

  • 3 בטטות, קלופות ופרוסות לפרוסות עבות
  • 4 ראשי שומר
  • 4 לפתות, קלופות
  • 4 בצלים, קלופים וחצויים
  • 7-8 ארטישוקים ירושלמיים, קלופים
  • 1 שורש סלרי, קלוף
  • 2 שורשי פטרוזיליה, קלופים
  • שיניים מ-1/2 ראש שום, קלופות
  • 6 ביצים, קשות
  • 2 כפות שמן זית
  • עשבי תיבול לפי הטעם – למשל רוזמרין, תימין, בזיליקום, פלפל שחור גרוס גס, מלח גס

 

ההכנה

 

1. טובלים את הקדרה במים למשך 20 דקות או מרטיבים אותה.

 

2. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות)

 

3. יוצקים כוס מים לתחתית הקדרה ומוסיפים את כל הירקות, שלמים או חצויים. מסדרים את הביצים לצד הירקות.

 

4. שמים בקערית קטנה את שמן הזית, עשבי התיבול, פלפל ומלח. מטפטפים את השמן המתובל על כל הירקות. מכסים את הקדרה ומכניסים לתנור. אופים שעתיים עד שעתיים וחצי, במהלכן בודקים מדי פעם אם הירקות רכים דיים. מגישים חם.

 

קדרה מהירה של אטריות שעועית וטופו מוקפצים בירקות

 

6 מנות/355 קלוריות למנה

 

תבשיל שמתאים גם לממהרים. אטריות שעועית משתלבות מצוין עם טופו וירקות. זוהי ארוחה מלאה של חלבון (טופו), פחמימה (אטריות) וירקות. שימו לב: מתחילים את הכנת התבשיל בשריית הטופו למשך שעה לפחות, (עד 12 שעות).

 

המרכיבים

 

800 גרם טופו קשה, חתוך לקוביות

 

למשרה

  • 1/3 כוס דבש
  • 2 כפות רוטב סויה (רצוי מסוג תמרי)
  • 2 כפות רוטב טריאקי מוכן
  • 2 כפות קטשופ

 

לקדרה

  • 1 שקית (כ-500 גרם) אטריות שעועית
  • 2 כפות שמן
  • 1 בצל, קלוף וקצוץ
  • 3 גזרים, קלופים וחתוכים למקלונים דקיקים
  • 1/4 ראש כרוב, חתוך לרצועות דקות
  • 1/2 ראש כרובית, מופרדת לפרחים קטנים
  • 1 פלפל אדום, חתוך לרצועות קצרות ודקות
  • 1 פלפל צהוב, חתוך לרצועות קצרות ודקות
  • 2 קישואים, חתוכים למקלונים דקיקים
  • 1 סלסילה (200 גרם) פטריות, פרוסות דק
  • 1 קופסה נבטים (נבטי סויה או נבטי שעועית)
  • 3 כפות רוטב סויה
  • 2 כפות חומץ בן יין לבן
  • 1/2 כפית מלח
  • 1/4 כפית ג'ינג'ר טחון או כמה פרוסות ג'ינג'ר טרי
  • אפשרות: מעט פלפל חריף

 

  • להגשה: כמה טיפות שמן שומשום

 

ההכנה

 

1. שמים את קוביות הטופו בקערה. שמים את כל מרכיבי המשרה בקערית קטנה ומערבבים. יוצקים את המשרה על הטופו ושורים למשך שעה לפחות (או עד 12 שעות במקרר).

 

2. שמים את אטריות השעועית בקערה, מכסים במים ושורים 2 דקות. מסננים, מעבירים לסיר ומבשלים לפי הוראות היצרן.

 

3. התבשיל: יוצקים כף שמן לסיר שטוח ומטגנים את הבצל עד להזהבה, מוסיפים את הטופו ומטגנים 2 דקות, תוך ערבוב. מוציאים את טופו מהסיר. מוסיפים לסיר כף שמן, וגם את הירקות הבאים, (אחרי כל הוספה מטגנים 2 דקות תוך ערבוב ורק אז עוברים לירק הבא): גזר, כרוב, כרובית, פלפלים, קישואים ופטריות. מוסיפים את הנבטים ומטגנים עוד 4 דקות (לא מאריכים בבישול כדי שהירקות יישארו מוצקים). מחזירים את הטופו ומוסיפים את התבלינים, רוטב הסויה והחומץ, מערבבים ומבשלים 4 דקות, מוסיפים את האטריות ומבשלים תוך ערבוב כדקה. מסירים מהכיריים, מטפטפים כמה טיפות שמן שומשום ומגישים.

 

  • ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית