>> צפו בכל התוכניות של ערוץ האופנה הישראלי ב-HOT

 

תעשיית האופנה המקומית ספגה השנה מכה קשה. רשתות האופנה הגדולות עדיין מנסות בכל דרך להתמודד עם התחרות שהציבו בפניהן הענקיות הבינלאומיות, מותגים צעירים ומבטיחים כמו רוס אובטה או Maison Rouge סגרו את שעריהם, ובתווך בין אלה לאלה, מתמודדים כל העוסקים בתחום עם תחושת המיתון הקשה שאפפה את התעשייה כולה. אבל כמו בכל מערכת אורגנית המחליפה תאים מתים בחדשים, גם בעולם האופנה דם חדש, צעיר, נמרץ ואופטימי, מפלס בימים אלו את דרכו, מבקש הזדמנות להשתלב בסצנת האופנה הישראלית כשחקן פעיל ומרכזי.

 

 

הקולקציה של עידן כהן. מעצב חדש בסצנת שמלות הכלה (צילום: שי יחזקאל)
הקולקציה של עידן כהן. מעצב חדש בסצנת שמלות הכלה (צילום: שי יחזקאל)

 

 

בשבועות דאשתקד התחלנו ב-Xnet בפרויקט חשיפת קולקציות הביכורים של המעצבים הצעירים שהצליחו לייצר הבטחה גדולה של דור חדש ומוכשר, שביכולתו להפיח חיים מחודשים בענף. השנה כבר אפשר לקרוא לזה מסורת.

 

 

ליהי תקוה ומורן לוי ל-The Bone Collection. בחירות נועזות
ליהי תקוה ומורן לוי ל-The Bone Collection. בחירות נועזות

 

 

גם הפעם יצאנו לדרך כשלנגד עינינו מטרה אחת: לאתר מעצבים צעירים שהשיקו קולקציות ראשונות מרשימות, הבולטות במקוריותן, באיכותן ובקול המרענן שהן מביאות לשדה העיצוב המקומי. זה לא היה קל. תעשיית האופנה המקומית אולי סובלת מאינפלציית מעצבים, אבל נכשלת ביצירת דור המשך ראוי. אפשר לראות את זה גם מרשימת הבוגרים בכתבה. למעט המותג The Bone Collection ששתי המעצבות שמאחוריו, ליהי תקוה ומורן לוי, הן בוגרות המחלקה לאופנה וצורפות בבצלאל, כל המעצבים בכתבה התחנכו בבית הספר הבינלאומי לעיצוב מרנגוני. שנקר וויצו חיפה, מהמוסדות הבולטים בארץ ללימודי אופנה, נפקדים מרשימה זאת.

 

 

אפרת שחר ל-I'm a Sailor. מרעננת את ענף התיקים (צילום: Dario De Sirianna)
אפרת שחר ל-I'm a Sailor. מרעננת את ענף התיקים (צילום: Dario De Sirianna)

 

 

עדיין, ותקראו לנו אופטימיים חסרי תקנה, אנחנו גאים להציג לפניכם את חמש קולקציות הביכורים שנסכו בנו תקווה לעתיד אופנתי טוב יותר בישראל. ואלה שמות.

 

 

הקולקציה של רחל כהן ל-Common Raven. סילואטות חדשות ומחמיאות (צילום: אלון שפרנסקי)
הקולקציה של רחל כהן ל-Common Raven. סילואטות חדשות ומחמיאות (צילום: אלון שפרנסקי)

 

 

בגדי נשים: רחל כהן ל-Common Raven

 

רזומה: בוגרת המחלקה לאופנה בבית הספר הגבוה לעיצוב מרנגוני באיטליה. בסיום לימודיה עבדה בבית האופנה של המותג הגרמני ז'יל סנדר במילאנו, ובהמשך בבתי האופנה הבריטיים קאסימי ומרי קטרנזו. לפני פחות משנה הקימה את המותג Common Raven (עורב מצוי / שחור).

סגנון: עיצוביה של כהן מתאפיינים בקווים מינימליסטיים, בשילובי בדים מקוריים ובסילואטות חדשות ומחמיאות. על אף שבמבט ראשון הקולקציה נראית מאופקת מאוד, מבט נוסף בפריטים חושף פרטים המעניקים לה ממד סקסי על גבול הפטישיסטי.

