המאבק בין מעצמות המזרח על הקידמה ממשיך. הזוכה במערכה הנוכחית היא יפן, שהשיקה השבוע את מגדל התקשורת הגבוה בעולם. המגדל, המיתמר לגובה 634 מטר, נקרא "עץ הרקיע" וממוקם בשכונה סומידה בטוקיו. "עץ שמיים" עקף את המגדל האחרון שזכה בתואר הזה - "מגדל קנטון" בסין - שמגיע רק ל-600 מטר.

 

המגדל היפני משמש כמגדל השידורים של שש תחנות רדיו וטלוויזיה, שחברו יחד כדי להתאים את השידורים ביפן לעידן הדיגיטלי. עד עכשיו נסמכו התחנות על תשתיות השידור של מגדל השידורים הישן של טוקיו, שנבנה ב-1958 ומתנשא לגובה 333 מטר. המגדל החדש מארח גם מסעדה הפתוחה לציבור ושתי תצפיות, אחת נמצאת בגובה 350 מטר ויכולה לאכלס עד 2,000 איש, ואילו השנייה בגובה 450 מטר ויכולה להכיל 900 איש בו בזמן.

 

 

לוקח בחשבון את אסונות הטבע

 

את הפרויקט תיכנן טדאו אנדו, האדריכל היפני הנודע זוכה פרס הפריצקר (גני פיקדילי במנצ'סטר, כנסיית האור באוסאקה, מוזיאון האמנות בקובה ועוד). שלושה קווים הנחו אותו, לפי הפרסומים ביפן, בתכנון המבנה: שילוב בין תכנון פוטוריסטי (עתידני) לבין היופי הקלאסי של האדריכלית היפנית; החייאת האזור והעיר כולה באמצעות הבניין; סיוע לאומי במקרים של רעידות אדמה ואסונות טבע אחרים, באמצעות שידורים רציפים ומערך המיועד למצבי חירום.

 

בסיס המגדל, שהוא הגבוה ביותר ביפן, הוא קונסטרוקציה תלת-רגלית. היא יכולה להתפרש גם כהומאז' למגדל אייפל (אף שהוא נסמך על ארבע רגליים). מהבסיס עולה מבנה צילינדרי, אלגנטי באופן מפתיע למסה האדירה שלו. המגדל מכיל יסודות עמוקים מתחת לאדמה כדי להקנות לו יציבות מרבית מפני רעידות אדמה. אל היסודות מתווסף חלל גדול מבטון מזוין, שמעניק יציבות נוספת. חזית הבנייה צבועה בלבן עם גוון תכלכל, שנחשב לצבע יפני מסורתי בשם אייג'ירו (aijiro). התאורה הלילית נעשית בשני דפוסים שונים, המשתנים מדי ערב ונעים בין הגוונים כחול וסגול.

 

כדי לקבל מושג על הגובה האדיר - צפו בסרטון הקצר:

 

 

איך בחרו את השם ואת הגובה של המגדל

 

הענקת השם למגדל נעשתה בשיתוף הציבור. ב-2007, עוד לפני שהונחה אבן הפינה, התבקשו תושבי טוקיו להציע שמות. כעבור שנה השם הסופי, שזכה ב-33 אלף קולות (30% מסך הקולות). אגב, גובהו של המגדל החדש לא נקבע משיקולים הנדסיים, אלא משיקולים אחרים לגמרי: גובהו של המגדל הוא 634 מטרים; באחת התצורות של השפה היפנית, מבטאים את הספרה 6 "מו", את הספרה 3 "סא" ואת הספרה 4 "שי". ביחד מתקבלת המלה "מוסאשי" - שמו העתיק של האזור, ולכן זהו גובהו של המגדל החדש.

 

כ-8,000 מבקרים אמורים לעלות בחודשיים הקרובים באחת המעליות המהירות, כדי להגיע לאחת משתי התצפיות במגדל. העיתונים ביפן מדווחים שכל הכרטיסים לחודשיים הקרובים אזלו, כפי שיעידו התורים שנראים למרגלות המגדל. לרוע מזלם של אלו שהצליחו להשיג כרטיס ליום הפתיחה, השמיים היו מעוננים והתצפית רעועה. אם לא די בכך, שתי מעליות נסגרו עקב תקלה ואילצו את המבקרים להיתקע מעבר למתוכנן.

 

למרות שני התארים שבהן זכה מגדל עץ השמיים – המגדל הגבוה ביותר ביפן ומגדל השידור הגבוה ביותר בעולם – הוא אינו המגדל הגבוה ביותר בעולם. התואר הזה שמור למגדל "בורג' חליפה" בדובאי, שמגיע לגובה 828 מטר. אלא שגם התואר הזה לא יישאר בדובאי לאורך זמן, משום שבימים אלה נבנה "מגדל הממלכה" בסעודיה, שעתיד להיתמר לגובה אלף מטר ולחלוש על העיר ג'דה.