מה בקולקציה: 18 דגמים, מתוכם 4 אביזרים. בין הפריטים המובחרים בקולקציה ניתן לציין שמלת מידי מג'רסי בצבע אבן, עם אמרת עור ושרוולים באורך המרפקים, שבצדם האחורי חיתוכים היוצאים מתחת לקו בית השחי וחושפים את השכמות; או מכנסי ברמודה מעור, עם רוכסנים שלשוניותיהם עוצבו במבנה עצמות פרה דקיקות מפליז מוזהב.

מודל לחיקוי: "ההורים שלי, מנורה ויצחק, שלימדו אותי כיצד לשלב בין אמנות לעסקים. שניהם מציירים, אבל אבי גם מנהל עסק, כך שמגיל צעיר חונכתי לשמור על ראש פתוח ולמדתי לשלב בין מקצועיות לאמנות".

מוזה: המוזיקאית הצעירה זולה ג'יזס, שהופיעה לאחרונה בתל אביב. "כשהגיעה לארץ הזמנתי אותה לסטודיו, ולשמחתי היא לקחה מספר פריטים, ואף לבשה את אחת השמלות בהופעה בתל אביב".

חומרים: שמלות ג'רסי, מכנסיים מעור איטלקי המעובד בטורקיה, ואביזרים המיוצרים במפעל המתכות של סבה בראשון לציון.

הקשיים וההנאות בעבודה על קולקציית הביכורים: "הוצאות כספיות בלתי נגמרות. אבא שלי קורא להן בור ללא תחתית. זו למידה מאפס של בעלי מקצוע וספקים, היכרות עם האופן שבו הדברים עובדים בארץ. ההנאה שבעבודה בארץ זה החום שאני מקבלת מהסביבה, מהמשפחה. התחושה של לעבוד בארץ היא שאתה לא אחד מ... אלא שאתה יכול למצוא מקום ולהתבטא".

למה אהבנו: בודדות הן קולקציות הביכורים שמותירות אותנו פעורי פה. לכן גם היינו הראשונים להצביע על כהן כאחת המעצבות המבטיחות של השנה האחרונה, בכתבה שפרסמנו אודותיה ב-Xnet. הדיוק, איכות החומרים והגימורים, הקונספט העיצובי וההתעקשות על הפרטים הקטנים - הפכו את רחל כהן להבטחה ענקית.

להשיג: בסטודיו המעצבת, בית האשל 19, יפו, טל' 03-7741058; וב-L'etranger, לילינבלום 3, תל אביב.

מחירים: שמלות, 1,490-1,320 שקל; טוניקות, 650-550 שקל; חצאיות, 520 שקל; מכנסיים, 750 שקל.

 

 

הקולקציה של שמעון צרפתי ל-SZ Shimon Zarfati. ''עיצוב טוב יכול להיהרס בשנייה מתופר לא טוב'' (צילום: דודי חסון)
הקולקציה של שמעון צרפתי ל-SZ Shimon Zarfati. ''עיצוב טוב יכול להיהרס בשנייה מתופר לא טוב'' (צילום: דודי חסון)

 

 

בגדי גברים: שמעון צרפתי ל-SZ Shimon Zarfati

 

רזומה: לפני כארבע שנים סיים שמעון צרפתי, 32, את לימודיו במחלקה לאופנה בבית הספר לעיצוב מרנגוני במילאנו. בסיום לימודיו עבד בסטודיו של המעצב היפני ג'וליאנו פוג'יווארה, ועם חזרתו ארצה פתח לפני כשנתיים את בוטיק האופנה L'etrenger בנווה צדק, בו נמכרים עיצוביהם של מעצבים בינלאומיים וידועי שם כריק אוואנס ודמיר דומה.

סגנון: מינימליסטי ואנדרוגיני, בדומה למעצבים הנמכרים בבוטיק. האם יעדיף למכור בחנות את עיצוביו במקום את פריטי הייבוא? "כולם היו בניי", הוא אומר. "כמעצב זה גורם לי גאווה לדעת שהעיצובים שלי מדברים בשפה של המותגים בבוטיק".

מה בקולקציה: תריסר דגמים לגברים (שגם נשים יכולות ללבוש) תחת השם "אורשינא" - עוף החול במיתולוגיה היהודית. "אין בקולקציה טרנדים", הוא מסביר. "הבגדים הם ללא זמן וללא סמלי סטטוס. הם לא יכולים להתיישן". הקולקציה מורכבת מפריטי קז'ואל יומיומיים בצבעוניות מונוכרומטית של שחור, אפור, פחם וכחול, והיא נטולת פריטים מחויטים כמו ז'קטים וחולצות מכופתרות. אלה יופיעו, לדברי צרפתי, בקולקציה הבאה, לצד קולקציית נשים נפרדת שהוא מתכנן. בין הפריטים הבולטים בקולקציה: חולצת כותנה עם צווארון סיני, שרוולים ארוכים ושינת כפתורים המדגדגת את קו הטבור, וחולצת טי דקה בצבע אפור מעושן, עם כיס קנגורו בחזיתה. באגף המכנסיים בלטו מכנסי פשתן שחורים שהולכים ונעשים צרים לכיוון הקרסול, ונראים כמעין גרסה עכשווית של מכנסי הדגמ"ח.

מודל לחיקוי: "אין לי מודל לחיקוי, אבל אני בהחלט מושפע מהמינימליזם החתרני שמאפיין את התרבות היפנית ואת האופנה של שנות ה-90, עם מעצבים כמו ז'יל סנדר והלמוט לאנג".

מוזה: "דמות הגבר הישראלי שמורכבת מהלקוחות שלי והחברים והמכרים שסביבי. כולם מדברים על בגדים נוחים, ולקחתי את זה לתשומת לבי כשפניתי לעיצוב הקולקציה".

חומרים: כותנה, ג'רסי ופשתן.

הקשיים וההנאות בעבודה על קולקציית הביכורים: "חיכיתי לטיימינג הנכון. התבשלתי במשך ארבע שנים וזמן ההסתגלות היה הכרחי עבורי. אופן העבודה בארץ שונה מאוד מבמילאנו. לקח לי הרבה זמן למצוא חומרי גלם שאני אוהב ובעלי מקצוע טובים. עיצוב טוב יכול להיהרס בשנייה מתופר לא טוב".

למה אהבנו: לאחר סגירתו של מותג האופנה לגברים Maison Rouge, המותג החדש של שמעון צרפתי ממלא את מקומו כמותג קז'ואל ראוי לזכרי אלפא המקומיים ומתכתב עם שפת עיצוב עכשווית לגברים.

להשיג: בבוטיק המעצב, L'etranger, לילינבלום 3, תל אביב.

מחירים: חולצות, 790-390 שקל; מכנסיים, 1,250-1,150 שקל.

 

 

ליהי תקוה ומורן לוי ל-The Bone Collection. ''כולם אוספים עבורנו עצמות''
ליהי תקוה ומורן לוי ל-The Bone Collection. ''כולם אוספים עבורנו עצמות''

 

 

תכשיטים: ליהי תקוה ומורן לוי ל-The Bone Collection

 

רזומה: ליהי תקוה ומורן לוי הן בוגרות המחלקה לצורפות ואופנה בבצלאל: לוי במסלול לצורפות, תקוה במסלול לאופנה. בימים אלו הן משיקות את מותג התכשיטים The Bone Collection.

סגנון: פגאני ומינימליסטי.

מה בקולקציה: צמידים, שרשראות, אובייקטים ואביזרי שיער עשויים מעצמות עופות ובקר, שעברו ניקוי כימי וצופו בכסף או זהב בתהליך אלקטרופורמי. השימוש בחומרים אורגניים יוצר קולקציה חד פעמית, שבה כל תכשיט הוא וואן אוף א-קיינד, כיוון שאין עצם דומה למשנתה. "הפריטים הראשונים נולדו מטייק-אוויי של כנפי עוף ברוטב ממסעדת דיקסי", הן אומרות בחיוך. "מאז כולם אוספים עבורנו עצמות". "אם זה לא מזעזע? לא בעיניי", אומרת לוי. "אם מישהו ייקח את העצמות שלי לאחר מותי ויהפוך אותן לתכשיט - הקיום שלי יהיה לנצח".

מודל לחיקוי: השתיים מספרות כי הן מושפעות בעיקר מאמנים. לוי: "אני מאוד אוהבת את העבודות של ניר הוד, שעושה ציורים מאוד יפים, אבל כשאתה מתעמק בהם, אתה מגלה סצנות מזעזעות וקשות". תקוה: "אני מאוד אוהבת את רוי ליכטנשטיין ואנדי וורהול. זה נדוש, אני יודעת, אבל היצירות שלהם יפות עד כאב".

מוזה: "במבי", הן צוחקות. לוי: "במקרה של שתינו, היצירה שלנו היא המוזה. אם לא ניצור ימצאו אותנו בבית משוגעים". תקוה: "כל דבר יכול לפתוח לנו את הראש. מוזה זה קלישאה".

חומרים: עצמות של עופות ובקר מצופות כסף וזהב. שאריות מסיר החמין של פסח, לדוגמה, הפכו לתליון שלבשה תקוה לפגישתנו.

הקשיים וההנאות בעבודה על קולקציית הביכורים: לוי: "ההתמודדות עם חומר הגלם היתה קשה. לקח לנו זמן רב להבין כיצד לעבוד עם העצמות, עד שנפגשנו עם מומחה למדעי העצמות, שהסביר לנו כיצד לייבש אותן באופן מקצועי ("200 מעלות בתנור למשך שמונה שעות") וכיצד לנקות אותן בחומצות כימיות. אבל כשאתה נתקל בתוצאה הסופית האושר ניכר על פניך. יש הנאה מאוד גדולה בבניית מותג יש מאין".

למה אהבנו: נדרש אומץ רב כדי לנפק קולקציית תכשיטים שמשדרת שיק ויוקרה מחומרים כל כך שנויים במחלוקת. אבל למרות התעוזה, מבחן התוצאה הסופי קובע, והתכשיטים של The Bone Collection הם מוצר מרענן, קולי ובעל מעוף וחשיבה מחוץ לקופסה. כן ירבו.

להשיג: בחנות המותג הווירטואלית באתר etsy, אצל המעצב יוסף, דיזנגוף 213, תל אביב; ובטלפון: ליהי, 054-5241114; מורן, 052-3270740.

מחירים: צמידים, 200-120 שקל; שרשראות, 350-200 שקל ("האג'נדה שלנו היא מחירים נגישים").

 

 

הקולקציה של עידן כהן. ''בכל השמלות שלי יש מקום לאגן, לידיים ולישבן'' (צילום: שי יחזקאל)
הקולקציה של עידן כהן. ''בכל השמלות שלי יש מקום לאגן, לידיים ולישבן'' (צילום: שי יחזקאל)

 

 

שמלות כלה: עידן כהן

 

רזומה: כהן למד שנה אחת בלבד בבית הספר מרנגוני לונדון, ועבד במשך שנה וחודשיים כמעצב בחברת קרוקר. בינואר האחרון הקים המעצב המאוד צעיר, בן 24 בלבד, עסק לשמלות כלה וערב ברחוב דיזנגוף, הנושא את שמו.

סגנון: אקלקטי וססגוני. כהן עדיין מחפש את דרכו האמנותית, אך הוא מכוון לגזרות קלאסיות שזוכות לטיפולו באמצעות שיבוץ פנינים, משחקי שקיפויות ועוד.

מה בקולקציה: שמלת מקסי משיפון בצבעים שחור או לבן (לכלות), עם צווארון מעוגל בסגנון שנות ה-50 וחפתי שרוול המשובצים בפנינים; שמלת כלה מתחרה לבנה, בתוספת בדים בצבע ניוד ושובל ארוך ארוך.

מודל לחיקוי: "המעצבים ג'יאמבטיסטה ואלי ואלבר אלבז ללנוון. אני מאוד אוהב את הנועזות של אלבז, ואת הדרך שהוא עשה".

מוזה: "אין לי מוזה אחת. ההשראות לקולקציה הן גם העולמות שהשפיעו עליי: הצ'רלסטון של שנות ה-20, הגלאמור של הוליווד והקימורים של הגוף הנשי. בכל השמלות שלי יש מקום לאגן, לידיים ולישבן".

חומרים: בדי משי ושיפון מדרום קוריאה. "זה מקום מיוחד, עם איכות חומרים גבוהה במחירים זולים יותר מאירופה". מלבד הבדים, הוא משתמש בנוצות ובפנינים, שחקניות בולטות ברבים מהדגמים.

הקשיים וההנאות בעבודה על קולקציית הביכורים: "לפעמים יש התנגשות מאוד גדולה בין הרעיונות שלי לבין הביצוע בפועל. הרבה רעיונות שלי מתבררים כלא פרקטיים. למזלי, התדמיתנית והתופרת שלי מסייעות לי להגיע למקום הנכון".

למה אהבנו: אקלקטיות היא לא מילה גסה. בטח לא אצל מעצב צעיר שמחפש את דרכו המקצועית. ריבוי הסגנונות אצל עידן כהן בן ה-24 מגלה מעצב ורסטילי עם יד טובה, שרק זקוק לבשלות ולמיקוד, שוודאי יבואו עם הזמן. קולקציית הביכורים שלו הוכיחה תעוזה מסוימת אל מול המצאי בשוק שמלות הכלה הישראלי, והצליחה לעורר את בלוטות החשק שלנו לחתונה – שני הישגים שאינם בטלים בשישים.

להשיג: בחנות המעצב, דיזנגוף 247 תל אביב, טל' 03-5477738.

מחירים: שמלות ערב, 6,000-4,000 שקל; כלה, 12,000-8,000 שקל.

 

 

תיק של אפרת שחר ל-I'm a Sailor. ''קשה להבין שצריך לחנך אנשים לאהוב את מה שאתה עושה'' (צילום: Dario De Sirianna)
תיק של אפרת שחר ל-I'm a Sailor. ''קשה להבין שצריך לחנך אנשים לאהוב את מה שאתה עושה'' (צילום: Dario De Sirianna)

 

 

תיקים ואביזרים: אפרת שחר ל-I'm a Sailor

 

רזומה: בוגרת לימודי עיצוב אופנה במרנגוני שבמילאנו, וסטאז' נחשק בסרג'יו רוסי.

סגנון: שילוב בין מראה אירופאי קלאסי לאלמנטים שבטיים. תיקים מעורות משובחים לצד שרשראות מקרמה בעבודת יד ופריטים בהדפסים אפריקאיים.

מה בקולקציה: מגוון פריטים שנוצרו בדמיונה של שחר בליל ניווטים, כשהיתה מדריכת שריון בצבא, בהשראת יופי הטבע שמסביב ושרוך ההדרכה העשוי מקרמה. בין הפריטים: תיק גב מעור עם כתפיות מקרמה, נרתיק מחשב עשוי קנבס מודפס ונרתיק דומה עם שתי רצועות אחיזה ממקרמה, שני דגמים של תיקי צד, שרשראות ממקרמה ושרשראות קשירה המשלבות שרוכים עם פלטת עור. לגברים מציעה הקולקציה ארנק כרטיסי אשראי קלאסי. בימים אלו עובדת שחר על פיתוח המותג, ובעוד כחצי שנה תשיק אותו באופן רשמי.

מודל לחיקוי: "הבמאי דיוויד לינץ' – אין לו גבול בין מציאות לדמיון".

מוזה: "הזמרת ביורק. היא מאוד נאמנה לעצמה, ולא מנסה לעשות רושם על הקהל שלה".

חומרים: עורות מאיטליה, בטנות מודפסות, חוטי מקרמה ואביזרים שונים.

הקשיים וההנאות בעבודה על קולקציית הביכורים: "הקושי הוא להבין שצריך לחנך אנשים לאהוב את מה שאתה עושה. הרבה פעמים לא מבינים את העיצובים בפעם הראשונה. אנשים צריכים לנסות כדי להבין. ההנאה היא לקבוע לעצמי את החוקים ולגלות שאין דבר יפה יותר מיצירה שלי על מישהו אחר".

למה אהבנו: הקולקציה מרעננת ומציבה רף חדש למעצבים המקומיים. למרות הריבוי היחסי של מעצבי תיקים ישראלים, רובם יוצרים פריטים דומים מאוד. שחר מביאה איתה רוח שונה ומצליחה לשמור גם על איכות גבוהה.

להשיג: אצל המעצבת, טל' 054-7738073; ובשומייקר, קינג ג'ורג' 20, תל אביב.

מחירים: 1,800-150 שקל.